Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-08 09:17

Fortsatta extrema elpriser i Finland och Baltikum - Fingrids VD skyller på Sverige

Den nordiska grannsämjan som kollapsade snabbare än en nysning under pandemin fortsätter haverera, då VD:n för Fingrid, den finska motsvarigheten till Svenska Kraftnät (SVK), skyller fortsatta extrempriser på elen i Finland på Sverige. Dels nedläggningen av svensk kärnkraft, och dels för att SVK i strid mot reglerna begränsar elhandeln med Norge och Finland för att rädda det svenska elnätet.
Kraftledning
Det är finska HS som skriver (på finska) om de extrema elpriserna i Finland och Baltikum, som alltså igår efter skatt gick över 12:- SEK per kWh och idag ser ut att vara 2x-3x så höga som i Sverige. Då har ändå Sverige redan exceptionellt höga elpriser.

VD:n för Fingrid säger att orsaken är att Sverige begränsar elhandeln över gränsen på grund av Sveriges problem med SVK:s nätkapacitet inom Sverige. Grundorsaken är nedläggningen av den svenska kärnkraften, där S+MP-regeringen stängt fyra reaktorer, vilket har orsakat även problem i öst-västlig riktning vilket ger att Sverige infört begräsningar av elöverföringarna till och från Norge och Finland.
”Vi hade diskussioner om situationen och försökte hjälpa dem med Sverige, men det blev snabbt en otrevlig ton."

Fingrid konstaterar att Norge nu svarat med samma medel mot Sverige och som bloggen har rapporterat begränsar även exporten av el till Sverige. VD:n menar dock att även i Norge har deras norska motsvarighet Statnett pressats för att begränsa exporten av el, eftersom elpriserna stuckit iväg även i Norge. 

Sverige pekas uttryckligen ut som orsak till de skyhöga extrempriserna i Finland just nu på grund av de svenska regelbrotten som begränsar exporten och konstaterar hur mycket billigare (mindre dyr) elen är i Sverige.

Det konstateras dock att när den nya kärnreaktorn i Olkluotos är i drift i juni kommer läget förbättras, även om Finland periodvis kommer behöva importera el under stora delar av året även framöver.

Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

85 kommentarer:

 1. Vilken tur då att vi varken har el-eller effektbrist i Sverige, det säger ju MP samt deras lydparti S. Tänk att jag betalar deras uppehälle, för att de skall ljuga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige är faktiskt världsmästare i kärnkraft. Inget land har mer kärnkraft per capita än Sverige. Bara Frankrike kommer upp i jämnhöjd. Detta gäller nu. Därför kan det vara anledning mildra uttrycken om systemkollaps i kärnkraften, när vi i den grenen är på Frida Karlsson-nivå.

   Radera
 2. Finska politiker har prioriterat annat än att säkra sin energiproduktion - och det är Sverige fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man förbrukar drygt 20% mer el än man producerar. Finland har nettoimporterat el sedan 60-talet. På årsbasis nettoimporterat man nästan lika mycket som vi nettoexporterar.

   Radera
  2. Finland har ganska lite vattenkraft. Det är ett ganska platt land, jämfört med Sverige och Norge.

   Radera
  3. Sverige och Norge delar förstås en gemensam bergskam som utgör en naturlig gräns.

   Bergskammen fungerar som ett regnfång (regnskugga) för oväder från båda håll. Norge är lite mer utsatt för väder än Sverige. Förmodligen är det därför horder med Norrmän invaderar Svenska Campingplatser på sommaren. Obygden välkomnar dem som kommer med oljemanna från Norge.

   Finland hade lite otur genom historien så här i efterhand, men det fostrade en mentalitet som vinner på upploppet.

   Nokia, Ericsson, etc, vi är fortfarande ett.

   Vi är mer av ett team än något annat. Bröder och systrar ser jag det som. En familj.

   Bara lite mansplaining, inget illa ment.

   Radera
 3. Går bra det här, och så Ukraina, och så Taiwan, och så...

  SvaraRadera
 4. Om Stockholm blev en självständig stadsstat så kunde de få utveckla sitt Utopia på egen hand, och vi andra kunde få tillbaka en mer realistisk politik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta i Stockholm är inte Socialdemokrater. Det är landsbygden som röstat in sossar som går i säng med MP. Och då blev det såhär. Nu får landsbygden äta sin egen medicin.

