Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-10 09:17

Iväg på föreläsning på kort varsel

På kort varsel fick jag en bokad föreläsning åt en IT-koncerns kickoffkonferens utomlands efter att andra ställt in, vilket gör att det kanske blir lite tomt här på bloggen idag, om inte annat på grund av restid och flyg.
Så länge får ni hålla till godo med att laptoyen har fått nya fina klistermärken på från Rekyl.
Jag kommer titta in av och till, men kanske inte hinna blogga något. Normalt brukar jag skriva blogginlägg i förväg för sådana här tillfällen, men den här bokningen fick jag för tio minuter sedan.

Moderatorroboten tuggar på som vanligt, 24/7/365 dock, tro inget annat.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

26 kommentarer:

 1. Är det AB dystop-IT som har julkonferens kanske

  SvaraRadera
 2. Utgår sedvanligt "Fredags-Mys" med hänsyn till detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas på en coronafokuserad rapport från flygresan!

   Radera
 3. Svar
  1. Tack, återstår att se. Nu har jag föreläst en del så det går nog bra, men sätta ihop en anpassad föreläsning på flyget är lite på gränsen.

   Radera
  2. Som föreläsare måste man alltid vara beredd på att allt skiter sig med tekniken och kunna köra en "stand up comedian" om det så är mitt i natten och i onyktert tillstånd. Vid teknikskiften var det knepigast, sällan att datorn ville snacka med projektorn utan handpåläggning när det gick via VGA-port. Till och med på plasttiden (man hade transparenta plaster som genomlystes med hjälp av en s.k. OH-apparat för er som är för unga för att ha upplevt det) så kunde det bli spännande. Oftast hade apparaten två halogenlampor så att när en gick sönder (ganska kort livstid) skulle man vrida på en knapp så att reservlampan togs i drift. I teorin bra men ofta hade det redan skett för föregående föreläsare så att det var en redan trasig lampa som var "reserv".
   Eller om man missuppfattat vilket språk framförandet skulle hållas på, rostig skoltyska fick plockas fram ur hjärnans dammiga vrår. En lättare berusning kunde hjälpa...

   Radera
  3. Klassiker. Suttit någon gång och bytt språk på en hel föreläsning 5 minuter innan man går live...

   Radera
  4. VGA är väl bland det överlägset mest stabila i datorväg. Haft så mycket problem med alla digitala kopplingar. VGA har bara funkat, alltid. Därför levde den så länge också.

   Radera
  5. VGA, av någon anledning ville inte alltid tidigare versioner av projektorer riktigt fatta vad som var start- och stoppbitar i den seriella överföringen. Men annars är ju VGA det som man tar till när inget annat vill funka, fast nu funkar nästan alltid HDMI. Kan var ljudet som vill ha en egen väg.

   Radera
  6. "start- och stopbitar"? VGA är analog. Inga "bitar" där.

   Radera
  7. VGA är lika serieporten, som använder start och stoppbitar så det kan nog ligga en del av förklaringen däri :)

   Radera
 4. Cornu, hur vet man om det är du själv eller din moderatorrobot som svarar här på bloggen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man utför givetvis ett Voight-Kampff test. :)

   Radera
  2. Det är en intressant tanke.

   Radera
 5. O.T. Vad säger ni nu när Finland valde F-35 och inte JAS Gripen och jag slipper därmed äta upp min gamla konduktörshatt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väntat, stridsflygplan är 90% politik och 10% prestanda. Nu får vår östra landshalva hela garaget fullt med Ferraris, dyra att köra men kul.

   Radera
  2. Tänk om den obekväma sanningen är att Gripen-E inte är konkurrenskraftig mot F-35? JAg såg den finska preskonferensen live, kommenterar mer om Cornu skriver ett separat inlägg.

   Radera
  3. Grattis till Gripen som kom till finalen, tillsammans med Super Hornet och F-35. Silver- eller bronsplats?

   Radera
  4. Hbl.fi, det svenskspråkiga "Hufvudstadsbladet" skriver:

   Ledare: Jaktplansaffären stärker banden till USA och Nato

   Politiker om jaktplanen: Väntat och lyckligt beslut, men "förbannat dyrt"

   Jaktplansbeslutet visar att Finland tar sitt försvar på allvar vid en tidpunkt då Ryssland börjar bli riktigt farligt. Det säger Tomas Ries, docent vid Försvarshögskolan i Stockholm.

   En överraskning då segraren tillkännagavs, var att två av kandidaterna, franska Rafale och europeiska Eurofighter Typhoon, inte kvalificerade till den slutliga och avgörande utvärderingen av prestandan som gjordes genom ett utdraget krigsspel där planen poängsattes.

   Det fanns krav på en fastslagen balans i prislappen mellan de olika delområdena: prestanda, försörjningsberedskap och industriellt samarbete.

   Olika delområden som inverkade i poängsättningen:
   Viktigaste uppgiften, förmågan att kontrollera det egna luftrummet och därmed försvara samhället och de egna trupperna stod för 30 procent. Förmåga att stödja trupper på marken gav 20 procent,
   10 procent för att backa upp Marinen,
   20 procent för långräckviddig bekämpning och
   20 procent för spaning och underrättelseinhämtning.

   3 frågor till försvarsexperten Tomas Ries: "Köpet ger inga försvarsgarantier"

   Vilka är de säkerhetspolitiska följderna av beslutet? – Det är klart att det stärker de politiska banden till USA, men också de direkt militära. Man har en nära koppling till försvarsindustrin genom...

   Radera
  5. F-35 kryssningsrobot räckvidd är ända till Röda torget i Moskva.

   Radera
  6. Köp amerikanskt, få eldunderstöd av USA.

   Radera
  7. Jag tycker lite synd om de andra vapengrenarna som nu får spara på sin verksamhet alternativt piloterna som får vara kvar på backen för att det är för dyrt att flyga. Inte en chans i helvetet att dom kommer att hålla kostnadsramen på 10 miljarder dollar.

   Radera
  8. 50 st F-35 stridsflygplan och 14 st Growler med "jamming pods" ingår i köpet.
   De 14 st Growler-planen ska hjälpa till med den elektriska krigföringen i norra Finland, där Ryssland stör aktivt GPS- och radarsystem redan idag.
   Exempel: en renägare sökte sin renhjord, utrustad med GPS-sändare, och hittade sina djur 40 km från platsen som GPS angav, pga störningen från den ryska sidan.

   Radera
 6. Oj. Nu måste bloggaren lida av en allvarlig flygskam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaha, jag har klimatkompenserat cirka 375 ton CO2 de senaste två åren. Så, nej.

   Radera