Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-23 09:18

Midvintermörker? - Försvarsmakten höjer beredskapen på grund av Ukraina

"Signalspaningsuppgifter [källa utbyte NATO] bekräftar mediarapportering om skottlossning vid ukrainska gränsen. Kraftigt höjd signalaktivitet längs gränsen hos både Ukraina och Ryssland [källa utbyte NATO]. Ryssland har inlett robotövning i Kaliningrad." - Midvintermörker av Lars Wilderäng (2011) OBS: Fiktion
I en artikel från TT och intervju med överbefälhavare Micael Bydén framgår det att Försvarsmakten nu har höjt sin beredskap. Detta på grund av det ryska agerandet mot Ukraina. Exakt vad den höjda beredskapen består i uppges förstås ej.
Höjer beredskapen
Till TT säger överbefälhavaren bland annat:
"Vi anpassar vår beredskap på kort sikt här hemma så att vi är beredda p det vi kan komma att behöva göra."

 Han är tydligt med att det avser perioden som för allmänheten brukar kallas jul- och nyårsledigheten, men kvinnor och män i blått och grönt kommer alltså tjänstgöra i förhöjd beredskap de kommande dagarna. Kom ihåg det.

"Vi ska kunna säkerställa att vi är på plats när och där det behövs."

Överbefälhavaren vill inte spekulera offentligt kring om det blir krig eller ej, eller vad för åtgärder Försvarsmakten vidtar. Han konstaterar att de ryska utspelen som kräver att Nato drar tillbaka från Östeuropa och att inga nya länder får gå med i Nato och att Nato inte får öva exempelvis i och med Sverige är helt oacceptabla. Sverige själv bestämmer över sin egen försvars- och säkerhetspolitik, och inte Kreml.

Försvarsmakten har även en egen artikel på sin hemsida om beredskapshöjningen:

"Rysslands tonläge är högt, bland annat med förslag på en ny säkerhetsordning i Europa som innehåller krav riktade till väst och Nato om att dra tillbaka militär infrastruktur i östeuropeiska länder. ÖB poängterar att de ryska förslagen är oacceptabla då de skulle förändra Försvarsmaktens grundläggande förutsättningar att bygga säkerhet tillsammans med andra. Sverige utformar sin egen säkerhetspolitik, inklusive vem vi samarbetar militärt med."

Sveriges försvar bygger som bekant på tillsammans med andra. Det vill nu Kreml förbjuda.

Beskedet om höjd beredskap ska ses i perspektivet svensk militärstrategisk doktrin, som säger att vi ska agera offensivt i fred och skymningsläge. Att agera proaktivt och höja beredskapen medan vi kan är en del av detta, och något vi gjort flera gånger de senaste åren

Att man gav en så omfattande intervju till TT och dessutom publicerar en egen artikel är sannolikt på Försvarsmaktens eget initiativ, och är en del i ett offensivt agerande i mediadomänen. Det återstår att se om Försvarsmakten kommer välja ytterligare strategisk kommunikation för att kommunicera mer handfast agerande nu runt jul- och nyår eller om läget är så allvarligt att det är locket på helt som gäller.

För övrigt inleds min roman Midvintermörker, som skrevs 2009 - 2010 och publicerades 2011 med en konflikt mellan Ryssland och Ukraina annandag juls morgon, en konflikt som sedan snabbt drar in Sverige. Delarna om Ukraina och att det rådde ett rätt hätskt läge mellan Kyiv och Kreml redan när jag började skriva boken 2009 kanske många glömt bort, då fokus på boken är på händelserna i Sverige.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

31 kommentarer:

 1. Midvintermörker är min favorit av dina böcker... Kändes som en uppdaterad Operation Garbo. Hoppas nu inte det bara blir som i din bok å andra sidan är ju försvarsmakten mer på tårna nu än under Statsminister FR lamslag mot FV.

  SvaraRadera
  Svar
  1. FR var mer orolig för att fotbollssupportrar var osams. Ja, Djurgårdssupportrar då.

   Radera
 2. Med tanke på Midvintermörker får vi hoppas på att den och ÖBs agerande gör oss bättre beredda på den förestående ökade konflikten med Putte och hans rövare. Konflikten stannar förhoppningsvis på nivån extremt dyr fossilgas.

  Ska strax köpa lite julmat men kompletterar med några batterier som extra beredskap.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nano. Ficklampsbatterier?

   Radera
  2. Marjatta L. I första hand för en värmemätare och brandlarmen. Mobilerna räcker långt för belysning förutom pannlampor. Dottern var nyligen på IKEA och fick då köpa lite värmeljus till sina föräldrar.

   Har inte satsat på egen elproduktion. Kan ladda mobilerna i bilen så länge den fungerar.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec


   Radera
  3. Ja, många kommer dö vid konflikt när man prioriterat stöd till Nanotecs vindmöllor istället för försvarsmakten och dess krigsplacerade.

   Radera
  4. Söderslätt skärp dig.

