Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-28 08:55

IKEA:s utlovade prishöjningar - delar av sortimentet höjs med 20-30% efter årsskiftet

IKEA flaggade i november internationellt för att man kommer behöva höja sina priser nästa år. Bloggen har tagit del av en del av de planerade prisökningarna och de handlar om prishöjningar om 20 - 30%. Stora delar av sortimentet får höjda priser, även om exakt procentsats kan variera. Detta är en inflationsindikator som blir svår att vifta bort för alla andra än Riksbanken. Tillägg: Anekdotiskt exempel så drabbades en kund i Storbritannien redan av prishöjningar på 25 - 40% över en natt, se Twitter. Det ser ut som att IKEA smyger ut prishöjningarna utan några stora fanfarer, utan det blir spännande oväntade upplevelser för kunderna.
Klassiska IKEA Kållered ersätts nu med en helt nybyggd butik
I början av november gick Inter Ikea Group ut med att man behövde höja sina priser på grund av logistikproblemen, energipriserna och råvarupriserna. Detta framgick bland annat i en artikel hos Reuters. Det skulle bli upp till butikerna, dvs de nationella IKEA-företagen hur de skulle hantera Inter Ikeas prishöjningar.

De priser som bloggen tagit del av för de svenska butikspriserna till konsumenten handlar om prishöjningar om 20 - 30% och mellan en tredjedel till hälften av IKEA:s sortiment kommer prishöjas. 

Bloggen kan dock inte med säkerhet säga att alla prishöjningar blir just i intervallet 20 - 30%, då de priser som delgetts handlat om ett urval av möbler och kan förstås vara exemepl i det högre intervallet.

IKEA är idag mycket mer än möbler. Priserna avser den svenska marknaden och priserna kan höjas på andra vis i andra länder, enligt Inter Ikeas tidigare uttalanden till Reuters i november.

Uppgifterna bekräftas helt eller delvis från flera håll, men innan det blir faktiska prishöjningar så är förstås inte sista ordet sagt. Planen är att priserna höjs efter årsskiftet, men exakta datum framgår ej.

Den som försökt handla sammansatta möbelserier på IKEA - där man bygger ihop slutprodukten genom att köpa flera produkter, t ex soffmoduler, kuddar och överdrag separat - det senaste året har antagligen upptäckt hur enskilda delar kan saknas. Skulle man exempelvis sätta ihop ett kök kunde man behöva åka runt halva Sverige för att köpa enskilda nödvändiga delar, och IKEA har även vägrat sälja en del bristvaror online i ett system som varit mycket svårbegripligt för konsumenten. Ibland har produkter funnits online, ibland bara i butik, och ibland inte alls eller bara i fel färg. Samtidigt har inte produktpriserna justerats för att dämpa efterfrågan.

IKEA:s produktpriser är en kombination av tillverkningskostnader, transportkostnader, lokalkostnader och personalkostnader, samt förstås råvaror och energi. Sedan coronakraschen har särskilt råvarukostnader och transportkostnader skenat när ekonomin började återhämta sig efter den initiala paniken, och under hösten har också energipriserna exploderat.

Det kommer vara svårt att ignorera breda prishöjningar från IKEA på 20-30% som inflationsindikator, men samtidigt pågår en omprofilering för IKEA bort från lågpris, till kvalitet, hållbarhet och den välbeställda köpstarka medelklassen som kundgrupp. SCB kan således kvalitetsjustera prishöjningarna så att de inte påverkar officiell inflation, och Riksbanken kommer förstås ignorera prisinflationen oavsett, väl medvetna om att en räntehöjning skulle krossa svensk ekonomi.

Men räkna med att den där stora IKEA-soffgruppen blir 4000-6000:- SEK dyrare efter årsskiftet. Om du mot förmodan kan få tag på alla delar, förstås.

Andra möbelbutiker lär nog hänga på, då de knappast har lägre kostnader än IKEA. Återstår att se om du som tänkt sätta bo åt dig själv eller telningarna får en tjugoprocentig lönehöjning för att kompensera.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

48 kommentarer:

 1. Oh yeah.
  Pandemin blir en systemchock för slimmade verksamheter (oavsett bra dåliga med komplexa kedjor.

  Men det var kanske inte så förvånande att priserna stiger även om detta är mycket.

