Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-22 10:25

Hur preppar du ditt hushåll för rysk invasion av Ukraina? - fyra veckors konservburkar är klen tröst i ett iskallt hem

Innehåller betallänkar för Bokus.

Om vi antar att hypotesen att Kreml faktiskt inleder en fullskalig invasion av Ukraina - vad blir då konsekvenserna för ditt hushåll här i Sverige, och hur behöver ni genomföra er personliga hushållsberedskap, sk prepping i så fall. Undantaget risken att den militära konflikten sprider sig och vi faktiskt får uppleva skarpa militära väpnade krigshandlingar mot Sverige, så finns det stora risker för ekonomiska konsekvenser, och framför allt risken för stora strömavbrott och andra störningar av infrastrukturen.
Kreatör: MSB, modifierad av Erik Gustavsson på Twitter
Sedan MSB:s broschyr Om krisen eller kriget kommer så har förstås alla svenska hushåll skaffat sig några veckors personlig hushållsberedskap, vilket vi ju såg när pandemin inleddes våren 2020. Trots att alla hushåll nu enligt ansvarsprincipen har 2-4 veckors mat, vatten och medel för hygien, matlagning och värmehållning utan fungerande infrastruktur, så kan det vara värt att fokusera lite på möjliga konsekvenser av en rysk invasion av Ukraina.

Vi utgår nu från att den militära väpnade konflikten verkligen kommer begränsas till Ukraina och Ryssland, och inte spridas till ett multilateralt europeiskt storkrig, i slutändan med kärnvapen som sista trumfkort i leken.

Dock finns såväl cyberangrepp som gasvapnet kvar i ryska händer. Det är inte osannolikt att man för att destabilisera och distrahera övriga länder i Europa dels kommer dra igång omfattande påverkansoperationer och cyberangrepp mot demokratierna i Väst, särskilt mot infrastruktur. Därtill kan man strypa gasen helt och riskera att EU:s elsystem kollapsar med omfattande och mycket långvariga strömavbrott som följd.

Cyberangrepp och nedstängning av gasen kan rent av ske före öppna stridshandlingar mot Ukraina.

Du behöver alltså utöver dina vanliga 2 - 4 veckors beredskapslager fokusera på värme. Om elnäten kollapsar på grund av effektbrist när gasen slutar flöda så vet ingen egentligen hur länge strömavbrotten kan pågå. Att få upp ett så komplicerat system igen har egentligen inte testats. Antagligen kommer man segmentera, och försöka få upp regioner och länder för sig själva först, vilket ironiskt nog kan leda till en priskollaps för elpriserna i Sverige när vi stänger ner exportledningarna, och priserna går tillbaka till normala. När strömmen är tillbaka.

Utan ström kommer inte heller fjärrvärme eller kommunalt vatten att fungera. Du måste säkerställa att du kan värma bostaden även utan el.

Som Lena och jag skrev i vår bok Är du förberedd, så är det trams att sitta under filtar och trängas under köksbordet. Det fungerar helt enkelt inte psykologiskt mer än några timmar. Att kunna fungera som vanligt med vanliga kläder (möjligen extra strumpor) i åtminstone ett rum - förslagsvis köket - kommer vara helt avgörande för uthållighet och välbefinnande.

Se alltså till att du har alternativ uppvärmning. För villor är detta en kamin, som också om den är i gjutjärn kan lösa matlagningsproblemen, och kan du koka vatten (snö!) så kommer du aldrig ha slut på dricksvatten.

Har du inte en kamin är det nu för sent att skaffa en - bara tillståndsprocessen hos kommunen kommer ta längre tid än fönstret där Ryssland kan tänkas invadera Ukraina. Satsa på en fotogenkamin eller gasolvärmare. Eller kanske en spritkamin. Själva har vi det senare i form av en Camina Art City, som med sina 1500 W klarar av att värma den 15 m2 stora gäststugan. Såväl fotogen, gasol som sprit kräver förstås att man sörjer för ventilation.

Kom ihåg att du också måste ha bränslet i förväg. Har du vedkamin så är det på grund av elpriserna nu för sent att skaffa ved. Ved  skaffar man på våren-sommaren, inte på vintern. Det tar ett halvår att producera ny torkad ved och det kan bara ske på våren. Lär dig att alltid skaffa ved i god tid.

Tyvärr får man inte lagra särskilt mycket fotogen eller bioetanol för en spritkamin, och definitivt inte i en lägenhet. När det gäller gasol får man bara förvara två behållare i hemmet, och dessa måste vara mindre än 30 liter och de bör förvaras utomhus. Se MSB:s regler. När det gäller brandfarliga vätskor som bioetanol eller fotogen är gränsen 100 liter och förpackningarna får vara högst 10 liter styck. Se även här MSB:s regler. Man får inte förvara vätska eller gasol i flerbilsgarage eller vind och källarförråd, men en villa med garage eller förråd separerad från bostaden får man förvara lite mer.

Räkna alltså inte med att du kan förvara särskilt mycket bränsle om du inte värmer med ved. Ved är ur preppingperspektiv överlägset, då du får lagra i princip hur mycket som helst, rent av flera års förbrukning om du har plats.

Ni som inte kan värma med ved får helt enkelt hålla tummarna att det inte blir några omfattande strömavbrott.

I övrigt bör du förstås även ha reservdunkar för din bil, vilket räknas in i de där 100 litrarna. För utan ström kommer inte bensinstationerna fungera heller. Eller för den delen om betalningssystemen går ner pga cyberangrepp.

Kom ihåg prioritetsordningen enligt tre-regeln: tre sekunder utan hopp, tre minuter utan syre (skaffa brandvarnare), tre timmar utan skydd mot naturens illvilja, tre dygn utan vatten och tre veckor utan mat. Ett varmt hem är alltså kortsiktigt viktigare än rent av vatten.

Och köp förstås vår bok Är du förberedd? i julklapp till alla du känner. Finns i din lokala välsorterade bokhandel för omedelbart inköp.
"Fyra veckors konservburkar är klen tröst i ett iskallt hem."
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

107 kommentarer:

 1. Att det skulle bli ett storkrig av denna konflikt är inte sannolikt.

  Ukraina kommer att stå ensamma, precis som vi i Sverige skulle göra vid ett ryskt anfall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Putin kommer hjälpa oss att hålla oss från kriget.

   Dels genom att servera oss mängder med trams att hugga på, men om det inte räcker, som sagt gaskranen går snabbt att vrida av. Eller snarare, den går att vrida på. Den är väl nästan av redan nu (så att Europas gaslager ska tömmas först).

   Radera
  2. Shoigu anklagar USA för att ha kemiska stridsmedel (som t ex gasbehållare) vid gränsen i Ukraina: Russia claims US mercenaries plan chemical attack in Ukraine. Det skulle ge dem en anledning att anfalla, tänker de.

   Radera
  3. Tror allt snack om 3e världskrig är ett felslut. Mer sannolikt är väl ett koreakrigssituation.

   I Korea slogs USA mot både Sovjets flygvapen och Kinas arme, tillsammans med respektive lokala allierade. Men bara innanför koreanska gränsen, utanför var det fred och handel som inget hade hänt. Med kommunistisk skepskynke om att det bara var ett fåtal frivilliga.

   Motsvarande kan ske i Ukraina, Nato och Ryssland som skjuter ihjäl varandras ukrainare. Allt medan gasen flyter på.

   Radera
 2. Just nu fungerar det säkert med dessa tips, men vad händer om några år när alla kör elbilar? Lite svårt att lagra el i reservdunken och batterier lär nog bli tufft att finansiera i den skalan.
  Med lite tur får man väl ut 35 mils körning vintertid om man laddat fullt, sen är man strandad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ser till att ha ett fast elavtal.
   Leverans muss sein!

   Radera
  2. Strömavbrottsavtal?
   Hade förvisso inte varit fel.

   Radera
  3. Fast är fast, annars är det ju löst!

   Radera
  4. Då skapar man ett fast så är det löst.
   Busenkelt.

   Radera
  5. Det är lättare att producera el än att tillverka bensin.

   Radera
  6. Det är svårt att tro när man ser priserna idag.
   Men ska jag producera el, blir det bensindrivet så man måste ha båda.

   Radera
  7. Solceller på taket? Dessa måste dock klara off-grid vilket är rätt dyrt vad jag förstår?

   Radera
  8. Ska fylla upp bilens tank imorgon och efter det fylla upp alla prepp-dunkarna med vatten hemma, utifall att strommen klippas av.

   Det blev dyrt nu: elrakningen gick pa drygt 3.000 kr+nat. Kompis syrras el gick pa 11.000 kr, vet ej om nat ingar; "de har tva luft-luft varmepumpar, sa prishojningen drabbar inte dem" sa de. Bristande kannedom om fysikens lagar som vanligt dar! Och de som har alltid ont om pengar, aj aj.
   Jag har "binxat" min dataskarm; den har gangen var det jag som klantade mig!

   Radera
 3. Ved+egen skog, solceller offgrid med batterilagring, gasol för flera månader, elverk med drivmedel, fulla frysar, gott om bönor och ärtor, mycket mjöl och hel säd, många liter rapsolja, egen brunn, m.m.
  Egentligen kan jag nog fortsätta att rabbla upp saker.
  Men summa summarum, tre månader under rådande vinterförhållande, skulle nog funka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En en solid musköt så du kan försvara din stash, hoppas jag. Annars blir du ännu en proteinkälla.

   Radera
  2. Jag har två 12 V frysboxar med 50 resp. 60 L volym. Den större har jag byggt själv från ett kommersiellt kit, och isolerat med två lager polyuretan-skum/distansmaterial (Inotan från båtaffär, trots att Kingspan är mycket billigare men jag har svårt att hantera stora skivor hemma). Två st 5 cm skivor med överlappande skarvar resulterade i en väldigt strömsnål frys. Jag byggde en form av limträ och laminerade innerdelen separat med glasfiber-väv, gelcoat och epoxy. Jag plastade in boxen även utvändigt med glasfiber-väv, gelcoat och epoxy. Jag försåg den med bärhandtag och gjorde två lock av samma material, så att man inte öppnar onödigt mycket åt gången. Den andra frysboxen tänkte jag ha som kyl. Jag kan strömförsörja mina boxar med två AGM-batterier (Tudor fritidsbatterier), som är väldigt bra på många sätt. Jag laddar dem med två 100 W solpaneler och laddningsregulator. Det kan vara dåligt med sol så här års, men i kylan kan det kanske räcka ändå.

   Radera
  3. Boxarna har givetvis Danfoss/Secop BDF35 resp. BDF50-kompressorer. Tåliga och tillförlitliga grejer.

   Radera
  4. Poidel. Grannens jätte-tjocka katt "Ville" skulle kunna bli mat för en hel vecka. Jag hoppas att han är väl-maskad. Jag undrade länge hur sjutton katten hade kunnat bli så fet på en kort tid, tills jag kom på orsaken (tror jag). Det flyger mycket fåglar mot vårt inglasade uterum och en del av dem kvicknar aldrig till och det är säkert dem som han käkar upp, råa!

   Radera
  5. väl-avmaskad ska det stå.

   Radera
  6. Marjatta du får laga till fåglarna åt den stackars katten.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  7. Jag får kanske kosta på en viktväktar-kurs åt honom. I somras hade vi en jättesöt vild hare i trädgården och en mamma som tittade till den ibland. Plötsligt såg jag tjocka Ville med den lilla haren i munnen, på väg hem till sig. Då sprang jag efter honom och skrek alla svordomar jag kände till och till sist släppte han taget och jag tog snabbt upp den och bar in. Tyvärr överlevde inte stackaren, pga att Ville hade bitit hål på den.

   Radera
 4. Med ett våldskapital stort nog att skapa hegemoni åtminstone för de närmast liggande 4-5000 hushållen. Malmö har ju många kreativa entreprenörer i gathörnen som jag planerar att städsla i min krigsherre-koncern. Tyvärr är ju Sverige annars ett väldigt näringslivsfientligt land så det är knappt nån som har erfarenhet av mer avancerat arbete som tortyr och kidnappningar, så det får väl bli internutbildningar i det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra med elbilar nu förresten, förr kunde man köra slut på ett bilbatteri efter bara nån timmes skärpta förhör om var folk gömt vapen, mat och anhöriga, men med en rejäl Tesla ska man väl kunna hålla igång hela natten?

   Radera
  2. Eftersom Tesla är en religion så räcker det med att be så laddas batteriet.

   Radera
  3. Ja, nu är det ju inte *jag* som desperat brukar åkalla högre makter i skärpta förhör va.

   Radera
  4. Koncern säger du, vad har du för andra verksamheter under ditt paraply?

   Radera
  5. Managementkonsulting med snabba ägarbyten som specialitet.

   Radera
  6. Bra, dig kommer vi ha nytta av. Jag antar att du tar ca 50% i avgift för utförda tjänster?

   Radera
  7. Vi tar kontanter i större valutor, ammunition, vapen och droger och efter en värdering från tredje part även i dugligt snygga mammor.

   Radera
  8. Sjysst, en riktig bizniz-man!

