Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-17 20:49

Fredagsmys: Ringhals 4 nere - men ingen panik - det är ett planerat test

Dags för lite fredagsmys. En del har upplevt starka rörelser i sitt känsloliv efter att de upptäckt att R4 - dvs den fjärde reaktorn på Ringhals, och numera halva kraftverkets kapacitet efter att Miljöpartiet stängt R1 och R2 - är nedstängd. Det är dock ett planerat om än försenat test, så elpriserna kommer inte nå 100:- SEK per kWh nästa vecka.
MUF vill hellre bygga nya kärnkraftreaktorer än sätta på sin döda kusin medan de röker på.
Förmodligen har man fördröjt testet tills elpriserna och effekttillgången varit acceptabel, vilket en fredag kväll kan vara ett utmärkt exempel på när folk gått hem från jobbet och Sverige varvar ner för helgen och fredagsmyset.

Så det är inget oplanerat eller okänt driftstopp, utan ett planerat test i enlighet med säkerhetskraven. Exempelvis måste man testa att det går att stoppa en reaktor som är i drift och det går bara att göra när ... den är i drift.

Så ingen panik. Läget är not great, not terrible. Allt är under kontroll. Dock kommer de planerade testerna av kärnkraftsreaktorerna ha allt större konsekvenser i takt med att elsystemet blir allt mer instabilt på grund av beroendet av oplanerbar kraft. Det oskattade elpriset är bara 169 öre per kWh just nu i SE3 och 228 i SE4. I morgon samma tid är priserna halverade så det blir lögardag när ni kan köra månadens tvätt, och kanske ta månadens varma dusch innan vuxenmyset.

Således kan ni fortsätta ert fredagsmys. Det kommer undertecknad att göra.

Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

42 kommentarer:

 1. Ja vad kan man tänka sig. Ransomware och allt. Det handlar nu om medkänsla. Hur man inte dööör typ.

  Efterblivna .... orkar inte ....

  SvaraRadera
 2. Pust. Skönt det vara bara ett test. :)

  Imorgon blir det tvättmaraton då!

  SvaraRadera
 3. MP är ransomware för energipolitiken.

  SvaraRadera
 4. Attans, jag gissade att brudaremossens reningsverk skulle vara veckans fredagsmys.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner med dig, starkt. Så många,,,,

   Radera
  2. Jupp, Göteborgs vackraste byggnad!?

   Radera
 5. Men test en fredag em? Borde inte testet vara under natt eller helg? Fast nu är vindkraften störst och vi orkar exportera till kolbrännarna så det är ok.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nanotec, don't worry. We got this.
   Det tar tid att dra ner och gå upp. Precis som vindkraft har kärnkraft låg reglerbarhet, men däremot hög kapacitetsfaktor.
   Man planerar vara uppe i full drift till söndag och har då marginal inför måndagens effekttopp då dessutom vindprognosen ser mycket dyster ut för nästa veckas vindproduktion varför kärnkraften är absolut nödvändig.

   Radera
  2. Rickard du har ganska rätt ikväll. Det är kostsamt att snabbt stänga en fissionsreaktor medan det kräver obetydligt för att stänga vindkraft vid nätproblem.

   Vi får allt bättre möjlighet att veta hur mycket el som behövs och vad vinden ger många dagar i förväg och just julveckan behövs lite mindre el till i princip allt utom hushållen.

   BBC talar om en revolution i uppvärmning som ersätter fossilgas: "From April 2022, UK households will be offered subsidies of £5,000 to install heat pumps - electrically powered devices that absorb heat from the air, ground or water around a building."

   Minns när jag för jobbet var i London på 80-talet och läste en artikel om journalistens jubel för revolutionen med kopplade tvåglasfönster och jag som nyss fått en fjärde ruta hemma. Hade slitit med att isolera huset runt om och bytt till treglas när en konsult från vägverket kom för att mäta vilka som skulle få en extra glasruta. Hon konstaterade att vi hade bra ljuddämpning men uppe i ett hörn på ett fönster var vi precis ok för en ruta utan kostnad så det blev en fjärde ruta runt om och än bättre värmeisolering samt bra ljuddämpning.

   Ja jag hade lånat en ljudnivåmätare på jobbet innan köpet av huset för att bedöma vad vi gav oss in i. Vi bodde innan i en etta i stan, men skulle bli en till om två månader, så ett gammalt hus i visst renoveringsbehov var vad vi hade råd med. Barnen har flyttat men vi bor kvar och trivs utmärkt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Mm, många delar av Europa har milt och fuktigt klimat på vintern, idealiskt för luft vatten värmepumpar. Men en snabb koll visar att I Tyskland har gröna subventioner drivit ut elpriset så mycket för hushållen att det är knappt lönt att växla gas mot el-värmepump.

