Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-20 14:37

MÖP-måndag: Ryssland inför ny lag för massgravar i krig eller fred - räknar med 30% döda i civilbefolkningen - Covid eller kommande kriget?

Dags för lite MÖP-måndag. Ryssland har just klubbat en ny lag för brådskande begravning av lik i freds- och krigstid, som börjar gälla första februari. Man kan fundera på om den beror på ett förestående storkrig eller på grund av de skenande dödsfallen i Covid-19 som mörkas med fejkade siffror i landet.
Början på Ukrainas minnesvägg över stupade militärer och poliser i kriget mot Ryssland.
Den nya lagen och nationella standarden för massgravar, liksom kostnaderna, utrustning och sättet liken ska hanteras på har fastställts.

Lagen är ett tekniskt dokument som beskriver allt inklusive relaterad avfallshantering.

Ryska Novye Izvestiya uppger t ex hur man ska gräva, vilken layout första raden av kroppar ska ha, sedan hur man återfyller och lägger i nästa rad av kroppar eller kroppsrester osv.

Dokumentet utgår från konventionell krigsföring där man förväntar sig att 30% av civilbefolkningen kommer dö, men endast 5% i riktiga skyddsrum och 10% i enklare skyddsrum. Standarden är framtagen för att hantera från tusen döda på tre dagar och högre förluster.

Varje massgrav ska vara 20 m lång, tre meter bred och 2.3 meter djup och ska grävas med bulldozer. Botten ska täckas av ett bindemedel, och ovanpå det ska fyra lager av kroppar läggas i påsar, träkistor eller zinkkistor. Man ska också förbereda 300 av dessa per 1000 invånare, och räknar alltså med trettioprocentiga förluster bland civilbefolkningen i krigszoner. Det bör nog också ses som en antydan om hur Ryssland själva kommer gå fram när de anfaller ett annat land. Man har inga avsikter att följa Genevekonventionen om att skydda civila, men det har man heller aldrig gjort så det förvånar inte heller någon.

I Ryssland spekuleras det förstås om att lagen är relaterad till de faktiska dödsfallen i Covid-19, men kan också ses som en förberedande åtgärd inför ett storkrig, samt förstås vapenviftande för att förstärka hotet mot Ukraina, där uppbyggnaden av trupp fortsätter vid gränsen.

I övrigt kan Kreml förstås sätta in gasvapnet mot EU, som kommer få dagens elpriser att framstå som en mild västanfläkt. Ryssland exporterar fortfarande gas till EU, men elpriset kan i princip gå hur högt som helst om man stänger av gasen. Miljöpartister försöker ljuga och hävda att Ryssland redan strypt kranarna, för att försöka undvika att ta ansvar för sina sju år styrande svensk energipolitik, men så är alltså inte fallet. Än.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

38 kommentarer:

 1. Vi får se vilka eftergifter Tyskland tänker sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har hört att dom inte längre gör anspråk på Danzigkorridoren. Alltid nåt!

   Radera
  2. Glenn kan alltså vandra där i fullständigt lugn numera ;-)

   Radera
 2. Om alternativet är att slicka Ryssland i röven (och låta dem göra vad de vill), så tar jag hellre en elräkning på 12.000kr och ber dem dra åt helvete.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, vem har inte det i dagsläget?

   Radera
  2. Dem kan ge mig 12,000 varje månad hela året bara man ber dem jävla psykopaterna äta röv...

   Radera
  3. Höga elpriser skapar dock såklart ingen ytterligare el, förutom reserveffekten. Det gör bara att någon fattigare stackare än du till slut inte har råd, och får frysa istället.

   Radera
 3. Det är nog bara censuren som skärps, dom har ju haft otur med lite avslöjanden på sistone. Massgravarna är nog avsedda för journalister och deras scoop. Kan krävas en hel del för att begrava alla avslöjanden numera, "akvadiskotheka" och allt vad dumt som läcker ut stup i kvarten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller få väst att tro man är safe till 1:a Feb i alla fall. Det ska bli kallt i jul.

   Radera
 4. Kanske ett litet krig mot Ukraina för att gömma döda i Covid....eller tvärtom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissar på tvärtom, kanske dyker upp statistik om ovanligt låg medelålder på Corona döda i Ryssland

   Radera
  2. M h t åldersfördelningen i de båda grupperna, menar du att gamla ryska pensionärstanter ska storma Mariupol under artilleribeskjutning, eller att unga friska gossar i grönt ska lajva Covid-offer?

   Radera
  3. Käften Dan, du pajade mitt skämt.

   Radera
  4. Ben, det fina med den nya lagen är att den kan användas till bådadera, beroende på vad situationen kräver!

   Radera
  5. Omicron i Britannien har skördat 12 människoliv fram till idag. Då ska man komma ihåg att det tar i snitt 5 dygn efter smittan innan symptomen kommer, 7 dagars sjukdom hemma, 7 dagars sjukdom på en vårdavdelning på ett sjukhus och 7 dagar på en intensivvårdsavdelning före döden. Alltså har dessa 12 personer kunnat smittas redan under slutet av november. De första fallen i Britannien rapporterades den 27 november, för drygt tre veckor sedan. Över 90.000 omicron-fall har rapporterats i Britannien hittills, där en flodvåg av nya fall väntas. Omicron börjar smitta vidare ett dygn efter smittan.

   Radera
  6. Trots att läkare i Sydafrika påstår att omicron orsakar en mild sjukdom, skrevs det idag i media att två vaccin-doser eller en tidigare genomgången covid inte ger särskilt bra skydd mot omicron, inte ens mot en svår sjukdom eller död. Sydafrikas population har en annan åldersfördelning med många unga personer och klimatet är mycket varmare, särskilt nu när norra halvklotet har vinter. En vecka efter den 3:e vaccindosen har man ett hyfsat skydd, som blir bättre två veckor efter den 3:e dosen. Försiktighet med nära kontakter med andra människor och användning av FFP2-mask rekommenderas.

   Radera
 5. Skall de trycka upp en liten folder till all politruker i provinserna - "Om Döden Kommer"?
  Är väl i.o.f bra att någon kommitté satt sig ned och tänkt till INNAN SHTF. Ser med bedrövelse på hur Kalix kommun går på knäna och verkar ha noll backup-planer. Hoppas de går bra för de som behöver hjälp och att det blir räfst och rättar-ting när den akuta krisen är över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sen får man väl hoppas att det blir bättre planering framöver i Kalix och att även andra tar lärdom. Och för Kalix är det lokalt, man bör ju ha någon form av beredskap även för fallet där det drabbar även andra.

   Radera
  2. Förhoppningsvis är väl ryssar så pass realistiska att broschyren i så fall döps till "När döden kommer". Känner många som har förhandlat det där, men ingen har kommit ur kontraktet. Lite uppskov kan man få, möjligen.

   Radera
  3. Skall man lita till sentimentet här på bloggen kommer väl MSB snart ut med en uppdaterad upplaga av en viss broschyr också. Kanske kompletterad med en skrift "När Elräkningen Kommer"?

   Radera
  4. "När elräkningen kommer"
   "När din kirurg går i konkurs (under pågående operation)"
   "När din svärjis-farbror kommer på julfest (och pratar om Soros)"
   När du ska köra bil i Skåne (dör ingen fattar vad vinterdäck är)"

   Med mera med mera

   Radera
  5. "Information till dig som funderar på att flytta till kvinnohuset för att din man dragit ned inomhustemperaturen för mycket"

   Radera
  6. Peter. I så fall får din man krama om och massera dig varm!

   Radera
  7. Det är inte ryssen som attackerat Kalix

   Radera
 6. Jag tycker inte att man bara kan beskylla Miljöpartiet här. Alla som röstat på sossarna eller vänstern vet ju också om att de är beroende av MP och kommer få MPs miljö- och energipolitik. C och L väljare kan dock inte beskyllas eftersom de blev lurade av sina partier och inte visste att de skulle slå sig ihop med SVaMp-regeringen. Alltså får alla som röstat på S, V, Mp skylla sig själva för situationen. Majoriteten av svenska folket har dock röstat för nåt annat, men ändå fått Miljöpartiets extremistiska grön-bruna energipolitik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Isf så lade M+KD+SD inte ett enda öre i satsning på energi på den budget de klubbade för en månad sedan. Snacka om att inte ens ha koll på läget idag.

   Radera
  2. Läget för fossilgasen hade inte jag klart för mig innan du skrev om det sent i höstas. Borde tas upp grundligare. Är det peak fossilgas eller Putin eller någon annan orsak?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Dåligt såklart att M, KD, SD-budgeten inte innehåller satsningar på elen. Dock har inte dessa partiers väljare, och inte de som röstade C och L, röstat för nedläggning av kärnkraften.

   Radera
  4. Peak fossilgas har passerats i Europa inklusive Norge. Om den passerats i Ryssland är osäkert, eftersom recessionen 2020 drog ner förbrukningen. Vi får se statistiken för 2021 nästa år.

   Radera
  5. Värt att nämna i sammanhanget är ju också att M lovat driva sänkning eller slopande av elskatten i riksdagen nu, samt att deras budget innehöll en mindre sänkning av bensinskatten

   Radera
 7. För mig som oinsatt låter detta ju mer som ett sätt att skrämma Väst. Behövs verkligen en sån här lag i Ryssland, eller är det endast "for show"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssland är ett land som behöver denna typ av lagar för att kunna "korrigera" makthavare ute i provinserna. Desto mer detaljstyrning, desto fler tillfällen att göra fel.

   Sedan struntar man i lagen om det gynnar staten.

   Radera
  2. Tror det behövs. Ryssland har många döda att dölja, och i fall av ett större krig kommer de försöka mörklägga större antal stupade så länge som möjligt med sådana massgravar. Det är det inhemska syftet. Sen är det säkert också "for show" utrikes, för att sätta press och ytterligare demonstrera för väst hur de förbereder sig för det kommanda kriget.

   Radera
  3. Boskaps-krematorier nära fronten har varit en "smart" rysk lösning på det problemet, t ex nära Ukraina.

   Radera
  4. @The Engineer Massgravar blir nog svåra att dölja med tanke på skarpögda satelliter. Vilka som placeras i sagda gravar är förstås en annan fråga.

   Radera
 8. Ryssland hade mycket skriverier för några år sedan (2019) om kärnvapen-säkra underjordiska skyddsrum under Moskva och hur mycket nya gångar till dem som hade byggts och hur många gram bröd som alla skulle få per dag och hur många koppar te. Och hur Nato har omringat landet och håller på att anfalla när som helst.

  SvaraRadera
 9. Eller så är det bara en del av informationskriget, att visa Nato hur långt dom är beredda att gå vid eventuellt krig. Lagen kom nämligen lite väl lämplig och varför skulle Ryssland lagstifta om massgravar?

  SvaraRadera
 10. I vår förening har vi riktiga skyddsrum, med dubbla tryckvågsdörrar. Enligt besiktningsmannen ska det tåla en 500kg bomb, på 5 meters avstånd. Inte för jag vill testa, men det låter skapligt bra.

  SvaraRadera