   Radera
  9. Hmmm, jobbar du för Lunds stift?

   Radera
  10. Fyller på kyrkogårdarna i alla fall, det är en slags sysselsättningsåtgärd som vi hoppas kunna söka statsbidrag för.

   Radera
  11. Just kidnappningar är ju på uppgång i Sverige. Så lite rekryterings underlag har du..

   Radera
  12. Jaså, vad finns det för statistik på det?

   Radera
 5. Om du har möjlighet så vill jag slå ett slag för kaniner. Mina barns kaniner ingår i min personliga krisberedskap.

  I icke kristid ger de finfin pelletsgödsel för dina odlingar.

  I icke kristid ger de besparingar hos psykologen och utbrändhet. Finns inget så lugnande som att sitta en stund hos dem. De kräver ingenting så länge de har hö/gräs.

  I kristider kommer de ge fyra mål mat inklusive buljong, buljong som du kan dryga ut potatisen med när köttet är uppätet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var inte så ogin - snart är det "våra" kaniner och "våra" odlingar.

   Mvh,

   Freikorps Ben Dover.

   Radera
  2. Men aldrig våra barn väl? Mina barn och dina ungar...

   Radera
  3. Får nog flika in att jag är inte främmande för att ta både barn och kaniner om nu Ben ska vara så känslig.

   Saltet måste brytas oavsett om det är fred eller ofred.

   Radera
  4. Nä, jag tänkte skriva sådär nu framöver om det är alltför öppet mål på ett mammaskämt. Man får inte bara ta de lätta tillfällena liksom.

   Radera
  5. Min granne, såg-ägaren, hade kaniner. Tyvärr rymde de och hittade andra kaniner och så gjorde de massor av nya kaniner, som sprang överallt på området. Så det blir inget större problem att få tag på kött, om man kan vänta några veckor.

   Radera
 6. Två elverk.
  Några kubikmeter diesel.
  Fyra brunnar varav en djupborrad.
  Ensilage så det räcker fram till midsommar.
  Det är ved som saknas, men jag har hundra hektar skog ifall det krisar.

  Blir krisen långvarig får jag väl äta kalvkött

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tar väl minst ett halvår, innan veden har torkat tillräckligt mycket efter fällningen? Eller tänkte du elda med "sur-ved"?

   Jag har funderat ut en bra förvaringslösning för bensin- och fotogen-dunkar: jag tar en av våra stora latrinkomposter med lakvatten-balja och gräver ner den i en sluttning nära huset. Där kan de vara i fred från stölder, tror jag. Vi kan sätta lås på våra ved-lådor också, jag är mest rädd för att grannarna smyger omkring och stjäl ved. Mina två närmaste grannar verkar betrakta det som deras mänskliga rättighet att hämta ved + mycket annat från oss. De har också en förmåga att komma in i huset utan att först knacka.

   Vi har en Porta-Potti (till båten), den kan man tömma i en rensbrunn till kommunalt VA i vanliga fall, det är dock osäkert om det går när det inte finns något vattenflöde i avlopps-systemet, plus en plasttoa med hink som man också kan ha i badrummet (urin till de tre häckarna i trädgården och om man inte vill späda ut det 10 ggr kan man hälla det mellan plantorna och inte nära rötterna). Till sist en Dass-Isak-insats med två kompost-behållare som vi hade planteringsjord i, för att suga upp urin och avlägsna lukten.

   Dessutom kan man kissa direkt i en hink eller potta och hälla ut i trädgården och för tvåan har jag använt tre lager tidningspapper (delar av lokaltidning) och lagt i latrinkomposten, som vi har tre st likadana (fast tidning förmultnar väldigt långsamt). Det hände förut att "trafik-ljuset" för septi-tanken slog om till rött, innan slamsugaren hade tid att komma.

   Till duschen har vi en pump-dusch med några L volym. Då får man värma upp vatten på braskaminen. Vatten får man hämta från en handpump på området.

   Radera
  2. Finns väl alltid lite döda torra träd man kan plocka...

   Radera
  3. Blir det riktig kris, skulle jag inte vilja ha synliga tillgångar.
   Har en känsla av att goda grannar kan bli något giriga efter några veckors svält eller kyla.
   Då fördelas tillgångarna antagligen inte som man planerat.

   Radera
  4. Har man tillgång till hundra hektar lär där stå ett o annat dött torrträd som man kan använda som ved direkt.

   Radera
  5. Nu på vintern är barrträden hyfsat torra.