   Men absolut, finns nog en marknad. Nibe mfl. har potential.

   Radera
  4. Nästa investering blir en värmepumpsVVB. Då börjar vi på allvar närma oss fyrsiffrigt elförbrukning.

   Och det i sin tur betyder att självförsörjande på el på årsbasis, med en liten export, det vill säga jag har på nyspråk alltid överskott av el och aldrig några problem, är möjligt på mina takytor.

   De ni! Ett Sverige i miniatyr. Jag kommer också ha otillräckligt med lagring och reglerkapacitet.

   Radera
  5. Ialla fall till elbilen skjuter ekvationen i sank. :)

   Radera
  6. Rickard, ja kanske tids nog. Ligger i snitt på 20 öre per mil i laddkostnad de senaste 4 åren. Nu kostar elen dock 1,18kr/kWh så det är rätt stor skillnad att köra för 2kr/milen och nästan gratis. Tur att andrahandsvärdet på bilen troligen är positivt.

   För några år sedan ingick både gratis parkering och gratis laddning på Mårtenstorget. Det är svunna tider nu. Nu får man vara glad om man kan köra för under 2kr/mil. Vad kostar förresten bensinen idag? 15kr per liter?

   Radera
  7. Nanotec, jag tror du har missat händelsen när HOW1 trippande i England och orsakade blackout. Dvs. De stora offshore vindparkerna har precis samma problem som kärnkraft.

   Radera
 6. Diskmaskinen startar 23:01 när priset är nere på 1 SEK/kWh. Yippi-kay-yaa, Miljöpartist! Jag är en Bad Muddafakka!

  SvaraRadera
 7. Var det inte LUF som tyckte att nekrofili var lite spännande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "I bårrummet no one can hear you scream."

   Radera
  2. LUF och CUF: Ett medlemskap för hela livet - och sedan också!

   Radera
 8. ...och att sätta på sin kusin är väl inte incest (som ju i.o.f LUF också tyckte var A-OK)?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte straffbart, men det är helt klart incest.

   Radera
 9. Det gapas fortfarande mycket om återstart av R1 och R2, men hoppas att folk snart kan inse att det är en strid som redan är förlorad (med en rösts marginal i riksdagen?) där nedmonteringen av anläggning och personalstyrka gått för långt…och lägga energin på att bilda opinion för att bygga R5 och R6 snarast möjligt istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog mer sannolikt att R1 o R2 återstartas än R5/6 projas.

   Det är bara att inse att den onda sidan vann. Sverige förlorade. Vi går sakta in i mörkret. Inte ens varselljusen på vindsnurrorna är tända :)

   Radera
  2. Dessutom, genom att visa vilket idiotiskt beslut det var väcker man opinion som på sikt underlättar uppbyggnaden av ett stabilt elkraftsystem utan en massa abrovinker.

   Radera
  3. Rickard tisdag 16:59 har vi midvinter och börjar gå mot ljusare tider. Mer vindkraft kommer också i drift inom kort. Arbetet på fusion fortskrider.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Nanotec, under tiden arbetet med fusion fortskrider kanske vi ska göra nåt vettigt istället för miljön skull. T ex hålla våra kärnkraftverk igång. Röstar du på MP förresten?

   Radera
  5. Mjau anser arbetet med fusion och andra nya energikällor ska ha hög prioritet. Under tiden ska vi bygga ut och utveckla andra flödande energikällor i grunden baserade på lite avlägsen fusion (solen), månkraft (tyngdkraft) och värme från jordens inre.

   Vi behöver ha fissionen igång trots risken för attentat. När en galen sekt eller ett nytt större jordskalv åstadkommer ett ordentligt haveri med större utsläpp av radioaktivitet blir det förmodligen stopp i stort överallt i värden för fission. Den har minskat från toppen 2010 och utgör nu 4% av världens energi, men betydligt mer här. Avfallet begravt under kattsand djupt ner i berggrunden anser jag ok. Förr tippade vi det radioaktiva avfallet i Östersjön i betong i plåttunnor.

   Jag är bekymrad över förändringarna för klimatet och försöker styra mina investeringar så de underlättar en utveckling till en säkrare bättre värld. Kan inte förstå stoppet för Cementa, med tanke på betongens betydelse för samhället och hur illa reglerna för utbyggnaden av elnätet fortfarande är. Anser att alla partier i riksdagen har åtminstone några bra idéer men SD är totalt oacceptabla med sin syn på invandrare.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Nu svarade du inte på frågan förvisso? Men är det inte bra enligt dig att "bränna" det nedgrävda bränslet en gång till?

