Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-08 08:10

Icke-inflationen: Pågen höjer priset på bröd på grund av elpriserna

Nu börjar elpriserna slå igenom på inflationen även utanför den oförädlade råvaran elenergi. I en artikel hos SvD uppger bagerikoncernen Pågens VD att man kommer höja priset på bröd på grund av kostnadsökningaran elpriset innebär. Större delen av svensk livsmedelsindustri hittas i Skåne och elhandelsområde SE4 med de högsta elpriserna i landet så fler höjningar kan vara att vänta. Andra dynamiska effekter är stopp för nya återvinningsanläggningar för metall.
Och inte blir det billigare att baka brödet själv heller
Pågens VD uppger att prishöjningarna kan medföra "en prisökning i butik på 1-2 kronor per limpa". Det är dock upp till mataffärerna att bestämma slutpriset, men bagerierna kommer behöva höja priserna.

VD:n säger till SvD:
"Regeringen har låtit montera ner planerbar energi som kärnkraft samtidigt som man inte har investerat i tillräcklig överföringskapacitet."

En Pågen-limpa kostar cirka 30:- SEK, och 2:- SEK i prisökning skulle därmed motsvara en prisökning på nästan 7%.

SEdan tidigare har klippans bruk varslat på grund av elpriset. I artikeln varnar även Stena Recycling att det kan bli stopp för nya återvinningsanläggningar på grund av elpriset, då det inte blir lönsamt att återvinna t ex metall vid dagens elpriser. SSAB har prissäkrat sin elförbrukning och har den dessutom till stor del i de billigare delarna av landet, men nya återvinningsanläggningar har inga gamla avtal utan måste teckna nya. Således kan inte återvunnet stål konkurrera med nytt stål. Ett intressant exempel på hur höga elpriser blir miljöskadligt.

Hur exakt SCB ska undvika att inflationen stiger med brödpriserna återstår att se. Antagligen kan substitutionsmetoden användas och prisökningar på livsmedel kan substitueras mot klassikern att suga näringen ur hörnet på en platt-teve, som blir allt billigare och därmed har vi ingen inflation. 

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

61 kommentarer:

 1. Vad händer när halvledarbristen till sist pressar upp priset på platteven?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om halvledarbristen blir värre eller riktigt illa så är platt-tv vårt minsta problem.

   Radera
 2. Barkbröd kan "tillagas" utan el. Lämpligt alternativ för substitutionsmetoden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Passar bra att skörda bark samtidigt som man plockar kottar till kraftvärmeverket.

   Radera
  2. "Pettuleipä" är känt bröd i Finland. Man kan dock få ont i magen av det.
   https://www.atlasobscura.com/foods/pettuleipa-pettujauho-bark-bread

   Radera
 3. Hahaha, det är ju ett helt underbart exempel detta på "level zero thinking". Miljörörelsens apostlar MP har drivit igenom en politik, naturligtvis en GRÖN sådan, som nu ger effekten att man inte kan sätta upp nya återvinningsanläggningar för att elen är för dyr!

  Om Lorentz ponken et al ägnade mindre tid åt att klä sig moderiktigt och mer tid åt att tänka igenom saker så kanske dom till och med skulle hamna i ett läge där dom förstår hur korkade dom är även om jag starkt betvivlar det...

  SvaraRadera
 4. Blir intressant att se om EU nu kan ta krafttag för att fixa det här problemet som det åtminstone delvis har skapat helt själv.

  Det behövs inget geni för att inse att höga elpriser med en viss eftersläpning kommer att träffa konsumenterna hårt, i flera led, med lågkonjunktur som följd. Ungefär som att låneräntorna skulle gå upp till 7%. Vore ju en perfekt storm om även räntorna skenade samtidigt som elpriset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just nu €228/MWh i Sverige och €667/MWh i östra Sverige och Baltikum.

   Radera
  2. Hur ska det gå med memman med de här energipriserna?

