Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-16 12:53

Lorentz Tovatt (MP): Efter sju år med Miljöpartiet i regering är elpriserna KD:s fel

Den så kallade politikern Lorentz Tovatt (MP) skriver i ett debattinlägg hos Expressen att det är de blåbrunas fel att elpriserna är rekordhöga, och pekar specifikt ut Kristdemokraterna som ansvariga. Detta trots att alltså just Miljöpartiet suttit i regeringen de senaste sju åren och i princip helt fått igenom sin energipolitik.
Sveriges utsläpp av CO2 utifrån regering Data: BP Statistical Review of World Energy
Om ni undrar över de stora minskningarna av CO2-utsläpp under 80-talet så beror det på ... sex kärnkraftsreaktorers starter 1980, 1981x2, 1983 och 1985x2. Tänka sig att kärnkraft minskar CO2-utsläppen och det rejält. Trots att svensk ekonomi växte. Men det är ju bara fakta och inte politik.
Under rubriker som "KD ger dig högre elpris" visar Tovatt tydligt hur Miljöpartiet saknar all form av sjukdomsinsikt, självkritik och ansvarstagande för sina sju år i regeringsställning - sju år som de i praktiken fått styra energipolitiken.

Inlägget innehåller en lång rad lögner som inte behöver bemötas utan bör klassas som argumentationsfelet gish gallop - dvs översvämma moståndaren med felaktiga argument och lögner som är så många att det blir omöjligt att bemöta dem alla - utan det intressanta är den totala bristen på sjukdomsinsikt och ansvarstagande.

Miljöpartiet agerar tydligen nu i panik när det blivit konkret uppenbart för var och en vad resultatet av deras energi- och miljöpolitik är - skyhöga elpriser och ökade utsläpp av klimatförstörande CO2. Att de vägrar ta ansvar utan skyller på de blåbruna visar bara att de aldrig kommer kunna lösa problemet.

Sveriges utsläpp av CO2 föll under regeringen Borg/Reinfeldt med den så kallade Alliansen, men har sedan dess slutat falla under Miljöpartiets regim. Minskningen 2020 skedde på grund av den ekonomiska krisen och coronapandemin och inte på grund av Miljöpartiets politik, om nu inte MP anser sig ha skapat SARS-CoV-2 som ett sätt att tillfälligt minska CO2-utsläppen via ekonomisk kris. Trots coronakrisen ökade dock Kina sina CO2-utsläpp med två Sverige under 2020.

Om mer energiutvinning via kärnkraft inte hjälper för att sänka elpriset kommer naturligtvis inte mer energiutvinning från Miljöpartiets sol- och vindkraft heller sänka elpriset - elpriset sätts inte av produktionskostnaden, utan av vad den som är beredd att betala mest för elen är villig att betala och handlar om tillgång och efterfrågan, inte produktionskostnad. Det är dock för svårt för en miljöpartist att förstå.

Dock verkar MP:are som Tovatt lyckats ta till sig hur Donald Trump argumenterar, så de är inte helt omöjliga att utbilda när de själva vill.


Källor inom ej länkbara länkskattens bidragsmedia

Expressen www.expressen.se/debatt/kds-energipolitik--leder-till-hogre-elpris/
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

63 kommentarer:

 1. Ja, Miljöhatarpartiet...inspirerade av Trumps Fake News-approach, har representanter som vill pausa demokratin....hengissar-för ingen killgissning vad gäller politik hade någonsin blivit så dålig som det de drivit igenom. Vi får hoppas att de förpassas till det politiska slutförvaret där de hör hemma och aldrig mer ser dagens ljus som parti igen.

  SvaraRadera
 2. Tillhör väl modus operandi nu förtiden på vänsterkanten. Statsminister Andersson gjorde väl i princip samma sak?
  Det man skall hålla hålla MP till svars för är att det hänt absolut nada med att få ned utsläppen. Allt som skett är skatter och andra pålagor men under 7 år i princip ingen minskning.
  Sätter mitt hopp till att Anders Holmberg i 30 minuter kan grilla någon miljömuppe, men hans program kommer väl läggas ned snart nu när regimen skall väljas om i september.