   Efter lövsprickningen kan man syrafälla lövträd.
   Man fäller träden och låter löven dra ut fukten.
   Efter fem veckor är veden torr.

   Torv är din bästa vän när du ska hantera både "det stora och det lilla" om avloppssystemet har lagt av.

   Radera
  6. @JH.
   Det är stor skillnad på var man bor.
   Bor man, som jag, på landsbyggden är man, i regel, inte ett dugg orolig för sina grannar.

   Radera
  7. Nä, det där med "orolig för grannarna" är nog ett storstadsfenomen.

   Radera
  8. Anders. Får man inte "en lurvig röv" om man "torvar sig" därbak?

   Radera
  9. Anders. Att du inte är orolig för dina grannar måste snarare bero på att du äger ett jaktgevär, har skott till det och vet hur man använder det? Vi har ingenting sådant mot våra grannar.

   Radera
  10. Om man har jobbiga grannar flyttar man väl?

   Radera
  11. Torka dig får du göra med papper.
   Tov är till för att hålla borta lukten.

   De flesta grannarna här har också jaktgevär.
   Gemensam jakt och fiske lär bli en vanlig syssla här vid långvarig kris.

   Sammanhållningen och viljan att hjälpa varandra lär snarare öka än minska här på landsbyggden.

   Radera
  12. Jag är inte orolig för mina grannar.
   Däremot vet man aldrig vad som kan dyka upp från människoby.
   Finns många märkliga varelser där.

   Radera
  13. Väljer att inte vara godtrogen när det gäller grannar och kris.
   Tror de flesta förvandlas till djur när det går tillräckligt långt.
   Antagligen större risk i städer, men i det sista kommer egot (överlevnadsinstikten) ta över.
   Mina preppingprylar och förråd känner bara familjen till och så ska det förbli.

   Radera
  14. Frågan är väl vad som händer när stadsborna lämnar städerna.

   Radera
  15. Fan Anders, kalvkött, gemensam jakt och fiske, låter ju som att krisen nästan kan vara välkommen ju! Kanske rent av kan bli en kalvbräss?

   Radera
  16. Och så lite hemkört brännvin till, från den egna hembränningsapparaten, så får ni karlar det riktigt mysigt. Kan ni spela kort också och spotta snuset på golvet, så förhöjer ni stämningen ytterligare ett snäpp.

   Radera
  17. Är det ok att jag dokumenterar hela härligheten och säljer in konceptet till SVT eller NENT? Arbetsnamn "Cornus glada gossar". Skulle kunna bli en riktig gay-klassiker.

   Radera
  18. Spottar man snuset i en savusauna är det nog ingen som märker det ens.

   Nja, det blir nog ett heltidsarbete att hålla igång ett hushåll med värme och mat.
   Men någon enstaka gång per månad kan man kanske vara social med sina grannar.
   Fast

   Radera
  19. @bloggaren
   Nja, gäller inte om du är ung och bor större än de lokala rödögda gubbarna som skickar sina hundar efter ens barn. Landsbygden är tyvärr full av vedervärdiga människor, likt i stan.

   Radera
  20. Mormor hade en savusauna, det luktade starkt PAH, Polyaromatiska kolväten i den, jag fick nästan panik därinne och alla bastulavar var helt svarta.

   Radera
 7. Tunnelseende! Det gigantiska utländska ägande av de flesta nyttigheter här i Sverige skyddar oss från ryssen och eventuell energikris.
  Kinesiska investerare och internationella investmentbolag ser nog till att skydda sina intressen/investeringar så att de fortsätter att ge vinst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Black Rock Capital, du som är i skatteparadiset.
   Helgat blive ditt varumärke,
   Komme ditt ägande,
   Ske din vilja på jorden,
   liksom den sker i koncernhögkvarteret
   Ge oss idag vår Soylent green
   Och förlåt oss våra lån...

   Radera
  2. Soylent Green - när du känner dig ensam, drick en släkting!

   Radera
 8. Erkänner att det är min preppermani som lett till bristen på ansjovis.
  Är det så att du saknar en konserv till din Jansson så lovar jag coronasäker leverans i hela landet för endast en hundradels bitcoin. Men skynda att fynda, det finns bara 10 kubik ansjovis kvar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. På min lokala Lidl, där den välmående vita medelklassen aldrig skulle sätta sin fot, har det varit fullt med Grebbestad i hyllorna. Dessutom för 23 kr istället för de 40 kr de tar betalt på Ica.