   Radera
  3. Tillagas inte memma över öppen eld?

   Radera
 5. Om det resulterar i att vi äter mindre med bröd kan det vara bra för folkhälsan att minska gluten och kolhydrater. För miljöns del kan färre limpköp resultera i färre fossila transporter från södra sverige till norrland, Pågens dominerar brödhyllorna hos ICA här uppe.
  För övrigt borde Pågens gå in i corwdfoundinggruppen för ny kärnkraft och därmed aktivt försöka lösa det problem de belyser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vad ska vi äta istället? Ska vi skippa brödet så behöver vi få i oss samma mängd energi någon annanstans ifrån. Finns få livsmedel som har högre kcal per ton koldioxidutsläpp än bröd gjord på svenskt vete.

   Radera
  2. Vi äter inte spannmål längre, vi har moobila fabriker som omvandlar spannmål till rött kött som går att äta istället.

   Radera
  3. Jag har tagit det till ytterligare en nivå.
   Här förvandlar vi gräs till rött kött.
   Det ger en betydligt bättre fettsyra sammansättning än spannmålsuppfödda djur.

   Sett per kalorier, essentiella näringsämmnen och så vidare per ton fossila koldioxidutsläpp så spelar spannmål inte riktigt i samma division alls.

   Radera
 6. Och i mars eller när nu elpriset går ner till nästan gratis, då kommer dom givetvis sänka priset på sina produkter istället för att öka sin vinstmarginal. Eller hur? Va?

  Han den där VD:n är sjukt imponerande, när det byggdes bredvid deras bageri i Gbg då var han expert på plan- och bygglagen, nu är han expert på energiförsörjning. Spännande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart dom inte kommer göra Ben, staten och konsumenterna förlorade för länge sen striden mot kapitalet. Jag har sett tillräckligt (och faktiskt gjort tillräckligt) i mina dagar för att med säkerhet kunna säga att det ända som stat och medborgare numera kan göra är att tillämpa ditt nick i praktiken och ta emot...

   Radera
  2. Konstigt, om kapitalet vann för längesen, hur kan nånting då vara statens fel?

   Radera
  3. Förutom att säsongsvariationen på elpriset minskat avsevärt de senaste åren. I somras var priserna rekordhöga exempelvis.

   Radera
  4. I Cornus grafer här ser det mycket mer ut som om säsongsvariationen tvärtom ökat, se heldragen linje med månatligt medelpris:

   https://cornucopia.cornubot.se/2021/11/elpriset-127-hogre-normalt-i-skane.html

   Radera
  5. Volatiliteten har ökat iaf. Har den uträknad någonstans.

   Radera
  6. @Ben - inte staten längre, enskilda och grupper av politiker som löper olika ärenden åt olika intressenter.

   Radera
  7. Men summerat, slaget är över och staten kommer inte mer spela en väsentlig roll som faktiskt påverkar något på riktigt. För de vanliga medborgarna kommer charaden upprätthållas men det är också allt.

   Radera
  8. Än så länge använder kapitalet statens våldsmonopol, slaget är inte helt över än, men det är inte långt kvar. Elon Musk sa väl något om det häromdagen.

   Radera
  9. Nu för tiden är det väl BlackRock och Vanguard group som äger det mesta i världen?

   Förresten, var tog vänsterns demonstrationer vägen vid större toppmöten, som typ göteborgskravallerna?

   Faktum är att vänstern verkar vara ovanligt passiva nu för tiden när staten och kapitalet uppenbarligen sätter sig i samma båt, så att säga.

   Radera
  10. Ni behöver inte oroa er.
   När det blåser och regnar som värst i sommar är elpriset nere på negativt igen. Dock är det det ju ingen annan än hela Sverige bakar och elbilsraggarna som tjänar på det.