   Radera
  2. Ska bli spännande att se Stockholms regionval 2022. Alliansen som tog över 2006 trodde att de bara skulle få hålla en mandatperiod, men nu har de kört i snart fyra.

   Radera
  3. Bor på en så kallad genomsnittlig gräddhylla med sjöutsikt i en helt vanlig förort till Stockholm. De flesta här är inte såssar, utan M & SD. C,L och KD kan försummas. Medelinkomst är 52kkr (inklusive barn), ca 70% röstar M&Sd (40%M).

   En liten utopisk enklav i det förslummade MP och såssifierad Sverige.

   Radera
  4. Och 50k är ungefär vad prognosen är för min pension om 4 år. Ja, jag är ett medelmåttigt barn av en socialistisk medelmåttig tid. Jag får helt enkelt acceptera det. Livet blir inte bättre än så här.

   Radera
 5. Tja, vi skylle ju på Tyskland och kontinenten när vi inte skylle på S+MP det vill säga. Ingen vill väl ta ansvar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Schyyysh, inte påpeka det uppenbara...

   Radera
 6. Alltid någon annans fel.
  Fingrid har ju rätt i att om vi inte lagt ner kärnkraften så skulle vi inte behövt minska flödet vilket troligen lett till lägre priser i finland.
  Det är inte första gången SvK gör det heller, var ju i princip detta som ledde till indelningen i elområden eftersom vi begränsade exportkapaciteten till Danmark.
  På vissa sätt hade det kunnat vara bättre om SvK tvingades till bortkopplingar dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det var Danmarks fel som tvingade Sverige stänga Barsebäck

   Radera
 7. Inte för att man ska vara sån, men Finska staten är väl majoritetsägare i OKG?

  SvaraRadera
 8. Vi exporterar i princip konstant en reaktor från Forsmark över ålands hav till Finland så jag tycker de ska vara rätt nöjda med vad de får.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och vi importerar konstant typ detsamma från Norge. Det är alltså transitering mellan Norge och Finland snarare än att de använder svensk produktion.

   Radera
 9. Lyssnade på morgon TV. Inbuden gäst va en hög VattenfallS chef (kommer ej ihåg hans titel) och ämnet va de höga elpriserna och orsakerna bakom.

  Det märks att Vattenfall är styrt av regeringen. Gubben sa exakt samma som Ygeman, Per och Åsa. Tom när programledarna frågade om att Vattenfall gjort en utredning att de t å senast nedlagd reaktorerna zkulle med små investeringar hålla förbi 30 talet.

  Svaret från den politiskt tillsatta chefen: ahh hmmm, nja hmmm(sen kom han på varför han sitter på den stolen han sitter på) och svaret var kort, nej det är fel.

  SvaraRadera
 10. Finnarna har ett halvår kvar till rekatorerna börjar leverera och priserna dämpas.
  Vi svenskar har inte så mycket att se fram emot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ahem: borde inte dom kunna exportera billig el till oss då? Eller är det en Juche-marknad där målet är att alla ska vara självförsörjande?

   Radera
  2. Och du tror inte de stänger några av sina gamla kol och torvpannor istället?
   De enda eldade verk de kommer ha kvar är de som är kraftvärme, för då har de 110 % verkningsgrad istället för 35% i rena kondenskraftverk.

   I Finland har de Mankanaprincipen, så de skall inte gnälla på oss att vårt elnät inte kan leverera. Vill de ha el, det gäller både DK, NO, Fi får de väl bygga ut svenska kraftnätet parallellt. Varför skall svenska skattebetalare stå för det?

   För det är det som är saken handlar om. De andra nordiska länderna vill freeloada på svenska skattebetalare.

   Det står Norge fritt att bygga en DC kabel på 2000MW till ner till Danmark.
   Norge kan bygga en egen kabel upp över Lofoten och ner till Finland.

   Men det kostar så innihelvetes mycket att de inte vill.

   Radera
  3. @rickard, Sverige har en geografisk position som ger oss möjlighet att vara spindeln i nätet, det borde missbrukas när andra länder litar på oss.

   Har inte sett någon uträkning men tvivlar på att export av energin har varit en negativ affär för svenska skattebetalare.

   Norden bör samarbeta och svensken är storebror i det hela. Ser det hellre så än tvärt om.

   Radera
  4. Det låter som att de är ganska arga just nu. De kanske begränsar exportkablarna västerut sen...

   Sen kan jag ju tycka att våra tre elgrannar har helt orimliga krav. Vårt elnät är inte byggt för att vara transitland åt deras elhandel.

   Radera
  5. Missförstår jag dig eller menar du inte att den geografiska positionen borde INTE missbrukas ?

   Självklart finns det intäkter på transmission av elenergi. Mycket också. Bara inrikes inom Sverige har SVK tjänat miljarder på elen som går till SE3 och SE4 på prisskillnaderna.

   Man skulle kunna tycka att den fonderades för att bygga bort skillnaderna.

   Jag håller med om att vi skall samarbeta, men jag är väldigt övertygad om att inget nordiskt land är berett att betala vad det kostar egentligen.

   Det är svenska regelverk som styr, och därför kommer de andra länderna kritisera hur mycket dyrare det blir pga detta och därför står svenska skattebetalare med slutnotan.

   De vill ju komma så billigt undan som möjligt.

   Radera
  6. Finlands reaktor Olkiluoto 3 börjar leverera el till sommaren.

   Det tar många år innan den enda ryska Hanhikivi-reaktorn i norr blir färdig (under 2029?), eftersom den också är kraftigt försenad.
   "Rosatom har hittills inte kunnat uppfylla finska krav på säkerhet och regeringens behandling av bygglovsansökan har försenats flera år."
   "In April 2021, Fennovoima announced that bringing the design and licensing material to the level of Finnish requirements has taken longer than expected. The company estimated that it could obtain the construction license in 2022 and that construction of the power plant would begin in 2023. Commercial operation of the plant would begin in 2029."

   De nuvarande två reaktorerna vid kärnkraftverket i Lovisa (öster om Helsingfors) får inte användas efter år 2027 respektive 2030, om man inte förlänger deras nuvarande tillstånd.

   Radera
  7. 110% verkningsgrad helskotta... Vilket nobelpris?

   Radera
  8. Inte Nobelpris. Rökgaskondensor ligger utanför eta normalt sett.

   Radera
  9. @Rickard Ohlin:

   DOm kan säkert riva en panna eller två men jag förmodar att priset för dem sätts på samma sätt på Nordpool. Så länge det finns exportkapacitet och efterfrågan så sätts priset efter sista budet. Att Finland skaffar sig en viss överkapacitet torde väl därmed inte vara en garanti för låga priser?

   Radera
  10. @BD, jag tror inte finnarna river något i första taget, den som spar han har beredskap.

   Däremot kanske de stängs ner och körs bara vintertid, alternativt som reservkraftsanläggningar om de inte litar på att kunna importera billig el periodvis, skymningsläge eller ej.

   Huruvida anläggningarna driftas rent kommersiellt beror helt på deras produktionskostnad. Fossila bränslen och torv blir bara dyrare och dyrare.

   Så de sämsta och de rent elproducerande kondensverken stängs först.

   Det vi kan vara säkra på är att de hittar inte på "marknadsmässiga skäl" såsom Ringhals 1 och 2.

   Radera
  11. @Ben Dover

   Förstår jag det hela rätt så priskopplar man när man inte kan fylla sin export.

   Radera
  12. Ehum, när Finlands kärnkraftverk tas i drift kommer förstås importen från Sverige att minska i motsvarande grad, och eventuellt vända till export. Exporten kan då gå söderut till SE3 eller SE4, eller eventuellt ända till EU-kontinenten.

   Det är viktigt att förstå att Sverige är ett långt land, och det kan vara lönsamt att importera el i Norr och exportera i Söder, eller tvärt om.

   Radera
 11. Pågens kan ju göra en inbrytning på den finska marknaden kanske, brödet måste vara jättedyrt i Finland. Antagligen svälter folk på gatorna redan nu på grund av socialismen där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte Pågens bröd uppskattas i Finland, de har bättre grejer där.

   Radera
  2. Jag är uppfödd på Fazers efterugns-limpa + mjölk i Finland. Vi fick inte så mycket mer, tyvärr. Samt leverlåda som jag köpte för egna pengar + lingonsylt (av svenskarna betraktad som "hundmat").

   Radera
  3. Pågens sirapslimpor äts inte i Finland, men deras lingongrova kan eventuellt gå att sälja där. Det ska vara grovt rågbröd i Finland, våra föräldrar förbjöd oss att köpa franskbröd.

   Radera
  4. Svenskt bröd har väl rätt ofta mycket tillsatt socker. Uppskattas inte av alla och inte av mig.

   Radera
  5. Inte bara socker, en massa salt också.

   Radera
  6. Första världskriget förstörde mycket av svensk brödkultur för flera generationer framåt. Ett sådant beslut var att låta kartellen SSAB späda ut brödsäden med sockermelass vilket skapade de klassiska "sirapslimporna". Finland hade inbördeskrig och annat elände som inte gjorde att sådana beslut drevs fram.

   Radera
  7. Finska sur-skorpor är väldigt populära där. Jag äter Pågens fullkorns-skorpor med lite ost på, de håller sig länge och jag har alltid några påsar hemma.

   Radera
  8. Wow, visste inte att det fortfarande finns skorpor.

   Radera
 12. Vi kan fresta Finland med lite MWh om de väljer Gripen istället för F-35...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänkte du att Gripen E egentligen är elversionen?

   Radera
  2. E som i El?
   Troligare än att JP-8 kommer som biobränslevariant.

   Radera
  3. Bara en dåre tror att Finland köper Gripen.

   Radera
  4. Varför det? F-35 må vara Stealth, men dyrare.

   Den behöver riktiga startbanor på 2500m. De flygbaserna Finland har kommer försvinna först av allt i en konflikt. Finland har inte ett luftvärn som kan hantera detta idag men har påbörjat en upphandling av ett omfattande luftvärn.

   Gripen E klarar vägbaser på 800 m.

   Radera
  5. Men eftersom Finland inte tror att Sverige kommer fullfölja försvarssamarbetet i ett krisläge utan fega ur så räknar man inte med tekniskt stöd för Gripen.

   Radera
  6. Exakt, i Finland tycker man av historiska skäl att man inte kan lita på "Stöddiga Sverige" och att Ryssland kan få Sverige "på knäna" alldeles för fort i samband med en kris. Det behövs en större och starkare stat för att garantera kontinuiteten i leveranserna, det är "för många ägg i samma korg". Att Finland ännu inte har avfört Gripen officiellt beror nog mest på artighet, tror jag.

   Radera
  7. Risken är stor att Sverige när det krisar har en regering som sätter Sverige på knäna rentav innan konflikten börjar, inkl. säljer ut Finland totalt.

   Radera
  8. Precis, som 1809. Historien tenderar att upprepa sig.

   Radera
  9. Är det därför de förlitar sig på att mer eller mindre konstant importera 1000 MW el från oss? För att svenskar är opålitliga? Låter konstigt.

   Radera
  10. Det blir snart slut på el-importen från Sverige, redan i februari börjar Olkiluoto 3 leverera el i en mindre omfattning och till sommaren beräknas den vara i full drift.

   Radera
  11. I full drift kommer Olkiluoto 3 leverera 1600 MW effekt. Finland importerar just nu 2800MW i effekt från Sverige och 1400 från Ryssland. Dessutom kommer drygt 3000MW av Finlands effekt från fossil gas och kol som kommer behöva fasas ut. Även om reaktorn kommer igång så kommer importbehovet att vara enormt.

   Radera
  12. I finska tidningar står det att "källor nära försvaret" berättar att det blir F-35 och inte Gripen.

   Radera
  13. Gripen-F35, en dimridå, eller?

   Folket tuggar i sig nya helt ohemula elpriser som bara gynnar producenterna som nu fattat galoppen och bara producerar lagom för att MAXIMERA VINSTEN. Det är liksom den råa kapitalismens signum.

   Missförstå mig rätt. Kapitalism är oöverträffad på att producera välstånd (vi är ett bevis på det), men den behöver styras lagomt mycket, annars blir den en utsugande blodigel som dödar sin grund för existens.

   Ett visst mått av vetenskap och filosofi är nödvändigt, tillsammans med en likaledes utbildad befolkning

   Vi har det ju så förspänt, varför kan vi inte göra rätt?

   Radera
 13. Finland är väl snarast ett skräckexempel gällande kärnkraft. Miljonerna har rullat ner i nått svart hål och åren har likaså rullat iväg, allt medan finska kunder blivit utan el.
  Break even för ett kärnkraftverk ska vara 7-15år I vanliga fall, här lär de vara det dubbla.


  Om något är detta ett varnande exempel. Sannolikheten att vi skulle bygga mycket snabbare, och billigare, I Sverige känns långsökt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En anledning till förseningarna är att man numera inte har någon erfarenhet av att köpa komponenter till kärnkraftverk. En annan är de extremt höga kraven på säkerhetssystem numera. Tacka Harrisburg, Tjernobyl och Fukushima för det. En tredje orsak är att allting har blivit så dyrt och att det numera krävs enorma belopp för att kunna bygga ny kärnkraft. Sverige skulle säkerligen drabbas av samma problem, om man bestämde sig för att bygga nya kärnreaktorer.

   Radera
  2. Hur är det långsökt. Och vilken del av Finlands kärnkraft syftar du på?

   Radera
  3. Både Olkiluoto 3 och Hanhikivi har försenats kraftigt, med 10 resp. 5 år.

   Radera
  4. Ah, det är statens och tillståndsprocessens fel alltså, precis som i Sverige.

   Radera
  5. Oaktat hur dyr eller billig kärnkraft är, så är det den eller vattenkraften som fungerar som grön energi med tanke på att det varken blåser eller skiner när det är som kallast.

   Radera
  6. Finska Hanhikivi kommer nog att bli ännu mer försenat. Trots att Ryssland vill ha en "mönster-anläggning" för andra länder att se på, som förhoppningsvis genererar flera beställningar. Jag skulle helst se att reaktorn stoppas, om Ryssland invaderar Ukraina, precis som Biden har hotat att North Stream 2 inte kopplas in och att Ryssland utestängs från SWIFT. Men Finland vågar nog inte utmana Ryssland, tror jag.

   Radera
 14. Grundproblemet är dock Finlands totala oförmåga att förse sig själv med energi. Importbehovet är enormt och man är helt beroende av Sverige och Ryssland.
  Är knappast svenska statens uppgift att hålla igång reaktorer i syfte att minska elpriset i Finland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en bra poäng.
   Vi skall inte skryta för mycket i Norden. Tyskland må vara beroende av rysk gas, men Finland och Nordpoolområdet är beroende av rysk el.

   Radera
  2. Det stämmer, Finland importerar motsvarande flera kärnreaktorers kapacitet under vinterkylan, från Sverige, Norge via Sverige och Ryssland. Inte ens Olkiluoto 3 och Hanhikivi kommer att stoppa importen i framtiden, men man kanske lyckas hitta andra energikällor även där, tex solpaneler och kan effektivisera med t ex luft-luft-värmepumpar. Min elektriker-bror installerade nyligen en VP hos vår mamma som bor nära H-fors, vilket förhoppningsvis hjälper mot extremt dyra elräkningar. Jag skulle gärna vilja ha en VP, men jag har svårt att hitta en lämplig plats för innerdelen, pga att jag bor i en 65 kvm sommarstuga.

   Radera
  3. Andreas. Ingen skyldighet, det är marknadspriser som gäller.

   Min mamma har nu tagit fram sin muffins-form och laddat den med 12 st värmeljus, ett i varje fördjupning. Hon eldar med ved i sin öppna spis, men bastu-kaminen borde vara ett bättre alternativ, om tre olika dörrar hålls öppna.

   Radera
  4. Marjatta, de historier jag hört från Helsingfors 1940-1960 är att barnen sover på hatthyllan, de vuxna turas om att sova skift i badkaret och de ordinarie lägenhetsinnehavarna får ta utrymmet som blir över (det var de fördrivna från Karelen och Porkala som myndigheterna anvisade efter förmåga). Med dagens appar kan man säkert göra systemet ännu mer sofistikerat på sekundnivå, tänk bank-id för utrymmen på ett ungefär. Bor man ihopa kan man spara energi.   (Bloggägaren borde f.ö. göra en resa till Finland, det finns fortfarande rysk grafitti kvar på ett par byggnader i gamla Porkkalaparantensen exempelvis. Och Suomussalmi m.fl. andra krigsresmål. )

   Radera
  5. Jag har aldrig hört talas om barn som sover på hatthyllan, däremot har jag hört om folk som hyrde ut sitt badkar nattetid. Vi var 8 personer i en lägenhet på 56 m2 i H-fors när jag var liten. Vi var 5 personer som bodde i vardagsrummet, medan två kusiner till pappa bodde i sovrummet och mammas andra kusin bodde i köket. Det måste ha varit en lång kö på muggen! Vi var privilegierade pga pappas storvinst och kunde köpa en en nybyggd tvårummare kontant. Det var en otrolig lyckospark för en krigsflykting från Karelen som min pappa. Efter några år flyttade släktingarna ut och vi barnen fick ta över sovrummet. Senare byggde föräldrarna en villa norr on H-fors.

   Mittemot oss fanns mycket gamla trähus från 1890-talet och i dem bodde folk i misär med utedass och en gemensam vattenkran på gården. Många av våra kompisar bodde där, men pappa förbjöd oss att släppa in dem, vilket vi tyckte var taskigt.

   Radera
 15. Det finska folket har inte möjlighet att rösta ut MP - det måste vi göra åt dem. Men detta visar också på farorna med internationalism. Politikers beslut får allt mer konsekvenser för människor som inte kan påverka demokratiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kan inte skylla på MP, de har bara några få procent av mandaten.

   Radera
  2. reject internationalism, embrace juche.

   Radera
 16. Olkuluoto startar om Två Veckor(tm)

  Så har det nu låtit de senaste 7 åren...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Olkiluoto 3 har dessutom blivit världens femte dyraste byggnad.
   Man har redan laddat kärnbränslet och startar med låg effekt efter årsskiftet. Full drift börjar till sommaren.

   Radera
  2. Och Sverige kan klara sig på vimd energi lager och utbyggt transmissionät har du och andra centerpartister cum miljöpartister hävdat Sedan 2015. Och inte ett skit har hänt mer än att en extremt dyr ledning togs i drift, 7 år försenad på 75% av designkapacitet.

   Vind, vätgas och elhandel bygger allt på outvecklad teknik och långa tillståndsprocesser som påstås kunna effektiviseras, vilket på svenska betyder köra över lokal opinion och strunta i miljöprövningen.

   Tänk om samma hade gällt kärnkraftverk?

   Tänk om Vattenfall säger till Hitachi atom att vi vill ha en kopia av O3 i Finland?

   Tänk om SSK säger att, ok STUX har godkänt den, STUX har godkänt KSB-3(söutförvar).
   They know their shit.

   Vi godkänner den rakt av.
   Översätt alla handlingar.

   Regeringen pekar med hela handen och en reaktor byggs upp 300 meter från Barsebäck. Danskarna ylar, Sverige ignorerar dem.

   Radera
  3. Rickard, tycker du borde ta och läsa på lite om vind, solkraft och batterier. Tycker också du borde läsa på lite om Wrights lag. :)

   https://www.researchgate.net/figure/Lithium-Ion-Battery-Cost-Projections-to-2030-22_fig1_329623306

   https://rameznaam.com/2020/05/14/solars-future-is-insanely-cheap-2020/

   https://www.windpowerengineering.com/berkeley-lab-expects-wind-energy-costs-to-drop-almost-50-by-2050/

   https://rameznaam.com/2019/04/02/the-third-phase-of-clean-energy-will-be-the-most-disruptive-yet/

   https://ark-invest.com/wrights-law/

   Men visst, vill man hellre ha huvudet i sanden och vråla att allt var bättre förr, varsågod. Utvecklingen kommer köra över all baskraft vare sig man vill det eller inte, marknaden har redan talat. :)

   Radera
 17. Olkiluoto ger bara 1.7 gw då den ska gå på max. Tyskland ska lägga ned ytterligare 8gw närmaste året..........

  SvaraRadera
 18. Dvs nästa års vinter kommer att bli mycket värre i nordeuropa vad gäller elpris

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om inte Putin släpper på gasen dvs.

   Sannolikheten att den sameuropeiska elgemenskapen fortliver med ett år till av detta är låg.

   Putin vill så klart försvaga EU med sin politik.

   Möts man av ett yttre hot bemöter man det.

   En bra lösning är att neutralisera hotets verkan, men det kräver ett paradigmskifte.

   Radera
  2. Christer är du säker på att Putin kommer fortsätta strypa fossilgasen?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Biden: North Stream 2 (och SWIFT) står på spel, om Ryssland invaderar Ukraina (Financial Times):

   "The US is putting pressure on Germany to block Russia’s Nord Stream 2 gas pipeline as part of a package of sanctions that would be implemented in the event of Vladimir Putin invading Ukraine."

   Radera
 19. Grundproblemet är massmedia som för folket bakom ljuset och inte gör sitt jobb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Massmedias så kallade Journalister är väldigt grunda i sin förståelse av omgivningen. De förfaller ofta till enstegsanalys som folket förstår, som de sen säljer in. Men hade de gått ett steg till hade de insett att det var en hägring, eller värre en snabbare väg mot katastrofen.

   Radera