  SvaraRadera
 3. Fast om man kollar hos SCB så faller ju Co2-utsläppen "fortfarande", eller i alla fall lite långsamt fram till 2018 dit statistiken räcker. Har BP bättre siffror om Sverige än SCB?

  Sen har vi ju dessutom blivit 1 miljon fler sen 2010 så utsläppen per capita har väl antagligen minskat oavsett.

  https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/miljo/utslapp-av-vaxthusgaser/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klimatet bryr sig inte om utsläpp per capita, utan bara faktiska volymer utsläpp.

   Radera
  2. Så tycker säkert MP. De blåbrunas tungomålstalande gaphals-kolportörer på Timbro däremot brukar med jämna mellanrum anföra våra relativt låga utsläpp per capita som argument i debatten:

   https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Miljo/Utslapp-internationellt/Koldioxid-per-capita/

   Radera
  3. Personligen skiter jag i vad Timbro tycker.

   Radera
  4. Även yxmannen Ivar Arpi anför detta som argument:

   https://ivararpi.substack.com/p/kinas-utslapp-overskuggar-all-klimatpolitik

   Maria Malmer Stenergaard:

   https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/motion/klimatpolitik-for-hoppfulla_H6022895/html

   Att Sverige ligger långt fram i omställningen synliggörs av att inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) så är det endast Liechtenstein som har lägre utsläpp per capita än vad Sverige har.

   Det är relativt sett mycket kostsamt att sänka utsläppen i Sverige; vi har redan plockat många lågt hängande frukterna och vårt elsystem är i stort sett koldioxidfritt.

   Radera
  5. Liksom jag skiter i Arpi. Jag förstår inte varför du drar upp dessa. Jag kan t ex hitta någon som säger precis vad som helst och föra fram det som ett argument.

   Radera
  6. Exakt vad du argumenterar för genom att citera högerns fiskmåsar är oklart. Menar du att de har rätt? Att de har fel? Och vad har det med mig att göra? Vad vill du ha sagt?

   Radera
  7. Nja, det är väl mest med poängen att ingen från höger kan kritisera politiken dels eftersom de själva var 100% med på den för fem år sen och för att den varit framgångsrik med de mätetal de själva använder. Har miljöpartiet varit dumma och spelat upp regeringen på läktaren har ju högern knappast varit smartare.

   Radera
  8. Skönt att då vara politisk obunden utan kopplingar till de politiska partierna.

   Radera
  9. Ben Dover, vem är du egentligen? Jag har lurkat dig här i flera år. Varför försvinner du i flera veckor för att plötsligt dyka upp igen? Är det när du träffar din hanterare, ledigt läsandes en dagstidning på sittbänkarna i Gorkijparken?

   Radera
  10. Jag är spelberoende, så jag gör avbrott för att bevaka den indiska landhockeyligan där jag satsar stora pengar.

   Radera
  11. I övrigt har jag själv bloggat om att M+KD+SD inte lade ett öre på kärnkraft i sin första gemensamma budget.

   Radera
  12. Vad 17 har vi andra med att göra vilka övriga skribenter här på bloggen är?

   Radera
  13. Det var bättre förr när Ben bara var obscen och inte politisk.

   Radera
  14. Tror nog att han alltid varit politisk, och så även här på bloggen.

   Att vara obscen är bara en del av personligheten.

   Radera
  15. Verkligheten är långt obscenare än någon kommentar jag nånsin skrivit här. Jag tycker det är den man ska uppröras över, om man nu ska uppröras över nåt. Man ska nog ta folks anonyma kommentarer med en nypa salt. Skulle man ta all skit på internet på allvar skulle man ju sluta son han den där figuren i Expressen som besökt tidningsbudet till slut. Det är klart att internet-anonymitet kan användas för dumma syften, som att trakassera eller doxxa folk och sånt där men så länge man använder det för hyfsat saklig diskussion spelar det väl egentligen ingen roll som ligger bakom kommentaren? En gång i tiden var Birger Schalug så upprörd på bl a mig att han i detta kommentarsfält på allvar tyckte att anonyma kommentarer på internet skulle förbjudas. Good times!

   Och Cornu, kommentaren om Timbro etc riktade sig inte direkt mot dig. Jag inser svårigheten i att hålla nån slags balans i det svenska debattklimatet som trots den intensiva debatten inte är särskilt pOlAriSerAd men däremot extremt fördummad, enligt min åsikt. Det är bara att läsa Chomsky och inse att svenska dessutom är ett minimalt språk i världen där nåt kasslernyllesvärjis med villapsykos eller en jävla miljöhippie kan sitta och skriva dumma inlägg på svensktalande sociala medier med fejkade fakta och plötsligt så springer halva debattsverige på en och samma boll hur dom den än är. Det finns ju inga utsikter till att de här sakerna egentligen ska bli bättre, snarare tvärt om, varför du, Cornu, nog bör inse att läsarna förhåller sig aningen kritiska på ren reflex.

   Radera
  16. Och som ett bevis för att det är nya tider kommer vänsterpartiet med ett populistiskt utspel i svallvågorna efter den där kränkningsskandalen, om att värnpliktsårdet ska vara oberoende och yada yada:

   https://www.altinget.se/sakerhet/artikel/v-forbattra-de-varnpliktigas-villkor

   Radera
  17. Strunt samma vilka vi är.

   Må rupiesarna rassla in och fylla kontot innan julklappar och elräkningar skall betalas!

   Ni ska i alla fall veta att ni är en av de stora behållningarna bloggen, särskilt du BD.
   Även ni er andra, bakom era vässade tangentbord, får mig att humma medhållande, fnysa i ilska eller försiktigt släppta ut luft genom närborrarna i vad som med lite fantasi kan tas för ett kontorlandskapsgarv.
   En kommentar som satt sig på hjärnan var den om kvinnor och makedonska smuggelcigaretter - ni som vet vet.

   Nu ska jag pausa eftersom förkröket inför julbordet precis startat.
   Skål!

   Radera
  18. Apropå vilka vi är, förresten, är det bara jag som noterat att den här personen:

   https://sverigesradio.se/artikel/7536323

   Ibland antagligen kommenterade på bloggen?

   Radera
  19. Vet inte vem personen är, maila gärna om du vet.

   Radera
  20. Bombmannen känner man ju till men vem fan är Tovatt, Arpi och Timbro? Är de i maskopi med Schlaug?

   Radera
  21. Jag har mailat nu Cornu, rubricerade mailet "JAG LÅG MED DEN EFTERBLIVNE BOMBMANNEN" så att du vet att det är jag.

   Radera
  22. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  23. Är detta 4-dimensionellt schack? Vem är vem som gjorde vadå?

   Radera
  24. 3-D schack är ok. 4-D måste vara ett 3-D som plötsligt hoppar en bit på en nivå. Spännande.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 4. För övrigt kan man fundera på varför Pernilla Gunther plötsligt fick sparken som KD:s energipolitiska talesperson och varför t ex KD 2016 skrev på en energiöverenskommelse som skulle vara långsiktig för att bara ett par år därefter ge besked som gick helt emot denna. Om överenskommelsen var så dålig och styrd av regeringen med miljöpartiet i spetsen, varför skrev M och KD under den då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men USA då?! Eller hur är det nu du skriver ibland?

   Radera
  2. Nu var väl min intention inte att säga att nån annan var lika dålig, utan snarare att peka på att det finns ett visst fog för att säga att KD frångått de långsiktiga förutsättningarna man genom samstämmighet i 2016 års överenskommelse haft. Det kan man så klart kalla "sabotage" om man vill vara dramatisk.

   Radera
 5. Men KÄRA LORENTZ, hur skall åtskilliga gigawatt vindkraft installeras utan motsvarande balanskraft? Vill någon av alla vita medelålders cis-man i kommentarfält göra en ELI5 för honom och oss andra.

  Populism, populism, populism och makthavare som gömmer sig bakom
  Man får bättre svar av random folk i kommentarfält än av riksdagspolitiker.

  Alternativet att inte rösta alls i riksdagsvalet 2022 känns allt mer logiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Alternativet att inte rösta alls i riksdagsvalet 2022 känns allt mer logiskt" 150000 strutsar kan inte ha fel...

   Radera
 6. De är komiska de där miljöpartisterna. Fullt med påståenden som är ganska enkla att motbevisa.MEn det kräver väl en del debattartiklar för att rentvå sig ansvaret.
  Lägger även märke till att han lyckas få in "blåbruna" fem gånger.

  SvaraRadera
 7. Cornucopia blundar som vanligt för verkligheten... :)

  Fakta på bordet.

  Hur mycket levererar ny vindkraft? Jo, enligt denna rapport från 2017, är det 40-50 kr/MWh.

  https://www.energimyndigheten.se/contentassets/9f658fbcc1d24014bbe6fbeb70f80cba/er-2016_17-produktionskostnader-for-vindkraft-i-sverige.pdf

  Men då har vindkostnaderna MINSKAT med 50% sen 2015, då senaste siffrorna användes.

  https://renewablemarketwatch.com/news-analysis/393-renewable-power-generation-costs-reduction-2020-overview-in-the-recent-study-of-irena-released-in-2021-with-lcoe-of-renewable-energy-technologies

  Hur är det med solkraft? Säljer för 35 kr / MWh enligt IEA (i Sverige):

  https://www.montelnews.com/se/news/1212809/iea-vi-brjar-se-lcoe-under-35-rekwh-fr-svensk-solkraft

  Vad är det LÄGSTA priset kärnkraften kan ge, om vi maxar produktionen över 50 år och har minimala utbyggnadskostnader (säg, 150 miljarder kronor) och underhåll (säg, 25 miljoner), och 85% drifttid? Jo, i BÄSTA fall når vi 30 kr / MWh.

  Dessa är fakta man enkelt kan kolla upp på internet, om någon annan har en djupare analys med andra siffror tar jag gärna och tittar. :)

  Så, nu till spekulationsdelen.

  1. Vad händer om ett kärnkraftverk inte kan leverera billig el? Folk köper från andra källor.

  2. Vad händer om folket inte vill köpa lika mycket el från kärnkraftverket? Det producerar inte lika mycket elektricitet som det annars skulle ha gjort.

  3. Vad händer om ett kärnkraftverk inte producerar på full kapacitet? Samma mängd personer måste anställas, samma byggkostnader existerar, men det trycks inte lika mycket kraft ut i ledningarna... Så elen blir dyrare.

  4. Vad händer om ett kärnkraftverk tvingas sälja sin el till ett dyrare pris? Se 1.

  All baskraft som tas i bruk från och med 2020 är nu strandade tillgångar. Till och med kärnkraft.

  Kan vi sluta låtsas att kärnkraften är en lösning på våra kraftproblem nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är fortfarande att balansera vindkraften. Vattenmagasinen är väl i stort sett intecknade och storskalig energilagring (batterier, vätgas osv) är varken på plats eller kommersiellt gångbart ännu.

   Som tur är kommer förhoppningsvis Finlands nya reaktor i drift snart och det betyder att den Forsmarksreaktor vi regelbundet exporterar dit kan leverera till SE3 istället.

   Radera
  2. Hur ska man balansera elsystemet med vindkraft? Det är ju i princip omöjligt att nå 50 Hz med enbart vindkraft. Vi måste ha balanserande kraft. Och vi måste ha den i södra Sverige, på vintern. Hur kan vi uppnå det?

   Radera
  3. Inte för att vara krass, men marknadsekonomin skiter i om elen behöver balanseras. Det är ett ingenjörsproblem, och ja, det finns lösningar för den som väljer att lyssna. :)

   https://www.youtube.com/watch?v=9lXfKExb38k

   https://www.youtube.com/watch?v=PM2RxWtF4Ds

   Dagens situation är ett direkt resultat av avregleringen som infördes av regeringen Carlsson under 1996. Så nu är det bara att gilla läget, då kärnkraft är strandade projekt redan från start. :)

   Radera
  4. Angående filmerna: Energilagring i batterier finns inte kommersiellt idag och det är naivt att tro att det skulle finnas på plats med en snabbare tidtabell än att bygga nya kärnkraftverk.

   Ps. Att någon aktivitet genererar arbetstillsfällen är inte odelat positivt. Det måste vara produktiva arbeten. Annars kan man återgå till jordbruket och skogsbruket såsom det bedrevs för 100-150 år sedan då 90% arbetade där (fattiga och på gränsen till svält, men hey de var inte arbetslösa!).

   Radera
  5. I verkligheten blåser det konstant där vi vill och solen lyser konstant där vi vill med. Det är ju kärnkraften som är så förbaskat opålitlig, oberäknelig, ostabil och kräver massa infrastruktur. Och vatten och kärnkraft pausar alltid när det blåser lite exra för vindkraftens skull. Ps. Kan innehålla spår av ironi och felaktigheter.

   Radera
  6. Vi använder batterier i nätet redan. Men inte för annat i Sverige än korta perioder. Det går enkelt att öka användningen när ett företag ser ekonomi i detta. Behövs inte komplicerade utredningar och förhandlingar. Vi är lyckligt lottade med vår stora vattenkraft.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  7. Jag är inte tekniker, än mindre kärnfysiker, men i den verkliga världen där jag lever har priset på el (och annan energi) gått upp kraftigt efter att kärnkraften började avvecklas (inte innan det således om det var -96 som var jämförelseår) och flera företag har förklarat sig avstå från investeringar pga osäkerhet om elleveranser. Det skulle ju kunna vara en slump, men liksom bloggaren hatar jag sådana. Nej jag har inte granskat företagens kalkyler utan litar, med Adam Smiths ord, på att deras egennytta verkar till min fördel.

   Radera
  8. Kan bara hålla med dig Underdog.

   MP försöker rikta ansvar åt annat håll, andra här på bloggen beskriver kommersiellt operativt abstrakta lösningar som ev. existerar i pytteskala eller på provbänk som lösningar på konkreta problem här och nu.

   Radera
  9. Hum vilka andra priser har gått upp kraftigt sen dess? Verkligheten är en helt annan idag, FYI tiden har inte stått still. Precis som bensinen är dyr idag så är den kostnaden relativt dyr eller låg beroende på vilka glasögon man har. Marknaden går upp och ner i cykler där man under en tidsålder kunde värma villan med olja för en billig peng andra tider kan man värma villan off-grid med miljövänlig teknik. Att nostalgiskt cherrypicka en energikälla under en specifik tidsålder, då gör man nog det lite lätt för sig. Fördelen med den tidiga generationens kärnkraft va att man bla sparkade plåtburken nerför vägen dvs avfallsproblematiken får vi ta hand om idag och har inte lyckats hitta någon smidig lösning på ännu. Antagligen kommer vi göra precis på samma sätt som dåtidens industrier satt i system. Gräv en grop o släng ner skiten täck över och hoppas på det bästa. Tror även att folk förr i tiden inte hoppade speciellt högt till marknadsliberala tankegångar. Att skattebetalarna stod för notan för typ allt va lixom så samhället funkade. Kom tillbaka när du övertalat en aktör att hosta fram egna pengar för att bygga en reaktor utan att knegarna ska få ta en springnotan ifrån industrin.

   Radera
  10. Wertigon, skall vi ta dig på allvar får du nog
   koll på basfakta.

   Om du kan tillverka el för 45kr/MWh så köper jag gärna av dig.

   Jag kan tom betala dubbelt så mycket.

   Radera
  11. Håller till en början med Vertigos argument, men sen håller jag inte med.

   Det som saknas i ekvationen för att få förnybara alternativa fakta att fungera är ju förstås tillförlitlighet. Man kan inte ha en ekonomi som bara fungerar när det blåser.

   Sålunda behövs ett lagringsmedia, ungefär som att bränna en gammal DVD av en illegalt nedladdad porrfilm (för att förklara för Werigo.)

   Så länge de alternativa fakta inte stödjer hypotesen att alternativ energi löser alla problem så får man nog räkna med att de som vill överleva i ett modernt samhälle tycker att kärnkraft är rätt bra.

   Vad dina efterföljande släktingar (efter homeopatisk förtunning av just din genkombination) i framtiden har för utmaningar behöver du Wergo inte bry dig om. Utspädningen av just din genkombination är delat med två per generation, så efter bara ett fåtal generationer återstår inget av dig.

   Radera
  12. Rickard: Ok, inga problem. Här är länken till en solcellsleverantör för mig som privatperson:

   https://solcellen.nu/

   De erbjuder solceller för 90 000 kr / paketet med tillhörande 9.8 kWh batteri. Detta är naturligtvist subventionerat med både ROT och solcellsbidrag, ska man ta bort dessa, säg att det då kostar ~150 000 kr osubventionerat, för mig som privatperson. Detta inklusive installation.

   Paketet ger beräknad årsproduktion på upp till 8 000 kWh, men låt oss säga 6 000 kWh, för ett extremt dåligt år.

   Paketet kostar alltså 150 000 och generar 6 000 kWh per år. Hur många år måste jag då ha cellerna för att kunna ta 45 öre / kWh eller 45 kr per MWh? När är break-even?

   Beror ju på vad du betalar för det, men, är det 90 000 för ovanstående paket, ger det en LCOE på 50 öre / kWh om man kör panelerna i 30 år. Utan skatt eller distributionsavgifter, som i sig kostar mig 80 öre / kWh. :)

   Du tror inte att solcellsparkerna har bättre avtal än vad jag som konsument kan få?

   Sen ser jag att många här missat att ex Australien bygger gridbatterier utav bara helsike, här är en artikel på området av många:

   https://www.energy-storage.news/worlds-biggest-battery-storage-project-announced-by-australian-renewables-fund/

   Och vi i Sverige vill ju inte vara sämre heller, även om vi svenskar än så länge är väldigt försiktiga vad gäller gridbatterier:

   https://www.vattenfalleldistribution.se/vart-arbete/kapacitetsutmaningen/batterilager/

   Så är allt solsken och rosor? Nä, det kan jag inte påstå. Men det gör ont för att vi byter system just nu, fossilabstinensen börjar liksom kännas i Europa. Ge det några år så kommer den nya världsordningen vara bättre och billigare än någonsin. :)

   Radera
  13. 45 kr /MWh är 4,5 öre per kWh.

   Om du inte har koll så har du inte koll


   Har aldrig påstått att man inte tjänar pengar på solceller. Skall lägga om taket först.

   Kostar lite mer än 6-10kWp solceller. Har ändå projat några sådana anläggningar :)

   Radera
  14. Du har rätt, jag verkar ha blandat ihop Eur / MWh med kr / MWh. Silly me. :)

   Poängen kvarstår dock, 30 öre / kWh för kärnkraft och 10-25 öre / kWh för vind-el och sol-el, gör att kärnkraften inte längre kan konkurrera mot förnyelsebart på pris, och i och med förnyelsebarhetens varians finns det betydligt mer passande teknologier som gör att man kan få fram likvärdig elektricitet dubbelt så billigt och snabbt som kärnkraft.

   Så här enkelt är det; 2030 kommer Sverige ha mellan 20-50 GW installerad solkraftseffekt. Dessa kommer då generera ~25-60 TWh eller 20-50% av Sveriges årsförbrukning. Mörkertalet kommer vara mycket stort, då mycket kommer vara privata solceller på tak som matar hemmen och kontoren, men de kommer finnas där.

   Vind och sol kompletterar varandra; vattenkraft och batterier tar de sista 10-15% som behövs. Tillsammans klarar de elförsörjningen tre gånger om, sett över hela året.

   Men naturligtvist måste detta byggas, och ju snabbare desto bättre.

   Radera
 8. Tycker alltid att det är oseriöst att jämföra Sverige och Kina i absoluta tal. Är skribenten medveten om att Kina är ca Sverige x 140?