   Tänker ofta på hur osäker man måste vara om man är rädd att ens anseende ska skadas om man syns med en Lidlkasse.

   Radera
  2. Vi brukar inte köpa plastkassar, eftersom vi använder et antal riktiga kassar istället, köpta billigt på Rusta. Men det har ingenting att göra med anseendet, utan pris och miljö.

   Radera
 9. Bor i lägenhet och har 2 behållare gasol inne. De andra 10 står på balkongen i ett plåtskåp med ventilationshål. Håller på med mycket friluftsliv; och har både kemisk och mekanisk vattenrening som är portabel, utöver 3st friluftskök på gas (varav ett multi-fuel) samt även extra gamla klassiska trangia spritbrännare. Portabel etenolkamin med 20 extradunkar på balkongen, och även en portabel solcellsanläggning (modell större) med tillhörande powerbank & växelriktare.

  Provade (förvisso i somras) att köra både dator, telefon och internetpuck via denna el-setup & powerbanks uthålligt i tre veckor med remote-arbete off-grid. Spelar väl iofs mindre roll i ett läge där internetmasterna går ner. Men ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var rejält med gasol i en lägenet.

   Vet styrelse/värd om detta? Och har du en skylt på lägenhetsdörren att du förvarar gas?

   Radera
  2. Aha. Intressant. Satt och funderade precis vad vi i lägenhet kan göra.

   Radera
  3. Jag har en O-20 gastub i huset och då måste jag ha en gul skylt med en varningstriangel med texten "Glasflaskor, förs i säkerhet vid brandfara" på ytterdörren. Det är nitrogen (kvävgas) i flaskan och brandkåren låter i regel huset att brinna ner i händelse av en brand, istället för att försöka släcka den.

   Radera
  4. En dödsfälla när/om det börjar brinna, ffa för de rökdykare som ska släcka brasan.
   Blir som en bomb.

   Radera
  5. 20 dunkar?!?
   Jag tror du klart har överstiger vad som är lagligt att ha i en lgh.

   Radera
  6. Ja, vi får hoppas på en rysk invasion så att reglerna lättas lite i det här jävla förbudslandet.

   Radera
  7. Men det får man väl inte säga i detta landet!

   Radera
  8. Jag undrar om farsans 10 L sprit-dunk under diskbanken hade fatt tillstand av brandskydds-myndigheterna, med 95% styrka i drycken? En finne hade sagt om drycken:"stydia kamaa!".

   Radera
 10. Har tolv ovittjade musfällor i sommarstugan, 3 års ved, kamin och järnspis. Använder mössen till att fånga grävling som blir perfekt substitut till julskinkan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grävlingafett är det bästa för att hålla kängorna i trim, så ta vara på det så håller du fötterna varma också.

   Radera
  2. Nja, sälolja skulle jag säga!

   Radera
  3. Ont med sälar i skogen tyvärr, så grävlingsfett var ett bra tips. Kanske även fungerar att smörja gräsklipparen med.

   Radera
  4. Jag använde CRC till min batteri-klippare och det gjorde susen. Jag har svårt att tro att grävling-fett och sälolja kan ersätta CRC.

   Radera
 11. Ved för hela vintern + 20-30 kbm hugget och staplat. Skog så det räcker.
  Kamin, vedspis och Trangiakök. Elverk för vattenpumpen med tillräckligt med bensin för minst 50 h drift (nyttjar undantaget att man inom lantbruk får lagra upp till 500 L utan tillstånd). Att pumpa upp 100L tar cirka 15 min. Efter förra vinterns mystiska brist på 2T Alkylat så har vi övergått till att enbart köra 4T Alkylat + 2T olja separat i preppingen. Ett antal dunkar med köpt 2T som roteras i normal-läget. Diesel för att kunna tanka bilarna om vi måste fly västerut undan ryssen.
  På frågan "Är du preppad, lille vän?" kan vi nog svara "ja".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får man fråga: vad har din vatten-pump för elektrisk effekt? Märke? Vilket elverk driver du pumpen med? 1-fas eller 3-fas?

   Radera
  2. Pumpen är en gammal trefas dränkpump. Motorskyddet ställt på 0,8A så effekten är väldigt liten.
   Verket är minsta Stanley 3-fas, 4 kW.

   Radera
 12. Båda sidor i USA verkar ladda för att göra 6/1 till något slags memorial event över sina respektive versioner av vad som hände - så den dagen och några därefter kommer den amerikanska televisionens polarisation och inhemska navelskådande att peaka.

  Detta bara som ett uppenbart påpekande att julafton, juldag, mellandagar, nyårsafton och nyårsdag inte är de enda dagar den kommande månaden då västvärlden i största allmänhet är bemannad på sparlåga, på resande fot och/eller distraherad.

  SvaraRadera
 13. Eftersom jag inte har plats för vatten för tre veckor får jag nog dricka julmust i stället.

  Har man läst lite om upptakten till WW I och II kan man inte låta bli att oroa sig en aning över truppsammandragningarna. Det är ju inte direkt gratis att hålla soldater i fält och varför skulle man lägga de kostnaderna om man inte tänkte använda dem. Men jag konstaterar att de delar av svenska folket som jag kommer i kontakt med knappt noterat att det sker något vid den gränsen. De stökar på som vanligt inför julen och verkar tro att elpriset och vedbristen beror på slumpen och snart nog rättar till sig om bara Magdalena Andersson börjar jobba med stenvändning.

  SvaraRadera
 14. Om ryssarna stryper gasleveranserna till Europa och elnätet blir överbelastat så prioritera Sveriges förstås våra egna behov och för vårt egna behov råder ingen elbrist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har du druckit?? Du bör vara medveten om att Sverige regelmässigt importerar el pga. effektbrist, inte bara vintertid.
   Det löses dock med rullande strömavbrott.

   Radera
  2. En kopp kaffe, värmd med effekt från svensk kärnkraft. Importen beror främst på prisskillnader mellan Sverige och grannländerna då olika krafttag har olika produktionskostnader. Vill det sig illa så att all import samtidigt går ner så får vi använda de resurser som finns i Sverige ink. Karlshamnsverket i SE4.

   Radera
  3. Puli det är nog du som luktat på glöggen då. Sverige nettoimporterar under några timmar under ett år. I det här fallet skulle dessutom nedgången i industrin göra att förbrukningen minskar också.

   Radera
 15. Jag läste nånstans att Frankrike hade fått fel på två kärnreaktorer (bränsle-skador?) och blir tvungna att stänga av dem, plus att Tyskland snart stänger av tre kärnreaktorer. El-priset kan därför stiga ännu mer.

  I morse när jag vaknade var det bara 13 grader inne, men jag kände inte av det, trots bara en T-shirt och underkläder. Det bruna fettet aktiveras vid max 17 C. Möss, liksom människor, har både vitt och brunt fett i kroppen. Fettvalkar består mest av vitt fett, som lagrar överskottskalorier som fett. Brun fettvävnad däremot kan bränna fett för att alstra värme. Den värmebildande processen i brunt fett aktiveras av kyla och har ansetts vara fördelaktig för hälsan eftersom den kan minska mängden onödig vit fettvävnad i kroppen.

  "Från början trodde vi att kylaktivering av brunt fett enbart skulle göra mössen smalare och friskare. I stället fick de mer fett inlagrat i blodkärlen, vilket var mycket överraskande och motsatsen till vad vi hade trott". När mössen utsattes för kyla påskyndades bildningen av aterosklerotiska plack, som kan orsaka hjärtinfarkt och hjärnblödning. Där ser man...

  SvaraRadera
 16. Ryssland har också sitt "flykting-vapen" igång. I ryska Karelen nära finska gränsen påträffades 15 flyktingar på väg mot Finland. Nära Ladogas norra strand.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minskoffensiven, 44: 700 000 man under general Tjerniakovskij, 26 infanteridivisoner, hela första luftarmén och ett gäng annat löst folk knäcker tyskarna på ungefär ett år.

   EU, 2021: 15 flyktingar.

   Radera
  2. På östfronten - 44 fanns det varken värdegrunder eller snöflingor. Eller jo, snöflingor fanns det många av.

   Men vid - 40 är de hårdare än granit.

   Radera
  3. Ja, det är väl dubbelt så många som Finland tagit emot de senaste 20 åren?

   Radera
 17. Om man tittar på den ryska nuvarande kalendern och ryssarnas helger, ryskt nyår är ju stort och detta i förhållande till Ukrainas och Västvärlden, när är det maximalt rätt att slå till för Kreml mot i första hand Ukraina och i andra hand övriga ev. lämpliga mål?

  Så som det rapporterats så finns runt 100.000 man förlagda i utgångsläge runt Ukraina, men att bedömningar från USA indikerar att det kan förstärkas till uppåt 175.000 man i närtid.

  Hursom vad jag har läst mig till är att det bör vara 175.000 man eller mer för att ha bättre odds vid en aggression om det är en något större aktion. Att gå igång med nuvarande 100.000 är lite för lite tydligen. Ukraina har ju ansenliga mängder trupp på djupet i aktuella områden.

  Så givet scope of av ev. rysk invasion, typ "befria" hela Donetsk och Luhansk-provinserna, eller öka på med att köra hela Azovska sjöns nordkust till Krim eller ta större munsbitar eller allt lär väl tarva olika numerär i ansats och för att hålla territorium?

  Så kombon av lämpliga datum och storlek på trupp i utgångspositioner inom relativ närtid borde kanske kunna ge en hypotes om när och hur omfattande en ev. rysk invasion kan vara?

  Så till nästa pilsner, om Kreml greppar vidden av sanktioner som Väst lär lägga på RF vid eventuell invasion och Kreml ser att det är värt att ta den smällen, kan Kreml då se värdet av att passa på att göra annat för att förbättra förhandlingsläge gentemot Väst? Typ ta "hangarfartyget" Gotland och kanske Åland därmed låsa upp Baltikum, Sverige och Finland utan att ens behöva gå i direkt väpnad konfrontation med NATO? Med andra ord, är det fokus på vad RF drar samman på annat håll? Vad gör fallskärmsjägarna i Pskov och marininfanteriet i Kaliningrad just nu och i närtid?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja glöm inte att titta bakom hörnet vad Putin håller på med.

   Radera
 18. Försvarsmakten höjer beredskapen.
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/PoemB6/ob-rysslands-forslag-ar-oacceptabla

  SvaraRadera
 19. Ryska konventionella styrkor är inte vad de vill vara. Historiska invasioner har som regel inte lyckats behålla de territorier de tagit under en längre tid. Om Ryssland anfaller Ukraina så kommer de landa in i väpnat motstånd -minns gärna hur bra det gick i Tjetjenien för dem beskrivs bra i "Krigets färger". Den ryska armen ser på ytan hotfull ut men mtrl samt kompetensmässigt är de inte där de vill hävda, motivationsmässigt förmodligen under Ukrainas och Ukraina har förberett sig sedan 2014.

  Kort och gott Ryssland kan hota, men praktiskt så är de knutna till omvärlden och även ett lyckat anfall mot Ukraina kommer slå mot de styrande i Kreml (för ni tror väl inte att Putin bestämmer själv) på ett sätt de inte kan styra över.Världshandeln kommer påverkas och Ryssland över tid destabiliseras, hur det kan påverka oss är oklart, men detta verkar vara ett stressat ryskt styre som är trängt av Covidförluster de mörkar, interna ryska protester osv. De styrande behöver en extern fiende som är tydlig och ahnterbar. De ryssar jag känner är inte dummare än att de fattar att omvärlden inte är så fientlig som Kreml hävdar, de styrande inser också att folk vet att de ljuger för dem och ett krigsäventyr med förluster kommer inte flyga i opinionen.

  Om Ryssland stänger av gasen till EU, vad kan de mer göra sen efter det? Inte mycket.

  Vad kan omvärlden göra mot Ryssland? En hel del och de kan inte kontrollera det skeendet.

  Om de styrande i Kreml känner sig trängda mot väggen kan de hitta på vad som helst, men minns gärna kuppmakarna som avsatte Gorbatjov, de kände sig trängda, men de hade inte folkligt stöd för vad de gjorde... Har de styrande i Kreml folkligt stöd för ett krig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, det är ju det som är frågan. Hur desperata är och blir den ryska ledningen?

   Tappar de kontrollen över händelseförloppet?

   Vad innebär det?

   Radera
 20. Det mesta som nämns här känns lite old school.
  Jag drömmer om en liten SMR (nöjer mig med några MW) och syntetiskt matproduktion,
  Borde man kunna klara sig på ett tag.

  SvaraRadera
 21. Bor man i lgh och inte gillar gas, skulle jag rekommendera "Heat Pal" för 1600 spänn i inköp. 1500W och fylls med vanlig T-doja. 5 timmar på full effekt kostar 1,2L bränsle och den går också att laga mat på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset. Bor i hus med fjärrvärme och ingen möjlighet att ansluta en kamin till skorstensstocken.

   Radera
 22. Egen skog. Ved huggen som räcker ett par år. Elverk som kan pumpa vatten ur egna brunnen om det behövs.

  SvaraRadera