Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-25 23:02

Krigsfrivillig - möjlighet att anmäla dig för tjänstgöring hos Försvarsmakten vid krig

I händelse av krig finns möjligheten för svenska medborgare att anmäla sig som krigsfrivilliga och kunna tilldelas tjänst inom Försvarsmakten utifrån kompetens och behov. Funktionen kan vara mycket värdefull för att ersätta förluster och även ge förband och individer möjligheten till permissioner och återhämtning. Du som beklagar dig över rikets försvar kan helt enkelt i skarpt läge anmäla dig frivilligt.
Utbildningskontroll på K 3 Livregementets husarer, även känt som baskerprov.

Man ska vara svensk medborgare, ha fyllt 18 år och helst ha en militär eller civil utbildning som gör att man är lämpad för placering i krigsorganisationen. Detta sker genom att ett krigsfrivilligavtal träffas mellan försvaret och den frivillige. Den frivillige får inte säga upp avtalet under tiden vederbörande är tjänstgöringsskyldig, så det är frivilligt att anmäla sig, en inte frivilligt att lämna, utan det skulle klassas som desertering.

Svenskt försvar är på pappret när organisationen är fullbemannad, fullt utrustad och färdigutbildad, samövad och tränad antagligen ganska väl dimensionerad för att försvara diket Östersjön och det som kan tänka ta sig över detta, men saknar uthållighet i personalförsörjningen. Personal och hela förband behöver avlösning, ledigheter och återhämtning för att återställa eller bibehålla stridsvärdet. Därtill kommer Sverige ta förluster vid krig, varpå behov av ytterligare personal uppstår.

Sedan ska man förstås vara medveten att de krigsfrivilliga kommer vara oerfarna, men krig är som bekant en darwinistisk företeelse där man antingen lär sig eller dör. Samtidigt kommer de frivilliga omges av vid det laget krigserfaren personal. Det är också så här det har fungerat i alla krig - förluster har alltid ersatts av gröna individer. Sedan kan man antagligen få viss repetitionsutbildning i mån om tid och resurser innan man skickas till fronten, och i första hand kommer antagligen individer med tidigare militär utbildning att antas.

Krigsfrivilliga kan här fylla mycket viktiga funktioner. Samtidigt har vi värnplikt som förstås gör att alla i värnpliktig ålder kan inkallas för att fylla luckorna, särskilt de som nyligen gått ur krigsorganisationen. Även om man inte är krigsplacerad idag omfattas både män och kvinnor från 18 års ålder fortfarande av värnplikt. Värnplikt är en plikt och ett tvångsmedel staten kan använda för att försvara svensk demokrati, frihet och nationella oberoende, inte en utbildningsform. Genom att vara svensk medborgare ställer du upp på att svara upp om denna plikt avkrävs dig.

Försvarsmakten skrev själv tidigare i år att man ska utreda och tydliggöra förutsättningarna för att ta emot krigsfrivilliga i Försvarsmaktens Strategiska Inriktning 2021 - 2030 (PDF, sidan 71), så konceptet är i allra högsta grad levande.

Detta kan jämföras med de krigsfrivilliga som ryckte ut och tog värvning för att försvara Ukraina i kriget mot Ryssland i sydöstra Ukraina. Sverige tillåter dock endast svenska medborgare och inte frivilliga utlänningar, iaf så som lagen är skriven idag. Det är dock bara ett riksdagsbeslut bort att stryka kravet på svenskt medborgarskap.

Bloggaren är övertygad om att det finns 100 000-tals män i åldern 40+ som gjorde sin värnpliktsutbildning under det gamla invasionsförsvaret, på den tiden när man sov utomhus i -40 på granris och åt taggtråd till frukost, lunch och middag, som direkt skulle anmäla sig som krigsfrivilliga för att visa dagens veka ungdomar hur man ska göra. Åtminstone utifrån kommentarsfälten på Internet.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

80 kommentarer:

 1. Fyller 50år till våren. Gjorde värnplikt på robbot amf1 tidigt 90 tal. Sedan dess skyddsvakt med tjänstevapen. Man kanske skulle få vakta något mindre viktigt om man inte anses för gammal för det...😊

  SvaraRadera
 2. Jag hade hand om de som mönstrade. Hade i och för sig lite gröntjänst under mina elva månader och lärde mig att skjuta med M45B.

  Om de vill ha mig, så ställer jag upp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var också uttagen assistent vid VKS.
   1978-79. 1983 gick jag med i Hemvärnet. Har haft m/96, /45b och nu senast ak4a, b och c. 50 år då är du 7 år äldre än medel. Om du orkar bära din packning, marschera några kilometer och kan/vill avsätta 4-8 dagar om året plikt och lite till frivilligt, skjutning, kompletteringsutbildning mm. Anmäl dig på Mitt Forsvarsmakten.se. Välkommen

   Radera
 3. Vill gärna men som 45+ känns det lite pinsamt. Å andra sidan finns det nog en del vi kan bidra med... 20 årige sonen va helt i upplösningatillstånd när inte bilen startade pga urladdat batteri i vinterkylan som kommit ända ner till södra Sverige. Å ja såna problem har gamla gubbar hanterat och i kristider blir det inte färre av motsvarande problem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gjorde själv värnplikt i slutet av 90-talet och återvände till Försvarsmakten som 40+ (officersutbildning) samt tjänstgöringsår som PC. Åldern är oväsentlig och det finns ingen pinsamhetsfaktor annat än den du själv upplever. Mina kollegor (som i många fall är hälften så gamla har aldrig påtalat detta annat än med glimten i ögat). Möter man kraven, har man rätt inställning och fokuserar på att lösa uppgift har man en plats i Försvarsmakten.

   Radera
  2. Exakt!
   Min erfarenhet från räddningstjänsten är att ålders variation är viktigt för ledning och problemlösning.

   Radera
  3. Ja att ha varit med i lite fler år och sett och kanske hanterat lite äldre prylar är rimligen inte fel även om orken inte kan matcha de unga.

   Men det finns ju mängders av sysslor som man kan göra som avlastar de direkt stridande.

   Radera
  4. Så gamla farmor på snart 70 år skulle kunna vara till nytta då? Fan tro't :D

   Radera
 4. Hemvärnet har/ska få beredduppgiften "utbilda krigsfrivilliga". Så vitt jag vet är det första gången man tänkt utbilda sådana. Har läst ett exempel från kalla kriget, där man hade kvar ett antal äldre 40mm lvakan-system som det inte utbildats på sedan länge. De som var grundutbildade på det hade med viss marginal passerat värnpliktsåldern. Man skickade då ut brev om att de hemskt gärna fick anmäla sig krigsfrivilliga om det blev krig.

  SvaraRadera
 5. Fick ett brev för något år sedan om att min krigsplacering upphört, mycket tidigare än jag trodde att det skulle komma. Var bara något år efter att jag slutat vara GSS/T i samband med att vi väntade vårt första barn. I grund och botten är jag positiv till att anmäla mig frivillig, känns bara som riktigt dålig timing med två småbarn. Om ryssen kunde vänta i åtminstone 15 år så vore jag tacksam.

  SvaraRadera
 6. Är 50+. Rätt funktionell fysisk. Välutbildad och flexibel. Kan större delen av hela ostkusten utantill. Vart inspirerad av sjöhemvärnsförband och anmälde mitt intresse. Hörde aldrig av dem. Min dotter vart dock accepterad och tjänstgör i ungdomshemvärnet. Jag ger dock inte upp utan ska stöta på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det, det tog tid mellan min intresseanmälan till hv och första utbildningen. Dels är det nog inte helt snabbfotat och så har pandemin gett en massa restriktioner för om och hur säkerhetsintervjuerna ska genomföras.

   Radera
  2. Det är Sjövärnskåren som sköter den verksamheten, jag råder dig att ge med i närmsta sjövärnskår. Gjorde som du, men blev skyttsoldat istället, nu skulle jag aldrig sätta mig på ett fartyg. Det är mycket roligare att kriga i skogen.

   Radera
  3. Det är Sjövärnskåren som sköter den verksamheten, jag råder dig att ge med i närmsta sjövärnskår. Gjorde som du, men blev skyttsoldat istället, nu skulle jag aldrig sätta mig på ett fartyg. Det är mycket roligare att kriga i skogen.

