Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-23 08:49

Ho, ho, ho - börserna stiger i Asien under torsdagsmorgonen - dollarn har fallit tillbaka

Efter positiva börser i såväl USA som Sverige fortsätter börsuppgångarna i de asiatiska tidszonerna nu under torsdagsmorgonen. Dollarn har dock fallit tillbaka och tar ut en del av de amerikanska börsrörelserna.
Julkänsla?
Sstockholmsöbrsen stängde på +0.66% för OMXS30 och +0.84% för OMXSPI. I USA gick S&P-500 +1.02% och Nasdaq 100 +1.21%, men USDSEK har fallit tillbaka till 9:09 från 9:17 i helgen och kanske kan anses ta ut lite av uppgången. Det är ett enskilt amerikanskt fenomen, antagligen på grund av att Bidens ofinansierade välfärdsreformer nu ser ut att spruckit. De amerikanska räntorna föll något under gårdagen.

EURSEK är stabilt kvar på 10:30.

Guldpriset hittas på 528:- SEK per gram.

I Asien är det muntra toner under morgonen. ASX 200 +0.31%, Hang Seng +0.35%, KOSPI +0.46% och Nikkei 225 +0.83%, samt Straits Times +0.24%.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

17 kommentarer:

 1. Inte lika muntert hos energy providers i världen då flera har fått stänga igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gäller det i fler länder än Europa? Det är ju här fossilgasens pris gått upp så mycket.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Fossil energy har ökat överallt. Mest inom EU för man ersätter kärnkraft med gas när förnybar energi inte klarar av att producera, vilket sker alltsom oftast som bekant.

   Radera
  3. Nanotec.

   Hade det bara gällt Europa hade jag skrivit det.

   Radera
  4. Så leverantörer har alltså nyss stängt på andra håll? Drygt 5000 MW el från vind nu i Sverige och hälften exporteras till länder med dyrare el. Bör leda till än mer flödande energi, "batterier" och effektivare användning.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Priset för naturgas är nu 14 ggr högre i nordvästra Europa kontra priset på U.S. benchmark Henry Hub.

   Radera
  6. Nanotec.

   Är jag så otydlig? Som du kanske märkt skriver jag max 3 meningar för att hålla det kort och koncist. Står det världen är det även utanför Europa.

   Radera
  7. Tack Östergren. Den prisskillnaden kommer ge stora förändringar för företag starkt beroende av fossilgas om den fortsätter en tid ytterligare. En del svenska företag bör få lättare att ta marknadsandelar också. Stål?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  8. Nästa år kommer brist på spannmål som en konsekvens av den globala bristen på fossilgas. Gå lång mat?

   Radera
 2. Ja, trots att det är dan före dan och mycket står still är elpriserna fanatiska, tack vare förtida avveckling av kärnkraft så vindkraften kunde bli "lönsam".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rickard vindkraft är mycket lönsamt i alla länder. Men solceller är ännu lönsammare på en del håll.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Och du räknar förstås in kostnaden för baskraften i din kalkyl för vindkraften, Nanotec?

   Radera
  3. turlasvante finns ingen anledning i Sverige för vi har vattenkraft och som än räcker.

   Vänliga hälsningar

   Nanötec

   Radera
  4. Nanotec

   På vilket sätt är sol- och vindkraft lönsamt för konsumenten?
   Du ser ju själv vad elpriset står i.

   Radera
  5. Östergren mer sol och vind sänker kostnaden ytterligare för sol och vind samtidigt som mängden ny koldioxid minskar. Elpriset nu är kortsiktigt. Uppskattar verkligen ditt inlägg 10:01.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Ja, jag vet inte, men jag tror att elpriset samma tid nästa år är högre än idag, så speciellt kortsiktigt har jag svårt att kalla elpriset "nu".

   Radera
  7. Turlasvante du är inte ensam med din uppfattning. Jag är övertygad om att dagens elpris är en anomali. Om ett år är priset på el betydligt lägre än dagens. Om dagens elpris fortsätter efter vintern kommer många eltunga företag att tvingas höja sina priser eller avveckla sin verksamhet och i båda fallen minskar det efterfrågan på el vilket ger lägre elpris.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera