Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-27 18:59

Normala elpriser i natt - kom ihåg att ladda elbilen

För antagligen första gången sedan någon gång i november är det normala elpriser i natt, så kör du med timtaxa och har elbil bör du passa på att ladda i natt. Det oskattade onätade omomsade priset i SE3 blir som lägst 38 öre.
Del av mitt Tesla-kort i Home Assistant, mest fokuserat på laddning. Laddningsgrad, huruvida laddaren är inkopplad, vilken effekt som det laddas med när det laddas och påslagningsknapp för laddningen. Därutöver låsa upp bilen, samt stänga av eller på polling av data från bilen, vilket gör att den inte går i sovläge och kan orsaka så kallat vampire drain och dra någon procentenhet från batteriet om dagen. Ett sätt att läsa av bilen utan att agera batterivampyr är att skicka kommandon, t ex att dörrarna ska låsas, så kommer bilen väckas tillfälligt och data hämtas in. 
I skrivande stund fortsätter förstås elpriset vara svinhögt med 214 öre per kWh, men det faller sedan under kvällen och når som lägst endast 38 öre 03:00 i natt och håller sig på eller under 50 öre mellan 02:00 och 06:00.

Det är (utan att verifiera) de lägsta elpriserna vi sett i december, och normala elpriser. Jag tror inte vi sett detta sedan mitten av november, och då var det högst tillfälligt.

Anpassar man bilens laddning och laddar inte mer än nödvändigt när elpriset är svinhögt, så är det nu dags att passa på att fylla på bilen för oss som kör timtaxa. Jag kommer rent av sluta elda i kaminen nu, så värmepumpen får ta över framåt runt tiotiden och sedan köra på under natten istället för att buffra upp värme i huset via kaminen inför läggdags.

I morgon kväll är dock elpriserna höga om än inte extremt höga, så det är inte säkert att vi får en billig natt nästa natt, där priserna ännu inte är fastställda.

Återigen rätt sjukt att jag nu tycker att elpriser under 100 oskattade ören är okej, och att normala elpriser är billigt. Men man tillvänjer sig uppenbarligen. Sedan får vi se hur folk kommer reagera när elräkningen för december kommer. Det ser fortfarande ut som att det blir en dubbling mot november om man inte har bundet pris.

Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

23 kommentarer:

 1. Kabeln är ansluten. Laddningen startar kl 02 inatt.
  Prisa Gud, här kommer skatteåterbäringen...

  SvaraRadera
 2. Antar att detta är en förmånsbil på Ditt bolag. Hur fungerar det med kostnaderna för laddningen då? Om bilen används en del mil privat, hur räknas de privata kostnaderna ut då? Har haft förmånsbil (fossil) på egen firma för 20 år sedan. Då var skatteverket på mig om körjournal etc. Nu har jag läst att man får dra 10.000 kr från förmånsvärdet om det är en elbil. En djungel verkar det som.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man står för bränslet själv, och får 9:50 milen de gånger man kör i tjänsten (vilket skrivs reseräkning på för dokumentation).

   Radera
  2. Bytte precis en Volvo XC90 till tesla model Y. La några tusenlappar från konsult som räknade fram totalkostnaden. Volvon 36 kr/mil Tesla 24 kr/mil. Blir ganska bra om man får tillbaka 9,5 milen för kalkylen antaget 3500 mils körning/år.

   Radera
 3. Alternativ rubrik - "Icke-inflation: Elpriserna sjunker 50%".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nix. Mätt på ett år har de fortfarande stigit 100-300% hela dygnet utom fyra av dygnets timmar.

   Radera
  2. Nej, det finns planer på 500TWh vindkraft som blir verklighet om 10-20år vilket sänker elpriserna och därför är det negativ inflation. Typ.

   Radera
 4. Onormalt lågt med 38 öre, trodde 250 öre var det nya normala. Ordnar sig nog när Tyskland stänger verken och bygger en till kabel till Sverige istället.

  SvaraRadera
 5. Påminner om Rumänien på 90-talet: Passa på! Elen är igång! Det finns bensin på macken idag!

  SvaraRadera
 6. Intressant att fartygen med LNG på väg över Atlanten omskrivs i positiva ordalag nu, undrar om folk förstår att det är den minst sagt problematiska skiffergasen som man nu hoppas ska sänka våra elpriser…?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Asiaterna kan inte vara helt nöjd med detta då de får in mindre energi för att Europa måste räddas.

   Radera
  2. Båtarna körs väl dit priset är högst?

   Radera
 7. Kabeln ansluten och laddningen startar när Gridio (bra gratisapp, kan rekommenderas) ser att det blir billigast.

  SvaraRadera
 8. Får hoppas att energininisterns positiva ord om kärnkraftsutbyggnad inte bara var tomma ord, så kanske vi på sikt slipper vänja oss vid höga priser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om kärnkraft skulle byggas imorgon är det första driftsatta kraftverket minst 10 år bort.

   Får jag fresta med en solpanelsinstallation med tillhörande hushållsbatteri för under 100 000 kr istället? :)

   Radera
 9. SVT får börja med "elprisrapporten" efter vädret varje dag, med prognoser för kommande dygn och långtidsprognos för kommande vecka. Sveriges radio P1 kan hänga på med uppläsning av elprognoser efter sjörapporten. Så får alla gubbar hysscha sina barnbarn/fru/hund etc 10 gånger/dygn istället för bara 5. "SE1 varning för hög export, elpriset stabilt under natten ökande från kl 10 för att nå en topp kl 15, SE2 [...]" etc

  SvaraRadera
  Svar
  1. Råkade se ett inslag på TV4 morgon igår. Om folk hade ont om pengar i Januari efter Jul och Nyårsfirande föreslogs att man skulle ta med sig matlådor till jobbet och pausa internet och telefon-abonnemang ett tag. Inte ett ord om höga energipriser. Gör de dessa inslag i tron att de har 5-åringar som tittare?

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Anekdot-varning. Kom ner till Skåne häromdagen och stötte på en av grannarna. Hon bor ensam i ett ganska stort hus. Hade fått en räkning på 10000:- för November. Veden är nu uppeldad, hon har inte råd med 10000:- per månad, så har stängt av all värme. Går i ytterkläder inomhus. Tjejen ifråga är i 35-40 års åldern har fast jobb ock såvitt jag vet lever inget utsvävande liv. Hon lär inte vara ensam om detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att gå till jobbet (om man inte tvingas jobba hemma i de temperarurerna) och försörja bidragsklassen med sina lagstadgade 21 grader inomhus.
   Man vill fan kräkas.

   Radera
  2. Kan bara instämma. Det är för j-igt.

   Radera
 12. det är för mig obegripligt varför medier rapporterar elpriser i spotpriser utan skatter och moms. Det är bara sammelsurium av siffror utan relevans för slutanvändaren. Det rimliga är väl att rapportera vad elleverantörerna ger i rörliga avtal (i snitt), gärna tillsammans med elnät. Det är väl så man gör med bensinpriser

  SvaraRadera