   När har jag skrivit att vi inte ska satsa på försvaret? Svar aldrig. Förmodligen har jag bidragit med mer pengar till försvaret än dig (gissning) och det utan att gnälla på vad andra bidragit med.

   Jag stöder med investeringar företag som kan minska mängden CO2 och ge betydligt mer flödande energi eller effektivare användning till världen, men idag ger obetydligt. Vind har jag bara en symbolisk investering i för den växer hyfsat.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Ska jag skärpa mig?

   Ditt eviga fantiserande och Bagdad Bob-snack om vindmöllor är tämligen tröttsamt för att inte säga nedvärderande mot de som tvingas betala för dess konsekvenser.
   Och nej lilla du, jag tror inte att du betalar mer än jag, så lägg ner den härskartekniken.
   Skärp dig kan det sammanfattas till.

   Radera
  6. Söderslätt ja du ska skärpa dig.

   jag förstår att du läser illa. Jag skrev bidragit till försvaret. Imperfekt och lilla jag är troligen betydligt äldre än dig. Jag har varit krigsplacerad också. Nu vet jag inte vad du lever på men jag tjänar mer nu som pensionär än när jag hade ett vanligt ingenjörsjobb. Helt klart att det kan vara mindre än vad du har som inkomst.

   Du får tycka att jag är tröttsam och hata vindkraft men att anklaga mig för att bidra till dödsfall inom försvaret av Sverige är att gå för långt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  7. Det blir ganska lite över för svenska folket att betala i skatt ifall det kostar bortåt 100 tkr/år att värma upp ett hem.
   Minskar skatteintäkterna blir det svårt att satsa på försvaret. Svårare än så är det inte.
   Men vad bra att du sitter säkert ekonomiskt som pensionär. Många i din ålder kommer behöva lämna sina hem.
   Du får passa på att städsla dem som tjänstefolk, det kanske finns en skrubb över någonstans.

   Radera
  8. Söderslätt tack.

   Nu har du helt annan ton.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  9. Har man 100 tusen I elutgifter för sitt boende är det väl dags att minska boendearealen eller investera i värmepump, isolering etc.

   Radera
  10. Nano. Jag har läst att Rusta och Clas Ohlson också har billiga och bra värmeljus. Det är långt till Ikea från oss, men de två andra butikerna finns i närheten.

   Radera
 3. Värt att ha i åtanke att i Ryssland så firas julen den 7:e Januari, inte som i väst den 25:e December. Det finns alltså varje år 1 tillfälle på runt 24h där väst eventuellt är marginellt mer berusade och bakfulla än ryska stridsförband.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tveksamt. Kanske midsommar :), kanske.

   Radera
 4. Bra att Försvarsmakten är på tårna men väldigt tråkigt med Putins agerande, utgången kan bara bli negativ för alla parter.

  SvaraRadera
 5. Vi signalspanar just nu över Östersjön utanför Baltikum, yenkarna signalspanar just nu över Lettland och ryssarna har skickat upp ett radarplan utanför Krim.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant att man spanar från Lettland, brukar alltid vara från Litauen. Håller Putler på med ngt ovanligt?
   Vår "Korpen" håller också på längre norrut än vanligt, brukar vara mest utanför Köningsberg.

   Radera
  2. Kan vara nåt på gång i Pskov.

   Radera
  3. Ryska marininfanteriet ska ha lastat ombord på minst en Roputja.

   Radera
  4. Engelsmännen har sin maskin på väg mot Ukraina, just nu över Polen.

   Radera
  5. Vad har Sverige för möjlighet att försvara sig mot en Roputja? Wikipedia säger att den tar två kompanier marininfanteri på 340 man + 10 stridsvagnar.

   Sverige har ubåtar, ytfartyg, flyg(har vi kustartilleri?). Räcker det för att sänka den innan den når svensk mark eller måste vi strida med marktrupp?

   Man blir ju lite orolig..

   (Edit: går tydligen inte att redigera ett inlägg därav alla raderingar)

   Radera
 6. Vem håller koll på 5-kolonnarna? De utlandsägda hamnarna och kustnära fastigheterna. Finnarna stoppade ett vidlyftigt ryskt skärgårdsägande härom året. Har inte hört att svenskarna har gjord detsamma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En "brand" i ställverk i en kritisk förbindelsepunkt som slår ut elförsörjningen samtidigt som en it-attack mot Icas distributionssystem för mat, mobilnätet och BankId så är det godnatt för många svenskar.

   Radera
 7. Lite kräkmedel i dricksvattnet på flera håll som pricken över i samt utsättning av vapenlådor och ammunition för fri avhämtning i problemområden.

  SvaraRadera
 8. Som sagt var är resten av de ryska stridskrafterna? Särskilt de i vårt närområde. Marininfanteriet i Kaliningrad, fallskärmsjägarna i Pskov etc?

  SvaraRadera
 9. Ryssland-Ukraina och samtidigt kanske konflikt Kina-Taiwan? Energikris hemma också + pandemi. Mycket att hålla reda på om det skulle smälla på två ställen samtidigt.

  SvaraRadera