Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-04 11:43

Kreml öppnar ny rutt för migranter - till Finland, Norge, Estland och Lettland via Ryssland

Enligt Radio Free Europe/Radio Liberty erbjuder nu människsmugglarna en ny rutt för de migranter som försökt ta sig till EU och Väst via Polen, denna gång via Ryssland. Man kan således vänta sig att migrantströmmarna styrs om av svärjisarna älskade Putin till de ryska grannländerna Norge, Finland, Estland och Lettland i ett fortsatt försök att destabilisera EU och rikta bort uppmärksamheten från truppansamlingarna vid Ukrainas gräns. Kreml vill sitta med både migrantvapnet och gasvapnet på hand inför ett eventuellt angrepp mot det forna broderlandet Ukraina.
Presidentpalatsen i Kreml
Den nyöppnade rutten för migrantsmugglarna kan bara existera med Kremls goda minne, då inrikes- och gränssäkerhetstjänsten FSB är mycket nära knuten till presidenten Putin. Normalt krävs det också visum för att komma in i Ryssland, vilket är en process som kan ta veckor om inte månader.

Eftersom gränsen verkar någorlunda stängd mot Litauen och Polen från Vitryssland, så kommer destabiliseringsförsöken av EU att nu riktas om mot de övriga två baltstaterna, Finland, samt möjligen Norge, som alla har landgräns mot EU. En möjlighet skulle också kunna vara båtflyktingar från Kaliningrad mot Sverige, Polen och Danmark, där man enligt internationella regler är skyldig att rädda nödställda till havs, men det kräver en lite mer avancerad apparat att flyga in migranter till Kaliningrad, en av världens mest militariserade platser, även om det är fullt möjligt i rysk statlig regi.

Syftet är förstås förutom att destabilisera EU även via rädslan för migranter spä på stödet för ytterhögerns partier inom EU, som generellt hyllar Putin och det totalitära fascistiska styret i Ryssland som ett föredöme, samt rikta bort uppmärksamheten från krigsförberedelserna mot Ukraina. Det finns dock risk för kognitiv dissonans när det är Putin som skickar migranterna, men det går säkert att tänka bort ändå för svärjisar och deras likar i andra länder.

I slutändan handlar det mesta dock om Northstream 2. Kreml kan mycket väl komma att erbjuda sig att stoppa den nya migrantrutten mot att Northstream 2 öppnas, ett beslut som dock ligger på Tyskland och inte EU. Man kan dock förmoda att det kan bli en del yttre tryck mot Tyskland från övriga EU-länder. Kreml vill ha gasledningen i drift, för att på så sätt kunna tvinga Ukraina på knä med gasvapnet, utan att förlora exportintäkter eller ge makt över Kreml till Minsk och utan att faktiskt behöva starta ett större militärt angrepp än vad som pågått sedan 2014. Men hotet kvarstår - om EU lägger sig i och försvarar Ukraina politiskt eller militärt så släpper Kreml loss både gasvapnet och migrantvapnet.

Där är migrantvapnet antagligen mycket effektivt mot EU, då människor från andra delar av världen är bland det hemskaste som EU-länderna vet, antagligen värre än att frysa ihjäl utan den ryska fossilgasen vintertid. Kommer EU-länderna välja migranter eller göra som Putin vill?

Särskilt Finland kommer ha mycket svårt att säkra sin idag hinderfria långa gräns mot Ryssland, som inte är lika enkel att spärra av som gränserna Vitryssland - Polen eller Vitryssland - Litauen. Finland kan också behöva förstärkning i manskap för att hålla ute migranter, då man knappast har tillräcklig personal för att försvara eventuella fysiska hinder längs gränsen, särskilt inte om Kreml börjar använda bandvagnar och liknande för att gå utanför vägsystemet. Fysiska hinder och fältarbeten är meningslösa utan personal som försvarar dessa, givet att man anser att migranter är ett anfall.

Utifrån intervjuer med migranterna vid gränsen mot Polen är de önskade slutmålen främst Tyskland och Sverige, och de som Kreml kommer skicka till Finland lär ta sig vidare till Sverige.

Det kan också bli aktuellt att FSB och gränskontrollen låter migranter kliva ombord på flygplan till EU från Ryssland, utan visum till destinationen. Ryska flygbolag kan förstås om de vill ignorera transportöransvaret och helt enkelt vägra betala böter, alternativt att ryska staten betalar dessa åt flygbolagen. Flyg från Minsk har stoppats av EU, och det vore mycket intressant att se EU stoppa allt flyg från Ryssland, som är betydligt mer omfattande än till Vitryssland.

