Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-15 09:52

Högsta Domstolen: Barnkonventionen trumfar möjligheten att utmäta en högbelånad bostad i vissa fall

Högsta Domstolen har i en dom kommit fram till att FN:s barnkonvention som upphöjts till motsvarande svensk lag trumfar fordringsägares rätt att mäta ut en bostad via Kronofogden. Fallet är dock inte generellt, utan det handlar om en högt belånad bostad där överskottet vid försäljning inte täcker skulderna. Om barn är inblandade måste påverkan på dem utredas av fogden innan man kan göra en utmätning.
HD har sagt sitt
Det verkar handla om en rad så kallade konsumtionslånebolag som via Kronofogden skulle få den skuldsatte ensamstående mammans bostad utmätt för att täcka ca en tredjedel av fordringarna efter att banken som prioriterad borgenär fått betalt för bolånet.

Fordringsägarna handlade om Alektum Capital, Arvato Finance, Collector Bank, Ifa Finance, OPR Finance, Qliro, Resurs BAnk, Sileo Kapital och Skatteverket, men den skuldsatte har alltså lyckats överklaga ärendet hela vägen till Högsta Domstolen.

Anledningen är FN:s barnkonvention, som numera ska gälla som svensk lag, och att den ensamstående mammans sex barn skulle ryckas upp ifrån sin invanda hemmiljö om man utmätte huset. Överskottet från bostadsförsäljningen skulle bara bli 85 000:- efter att banken fått sitt, medan skulden låg på 250 000:-.

HD skriver bland annat i domen:
"Familjen har av allt att döma bott där sedan ganska lång tid, och barnen har sina kamrater och går i skola i närheten. JV har utförligt beskrivit de stora svårigheter som finns för dem att hitta en annan rimlig bostad för familjen, med en hyra som hon klarar av. Utredningen visar att alla barnen skulle drabbas i hög grad negativt om de nu slits upp från sin invanda hemmiljö. En tvångsvis försäljning av fastigheten skulle vara ett klart avsteg från vad som är bäst för dem. Vid försvarlighetsbedömningen ska detta förhållande väga tungt.

[...]

En försäljning av fastigheten skulle alltså samtidigt ge ett överskott på inte mer än drygt 85 000 kr till de nio borgenärerna. När barns bästa påverkas bör det normalt kunna krävas ett större överskott än annars för att åtgärden ska anses försvarlig. Överskottet skulle dessutom räcka till betalning av bara mindre än hälften av de, i fråga om flera av borgenärerna, ändå tämligen begränsade fordringarna. Hänsyn bör också i någon mån kunna tas till att det

[...]

19. Vid en avvägning mellan barnens intresse av att inte behöva lämna sin hemmiljö och borgenärernas intresse av att nu utnyttja fastighetens ekonomiska värde, kan en utmätning av fastigheten inte anses försvarlig."
Det handlar alltså inte om att det blir fritt fram att ta lån om man har barn och strunta i att betala dessa, utan det kan fortfarande ske löneutmätning eller utmätning av annan egendom. Men om en tvångsförsäljning av bostaden inte täcker i närheten av skulden så väger alltså barnens intressen högre.

Hur detta ska tolkas vägledande i t ex fall där man inte betalar hyra är oklart. Många hoppas att det nu blir stopp för att vräka barnfamiljer om de inte betalar. Hur någon i så fall skulle vilja hyra ut till barnfamiljer med dålig ekonomi om det skulle gälla lämnas som en övning åt de som inte äger hyreshus och ett resultat kan bli fler hemlösa utsatta barnfamiljer.

Kanske kommer konsumtionsbankerna nu börja ställa frågor om kunder har barn innan de beviljar lån, eftersom barnen kan hindra utmätning av de flestas allra största tillgång - bostaden. 

Ett tydligt besked är åtminstone att "barnets bästa ska alltid utredas, beaktas och bedömas" och det är vad som skickas till Kronofogden. Utan utredning av detta kommer inte barnfamiljer kunna tvingas från sina hem om det ser ut som att om nettot från en bostadsförsäljning inte i närheten täcker skulderna så får man bo kvar.

Domen finns hos HD, inklusive hela domen som PDF.

JÄIJ - jag är ingen jurist - och har således egentligen ingen talan om innebörden av domen, för endast juridiskt examinerade får uttala sig i sådana här frågor, helst bara advokater eller professorer.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

41 kommentarer:

 1. Verkar vara en rimlig avvägning av HD. Det kan inte påpekas nog tydligt att barnkonventionen kräver, precis som Cornu skriver, att "barnets bästa ska alltid utredas, beaktas och bedömas". Konventionen innebär INTE som många tror att det slutgiltiga beslutet måste vara för barnets bästa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fråga: Då barnkonventionen är internationell, vid vilken ålder slutar man räknas som barn enligt den?

   Radera
  2. Troligen runt 27 enligt Svensk åldersbedömning (tm)

   Radera
 2. Bra. Dessa vedervärdiga kreditinstitut kan gott och väl få brinna i helvetet.

  Om detta i förlängningen leder till att man inte ger tveksamma krediter till barnfamiljer så desto bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med där, ger man lån till folk som har små möjligheter att betala tillbaka skall man få stå sitt kast, jag brukar kolla på Lyxfällan ibland och där ser att folk tar lån med räntor på upp till 30%, folk som inte verkar fatta vad ränta är. Förr så kallades det ocker och vaar förbjudet

   Radera
  2. Personligt ansvar, vad är det. Alltid någon annans fel.

   Radera
  3. Jag brukar tänka att alla är inte högintelligenta individer som lever välordnade liv och bara gör kloka beslut. Det är helt uppenbart att dessa ockrare lever på att lura in folk i skuldfällan, när situationen sedan blir desperat och hopplös så tar dessa individer de halmstrån som finns fast de vet att de sjunker djupare ner i skiten. Långivarna vet att de ändå får tillbaka den ursprungliga skulden i de flesta fall med en rejäl ränta så länge någon annan lånar ut. Därför är det helt rätt att HD klämmer åt dessa. Det borde också vara lag på att det krävs en kreditvärdighet för alla typer av lån, då försvinner denna nisch som skapar så mycket lidande och problem i samhället.

   Radera
 3. Rimlig dom. Det bör leda till som Cornu skriver att kreditinstitut måste överväga vem som beviljas lån.

  Och det är rimligt att man gör någon bedömning av hur barnen påverkas av de stora förändringarna.

  Nu skall vi bara se hur Barnkonventionen tillämpas tex på de skolnerläggningar, privatisering av skolan osv som sker.

  Varje friskoleetablering måste riskbedömas utifrån Barnkonventionen.

  Sedan de brister som finns när det gäller resurser tex för friskolor som systematiskt sparar på olika funktioner och selekterar elever.

  Utifrån det perspektivet kan man ifrågasätta att skolverksamhet öht kan ha ett vinstkrav. Kan en skola drivas i aktiebolagsform, om man gör en riskvärdering av konsekvenserna för barnen?  SvaraRadera
  Svar
  1. Vinstkrav...
   OT.
   Hemma i "byn" hyrde skolan två trerummare av kommunens fastighetsbolag till det facila priset av 42000 i månaden under många år. Inte bara tillfälligt. (Glesbygd ish)
   Kommunen tar nog ut vinst i välfärden på tal om annat.

   Radera
 4. Jag gick runt i villfarelsen att externa konventioner inte påverkar svensk lag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer. Fram till den dag då våra folkvalda politiker bestämmer att den externa konventionen blir svensk lag. Vilket de gjort med Barnkonventionen, trots att experter bl a påpekat att det skapar en oöverblickbarhet vad den nya lagen kommer påverka vilket är mot lagen som styr hur lagar skrivs.

   Radera
  2. Aha. Låter vettigt att länka in en extern placeholder för allehanda PK-idéer i tokkorrupta FN som svensk lag.

   Radera
  3. Wow, edgelord, att kalla barns rättigheter för pekå.

   Radera
  4. Jag syftar mer på vad som kommer den här vägen.

   Radera
 5. Skall man verkligen se till barnets bästa borde det finnas en nämnd som avgör om modern (den person som sätter barnet till världen) är lämplig vårdnadshavare över huvudtaget - allt för att säkra att Barnkonventionen följs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...dvs utfärda ett "barn-avels-bevis" innan befruktning får ske.

   Radera
  2. Barnkörkort hade vart fantastiskt.

   Radera
  3. Bryter mot de mänskliga rättigheterna där Europakonventionen också är svensk lag. Ingen får hindras från fortplantning. Sådant tankegods hör hemma i Nazityskland. Eller socialdemokraternas 60-tal.

   Radera
  4. Rimligtvis får då alla som vill skaffa barn egen bostad nu, för uppenbarligen är det ett måste för barnen.

   Radera
  5. Schh, ge nu inte Morgan Johansson och Magdalena Andersson några idéer som gör att de vill gå full blown paret Myrdal med socialistiska dagis som blir obligatoriska från att barnet är nyfött. Idag får vi ju faktiskt ta hand om våra egna barn fram tills ungefär ett eller två års ålder innan man ska trycka in socialismen ned i halsen på dem.

   Radera
  6. Det svenska socialdemokratiska 40-/50-/60-talen ter sig som en väldigt märklig period i svensk historia för oss 70-talister. Man får kanske ta och läsa lite Gunnar Myrdal så man förstår tankegodset från "det bruna S" (som ju verkar komma tillbaka ett heilande i taget).

   Radera
  7. månskensbonde: En klarögd observation från din sida som jag till stor del kan instämma i. ... Som född in i och uppvuxen i det samhället har jag full förståelse för dess historiska nödvändighet, försvarar det till fullo men längtar inte tillbaka dit för ett endaste ögonblick. mvh

   Radera
  8. @chiefen
   Tack för det. Har du några tips var man börjar grotta i detta? Vilka källor skall man gå till? Vad skall man läsa? Allt samtida är så polariserat.

   Radera
  9. månskensbonde: Tack för respons. Egentligen skulle jag väl kunna säga att den som inte upplevt kan inte förstå ... men det vore att förhäva sig ... även om ett visst korn av sanning ligger däri.
   Eftersom du är 70-talist rekommenderar jag dig att försiktigt ta upp ämnet med dem som är någon/några generationer äldre än dig och sedan när tid och möjlighet gives läsa Göran Häggs "Välfärdsåren" och Berggren/Trädgårdhs "Är svensken människa?".
   Samt att fundera en stund över Tage Erlanders förmodan om "De stigande förväntningarnas missnöje" samt Gunnar Heléns uttalande "Att vara liberal är att vara kluven". mvh

   Radera
  10. @chiefen
   Jo, jag fick ju bara uppleva det gråa "DDR-sverige" fram till 1986-ish, när det "Stora Bygget/Språnget" redan var klart. Det samhället var ju det normala för oss. På senare tid så har jag börjat söka information i hur vi hamnade där.
   Bra boktips - båda finns dessutom på Storytel.
   Har läst generations-vännen Lena Andersson Sveas son för att få en uppfattning av känslan, men den är tunn på just "varför".

   Radera
  11. månskensbonde: Jag ber dig återigen att ägna en och annan tanke på Erlanders yttrande om De stigande förväntningarnas missnöje och de sammanhang i vilket detta yttrades ... Samt att även ägna en och annan tanke på följdresonemanget hos Helén i samband med hans uttalande om Att vara liberal är att vara kluven.
   Där kan du finna en ingång till din fråga om "varför".

   En annan ingång kan vara den jag envist förfäktar som resultatet av en Samlingsregering som på 1940-talet till varje pris, inkluderande tveksam moral och etik men med Statsnyttan som högsta ledstjärna, agerade för att hålla Sverige utanför Kriget vilket resulterade i att ett intakt Sverige därefter kunde bygga en Välfärdsstat medan resten av Världen låg i ruiner ... och resten av Världen inte kom ikapp förrän just på 70- och 80-talet. ... Vad därefter timade har du själv upplevt och förstått. mvh

   Radera
  12. Chiefen: Tack för bra boktips. Lagt beställning nu.

   Och ja, jag läser böcker fysiskt fortfarande. Tycker helt enkelt att det är en fröjd med en samling kvalitetsböcker hemma om diverse samhällsfenomen - växte upp i ett sådant hem och det ska mina barn också göra :)

   Radera
  13. Nafs Nafs: Flitigt läsa gör dig klok ... därför läs varenda bok!
   (Falstaff Fakir)

   Radera
  14. Får också tacka för boktipsen!

   Radera
  15. Chiefen: Alltid härligt med referenser eller citat som kan kopplas till min hemstad, särskilt eftersom Fakiren och jag gick på samma skola!

   Radera
  16. Putte: Nöjet helt på min sida.

   Radera
  17. Nafs Nafs: Spyken eller Kattis?

   Radera
 6. Det är rimligt. Dessutom vid en vräkning så måste kommunen ta fram en bostad för 7 personer vilket förmodligen inte är helt lätt, vi sätter inte en barnfamilj på gatan i Sverige.
  Som en märklig kuriosa så räknas SMS-lån som en tillgång när försörjningsstödet ska beräknas.
  https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/wedmBP/socialstyrelsen-darfor-raknas-swish-lan-som-inkomst

  SvaraRadera
 7. Lite kul att de som tar högst lån, i förhållande till sin inkomst, gynnas mest.

  SvaraRadera
 8. Jag är inne på samma spår som bloggaren, att det enda resultatet blir att det blir svårare för barnfamiljer att få lån, alternativt att den ökade kreditrisken slås ut på hela kundkollektivet.

  För övrigt tycker jag att det är galenskap att införliva barnkonventionen som svensk lag. Den var aldrig avsedd att vara skarp lagstiftning, utan snarare utgöra lagom fluffiga mål som världens stater kan sträva efter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För övrigt ser jag att vi är två som heter Daniel i kommentarsfältet. Förvirringen har potential att bli total.

   Radera
  2. Ja så är det, barar att titta på alla EU direktiv som vi implementerar till 120%.

   Men ett mer akut problem är att avveckla BO. Alltså den myndighet som stämde en lärare för kränkande av barn pga att han inte accepterade att "barnet" blockerat en dörr med en soffa och vägrade flytta på sig.

   Radera
  3. Lägg till en ikon på din profil så är det inget problem.

   Radera