  En radikal lösning på CO2-problem vore annars att de som bestämmer (FN,judarna, Bill Gates eller George Soros?) ser till att inget land är större än Sverige. Eftersom alla länders utsläpp då blir så små och ovidkommande att inget land behöver göra någonting. Problemet löst!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad du tycker spelar väl ingen roll. Det är otroligt mycket effektivare och billigare minskning av CO2-utsläppen globalt (och klilmatet bryr sig om utsläppen globalt) att stänga ett kolkraftverk i Kina än att stänga ett kärnkraftverk i Sverige. Snarare tvärt om, då ett stängt kärnkraftverk ökar utsläppen.

   Gissa hur många nu kolkraftverk som byggs i Kina? Ledtråd: Förra året ökade Kinas utsläpp med två hela Sverige, dvs om Sverige helt sltuat med CO2-utsläpp så hade det kvittat - utsläppen hade ändå ökat.

   Radera
  2. Eftersom det inte spelar någon roll vad Sverige gör då Kina är så mycket värre borde vi väl bygga kolkraftverk här i Sverige. Det är säkert billigare än ny kärnkraft.

   Radera
  3. Under debatten före folkomröstningen föreslogs kolkraft som ersättare för kärnkraften och ABB utvecklade förstås världens bästa kolkraftverk med en PFBC panna där ett kolkraftverk korsades med en gasturbin och gav bra förbränningen med världens bästa verkningsgrad. Det byggdes två enheter i Värtan, nu nedlagda, men de var för dyra och sålde inte. *googlar* Tekniken verkar hållas vid liv i Japan. www.ihi.co.jp/denryoku/pfbc.htm

   Radera
 9. Svar
  1. Pojken får be sin mamma torka näsan, grädden från tårtan när han trodde att han lagt ner Bromma flygplats sitter fortfarande kvar.

   Radera
 10. Lorentz 2watt, borde ha fortsatt som butiksbiträde, så hade han inte behövt skämma ut sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En normal humanoid hjärna bränner 12-20 Watt bara på tomgång. 2 watt är väl precis bara att överleva, i koma.

   Radera
  2. Det är väl bra att rapparen 2Watt tar lite ansvar och klagar på andra?
   Nu har han väl sett att SE3 (där jag gissar att han bor) kommer att kosta 153 öre imorgon medan SE2 rear ut sin själ för 24 öre. Klart att en hyvens kille som 2Watt reagerar på denna enorma orättvisa.

   Radera
 11. Nu är det ju lyckligtvis alltid rätt att kritisera KD (även om de skulle påstå att vi behöver andas syre för vår metabolism), men här är nog MP ute på en cykeltur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du håller andan släpper du inte ut någon koldioxid. Annars släpper du ut ungefär 5% när du andas ut. Helt oförsvarlig miljöförstöring!

   Radera
 12. Tycker svenska kraftnäts rapporter är väldigt intressanta att läsa. För det första får jag förståelse för vilken viktig balans kärnkraften har i nätet.

  För det andra blir jag imponerad över hur lite eller mycket vindkraften producerar. När det är kallt står det i princip att vindkraften ej leverear (min uppfattning) och att då är det import som gäller. Men oj vad det kan exporteras när vädret är gynnsamt.

  Kan inget om storskalig lagring av el men jag hade gärna tvingat på det kravet på storskalig sol och vindkraft. Det blir win-win i min värld då. Stabilare levererans och elpriser samt kanske fjärrvärme på köpet om det är batterier som ska lagra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det är kallt nu och ändå är vindkraften störst med 36% av vår el. Storskaligt lagras nu energi i våra och Norges vattendammar. Och vår export av el är stor vilket minskar kolbränningen.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 13. Rapport: kraftbalansen på den svenska elmarknaden, rapport 2021. Se sida 34 och begrunda tabell. Där klämmer skon för vindkraftsvurmare. Där måste vi hitta en lösning oavsett hur mycket för eller emot man är ej planerbar elproduktion.

  SvaraRadera
 14. Nanotec har inte alla hästar hemma!!!!

  SvaraRadera