Att det ryska folket själva hellre skulle se att Kreml lade pengar på saker som pensioner, sjukvård, skolor, rinnande rent vatten, toaletter, centralvärme och vägar som inte är lera eller slukhål istället för vapenskrammel och migrantströmmar är en annan sak. Man ska komma ihåg att detta är Kreml, inte det ryska folket, och att makthavarna inte tillsats av folket utan via fejkade val, samt manipulerar folket genom att kontrollera media och massiv propaganda. Samt förstås mörda eller kasta all opposition i fängelse.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

33 kommentarer:

 1. I gränsstaden Ilomantsi ligger 25 cm snö och är -13 C just nu. Undrar hur många migranter som kommer att frysa ihjäl?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Framställs väl som "EU:s fel som inte släpper in dem".

   Radera
  2. Om det ger bra bilder på blåfrusna döda barn och helst youtubefilmer när de skälver till en sista gång är det väl A-OK för Kreml?

   Radera
  3. Det lär finnas en stor samling cyklar längs gränsen Norge-Ryssland då det är olagligt att gå eller åka med fordon över gränsen. 2015 så skedde detta under den kalla årstiden så det kan väl hända igen, ryssarna tog dessutom furstligt betalt för cyklarna.

   https://www.theguardian.com/world/2016/jan/14/norway-tells-refugees-bikes-russia-bicycle-immigration-storskog

   Radera
 2. Gränsen mellan Finland och Ryssland är 1 340 kilometer lång, och går främst genom obefolkade skogar och ödemarker, samt glesbefolkade områden. Ett enkelt, lågt staket av taggtråd löper längs gränsen (mestadels), som patrulleras regelbundet av gränsvakter med hundar. Det har tidigare inte behövts något starkare staket tack vare samarbetet med ryssarna, men en del flyktingar har lyckats ta sig över gränsen till väst på senare år (ingen statistik finns av naturliga skäl).

  SvaraRadera
 3. Vi får se. Det kan bli en spännande vinter.

  SvaraRadera
 4. Nu under vintern lär nog inte många ens försöka att ta sig över på större delen av denna gräns. Både på ryska och finska sidan är infrastrukturen alltför gles. Det handlar om att vandra mil i djup snö.
  Jag tror snarare att migranttrycket kommer att sättas in mot Lettland, Estland, samt några utvalda platser längs Finlands gräns.

  SvaraRadera
 5. Många rätt i din analys.

  Det jag skulle önska mig i julklapp är att våra västliga ledare en gång för alla inser att Putin skiter i våra ord. Handling är det enda som räknas.

  Se nu till att GÖRA något rent konkret som förhindrar detta. 1) Öppna ej Nordstream 2 (dvs tvinga Tyskland till det?) 2) Placera tillräcklig mängd snubbeltråd i Ukraina 3) Visa hur Finland och andra grannländer agerar proaktivt för denna förmodade flyktingström.

  Åtminstone, ha en plan för hur reagera om nu agera proaktivt känns för "provokativt".

  SvaraRadera
 6. Hur säljer Kreml in det till de som värvas att vara deras ammunition för hybridkrigföring? Att lova tillgång till EU länders välfärd är förstås lätt men hur hanteras kontrasten med att de samtidigt skall bli lidande bilder?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att det är EU:s fel och att Ryssland bara försökte hjälpa.

   Radera
 7. Ja Finland och Norge lär absolut vara mest sårbara av dessa länder pga PK-vänstern som kommer kritisera som rasistiskt alla försök att stänga Rysslands migrant-attack ute. Länder som Polen oroar sig inte över sådant, men Norge lär göra. Stämmer säkert att Ryssland har infiltrerat extremhögern, men viktigt att tillägga att antagligen även extremvänstern är infiltrerad för skapa maximala spänningar och konflikt från båda håll. Typiskt ryskt MO.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag vore fascisten Putin skulle jag infiltrera miljövänstern och hjälpa dem driva opinion som i slutändan resulterar i att maximera instabiliteten hos det europeiska energisystemet. Tex lägga ner tysk och svensk kärnkraft.

   Radera
  2. Jag ser var du ska komma... Schysst.

   En ny variant på Paul? Harvey
   "if i were the Devil"

   Radera
  3. Norge har ju gått en sosse regeringen om jag minns rätt.
   Är de lika kassa som svenska sossar eller mer som danskarna?

   Radera
 8. Vilken j-a tur att Sverige inte har gräns mot björnen!... Skulle det klassats som självdråp månne?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finland har verkligen en annorlunda geopolitisk situation i Norden, det är bara 190 km från den ryska gränsen till Helsingfors.

   Den finsk-ryska gränsen övervakas av gränsvakter med hundar samt vilt-kameror och infraröda detektor-linjer som inte syns i terrängen men är anslutna till en övervakningscentral och orsakar larm när strålen bryts.

   Rörelsedetektorer (både fasta och rörliga) samt helikoptrar som flyger fram och tillbaka längs gränsen med oregelbundna tidsintervaller används också.

   Över 35 flyktingar har i höst tagit sig från Vitryssland till Finland, men inte från Ryssland, utan t ex genom Sverige med finlandsfärja.

   Radera
 9. Jag förstår inte riktigt det här med att godkänna Nordstream två? Jag har sett rören själv staplad på utmärkt tysk jordbruksmark. Vad vem hur har gett ryssen ok att bygga den och sen bråka om att starta upp den?
  Jag fattar ingenting.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte som om vi lät Kina bygga den nya höghastighetsbanan i Sverige och sen när den är färdig plötsligt inte ge tillstånd att tåg får köra på rälsen?

   Radera
  2. Tyskland har bestämt sig för att lägga ner kol och kärnkraft. Och expandera vindkraften.

   När det inte blåser måste man ha något annat som energikälla.

   Man kunde köpt värmepumpar, men subventioner a till förnybar el har gjort el för dyr i förhållande till gaspriset.

   Ergo, mer gas behövs.

   Ergo, Nordstream 2.

   Nu är Tyskland redan helt beroende av gas.
   Nordstream handlar som tidigar bsrkivits om att frigöra sig från transitländernas påverkan.

   Radera
  3. Ja jo det förstår jag, men att bråka om det nu det skulle man väl tänkt på från början.


   Återigen, ponera att vi ger Kina tillstånd att bygga den av Fredrik beslutade höghastighetsbanan. När den är klar, då är väl det så dags att börja bråka om tåg för köra eller inte?

   Radera
  4. @T, det är absolut inte samma sak som med en tågbana, iom att Ryssland sen kan sälja stora mängder gas och kringgå transitländer som Ukraina. Jämför snarare med en kokainlangare som försöker få nya kunder på kroken. "Testa min gas, det är nice". "Du kan få en gratis". Sen blir vi hooked. Då kan Putin stoppa leveranserna för att få EU att göra som han vill.

   Radera
  5. Men att tyskar inte tänker längre än så. De är ju hårdare i affärer än tom dansken. Jag är fortfarande förbryllad hur Europa kunde hamna här.

   Radera
  6. Frågan om Nordstream 2 är inte löst mellan Tyskland och USA. Utan godkännande från USA inge gas från Nordstream 2. Tyskland skall stänga 6 kärnkraftverk i år och resterande 6 nästa år och samtidigt bygga ut vindkraften. Gasturbiner skall ersätta kärnkraften varför Tyskland är i ett desperat behov av naturgas från Ryssland och utan balanskraft kan kraftnätet få stora problem med brownout som värsta scenario. Vi får räkna med nya rekord på elpriset och har miljöpartister och underbegåvade ministrar att tacka för detta. Tillkommande minister på området har lite svårt med matematiken och får 12-6=2

   Radera
  7. T, Tyskland har precis som Sverige en massa tokar. De finns överallt.

   Radera
  8. Hmmm,antagligen är den enklaste förklaringen den mest troliga. De Gröna är ju stora i DE och eftersom naturgas är naturligt och därmed miljövänligt till till skillnad från naturrmekraften som nu avveklas i både DE och SE

   Radera
  9. Naturvärmekraften=kärnkraft

   Radera
  10. Naturgas=metangas. På hundra år är klimatpåverkan 25 gånger större av metan än av koldioxid, och på 20 års sikt fångar metan hela 72 gånger mer värme än vad koldioxid gör. Bra prioritering mot kärnkraft.

   Radera
 10. Man får ge ryssland att dom är fan bra på detta.

  Gasvapnet är potent.

  Migrantvapnet likaså.

  Skulle inte förvåna mig om kina snor nån ö från taiwan snart

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen, men jag har svårt att tro västerländerna är så totalt oinformerade och överlag på bakfoten som vi ibland verkar. Känslan är också att ryssarna är duktiga på att trycka ut sin story etern, vilket slår både bra och ibland väldigt mycket sämre. Tex tafatta agenter som förgiftar medborgare i väst och BUK-system på villovägar.

   Men tror också att det pågår en hel drös med operationer riktade mot Ryssland i bakgrunden - sånt som vi vanliga dödliga aldrig hört talas om. Lite som det lågintensiva kriget mellan Israel och Iran där den förstnämnda planterar virus och spränger deras nukleära testfacilitet för jämnan.

   Radera
 11. Migrantvapnet är bara effektivt om EU verkligen måste ta emot dem. Med en annan politik, som ex.vis Australien, där man skeppar tillbaka folk eller avtalar med tredje land, så blir det fullständigt meningslöst att slussa folk genom Ryssland och Vitryssland.
  EU kanske ska lägga mer av sin budget på att få fram energi, än att betala sydeuropeiska bönder för odlingsöverskott.

  SvaraRadera
 12. Det finns nog en miljard människor i fattiga länder som gärna kommer till Europa i dagsläget. Men skulle det bli stor torka eller annan katastrof i Sydasien kan det fort bli uppåt 2 miljarder.
  Var placerar man ens 100 miljoner?

  SvaraRadera
 13. Det rymms väl bara 40 miljoner i Småland om man tränger i hop sig likt på Malta, det måste nog bli norr dalälven.

  SvaraRadera