Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-30 08:58

Nedåt i Asien på torsdagsmorgonen - Evergrande missade betalningarna

Efter en oförändrade börser i Stockholm och USA backar börserna nu i Asien under morgonen. Den kinesiska jätten Evergrande ska ha misslyckats att betala en del utländska fordringsägare.
Supermaxin Black Jack (till höger) var först över mållinjen (eng line honours) i årets Rolex Sydney - Hobart regatta, där runt 40% av båtarna ska ha brutit på grund av kuling eller halv storm i motvind, som blåste upp från Antarktis vilket kan bli rätt kärvt för både båtar och besättning. Foto från RSHYR 2019-2020 då Australien fortfarande har stängt sina gränser med mycket dyr och lång karantän för att kunna komma in.
Stockholmsbörsen var oförändrad på onsdagen med OMXS30 -0.06% och OMXSPI -0.01%. Det såg ut ungefär likadant i USA med Nasdaq 100 på +0.01% medan S&P-500 orkade med +0.14%.

Inga större rörelser på valutafronten men den amerikanska 10-årsräntan klev upp 0.06 procentenheter till 1.55% och sin högsta nivå sedan i november. Guldpriset har backat rejält till 523:- SEK per gram.

Evergrande rasade -8.48% på Hong Kong-börsen efter att de misslyckats betala kupongräntan på utländska obligationer tidigare under veckan.

Detta kanske är dagens berättelse om varför börserna i de asiatiska tidszonerna faller under morgonen. Undantaget är ASX 200 i Australien som istället följer USA med oförändrat på +0.05%.

Hang Seng är också oförändrat trots Evergrandes ras och ligger på +0.06%, men KOSPI går -0.52%, Nikkei 225 -0.40% och Straits Times -0.19%. Möjligt att jag har fel på min feed med så många oförändrade börsindex. Men kolla aldrig en story, publicera eller dö, så ..
Bättre bild på Black Jack.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

25 kommentarer:

 1. Känns som det fallit i Asien hela året typ.
  Hang Seng är ner 15.9% sen årsskiftet så det har varit ett tungt år för oss som nördat ner oss på den marknaden.
  Nåväl, nya tag nästa år och gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nä, ingen hit direkt.

   Radera
  2. Hong Kong-dollarn är upp 9.6% mot SEKetas under året vilket mildrar fallet.

   Radera
  3. Hong Kong drabbas ju allt svårare av Xis maktanspråk. Hur hårt kan ekonomin för själva Kina drabbas framåt? Har inga aktier där, men "allt" påverkas av hur Kina mår.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Tittar på vad jag har. AVA Emerging Markets är väl inte helt klockren mot HK, men bara +9.17% i år. AVA Zero +31.28%.

   Har även Robur Access Asien. +6.69%.

   Radera
  5. Det finns ingen aktiekultur i Asien som driver upp priserna som i Sverige och US. Asiater köper fastigheter.
   Ska du köpa en bostad i Hong Kong får du räkna med att betala 3 ggr priset kontra Sthlm trots att de tjänar 10% mindre än Stockholmaren.

   Radera
  6. Ett tag rapporterade jag även Shanghaibörsen, men upptäckte sedan att den levde sitt helt egna liv och hade exakt noll relevans för hur börserna går i resten av världen, så det har jag slutat med.

   Radera
  7. Ja det är helt meningslöst om man vill söka en trend för dagen i Sthlm eller NY. Sthlm är fantastiskt pinsamt som slav till NY.

   Radera
  8. Fick tips av vår wealth-manager i våras att gå ur Asien och in i Frontier Markets istället. +26% sedan i maj. Skål på er och gott slut.

   Radera
  9. månskensbonde

   Du får skicka ett tackkort till Vietnameserna.

   Radera
  10. @cornu:
   Fond är enda sättet på de marknaderna annars tror jag man lätt kan gå bort sig.

   @Östergren:
   Tackkortet fördelas på 30% Vietnam, 14% Kazakstan, 12% UK, 8% Kenya, 7% Pakistan.

   Radera
  11. UK och Paki är som vanligt dogs så vette fan om de är värda något kort :)

   Radera
  12. Sverige och en del teknologi i USA bör få tackkort.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  13. Nanotec.

   Det är Riksbanken och FED du ska tacka, utan dem hade du inte ens haft hälften på kontot.

   Radera
  14. Angående frontier markets så kan jag rekommendera Tundra Sustainable Frontier. Upp 36% i år och funkat utmärkt som hedge mot global, europa, emerging.

   Radera
  15. UK=frontier market. Roligt.

   Radera
  16. Handlar om var bolagen är noterade, t ex svenska Spotify räknas som USA.

   Radera
 2. Köper gärna aktier i vapenindustrin och annat lagligt men av somliga etiketterat som omoraliskt, men skyr Kina och Ryssland p g a politiska värderingar.

  Gott Nytt År, everyhopa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 2021 har varit ESG med en förstörd energiförsörjning, centralbanker i EU och US som kör nollränta samt massiva stimulanser till de rika.

   Personligen har jag svårt att se något positivt med det.

   Radera
 3. Fascinerande att Evergrande hade en börskurs som kunde sjunka lite till.
  Vad jag förstått är det i flera bemärkelser ett luftslott med inga möjligheter att betala tillbaka. T.om. de anställda i Evergrande har tvingats stoppa in pengar på slutet.
  Samtidigt har ägaren tagit ut stora utdelningar.

  Men kaske är de "to big to fail" och Xi måste ta fram sin tom peng pung.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Evergrande är inget värre luftslott än vissa svenska fastighetsbolag.
   Gissa två gånger vad som skulle hända här om vi hade en referensränta som kineserna har på 3.8%
   Sen är det naturligtvis korkat av Evergrande att expandera som de gjort men det gäller ju alla företag som gasar som galningar, förr eller senare blir det bekymmer.

   Radera
 4. Östergren
  Tänker du på ett visst bolag som börjar s och slutar på b?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag gillar Ilija.
   Blir intressant att se om han kan få ordning på Amasten.

   Radera
 5. Asien är svårt just nu. De har politiska ledare som prioterar politiskt stabilitet framför ekonomisk tillväxt. Inte en drömmiljö för oss som jagar hög avkastning snabbt. I de stabila länderna i Asien (t ex Singapore) är nisherna fyllda. Så ekonomisk stagnation och politisk konsilidering är i deras ögon inget problem.

  SvaraRadera