   Radera
  11. BlackRock det är sköna killar och tjejer och jag vill också slå ett slag för KKR, därifrån har jag träffat några av dom troligen mest störda personerna som får gå fritt i samhället!!!

   Radera
 7. Man kan undra om marknadsmodellen för el verkligen fungerar för förfarandet med budgivning i förväg. Det kanske är så att producenterna självmant optimerar priset genom att inte sälja så mycket som de kan (vilket de även gör av andra skäl). Förmodligen har nu alla producenter av vikt samma formel för att optimera vinsten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka marknadsmodeller fungerar? Skolan? KRY-apparna? Apoteksprivatiseringen? Bilbesiktningen, där DEKRA nu hade så allvarliga brister att dom inte får besiktiga längre?

   Radera
  2. Privatisering av äldrevården blev väl bra? Massa hungriga timanställda som sprider pesten. Hade vi inte ett bolag som heter/hette Carema. Låter omsorgsfullt.

   Radera
  3. Just ja, omsorgen om äldre och omhändertagna barn firar nya segrar på marknaden:

   https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/eK2aVg/dode-5-aringens-hvb-hem-barn-rymde-bilar-tvarnitade

   Radera
  4. Beställarna, det vill säga kommuner och landsting, får väl skaffa kompetent personal som kan sköta dessa upphandlingar professionellt?

   Vi kan inte komma ifrån det faktum att det är fortsatt våra skattepengar som hanteras på ett väldigt slappt sätt.

   Radera
  5. Hurr durr marknad bra offentligt dåligt. Här ska du få en moderat och nationalekonom som förklarar för dig varför de där skitidéerna inte håller:

   https://www.sydsvenskan.se/2020-03-23/det-gar-att-fa-mer-pang-for-pengarna-om-aldreomsorgen-drivs-i-kommunal-regi

   Radera
  6. Säger inte han samma sak som jag?
   Att inkompetenta upphandlare i kommun och landsting förvalar våra skattepengar på ett slappt sätt?

   Radera
  7. De flesta länder har väl inte ens bilbesiktning, så att "privatisera" det som sossarna brukar säga var ju efterblivet. Bättre att bara avskaffa systemet.

   Radera
  8. @Anders Rydén:

   Nä, det säger han inte. Är du inte läskunnig?

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. SCB: "De kan väl äta kakor i stället..."

  SvaraRadera
 10. SCB får väl börja handla på Lidl istället. Gott nybakt valnötsbröd för runt 20kr per limpa.

  SvaraRadera
 11. Brödköer 2022? Efter sju år med gröna kommunister i regeringen. Är det någon som inte såg den komma?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu var det väl inte brödbrist, utan höjda priser. Jag tror inte nån har sagt att det skulle bli nån slags brist på bröd?

   Däremot är man igång med potemkinkulisser för att dölja varubristen i kommunistdiktaturen Storbritannien:

   https://www.foodandwine.com/news/tesco-cardboard-food-displays-supply-chain

   Radera
  2. *Påminner Ben om att diverse idrottsarrangemang kört med potemkinpublik av liknande typ under covidbegränsningarna*

   Och nä, det blir antagligen inga brödköer redan 2022, vi har ju fortfarande gott om bark i Sverige att späda ut med. :-)

   Radera
  3. Potemkinpubliken kände jag faktiskt inte till men det är säkert lika jobbigt som potemkingrönsaker om man är kannibal, så klart.

   Radera
  4. Är inte bark rödlistad i Sverige?

   Radera
  5. Brödköerna kommer tidigast 2023.
   Ja, förutom då i Kina, för där har de redan börjat.

   Radera
  6. Ah, det är alltid den där hotande katastrofen som ska motivera ett undantagstillstånd. Kanske riksdagshuset råkar fatta eld snart?

   Radera
  7. Lugn och fin Ben, när det behövs ett undantagstillstånd så kan du vara säker på att dom som behöver det fixar ett...

   Radera
 12. Jag säger som mössen i Askungen. ”Du ska få se… de fixar det nog…”

  Marionettdockan SCB styrd av Riskbanken kommer att säkerställa att officiell inflation går ner. Ingen fara till oro och absolut ingen anledning att höja räntan.

  Lite intressanta siffror.

  - Fraktpriser har ökat med närmre 400-500%
  - Flygresor, likvärdigt
  - Bränsle?
  - El?
  - Elektronik?


  Vi har långt över de officiella 3.1% i inflation. Långt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde inte räntan gå upp ganska snart? Med dyrare el och dyrare mat så blir väl allting mycket dyrare?

   Radera
 13. Mjöl och jäst har väl inte gått upp i pris så det går alltid att substituera med att baka eget bröd och till och med spara pengar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vete har gått upp i pris.
   Tillräckligt mycket för att Egypten och Turkiet börjat få problem.

   En ny arabisk vår?

   Radera
  2. Vi har en bakmaskin, vi borde kanske damma av den och börja baka eget bröd och ta tillvara värmen från den själva?

   Radera
  3. Bakmaskinen väsnas ganska mycket, den piper och hoppar omkring när degen knådas.

   Radera
 14. En säkert väldigt naiv fundering, men... Vad det kostar att producera el i Sverige (t.ex billigt m.h.a kärnkraft) har väl inget med elpriset att göra eftersom det sätts på en europa-auktions-marknad? Framförallt i SE4...

  SvaraRadera
 15. Om Riksbanken redovisade inflation enligt den ekonomiska definitionen, dvs förändring av pengamängd, hade det inte blivit en massa trixande som kan utnyttjas politiskt åt olika håll.

  KPI mäter förändringar av konsumentpriser och är ett lika trubbigt mått som BNP pga svårigheter med urval, mätning och viktning.

  Att använda KPI som inflationsmått är därför såväl rent fel som ett sätt att hela tiden kunna påverka siffrorna till det värde man finner lämpligt.

  Jag skulle som riksbanksdiktator kunna enväldigt definiera inflation som den årliga procentuella förändringen av antalet Kaknästorn, för att sedan konstatera att årsmedelvärdet ligger stabilt på 0%, varefter jag på grundval av detta för en extremt expansiv penningpolitik, med syfte att komma upp till det önskade värdet 2%. Bara en gradskillnad mot det verkliga läget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enbart penningmängden är helt ointressant som inflationsmått - det är pengarna som används som är intresant. T ex om du trycker upp 1000 miljader i nya sedlar och sedan för alltid låster in dom i ett valv så påverkar dom inte ekonomin ett endaste dugg även om penningmängden på pappret gått upp rejält.

   Pengars omsättningshastighet ("velocity of money") är ett mycket mer relevant mått.

   Radera
  2. Men nu låser vi inte in pengarna i ett valv.
   BlarkRock och Vanguard group får ju de mesta av de nytryckta pengarna.

   Radera
  3. Om man mäter omsättningshastigheten, så är det inte inflation man mäter, utan just omsättningshastigheten.

   Men visst, det är pengamängden som cirkulerar i ekonomin som är viktig. Riksbanken kan alltid trycka upp nya sedlar, så om den redan har gjort det och sitter på pengarna i ett valv, som du uttrycker det, eller bara har potential att göra det är inte det centrala.

   Radera
 16. Pågens bröd borde snarare kallas Pågens spannmålsbaserade organiska luftförpackning.*

  * Kan innehålla spår av torkad deg

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 18. Pågens bröd borde snarare kallas Pågens spannmålsbaserade organiska luftförpackning.*

  * Kan innehålla spår av torkad deg

  SvaraRadera
 19. Jag älskar Pågens fullkornsskorpor, de är krispiga, med 8% fiber. Med lite Gårdsgoda (=billigare finskt Bregott) och lite skivad Gouda-ost på.

  SvaraRadera