  "till kvalitet, hållbarhet och den välbeställda köpstarka medelklassen som kundgrupp."
  När många gör så, samtidigt som medelklassen pressas från all möjliga håll (the Affordability problem) gör ju också medelklassen riskerar att urholkas.

  SvaraRadera
 2. Ja, alla råvaror stiger i pris. Så även priset för energi.
  För Ikeas del drabbas de även av det faktum att det råder stor brist på foam-material.

  Detta kommer att drabba all tillverkning som riktar sig till slutkonsument. Priser i konsumentledet kommer att stiga.

  Dock är trenden inte ny, dessa prishöjningar har varit kända ett längre tag. Men prisjusteringar tas ut först nu.

  SvaraRadera
 3. Anhående höjda räntor,
  USA höjd styrränta 3ggr 2022.
  Portugal höjda boräntor och högre fastighetsskatt.
  Coronastöd avalutades vid årsskiftet.

  Stödköp fortgår väl men där får man nog vara försiktig så inte ens valuta går ned flrxmycket?

  Känns som man nått vägs ände, gratis pengar åt alla som nån typ av universell hälsokur slutade i hyperinflation.

  Har gissat att först räntepuckel och kraftigt höjda kostnader för allt + högre skatter.

  De som har kvar sin bostad efter ett par år av det, 3-4, får sen högre lön om dom har jobbet kvar?

  SvaraRadera
 4. Bra!
  IKEA och H&M är inget vi svenskar skall vara stolta över. Extremt omoderna bolag som bygger på illa kopierad design med kort livslängd, tillverkat i låglöneländer och fraktat över stora avstånd. Den livsstil de saluför är roten till mycket ont.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har använt IKEA produkter under lång tid, tror inte min dyrabutiken-soffa är producerad med mer kvalitet/miljö och mindre slavverksamhet i fokus.

   Radera
  2. Så, finns det någon modern soffproducent i Sverige som bygger soffor av svenskt foam, textil & spånskiva?

   Radera
  3. Ni har fel. Även om produktionen skulle vara exakt lika dålig så skulle ni behålla den dyra äkta soffan längre än skräpmöbeln från IKEA. Plus att ert hem skulle bli trevligare.

   Om ni är nöjda att leva med billiga kopior av möbler som en riktig designer investerat talang och kreativitet i skapandet av så är det ett val ni gjort. Men eftersom ni inte bryr er om det estetiska så kanske ni lika gärna kan köpa begagnat?

   Det finns för övrigt flera europeiska möbeltillverkare som gör originaldesign.

   Radera
  4. Vad är det jag har fel i? Har jag ens uttalat mig om vad jag tycker om IKEAs soffor eller estetik?

   Jag ställde en enkel fråga, svara på den tack!

   Radera
  5. Episodisk egen erfarenhet: Sängen jag använder köptes på IKEA Sundsvall hösten 1971 och fungerar fortfarande alldeles utmärkt med en tunn madrass, trots ett halvsekels belastning med en överviktig kropp ...

   Radera
  6. @AndreasE - Förstår inte vad din fråga har med min kommentar att göra. Varför vill du ha en soffa gjord av spånskiva?

   Radera
  7. @Max Hanemann - Kul, grattis. Men låt oss vara ärliga och erkänna att de flesta IKEA-möbler inte har den livslängden. Ofta släpper pappersfanéren när spånskivan sväller eller så börjar hyllan, byrån, skåpet luta och bli vinglig efter några år.

   Min poäng att dessa bolag driver till fler köp än nödvändigt.

   Radera
  8. @AndreasE
   Här finner du flera svenska möbeltillverkare med fabriker i Sverige:
   https://www.tmf.se/sok-medlemsforetag/?c=b0b66b43-a4a7-e011-8875-005056b20278&p=1

   Kan inte garantera att de använder svensk foam och spånskiva. Men jag gissar att miljöpåverkan och andrahandsvärdet är bättre än på IKEA.

