Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-06 16:46

Kryptovalutor för 200 MUSD stulna från Bitmart

Kryptovalutornas fantastiska säkerhet bevisas återigen genom 200 miljoner USD eller drygt 1.8 miljarder kronor stulits i olika kryptovalutor från växlingssajten Bitmart. Valutorna har sedan växlats över till växelvalutan Tether och därefter tvättats i en penningtvätttjänst för kryptovalutor för att inte gå att spåra.
Nä, det var tydligen inte just Bitcoin som stals, men jag har inget bättre foto på lager
Några möjligheter att rulla tillbaka transaktionerna finns förstås inte, eftersom kryptovalutor är som de är, så de som förvarat krypto hos Bitmart - om än tillfälligt - får väl ta tjänsten till domstol för att testa eventuellt användaravtal.

Bitmart själva medger att 150 MUSD blivit stulna, medan Pechshield har analyserat angreppet och konstaterar att 196 MUSD gått åt uppger CNBC.

Man får väl se sådana här stölder som en stokastisk transaktionskostnad för kryptovalutor. 

Det tål att funderas på vad som händer om någon av de fonder eller ETF:er som uppger sig investera i kryptotillgångar skulle drabbas av något liknande. Det är tämligen svårt att hacka en fond och stjäla dess obligationer eller aktieinnehav och sådana elektroniska transaktioner går att rulla tillbaka. Med kryptotillgångar ser det annorlunda ut.

Att man behövde använda penningstvätttjänsten Tornado Cash för att tvätta pengarna beror förstås på att kryptovalutor inte går att dölja, utan alla transaktioner är per nödvändighet synliga, så man måste använda någon tjänst som blandar runt allt  och växlar via olika kryptovalutor för att bryta spårbarheten.

Förra veckan ska plattformen BadgerDAO blivit av med 120 MUSD i kryptotillgångar.

Nu är dock kryptobubblan så enorm att 200 MUSD är växelpengar och väl dras in på transaktioner för tjänster som Bitmart på någon vecka eller så. Så bara brus, inget att se, gå vidare.

Bitcoin mfl kryptovalutor föll rätt hårt i helgen, och det kan i sig bero på stölden som innebar att stora volymer snabbt såldes. Man får förmoda att angriparna programmerat hela transaktionskedjan i förväg för att genomföra den så snabbt som möjligt.

Men sådant här drabbar förstås ingen kryptonörd, som ju dessutom redan cashat hem några miljarder och köpt något verkligt för pengarna, som inte bara tuggar kWh på datorn.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

11 kommentarer:

 1. Skulle vara intressant med en genomgång av tidigare storskaliga digitaliseringsprojekt som gått i stöpet.
  Fast det är kanske annorlunda den här gången. Boomersen får rätt och digitaliseringen av tillgångar visar sig vara en återvändsgränd.

  SvaraRadera
 2. Krypto är en intressant experiment som visar på extrem spekulativ hype. Madoff kunde inte gjort det bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, Holländarna var på bollen redan med tulpanerna...

   Radera
 3. "stals" När ska alla inse att alla dessa skumma Exchanges som ploppar upp här och där byggdes upp just för att sedan scamma alla användare som tryck in sina kryptisar i den. VD:n sirpar drinkar på en paradisö nu.

  SvaraRadera
 4. Här var det väl inte kryptona som var bristen på säkerhet. Om en bank blir rånad, är det väl inte pengarnas fel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tolkade inlägget som kritik mot hela branschen och inte specifikt tekniken krypto.

   Radera
 5. Var det inte en grej att man skulle skriva ner hela sin bitcoinplånboks nummer på en papperslapp för att den inte skulle kunna bli rånad? Vad hände med det?

  Borde inte kryptovalutorna falla något när elpriserna går upp eftersom de är så energiintensiva?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är fortfarande en grej och är rätt hanterat det säkraste sättet att förvara sina krypton på.

   Här är två länkar där du kan förkovra dig om intresse finns:

   https://www.coinbase.com/learn/crypto-basics/what-is-a-seed-phrase

   https://en.wikipedia.org/wiki/Shamir%27s_Secret_Sharing#:~:text=Shamir's%20Secret%20Sharing%20(SSS)%20is,to%20reconstruct%20the%20original%20secret.

   Radera
  2. På A: Det beror lite på hur du väljer att förvara dina kryptos.
   Du kan ha den på en av alla kryptobörser, på en enhet (mobil/dator) med program eller på en hard wallet (tänk typ usbsticka)

   Sedan finns det olika lösningar på hur lösenordet på de två första. Man kan sätta minst två nycklar som ett bankfack, eller så kan man sätta minst x antal av totalt y-nycklar. Fördel atg tjuven kan inge få dig ensam att lämna ut värdet. Nackdel att du måsge lita på andra.

   Såsom jag förstod detta, så var det på en börs som rånet ägde rum. Samt den drabbade börsen var inte någon av de större. Kanske hade de dålig säkerhet (verkar så). Kanske finns det försäkring?

   På B: Om minarna skulle tycka att det blir för dyrt att mina, så skulle tillgången minska och efterfrågan gå upp. Eller så drabbas vissa regioner hårdare än andra, så att de med billigare el får bättre förutsättningar.

   Det är mycket snack om att krypto dras så mycket energi. Men gäller inge fortfarande regeln att datorkraften fördubblas var 18:e månad? Isf borde vi väl se en minskning på antalet beräkningar. Dock är vi så tidigt inom krypto att kravet på antalet beräkningar kommer antagligen öka snabbare än vi hinner se en minskning av energiförbrukningen. Iaf de fortsatta 10åren.

   Om vi ska spara lite el, kan vi väl lägga ned Facebook?

   Radera
  3. @Hema - lägg ner facebook ja, men hur du gör kopplingen till att om vi lyckas med det så är krypto kanon och bör vara kvar är för mig en total gåta...

   Radera
  4. Facebook tillför åtminstone mänskligheten något då det hjälper folk komma ihåg sina bekantas födelsedagar och strömlinjeformar gratulationer av dessa.

   Krypto hjälper bara knarklangare och terrorister att slippa kontanthantering. Ja, och att spekulera sig rik/fattig på dem också såklart.

   Radera