   Radera
  4. Kontakta Sjövärnskåren, det verkar som att det är en förutsättning att vara medlem där, även om det inte sägs rakt ut. https://www.sjovarnskaren.se/hemvarn-med-marina-uppgifter/

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror försvaret kan överse med att du är en osäker skrytmåns som var tvungen att påpeka dina helt irrelevanta ekonomiska förhållanden.

   Radera
  2. Bra, också värt att veta.
   Och det övriga?

   Radera
 8. Är70+ och still going strong, en släkting till mig tjänstgjorde ända upp i 90+ visserligen överstelöjtnant men synade Hv förband i Skåne årligen,RIP.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer med TRÖTT, varav denna åldersnoja? Har passerat den ålder då man anses vara nyttig men i ett skarpt läge blir jag inte ofarlig. Springer ifrån de flesta i skogen, klättrar ifrån de flesta upp ett berg, kan hantera flera vapen och är van att hantera fordon då det är -30. Har kört MC i -33 och vet hur man gör för att få gång på en tjurig diesel vid -30 så om ryssen kommer skall i alla fall jag se till att de inte får det lätt.
   Så om man kan ska man bidra tycker jag.

   Radera
  2. Tittar man på fronten i Ukraina, så är åldersspridningen stor. Även äldre kan tillföra, om inte annat så har de ett annat ofta lugnare och tjurigare psyke. Du är säkert välkommen den dagen det smäller. Sedan om man blir fordonsförare i logistiken eller skyttegravsråtta vid stilleståndslinjen eller sätts på fjärrspaning är en annan fråga.

   Radera
  3. Kul påpekande, jag har som livsmål att bli envis när jag blir gammal, jag har sett att det kan vara ett rimligt mål.

   Radera
  4. Vilken attityd man har till ett problem eller en syssla är ofta viktigare än andra förutsättningar.

   Notera ordet "ofta", en del saker kräver givetvis viss styrka eller koordination eller utbildning.

   Radera
 9. Värnplikt som KB mitten 90-talet för en PV robot pluton.

  Då var det ju det häftigaste som fanns så allt som var tungt gick man ju in i med en högsta motivation.

  Har faktiskt ansökt till hemvärnet men dom verkar ta sin runda tid.

  Är SUA klassad så inga hinder föreligger och dom verkar ha olila plutoner eller grupper där de äldre får mindre krävande uppgifter

  SvaraRadera
 10. Lite sleten kropp men har körkort. Kommer att köra vatten till fronten iaf.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har mycket kunskap, erfarenhet och utrustning inom området "mobil kyla", så man skulle kunna transportera t ex blodprodukter till sjukvårdsenheter under kriget:

   Erytrocyt-koncentrat förvaras i kyla +2 till +6 C i upp till sex veckor. Särskilt tillverkade erytrocyter kan även förvaras frysta under lång tid.

   Flytande plasma förvaras i kyla +2 till +6 C i upp till två veckor.

   Färskfryst plasma är plasma som fryses in efter tappning. Den är hållbar i tre månader i frysförvaring vid -18 C till -25 C respektive tre år vid -25 C eller lägre temperatur. Färskfryst plasma ges inom cirka fyra timmar efter upptining.

   Radera
 11. Bor du kvar i skogen? Eldar i kamin?

  SvaraRadera
 12. Jag kan köra tankbil. T1 Lnkp -95. 😁

  SvaraRadera
 13. Tror jag gör störst nytta i handelsflottan och ser till att vi får tag i det landet behöver. Även om jag är en hyfsat van skogsman som gillar och panga älgar och vandrar på dom stora viderna i marsfjällens skugga

  SvaraRadera
 14. Det beror på vad jag ska försvara.
  Om det är Per Bolunds rätt att var korkad och jagsvaga surdegshipsters på Södermalm som ska försvaras så kommer jag ta min chans att säga "Refuge" i något annat land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det heter asylum om du ska söka skydd.

   Nej,ställer du inte upp på att andra människor i Sverige inte är som du och rätten att vara olika, och rätten att kritisera Per Bolund så ska du förstås dra redan nu. Kreml tar emot dig med öppna armar.

   Fjant.

   Radera
  2. Vad är det du är villig att försvara?
   Är det en idé, en dröm eller är det bara en bit jord som du av någon anledning anser att du har rätt till?