   Radera
  9. Åsikt: Ja IKEAs låga priser uppmuntrar till slit och släng.
   Jag har fått uppfattning av det var bättre kvalitet förr, men: vissa grejer är bra, och vissa är ändå klart prisvärda. Bra service är det! Gratis nya beslag om man kontaktar via hemsidan.

   Radera
 5. Mardrömmen med ikea kök upplevde vi i våras. Saknades en del luckor och sockel vid beställning men de övertygade oss att de skulle finnas att beställa innom ett par veckor.
  Det löste sig relativt snabbt men det var helt upp till köparen att norpa åt sig smulorna under den korta tiden något fanns tillgängligt för beställning på webben.
  En jag pratade med hade inte fått tag på luckor på 10 månader.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi beställde nytt Ikea-kök i september, var lite oroliga men luckor och stommar var inga problem, någon belysningstrafo fick vi vänta en månad på och när det gäller diskmaskiner sägs utbudet vara begränsat tom februari.

   Radera
  2. Vi beställde nytt Ikea-kök i september, var lite oroliga men luckor och stommar var inga problem, någon belysningstrafo fick vi vänta en månad på och när det gäller diskmaskiner sägs utbudet vara begränsat tom februari.

   Radera
  3. Hoppade över IKEA pga dåliga lev rykten.. Köpte Epoq.
   Lovad lev tid 4 mån. Blev 5.
   Allt lev hem. "Montera ihop" blir ett januarijobb..

   Radera
  4. Handlar man på IKEA online så har man ändå rätt bra koll i kassan på huruvida saker finns för leverans eller inte, så det är ändå värt att prova. Leveranserna gick även väldigt snabbt, 2-3 dagar. Vi gjorde säkert 8 beställningar under en månads tid, när allt var klart var det bara att åka med allt överblivet till närmsta butik för återköp.

   Epoq vågade vi inte satsa på då vi läst om problem med reklamationer och återköp, supporten och hjälpen kan vara obefintlig då de som säljer Epoq inte tar något vidare ansvar efter att köpet har gjorts, hur är era erfarenheter?

   Radera
  5. Renoverade köket i somras med varor från IKEA. Fattas fortfarande några lådfronter som jag nästan fått tag i några ggr ...

   Radera
  6. Då hade vi kanske flyt med vårat val av luckor...

   Radera
 6. Köpte en påse potatis med 5 kilo i på Ica. För några veckor sedan 49 kr. Nu 58 kr. Hade gärna betalat om bonden själv fått den höjningen ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Handla i din lokala REKO-ring då!

   Radera
  2. Du, blir rätt svårt då det inte finns i närheten av där jag bor!

   Radera
 7. Konferensbordet Ygeman finns fortfarande inte att hitta i sortimentet. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Höj och sänkbart har jag hört någon som vet om det är elektriskt eller kommer med vev?

   Radera
  2. Stationärt i grå betong. Omöjligt att bli av med.

   Radera
  3. Är det isf säkert för något? Tex avlyssning?

   Radera
 8. Tja, på nåt sätt skall väl Ikeas misslyckade automatlagersatsning betalas.

  Det går ju inte i längden att ha nytt färdigt jättevaruhus som aldrig öppnar, precis intill det tidigare, för att Ikea satsat på ett automatiserat lager med tydligen rejäla driftstartsproblem.

  Om det ser ut så här på fler ställen än i Kållered så blir det väldigt dyrt i längden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Info om den öppning framskjuten på obestämd tid.

   https://www.molndalsposten.se/nyheter/fortfarande-oklart-n%C3%A4r-det-nya-ikea-varuhuset-i-k%C3%A5llered-kan-%C3%B6ppna-1.62660592

   Radera
 9. Måste säga att i mina ögon är Ikeas stora styrka priset, och inte då att de är lägst utan att man får bättre kvalitet med högre priser.

  SvaraRadera
 10. Alla produkter där en större del av TK är el/energikostnad kommer förstås med en viss eftersläpning att bli motsvarande dyrare som energikostnaden för tillverkning/transport har ökat.

  Det finns väldigt få fysiska produkter som inte kommer att påverkas.

  SvaraRadera
 11. Samtidigt sålde IKEA precis presentkort på julafton med cirka 33% rabatt, och man får lunchen betald när man handlar över 800 kr i ett par veckor framöver.

  Knep för att psykologiskt mildra kommande prishöjningar tro?

  SvaraRadera
 12. Men det finns ju också någon slags smärtgräns. Är konsumenten beredd att betala? Kanske inte alltid.

  SvaraRadera
 13. Att vissa varor bara finns på webben och vissa enbart i butik, det har väl gällt åtminstone tio år?

  Är säkert markerat vid varan men själv märker jag det oftast först i kassan, ’’ta bort varor som inte finns med valt leveransalternativ’’.

  Vilka varor som avses är fler än ett klick bort.

  SvaraRadera
 14. Man kan ofta köpa samma soffgrupp av någon stolle på blocket för en 500-lapp för att de tröttnat på den och vill ha en ny.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har köpt en stor del av mina möbler billigt, begagnade. Resten är visningsexemplar, köpta för halva priset i utförsäljningar, eller med en rejäl rabatt åtminstone. Jag är intresserad av möblernas funktion, inte så mycket deras utseende. Jag lappar och lagar möblerna många gånger innan de körs till soptippen.

   Jag har nästan inga bord i huset, så jag äter i soffan där jag sover också. Jag kör klädseln några gånger om året i tvättmaskinen, mest pga att den blir dammig.

   Jag använder inte ens soffbord, utan en bricka som sitter fast på en svängbar arm som är fäst i väggen. Jag avskyr bordsben som man slår knäna i, det gör jävligt ont.

   Jag har ett antal rullvagnar hemma, Biltemas avlastningsvagnar, de har tre våningsplan vardera, så de rymmer mycket grejer och är lätta att flytta omkring.

   En sak som jag ångrar är alla böcker som jag har köpt när jag var ung, inte fan läser jag dem någonsin, när så mycket finns att läsa på nätet.

   Sedan har jag ett stort antal lampor överallt och kandelabrar, pga att det alltid har varit mycket strömavbrott härute på landet.

   Radera
 15. KPIF-XEI blit det nya måttet!

  SvaraRadera
 16. Har du ngn kommentar kring att när framförallt svenska butikskedjor och oligopol samordnat kraftigt höjer priser (ex vartannat år) vid ett tillfälle och hur det slår ut KPI eftersom KPI räknas på ett år. Är det det som är den övergående inflationen?

  SvaraRadera
 17. Riksbanken substitutionerar väl IKEA-soffan mot en IKEA-träpall, och så blir det ingen inflation ändå.

  SvaraRadera
 18. En fråga till banansäljare:

  Tyska Lidl säljer bananer för ca 1 euro
  Svenska Lidl säljer bananer för 17.90 SEK

  Är det något magiskt som händer när bananerna åker den sista biten till Sverige som motiverar nästan 80% högre pris (förutom VAT diff på 7%)?

  Eller är SEK övervärderad och en Euro borde kosta över 15 spänn?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillgång och efterfrågan? Förmodligen så köper die dummen Schweden lika mycket bananer ändå. Bananer är väl kanske en produkt med hög priselasticitet? Potatis är väl en annan sådan vara, spelar väl ingen roll om potatisen kostar 5 eller 15 kronor, det säljs ungefär lika mycket potatis ändå...

   Radera
  2. Den svenske grönsaks och fruktköpande kunden är van vid en högre prisnivå hos handlaren. Och kan inte avgöra vad en tropisk banan "ska" kosta.

   Tysken är van att handla grönsaker, och ställer krav på både kvalitet och pris. Tysken är rent generellt duktig på att få värde för pengen.

   Radera
  3. Lönekostnader, lagar, skatter och regelverk händer. Det sker precis vid gränsen till Sverige, ja.

   Radera
  4. Tack för bra svar (inser att det allvarliga ämnet lätt kunde halka in på skämt).

   Kanske multifaktoriellt, högt kostnadsläge, slappa bananköpare?

   Min lokala Coop tar typ 24.90 för bananerna, så Lidl verkar kunna ta 17.90 och fortfarande vara det minst dåliga erbjudandet på min marknad.

   Radera
  5. Lidl har möjligen duktigare inköpare eller en smidigare organisation. Fast troligen kunde de ha ännu lägre pris men det räcker nog att ligga 7 kronor under COOP.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera