Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-03 13:28

Fredagsmys: God Jul! - Lars Wilderäng läser Tio små tomtenissar

Dags för lite fredagsmys. Denna gång blir det en liten julhälsning till mina läsare och följare. Nedan läser jag Tio små tomtenissar, inspelat för Norstedts julmingel som jag inte kunde närvara på på grund av snöovädret. Tillägg: Den korrekta bakgrunden och upphovspersonerna till dikten finns nu redogjort för i ett senare blogginlägg här.
Lagom cringe som ungdomar säger idag, men jag har hört att man ska bjuda på sig själv, så ...

Jag fick faktiskt ett mail för typ 10-12 år sedan till bloggen om upphovspersoner och ursprung för denna fyrtioåriga juldikt, men pga GDPR-raderingen av alla mail till bloggen så har jag inte kvar denna information.

Vad jag minns är att den ska ha skrivits i studentsammanhang på Linköpings Universitet under 80-talet.

Själv fick jag den som utskrift från en anställd på Volvo på 80-talet, där textfilen med dikten huserade på en datorserver hos fordonstillverkaren. Detta var innan Internet var allmänt tillgängligt utanför universitetstvärlden, och i synnerhet innan webben fick sitt genombrott. Jag har läst upp denna många gånger när julkänslan infunnit sig och ett tag kunde jag den rent av utantill, men ovan har jag som ni märker på bristen på flyt en stödtext.

Oavsett, god jul och ett fortsatt underbart fredagsmys ute i stugor och lägenheter.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

28 kommentarer:

 1. Ser redan bilden av nästa bok framför mig:
  Drönarhjärta 2, uppläsare Lars Wilderäng.

  SvaraRadera
 2. Svar
  1. Kravspecen är hård. Exempelvis krävs att man är folkkär. Ja, där faller det ju.

   Radera
  2. Man behöver nog vara mer känd än Lars är. Och folkkär.

   Radera
  3. Frågar man någon härute om de vet vem Lars W är så säger de "vem fan är det?"

   Radera
  4. Nåja, innan pesten på semester i Spanien körde vi drinkar med ett svenskt par som vi inte träffat förut. Efter några timmars festande sa mannen "evig tillväxt i en ändlig värld" så helt okänd är inte bloggarjäveln.

   Radera
  5. Nåja, de enda som tror att jag är stor är väl incelsen på Flashback. Tydligen är min tråd ena v de största på hela sajten.

   Radera
  6. Sverige har väl typ 7 kändisar. ABBA, Zara Larsson, Tove Lo och Ibra.
   Resten kan gapa på bäst fan de vill för att nå ut men längre än till den smala kretsen når de aldrig.

   Radera
  7. Vore rätt intressant med en djupanalys av incels. Besynnerligt att du Lars är populär där. Vad jag förstår så får du förmodligen ligga, vilket incels inte får. Eller snarare så är det ett krav för dig, precis som för alla män som är ihop med en kvinna.

   Att lyckliggöra var de ord som min far använde...

   Radera
  8. Nja, enligt undersökningarna här på bloggen är de flesta i ett förhållande eller har barn, dvs knappast incels. Flashbacktråden drivs av folk som hatar mig så till den grad att jag har gratis hyra i deras hjärnor.

   Radera
  9. Läser man mina böcker är det bara 14% risk att vara singel, annars 18%. https://cornucopia.cornubot.se/2021/07/blogglasarnas-relationer-och-politik-v.html

   Radera
  10. Inte rösta på SD minskar enligt enkäten också risken att vara singel.

   Radera
  11. ” Medan SD med 20.5% singlar toppar singellistan - och ju ofta verkar tillbedja den sk incel-kulturen - så är S-väljare de som är allra minst singlar. Kanske har även S-väljare en förmåga till kompromisser och förhållandet framför allt, likt S-partiets makten framför allt, och har sina principer. Om dessa principer inte fungerar är man beredd att anamma andra.

   De enda som är mer singlar än SD är de haverister och extremister som röstar på på partier utanför riksdagen. Vilket också stämmer väl överens med såväl incel-kulturen, samt attityder, värderingar och åsikter som helt enkelt inte går hem hos särskilt många av motsatta könet. Man ska komma ihåg att 95% av bloggens läsare är män, så med motsatta könet avses kvinnor.”

   Radera
 3. Mys! Början på en julkalender kanske? Vad sägs om "En snöskottares dagbok" härnäst?

  SvaraRadera
 4. Den dikten hörde jag som liten. Så rolig! God jul!

  SvaraRadera
 5. Crinche vore att göra en Hilda Borgström video med dig till denna.

  SvaraRadera
 6. Bra läst! Men jag tänkte mer på fleecen. Ser verkligt skön ut. Märke?
  Min som jag fick av barnen är Patagonia. Har ingen koll på om det är bra, men varm och skön är den iaf, förmodligen inte den bästa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ingen fleece, det är en Woolpower. Mitt absoluta favoritplagg, längtar till vintern varje år.

   Radera
  2. https://cornucopia.cornubot.se/2021/04/woolpower-expanderar-i-ostersund-och.html

   En Full Zip 400.

   Radera
  3. Fleece är ju helt värdelöst i tider som dessa med torrt inomhusklimat så jag förstår att du kör ull.

   Radera
  4. Jag gillar fleece, jag har aldrig kunnat ha ylle ens som kofta, det kliar vansinnigt mycket. Jag har på mig en fleece-väst ovanpå min T-shirt, västen är mitt favorit-plagg nr 1, den är praktisk när man jobbar inomhus, inga ärmar i vägen.

   Radera
  5. Fleece och syntetmaterial i allmänhet släpper ifrån sig skadliga mikroplaster, tyvärr.

   Radera
  6. Marjatta. Vad har du för luftfuktighet inne? Fleece/syntet är ju helt värdelöst när luftfuktigheten sjunker inomhus en kall vinter.

   Radera
  7. Fleece är lite trist att ha på sig när man pysslar med enn 400 C varm kamin också. Så trist när den smälter fast i huden.

   Radera
  8. Jag har bara en fleece-väst på mig (förutom joggingbyxor, T-shirt och underkläder), så kaminens heta delar kommer inte åt fleece-tyget på magen eller brösten. Armarna är nästan bara, det är bara lite T-shirt-tyg av bomull på dem. Det nya tyngdtäcket håller mig varm på nätterna utan fleece-västen, men det är knöligt att bädda med, rena styrketräningen.

   Radera
  9. Man är väl ingen kamin-kramare. Trädkramare på sin höjd.

   Radera
  10. Har tagit av min nu. Kör hårt med kaminen med elpriset som anledning, så det är riktigt varmt i hela huset.

   Kaminen ger 7 kW liksom luftvärmepumpen. Har på golvvärmen lite lätt för att det inte skall kännas kallt att gå på golvet.

   Köpte en "pistol" IR-mätare på Biltema så jag kan mäta tempen på distans. 20-24C har jag på golvet.

   Multipoint Laser Infrared Thermometer. Rekommenderar en sån. Googla på den så finns det massor. Kan även användas för att skanna efter värmeläckor på huset. Ett måste för varje hemmafixare.


   Radera
 7. Lars "Tio små tomtenissar" skulle passa bra på en finsk "lillajul-fest pikkujoulu". I december brukar arbetsplatserna ha en sådan fest med julmat och alkoholdrycker och sedan dans. Festen kan pågå halva natten och somliga hinner inte ens hem för att sova ruset av sig. Många gör bort sig på fyllan och nästa vecka är det mycket snack om vem som var värst, givetvis var det direktören.

  Lillajul är i Finland benämningen för kvällen före första advent. Ordet förekom redan på 1890-talet, samtidigt som första advent började uppfattas som upptakten till julen. Lillajul firas som en julafton i miniformat, med en liten gran, små presenter, huvudsakligen åt barnen, och en första provsmakning av julmaten. Det finska ordet för lillajul, pikkujoulu, har en något annorlunda betydelse än det finlandssvenska. Medan lillajul avser just kvällen före första advent, betyder pikkujoulu också alla de julfester och festevenemang som förekommer före julen. (Uppslagsverket Finland).

  SvaraRadera