   Skulle du, om du bodde i Ryssland, vilja försvara Putin, om du bodde i Nord Korea, förvara Kim Jong Un?

   Vart går gränsen för dig vad du vill försvara?

   Radera
  3. Nu bor inte jag i Ryssland, utan i Sverige, ett land som är topprankat (topp 10, typ) inom demokrati, välstånd, yttrandefrihet, pressfrihet, livskvalitet och välfärd, samt bland de länder med lägst korruption i världen, även om det alltid finns möjligheter att gnälla över saker.

   Föreslår att du flyttar till ett annat land och bor där i några år.

   Radera
  4. Jag har provat det, Kina, under den tiden där man fortfarande trodde att landet kunde utvecklas till en demokrati. Det fick mig att förstå olika sätt att styra ett samhälle och varför nationalstater, en gång i tiden, bildats.

   Frågan kvarstår, vad är det du vill försvara, är det din idé om vad landet kan bli eller vad landet faktisk är på väg att bli?

   Radera
  5. Fan vilken dum fråga.

   Radera
  6. På vilket sätt är det en dum fråga?

   Jag, som under lång tid kunnat studera hur ett land omvandlats till en nationalistkommunistisk diktatur, undra, när övergår din vilja att försvara den bit jord du anser vara din, och din familj, till att förvara "Partiet"?

   Radera
  7. Jag har svarat ovan. Jag är beredd att svara Sverige som det är, inte någon våt dröm från cirkelrunkande svärjisar som drömmer om 60-talets misär.

   Radera

  8. Jag skulle nog vilja placera svärjisarna mer i början av 70-talet men jag håller med dig om att den drömmen är länge sen passerad.

   Som medlem av Mensa så borde du komma dra ut tangenten, från dagens utveckling. Är det det samhälle du vill försvara?

   Radera
  9. Sverige är värt att försvara av de skäl som bloggaren anger ovan och för att skydda det från plundring, summariska avrättningar och deportationer - jfr vad som hände Baltstaterna efter 1940. Däremot var 1960-talet allt annan än misär - efterkrigstidens ekonomiska höjdpunkt med en BNP tredje i världen bland industrinationer, hög marginalskatt för att minska köpkraftsklyftorna och finansiera det offentligas utbredning. Och en arbetslöshet på en låg nivå vi aldrig lär se igen. "Därom kan jag ge besked, om herr'n så vill, ty jag var med"

   Radera
  10. Tillägg (varför ingen editeringsfunktion?): BNP per capita, givetvis

   Radera
  11. Frågan är dum eftersom den ställer upp två falska valmöjligheter. Vad sägs om följande fråga: Tror du att Sverige kommer utvecklas bäst som fri, suverän nation eller som ett protektorat till det fascistiska Ryssland?

   Radera
  12. Eh, BNP per capita är väl 3-4x så hög idag och en arbetslös har högre välstånd idag än en tjänsteman hade på 60-talet. Och vi har inte utedass längre.

   Radera
  13. ... det mångkulturella fascistiska Ryssland med sina 200 minoriteter 100+ språk vara 20+ regionalt erkända, samt sharialagar i delar av landet och cirka 4x så hög mordfrekvens per capita som Sverige, samt en medellivslängd på vuxna män om 61 år.

   Radera
  14. Kort sagt: Svärjisarnas drömland.

   Radera
  15. @BenDover

   "Frågan kvarstår, vad är det du vill försvara, är det din idé om vad landet kan bli eller vad landet faktisk är på väg att bli?"

   Vad i min fråga är falskt och var föreslår jag att vi skulle bli "ett protektorat till det fascistiska Ryssland"?

   Radera
  16. "... det mångkulturella fascistiska Ryssland..."

   Mångkulturella länder är intressanta.

   Hur många länder är, i verkligheten, mångkulturella och hur styrs de?

   Radera
  17. @Jonas: har du slutat slå din fru?

   Du ställer upp enbart två alternativ, vilket är falskt. Liksom ovanstående fråga är falsk. Det är enkel retorik, du kan antingen visa att du inte begriper då enkla koncept, eller ta tillbaka din fråga. Vilket väljer du?

   Radera
  18. @Bendover

   Det är en enkel fråga, och om du inte håller med om hur den är ställd så får du gärna utveckla den i ditt svar.

   och
   Nej, jag har inte slutat slå min fru.

   Radera
  19. Om du inte har slutat slå din fru tycker jag du omedelbart ska ringa en psykiatrisk hjälplinje istället för att sitta här och svamla.

   Radera
  20. För att du, enligt egen uppgift, slår din fru så klart. Det är olagligt och dessutom ganska sinnessjukt.

   Radera
  21. Så du menar att du har slutat slå din fru?

   Radera
  22. Nej, som jag tydligt skrev ovan tycker jag den frågan är jättedum, falsk och felställd. Precis som din. Kan du ens läsa?

   Radera
  23. Mr Jonas, det är nog lika bra att du slutar skriva nu. Det blir bara dummare och dummare ju längre du håller på.

   Radera
  24. Min ursprungsfråga "Vart går gränsen för dig vad du vill försvara?" var tydligen för jobbig att svara på. Den kräver ju att man funderar på det och bestämmer sig för vad det är man vill försvara och förstår vad man faktiskt försvarar.

   Radera
  25. Ja, precis så var det, Jonas.

   Radera
 15. Med visdom som man får som äldre så inte skulle jag gå ut i krig för att försvara politrukerna 😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Benskörhet drabbar främst kvinnor i högre ålder och kan leda till att ryggraden utarmas och ersätts med sylt.

   Radera
  2. Hellre sylt i ryggen ännu försvara folk med sylt i huvudet. I gamla krig gick ledarna med i fronten och det gjorde krigen ärligare ur fotfolket perspektiv som ofta också var legoknektar 🤘

   Radera
  3. Jaha, du ogillar svenskar. Jag kan betala en enkel till Omsk för dig.

   Radera
  4. Nu är det ju inte "politrukerna" du ska försvara. Det är landet och dess invånare.

   Radera
 16. Jag har varit krigsplacerad i två olika verksamheter, är välutbildad och teknisk (jag har uppfunnit och byggt egenhändigt flera instrument - jag har just nu fyra olika instrument hemma för forsknings-ändamål varav tre ska publiceras snart). Jag skulle gärna sköta om (rengöra och reparera) medicintekniska instrument som behövs för vården av sjuka och sårade. Eller nåt annat.

  SvaraRadera
 17. Hur ska alla frivilliga beväpnas?

  Finland la en order till Sako på m23 ar10 7,62 i två utföranden Tkiv/Kiv skillnaden är optiken.

  Sverige lutar åt Kiv med enklare optik som ersättare för Ak4D.
  Så dom blir väl över?

  SvaraRadera
  Svar
  1. m/41 (m/96), ingen kommer närmare än 500 m

   Radera
  2. Frivilliga kanske i första hand hamnar i stödfunktioner och mindre i direkt stridande tjänst.
   Sedan finns det ju väldigt många jägare i detta land och de behöver väl bara ammunition.

   Radera
  3. Det råder redan ammonitionsbrist o det kommer antagligen inte bli bättre.

   Radera
 18. Har bloggmakaren själv tänkt ställa upp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör han väl redan, han lägger upp övningarna åt försvaret!

   Radera
  2. Svår fråga. Jag vet inte var jag gör bäst nytta, bakom tangentbordet når jag väldigt många, som förare eller skytte är min nytta begränsad och jag har inget unikt att erbjuda. Skulle du tycka det var bättre att bloggen tystnar när det blir krig, och att jag fyller i sandsäckar någonstans istället?

   Till slut skulle alla på svenska Internet vara femtekolonnare, nyttiga idioter eller defaitister, se Namn: Jonas överst, och Kreml skulle vinna propagandastriden.

   Radera
  3. Pratade en gång med en person på insatsledningen en Jn-chef, angående om jag skulle söka till hemvärnet. Han tyckte jag gjorde bättre nytta där jag var än i HV, så jag följde den uppmaningen. Hur det skulle vara i skarpt läge är en annan fråga.

   Radera
  4. Cornu, du behövs i psykförsvaret!

   Radera
 19. Jo det är klart att det finns många olika sätt att delta i ett försvar, men jag upplever att bloggaren efterlyser "riktiga" soldater med vapen i hand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta inlägg var menat till Trött på tjafs

   Radera
  2. Det finns väldigt få riktiga soldater!

   Radera
 20. Min bedömning är att Cornucopia? är en utmärkt form av psykologiskt försvar. Så länge nätet fungerar då och då gör han bäst i att fortsätta med att bidra här. Själv var jag en gång utbildad att leda ett mindre gäng för telekom. Vårt stora slit var att fixa teleledningar natten innan det small sedan var det radio som gällde. Betydligt enklare med radioförbindelserna.

  Jag tycker det borde finnas förberedd plats för Cornucopia? hos någon form av radiosändningar.

  Själv tror jag det är för dålig ork hos mig för annat än att i skarpt läge försöka uppmuntra nedstämda och ta emot lite hjälplösa utfrusna grannar i värmen från kakelugnen och bjuda på lite varmt kaffe. Fast jag sköt rätt bra som yngre så kommer ryssen nära och jag lyckas greppa ett vapen så...

  När jag tänker efter vet jag sedan tonåren hur man tillverkar sprängmedel och lite annat obehagligt för en inkräktare.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 21. Jag gjorde vlp 88-89 inkl en KFÖ men inga repövningar efter det och ganska kort krigsplacering p g a alla nerdragningar som följde på 90-talet. Jag gick med i hemvärnet för ca 1,5 år sedan och rekommenderar fler att gå med. God stämning och man gör en insats för något man tror på. Det är få som har gått med för att maska eller för att klaga. Har man gjort lumpen så är det en långhelg för intro-utbildning, ytterligare en helg för skyddsvaktsutbildning om man ska ha den rollen och sedan finns det så klart fler befattningsutbildningar också. Det intressanta är att man kom in i de personliga soldatfärdigheterna ganska snabbt trots att 30 år har gått. Med några veckors intensiv utbildning och övning kan man få upp nivån på soldag och grupp ganska bra bedömer jag. För pluton och kompani tar det nog längre tid att få allt på plats och givet att det inte är en massa nya tekniska system man ska lära sig. Sedan instämmer jag i att man har mycket fler färdigheter och större bandbredd i att lösa ex tekniska eller logistiska problem och även större erfarenhet från livets upp- och nergångar jämfört med när man var 20+. Så ja, man kan göra stor nytta i ex hemvärnet!

  SvaraRadera
 22. Inte gjort värnplikten, men erkänt skicklig "allmänbildad" civilingenjör inom IT med närmare 20 års erfarenhet och omtyckt chef, tänker att jag kunde göra någon nytta? Uppväxt på landet med bondgård och maskiner och inte tappad bakom en vagn. Eller är det skit värt? Kanske för högnivå?

  SvaraRadera
 23. Som hemvärnsman och 40+ har jag funderat en del på denna fråga. Och jag lutar nog åt ett nej faktiskt.

  Anledningarna är flera.

  Fysisk kompetens: Jag tycker inte att det insatsförband där jag är med håller måttet. Gubbarna är kunniga och motiverade men den fysiska formen alldeles för dålig. Jag kan tycka att det är oansvarigt att ta upp en plats i rullorna om man inte håller måttet. Dels för att man lurar sig själv och förbandet men även våra politiker som inte behöver tillsätta tillräckliga resurser.

  Materiel: Att utan mörkermedel och bepansring riskera att användas som "först på plats" i ett skymningsläge anser jag vara självmord. Det tjänar varken Sverige eller min familj på.

  Hemvärnet är en fantastisk organisation med enormt bred kompetens och hög motivation. Men FM behöver kommunicera en trovärdig strategi som förbanden kan leverera och överleva för att motivera familjefäder till att dyka upp när det skorpar till sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avtalet är ju bindande men jag kan förstå invändningarna. Av de som jag har träffat som är relativt nya så upplever jag att fysisk status är ok till hög. Det finns en del kring 60-strecket som borde lämna in tycker jag.

   Ang materiel så är som du säkert vet mycket nytt på gång såsom mörkermedel, drönare och andra sensorer men det tar tid. Vi skulle behöva det nu och inte om två år. En annan sak som saknas är riktiga skyddsvästar. Alla skulle kanske inte behöva det men för många skulle det innebära större trygghet i uppgiften. Det är nog mer troligt att hv i gråzon/inledande strider möter kulor än splitter från indirekt eld.

   Radera