Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-27 10:39

Icke-inflationen: Mölndals kommun höjer vattentaxorna med 29%

Den svenska icke-inflationen fortsätter sitt segertåg. Denna gång kan bloggen rapportera att Mölndals kommun (Göteborgs Solna eller Malmös Burlöv om man så vill) höjer sina taxor på vatten med 29%.
Mölndal, känt för att E6 går genom centrum
De fasta avgiften rapporteras höjas från 1145:- SEK till 1474:- SEK, eller 29%. Rörlig avgift per kubikmeter vatten höjs från 21:75 SEK till 28:01, en höjning med 29%. Till detta kommer dagvattenavgift, dvs att man får betala på grund av att det regnar på fastigheten att regnvattnet förr eller senare hamnar hos kommunen, som höjs från 88:- SEK per enhet till 113:-, eller 28%. En villa betalar för åtta enheter regn.

Mölndal ger som exempel att med 150 m3 i årsförbrukning landar årskostnaden på 6 580:- SEK, vilket innebär att den typiske villaägaren i Mölndal fick en nätt höjning på knappt 1 500:- SEK om året.

Frågan är dock om priset på Loka på flaska har höjts - för annars kan ju Mölndals villaägare substituera kranvattnet för Lokavattnet, så blir det ingen inflation om det senare inte höjts i pris. Eller flytta till den kommun i landet där VA-taxan höjs minst, och därmed substituera bort prishöjningen.

Sedan är VA-infrastrukturen i Sverige hopplöst eftersatt - i princip har aldrig några vattenledningar bytts ut, utan man använder fortfarande de ledningar som ursprunligen lades ner med start 1800-talet. Snittet på utbytet av vatten- och avloppsledningar i Sveriges kommuner är någonstans runt 250 - 300 år, medan min egen kommun är bland de bästa i klassen med typ 100 års utbytestakt. Detta leder i sin tur till stora rörliga kostnader för vattenläckage - stora delar av vattnet läcker bort på vägen - och för att ständigt behöva lappa och laga.

Så VA-taxorna behöver höjas, och 29% är bara början. Det är inte så att det blir enklare och billigare att byta ut ledningarna över tiden när lönerna hela tiden stiger med mer än inflationen, sk reallöneökningar, och allt tätare bebyggelse gör det allt svårare att åtgärda eller lägga ny infrastruktur. Samtidigt tävlar alla kommuner om att öka antalet innevånare maximalt, vilket i sig innebär ett behov av investeringar i nya vattenverk och reningsverk när den gamla infrastrukturen inte längre orkar med. 

Som tur är finns det gott om renbart vatten i Sverige och det blir inte mer vatten i U-länder i Afrika bara för att du snålar med vattnet i Sverige. Vatten är en lokal resurs, och frånvaron av dito är undantaget öknarna framför allt en fråga om avsaknad av investeringar och pengar. Ur det perspektivet så är förstås 29% i höjd vattentaxa i Mölndal logiskt. Vatten kostar pengar att få till din kran.
Bloggarens egen rörliga kostnad för vattnet mätes i kWh för vattenpumpen, som har gjort av med ca 0.85 kWh sedan den 22:e december, eller med dagens elpriser kanske 3:- SEK, eller om man så vill 60 öre om dagen, vilket landar på en årlig rörlig kostnad om säg 220:- SEK om elpriserna står sig. Med traditionella elpriser är snarare priset runt 100:- SEK om året. När vattnet inte behöver transporteras utan hämtas fem meter från huset (och från 60 m djup) blir inte kostnaden så stor. Men å andra sidan så måste jag stå för kapitalkostnaden för brunn och pump (som inte håller för evigt) själv. Skärmdump från Home Assistant och data från en Shelly S.

Man kan i sammanhanget fundera på hur mycket av höjningen beror på elpriset. Kommunen måste ha täckning för sina utgifter och får inte ta ut överpriser från det kommunala naturliga monopolet VA. Som bekant så pumpas både vatten och det resulterande avloppet en elektriska pumpar genom ett stort antal pumpstationer.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

30 kommentarer:

 1. Tror faktiskt inte elpriset ännu har påverkat VA-höjningen.
  Som du konstaterar är hela Sveriges VA eftersatt vilket syntes tydligt i Gävle i augusti.
  Så räkna med höjda priser på allt som har med boende att göra framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bocken brann iallafall. Bra odds på den. Ja VA är eftersatt i många kommuner. Vi fick nöja oss med +6% här.

   Radera
  2. Har man inte upplevt detta är det omöjligt att förstå omfattningen.

   Radera
 2. Burlöv? De höjer väl inte alls? Icke deflationen som skördar samma taxa, likt fjärrvärmen som inflationsjusterat sjunker. Bara att byta vatten i poolen helt enkelt och suga näring ur plattteven som kraftigt sjunkit i pris.
  Nästa steg blir att exkludera mat ur inflationen. KPIFeXeFOOD(H)ORA. Garanterat duva på den.

  https://www.vasyd.se/Artiklar/Regler-och-riktlinjer-VA/Taxor-och-avgifter-VA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läsförståelse ftw?

   Radera
  2. ” Denna gång kan bloggen rapportera att Mölndals kommun (Göteborgs Solna eller Malmös Burlöv om man så vill) höjer sina taxor på vatten med 29%.”. Vet inte det nä ;) Hoppas läsförståelsen löser sig.

   Radera
  3. Mölndal förhåller sig till Göteborg (rent allmänt alltså, inte när det gäller VA-taxan) som Burlöv förhåller sig till Malmö.

   Radera
  4. Ja kanske det. Men det är helt off-topic för den som betalar räkningen. Malmö gick en höjd avgift på 6,7% och Burlöv 0%. Så deflation för Burlövsbon, då den tillfälliga inflationen nu ligger över 3% enligt KPIF. Men där finns ju få vettiga människor som tror på nån långvarig inflation. Inflationen dödas med ett pennstreck såhär 20 år senare ifrån att undvika ett deflationsscenario. Ingves och grabbarna vet precis vad som gäller, det gör dock inte kreti och pleti som pratar om räntor på 5%.

   Radera
  5. Mölndal är väl en dyr stad? Burlöv, som egentligen är ett köpcentrum/kommun (Sveriges minsta), väljer många bort att bo i då man inte vill köpa in sig i denna kommun. Åkarp är dock en liten fin håla. Ska väl tillägga att jag vet lite om Mölndal, är det en gräddhylla vid motorvägen?

   Radera
  6. Åkarp är bra ja. Så, taxorna och hyrorna i lokalområdet för 2022: VA +6% eller nåt, fjärrvärme +1%, och hyra nånstans kring +2%. Verkar helt OK.

   Radera
  7. Ja Åkarp är fint. Tack JP för att du finns. Jag är rätt övertygad om att kärninflationen faller till våren. Inflation skapas av löneökningar alt. låg arbetslöshet, där är vi inte riktigt. Även ifall snittökningen på mitt jobb låg på 10%, så landar de flesta på 2-3% i löneökning.

   Nu slår dessutom Covid-Xi till/ förlåt omicron eller vad nu nästa bokstav heter. Blir väl som sist, börsen går ned ett tag och bostadspriserna går upp. Inget nytt alltså. 23/24 blir det dock åka av. Vi får se.

   Radera
  8. Jag erkänner alltså min dåliga läsförståelse (är lite korkad ibland). Det andra står jag för.

   Radera
 3. Egen brunn, framstår mer och mer som ett vinnande koncept.
  Och den omtalade grunvattennivåsänkningen, har uteblivit helt här, då jag i stället har fått gräva en pumpgrop, för att hålla undan grundvattnet från verkstaden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte det ena så är det det andra, sa flickan.

   Radera
  2. Vänta bara.
   Efter vi rivit ut vattenkraften lär enskilda brunnar stå på tur för miljöprövningar.

   Radera
 4. OT: Om vi pratar inflation, så har Borås kommun på 2-3år höjt parkeringsavgiften från 500, 550, 750 till nu 800:-/mån för sitt parkeringsgarage vid stationen. Billigaste parkeringen en närliggande grusparkering har under samma tid gått från 300 till 450:-/mån.

  Allt accelererade efter det felbyggda parkeringshuset vid Pinocchio (Korsningen R40/41:an).

  SvaraRadera
 5. Uppsala höjer med strax under 33% skyller på lite allt möjligt, större organisation mm. Påstår att de inte höjt sedan 2016, vilket jag inte kollat.

  SvaraRadera
 6. Om man sätter ut några gratis bajjamajor i kvarteren som alla boende måste använda blir det deflation då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inflation i sin ursprungliga mening syftar väl på uppböåsthet/väderspänning, så kanske det.

   Radera
 7. Vattenräkningen är en av få räkningar man har dålig koll på. Lika chockad blir man dock varje gång den dras från kontot via autogiro...

  SvaraRadera
 8. Vettefan om effektabbonemang är prissatta detsamma som hushållsabbonemang.

  SvaraRadera
 9. Dagens pe-rör håller hög kvalitet. De håller nog över 100 år. Men gjutjärnsrör från före 1979 läcker mer eller mindre.
  På 60- talet lade man eternitrör för vattentransport.
  Vattentransport är väldigt energi-krävande och reningsverk likaså så höga elpriser märks omedelbart för kommunerna.

  SvaraRadera
 10. I vattenkostnaden ingår även avlopp. Exempelvis Henriksdals reningsverk i Stockholm köpte 59GWh el, men producerade 74GWh fordonsgas. Så viss del av verksamheten går plus, ref #1

  Det är svårt att hitta info om elförbrukningen, men på sidan 20 i ref #2 ​finns en paj-karta ur vilken man för Stockholm vatten approximativt kan utläsa om elförbrukningen att av 172GWh/år går:

  50% till reningsverk (avlopp)
  30% till vattenverk
  15% till ledningsnät dricksvatten
  15% till ledningsnät spillvatten och fastigheter.

  #1 https://www.stockholmvattenochavfall.se/globalassets/pdf1/rapporter/svoa/svoa-mr-2020.pdf
  #2 https://www.stockholmvattenochavfall.se/globalassets/pdf1/rapporter/svoa/hallbarhetsredovisning-2020.pdf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det blev ju 110%, 2X15% borde vara 2X10%...

   Radera
 11. Kom ihåg: Vattnet är renare numera, så man får "mer värde" för varje liter vatten. Räknar man in det i beräkningen KPI blir det ingen inflation alls. Det är så som man kan hålla nere de officiella inflationssiffrorna så att man slipper att höja räntan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det skulle inte förvåna mig om nån tror att det ligger till på det sättet! KPI-beräkningarna tycks mystiska för många.

   Radera
  2. Efterfrågan på vatten ökar snabbare än tillgången på vatten med kraftigt stigande befolkning i kombination med högre energipriser (dyrare att pumpa vattnet och rena det), inte så konstigt. Men det löser sig nästa år då baseffekten tar udden av ökningen. Ska världen däremot genomföra en riktig miljöpolitik så kommer priserna stiga rejält, miljön mår som bekant inte bra av att vi producerar ännu mer för att möta efterfrågan.

   Radera
  3. Ja så är det. Billigt och rent vatten har länge varit nåt vi haft stor nytta av i Sverige, men nu med stigande underhållsskuld är det nog så att VA-taxorna stiger snabbare än priser i allmänhet en stund framöver.

   Det ska nog ordna sig ändå, eftersom de stiger från en låg kostnadsbas.

   Radera
 12. Creds till Mölndal kommun för att man tar fighten mot den eländiga deflationen.

  SvaraRadera
 13. Intresseorganisationen Svenskt Vatten menade redan 2017 att bara reinvesteringar och utbyggnad pga mer befolkning och ökade krav på reningsverken kräver 4% utöver inflationen under de närmaste 20 åren. Eller fördubblade taxor realt.

  https://www.svensktvatten.se/om-oss/nyheter-lista/nyheter-svenskt-vatten/va-taxorna-behover-fordubblas-kommande-20-ar/

  I det riktiga Malmö (alltså inte Burlöv) ska vi bygga en avloppstunnel för drygt 2 miljarder. Det blir billigare att renovera tryckavloppssystemet men med den lilla nackdelen att man måste gräva upp bangården på Malmö C och därmed bedömt stoppa all järnvägstrafik till Tyskland och Danmark (lite beroende på hur långt norrut man måste gräva upp).

  SvaraRadera