   Radera
  7. Tycker inte vi behöver diskutera SD. Deras väljare är lågutbildade och obegåvade i regel. Det är fakta. Ett misslyckande för särskolan, numera inkluderas dessa i den vanliga skolan dock. Men de når sällan högre utbildning. Vilket syns tydligt i SCB's statistik.

   Radera
  8. Du menar som när högernedsatta SD:are kallar folk för vänsterblivna eller kallar invandrare för saker som skulle resultera i polisanmälan om hets mot folkgrupp om det gick att identifiera vem det var som postade formuleringen.

   Det är kul när SD:are själv gör det, men när man med objektiva fakta visar på deras egen utbildningsnivå så är det plötsligt inte kul längre.

   Radera
  9. Vad har utbildningsnivå med klokhet att göra?
   Har ni inte sett regeringen och riksdagen?
   :)

   Radera
  10. Har du sett hur SD-svansen beter sig i sociala medier så ser du nog sambandet mellan utbildningsnivå och klokhet.

   Radera
  11. Bloggaren och undertecknad torde vara eniga om att i en stor mängd frågor som ventileras i denna blogg så är vi oeniga.
   En fråga där vi däremot är synnerligen eniga gäller SDs fotsoldater och deras beteende i sociala medier. mvh

   Radera
  12. Jag brukar inte följa SD svansen i sociala media , öht är de inte så lämpliga att uttrycka politiska åskådningar på. Det visar våra twittrande ministrar med tydlighet.

   Men jag köper resonemanget rakt av.

   Radera
  13. Rickard, du läser väl kommentarer här? Här finns lite SD-svans också. Wolfberg ovan kanske, som tyckte att argumenten tryter när man hänvisar till forskning och statistik. Utbildning ger högre IQ t ex.
   https://www.forskning.se/2018/04/16/hogre-iq-med-extra-skolar/

   SCB har rätt intressant statistik avseende de som inte t ex vaccinerar sig. Vem som kallar någon för oacceptabel är ju en rätt spännande/utmanande projicering.

   Radera
 10. Det var ett ventiltest inplanerat under lördagen men nu kan man läsa att man stängt ned tidigare än planerat pga: "Power reduction due to secondary chemistry parameters".

  Det är en PWR vi pratar om så "secondary chemistry" syftar alltså på kemiska parametrar hos kylvätskan i den sekundära kretsen, den som cirkulerar mellan ånggenerator, turbin och kondensor. Denna kylvätska består av avjoniserat vatten med vissa kemiska tillsatser, vilket kan vara ex. hydrazin, ammonia och ETA i syfte att binda fritt syre och göra kylvätskan något alkalisk. Uppenbarligen så har man upptäckt att några kemiska parametrar ligger utanför det förväntade. Möjligtvis så är detta relaterat till det tidigare inplanerade ventiltestet, då man förmodligen ville genomföra det testet av en anledning och inte för skojs skull.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Använder man fortfarande hydrazin?

   Trodde det bara var ryska raketer med hypeboliska motorer?

   Radera
  2. Hypergoliska skall det vara.

   Radera
 11. Wow! Just nu så exporterar Sverige 3,6GW (https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/) men ändå är priset i SE3 136öre/kWh.

  Är det rimligt?

  Knappast. Det handlar om att producenterna utnyttjar situationen för att tjäna extra. En ren konspiration, på riktigt.

  Det är den enda möjligheten att förklara dagens läge.

  SvaraRadera
 12. Landet vara så att det både är kapitalförstöring att lägga ner reaktorer OCH så att avregleringen gett för mycket makt åt elproducenterna och V Putin?

  SvaraRadera
 13. Var på fest i går och träffade där en lantbrukare som odlar spannmål. Han berättade att priset på gödningsprodukter gått upp med 300% på ett år. Det berör ju inte oss som odlar chili på balkonen so what och mat finns på ICA. Han hade talat med flera lantbrukare som inte kommer så till våren på grund av prisökningar på konstgödning och dessutom kommer det bli brist på dessa produkter på vårkanten.Han driver själv ett större jordbruk på bästa mark i Halland. Det kommer enligt honom bli tomt framöver på hyllorna på ICA. Detta kanske blir en väckarklocka för folket lagom till valet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir inte tomt här men hos människor i fattigare länder.

   Radera
  2. De bönderna inser inte att priserna på deras skörd också kommer att stiga. Men visst kan det bli tillfälligt tomt på ICA. Om Putin ställer till det med Ukraina. Hamstring heter det och enligt erfarenhet är det främst toapapper som först försvinner.

   Kaffe har jag gott om man inser nu att filterpapper inte räcker så länge. Måste nog beställa hemkört från Systemet också om något riskerar hända till nyår.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera