Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-07 11:08

Enkät: Vad gjorde du för dumheter när du var 15 - 16 år och står du för dem idag?

Civilminister Karkiainen (S) får just nu löpa gatlopp för ett foto utan sammanhang från när hon var 16 år. En rimligare inställning är att ungdomen är till för att göra misstag, då endast personer inom media är felfria, vilket för oss till dagens ämne: Vad gjorde du själv för dumheter när du var 15 - 16 år och står du för dem idag?
Kyrka och dalahäst. Enda som saknas är regnbågar och enhörningar.
Karkiainen var vid tillfället flickvän till metalbandet Raubtiers trummis Mattias Lind, och de är numera sambos efter att ha varit tillsammans sedan dess. Med anledning av detta vill jag påminna om blogginlägget om att allt inte är en politisk handling och då speciellt inte valet av partner

Raubtier i sig är kanske inte särskilt socialdemokratiska i sina texter och framtoning, utan har ofta en rätt rå anti-auktioritetframställning, med en tämligen äkta norrländsk landsbygdsprofil. Expressen lyckas citera låttexter om att störta systemet, och illegal vargjakt (skjut-gräv-tig). I kretsen kan man nämna Sabaton, där man också haft samma basist med varandra under en period. Varför Karkiainen ska ta något som helst ansvar för Raubtiers texter, som inte ens har skrivits av hennes sambo, är oklart. Man behöver för övrigt inte uppskatta musiken ett dugg för att kunna stå för vissa principer. Varken Raubtier eller Sabaton är vit makt-musik. Möjligen kan Raubtier anklagas för att vara libertarianer, vilket förstås ingen politiker gillar.

I sammanhanget så kan det ha spelats vit makt-musik på fester - och i rockbranschen så festas det rätt hårt - och det finns då ett graverande foto på en 15- eller 16-årig Karkiainen. Man kan också förmoda att rockbranschen är rockbranschen och att man antagligen korsat vägar med band som definitivt klassas som vit makt-musik. Är detta för att ha festat hårt under många år i hårdrockssammanhang det enda graverande fotot på Karkiainen så tror jag att hon är vitare än snö.

Poängen här är dock att man gör misstag som ung. Det viktiga är att man lär sig av sina misstag. Det väsentliga är att man inte ska ljuga om det och att man inte fortsätter uppträda på motsvarande vis om än mognare. Få ungdomar har haft ett helt fläckfritt förflutet, utom de som idag jobbar inom media och någonstans ska man både dra en gräns för ålder, såväl som hur många år sedan det handlar om. Det här handlar inte om att som 40+ i år ha flera ärenden hos Kronofogden, utan om ett enskilt foto med oklart sammanhang från 18 år sedan.

Fotot på civilministern är arton år gammalt, och hon ska ha varit 15 eller 16 år gammal. Handlingarna sedan dess, särskilt de senaste handfullen år bör vara det hon ska dömas över. Har hon t ex gått ut i media med att hon vill bedriva statlig etnisk rensning genom att staten ska göra hembesök hos oönskade individer för att få dem att lämna landet? Inte vad jag vet.

Så innan ni kastar första stenen - vad har du gjort för dumheter när du var 15 - 16 år (bokstavligt eller bildligt och mentalt) och står du för dem idag? Ni som arbetar inom media behöver förstås inte svara, då ni är fläckfria.

Ni kan kommentera nedan i kommentarsfältet, men om du vill vara riktigt anonym och slippa kopplingar till din signatur lägger jag en enkät där du kan skriva i fritext. Inget kan kopplas till dig som individ, jag kan inte ens se IP-nummer. Textsvaren i enkäten kan återpubliceras i senare blogginlägg, där jag kan publicera ett urval.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

90 kommentarer:

 1. Ingen annan som reagerat på att hon verkar ha varit sambo vid en så ung ålder (15-16) med en tre år äldre kille ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uppfattar det som att hon var flickvän då, sambo idag. När hon säger "fotot är från min sambos lägenhet" så innebär det ju att hon inte bor där, då hade det hetat "fotot är från vår lägenhet".

   Ser i övrigt inget konstigt med att en 16-åring har en 19-årig pojkvän, nej.

   Radera
  2. Åldersskillnaden i sig är inte konstig, jag reagerade mer på att en så ung person redan är sambo och inte bor hos sina föräldrar. Enligt expressen - "Bilden är tagen i hennes och dåvarande pojkvännens, nuvarande sambons kök i en lägenhet i centrala Haparanda".

   Radera
  3. Om det var "dåvarande pojkvänen, nuvarande sambon" så kan det inte varit hon som bodde där. Då skulle det varit "dåvarande sambon". Sen att hon sov över där antagligen mest hela tiden, ja. Så var det hos de som hade lägenhet i 18 - 20-årsåldern i min bekantskapskrets också. Flickvännerna sov över ständigt och jämt, men bodde inte där. Ja, på slutet 80-talet kunde man ha egen lägenhet som 18-åring.

   Radera
  4. För mig är nyckelfrasen "hennes och". Man preciserar att det var hennes OCH killens kök i centrala Haparanda. Var säkert lättare att få egen bostad på den tiden, särskilt på en mindre ort som Haparanda. Jag har väl helt enkelt andra värderingar kring lämpligheten i att låta en tonåring flytta hemifrån, även om det kanske var vanligare förr.

   Radera
  5. Enligt Nyheter Idag är festerna som beskrivs från mitten av 00-talet, då hon alltså var kanske 18-19 år, och det beskrivs då som att de bodde tillsammans i lägenheten. Att hon skulle va 15-16 på bilden är hennes egen utsago, och stämmer inte överens med källorna till artikeln.

   Radera
  6. Jag bodde i eget hus i den åldern. Var populärt i kompiskretsen. Vi (håll i er nu) tittade på film, spelade kortspel och käkade en inte helt hälsosam mängd toast. Min dåvarande flickvän (numera fru) bodde där rätt mycket. Hade flera i klassen som hade egen lägenhet från första året på gymnasiet. Det finns något som kallas "landet" och ville man gå på gymnasiet så fungerade det inte alltid med "lokaltrafiken lol". De som hade längst hade nog 7-8 mil och att köra epa-traktor den sträckan fungerade inte. Man kunde till och med få bidrag för boendet (inackorderingsbidrag?). Man kunde köpa en BR för 5-10kkr och ha en avgift (inkl el) för mindre än tusenlappen, ungefär vad ett busskort kostade om man bodde över länsgränsen.

   Radera
  7. Är inte helt ovanligt på landsbygden att man måste åka långt för att plugga på gymnasium så inte osannolikt att de var sambos.
   Är ju inte som i Stockholm där skolor och gymnasier är med ungefär 50m mellanrum.

   Radera
  8. I Norra Norrland är det inte ovanligt att man flyttar hemifrån vid 15 år, av många anledningar. Det ger livserfarenhet på en helt annan nivå än stockholmspolitiker som flyttar hemifrån vid 25..

   Radera
  9. Det är 4 mil mellan Haparanda och Korpikylä, så inte konstigt att sova över hos pojkvän/kompis ibland om man har festat lite.

   Sen kan man köpa ett radhus med äganderätt för en 2-300.000 kr, har du en anställning så kan du nog köpa ett även om du bara är 18 år.

   Radera
  10. Har man mer än ca 4-5 mil till gymnasiet är det inte konstigt. Eller var i alla fall inte konstigt med egen lägenhet på den tiden.

   Radera
  11. Ca 20-30% av mina klasskompisar inklusive jag själv hade egen lägenhet när vi gick gymnasiet i norrlands inland. Med inackorderingsbidrag aoch billiga studentlägenheter i det kommunala bostadsbolaget gjorde att slutsumman hamnade på runt 1000 kr/mån runt år 2000. Liknande pris som ett busskort men man kapade 2h/dag på att slippa åka kollektivt.

   Radera
  12. Tänk att det finns andra perspektiv än de som bor i större städer med lokaltrafik och nära till skolor, lol.

   Radera
 2. Jag har nog gjort en fantastisk massa dumheter som ung men jag har sannerligen aldrig heilat, den saken förstod jag som betydligt yngre än 15-16.
  Har inte lyssnat på vit makt "musik" heller men det är ju för att det är skit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man inte rört sig i kretsar där sådant förekommit så har man nog inte heilat, nej. Men det är inte alltid man själv väljer umgängeskrets i den åldern, särskilt inte på mindre orter.

   Radera
  2. Exakt! Man växer upp på en plats med den krets som finns där! Vit makt musik var vanlig under min uppväxt, och jag har garanterat varit på fester där det heilats, och sånt var rätt normalt. Jag är förstås inte nazist för det.

   Radera
  3. Uppenbarligen skulle jag inte kunna bli politiker, iom nån säkert skulle gräva fram nåt gammalt foto eller story :D

   Radera
  4. Verkligen. I den åldern var det väl geografisk närhet snarare än gemensamma intressen och åsikter som avgjorde vilka man umgicks med.

   Radera
  5. Som någon kvinnlig komiker sade häromåret (fritt ur minnet): Förr i tiden var man tvungen att hitta någon inom tio mils radie att älska - men nu för tiden tack vare internetdejting så har man chansen att bli besviken på alla karlar i hela världen.

   Radera
  6. Ja som uppväxt i en liten byhåla så har jag varit på förfest med folk från alla partihörigheter från SD till V. Kanske eventuellt någon ännu längre ut på skalan. Allt från vänster punk till vit makt musik förekom på festerna beroende vem som anordnade. Var betydligt intressantare diskussioner där än i nuvarande åsikttsbubblor.

   Radera
  7. Hakkorset var rätt vanligt förekommande i punkkretsar under andra halvan av 70-talet. Var en provokation förstås mot både auktoriteter och proggarna som kom innan.

   Radera
 3. Nu förstår jag vad drevet egentligen handlar om... Trodde det var den där bilden, men de kommer att ta henne för främjande av illigal vargjakt, det är tusen gånger värre än eventuella icke ok hälsningar, enligt de som bestämmer på Södermalm.

  SvaraRadera
 4. Ja, helheten av en individ och deras gärningar finns där under hela livstiden, det jag tycker är märkligt är att hon för någon vecka sedan så tvärsäkert sade att hon inte hade några "lik i garderoben", då förefaller det för mig lite som en efterkonstruktion när det dyker upp bilder på henne, iaf den förklaring hon använt just nu.

  Gör man misstag som ung? Absolut, vissa av dem pga att man vägrar lyssna på andra eller att man inte förstår bättre, det viktiga är att lära sig och inte göra om det igen.

  Skall man få lida för det som vuxen? Det beror på hur man hanterat det över tid och hur öppen man varit med det. Just nu är det ett kort men medgivna många fester och mycket umgänge i kretsar som kan innehålla dessa delar-det ser jag svårt att "glömma" att man gjort.

  Hon är dock inte ansvarig för vad andra gör, däremot är hon ansvarig för sina handlingar i den umgängeskrets hon väljer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "det jag tycker är märkligt är att hon för någon vecka sedan så tvärsäkert sade att hon inte hade några "lik i garderoben""

   Jag har inte det lilla minsta svårt att tro att hon genuint hade glömt denna "händelse" eller ens övervägde det som något annat än en struntsak (vilket det högst troligt är).

   Radera
  2. Jag både snattade och plankade på tunnelbanan som fjortonåring. Anser inte att jag har lik i garderoben för det. Om jag varit 20 däremot hade det varit värre.

   Radera
 5. Jag brukade raka skallen sen klä mig i bombarjacka och skinnstövlar sen gå ut och sparka ner judar, men sen sade jag "lol det var bara ironiskt" efteråt så det är lugnt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var det före eller efter maj 1989? Om det var före så kan du ha varit den som hittade på konceptet "lol" först! Spännande!

   Radera
 6. Problemet här tycker jag är de dubbla måttstockarna. Jag tror inte att Karkiainen är nazist. Hon har säkert hailat på skoj på fester där det spelats Pluton Svea, iom att hon kommer från Haparanda och kan beskrivas som att växt upp som en normal svensk och inte tillhörande minoriteten på PK-Södermalm. Men medias och politikernas behandling av det här skiljer sig väldigt mycket mot om ifall det här hade varit en SD-politiker. Det är ett enormt hyckleri.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt, SD kommer ju undan med vad som helst. Känns ju som att alla förväntar sig detta av dem. Jämför bara hur lite airtime SD-fettot som faktiskt dömts för att ha kladdat fick jämfört med Eneroth.

   Radera
 7. Inget av de dumma sakerna jag gjorde vill jag komma ihåg, får fortfarande ångest av att tänka på en del av dem. Men allt är preskriberat. Skulle jag mot förmodan finnas med på bild någonstans så är det ändå så svårt att identifiera mig att jag alltid kan neka om det är något pinsamt. Andra saker kan ha varit eller var med säkerhet olagliga eller kan ha förorsakat ekonomisk skada. I så fall kan jag mycket väl tänka mig att ersätta vederbörande trots att det med säkerhet är preskriberat nu. Tror dock att det mesta är glömt och alla inblandade har gått vidare.

  SvaraRadera
 8. Gjorde inga dumheter när jag var 15-16 år. Bortsett från den korta promenaden mellan hem och skola tog jag inte ett steg utan att det övervakades av mamma. Strypkopplet var osynligt men kort och synnerligen obekvämt. Fullkomligt uridiotiska dumheter begicks senare i livet.

  SvaraRadera
 9. John Cleese ställde nyligen in ett framträdande (inte en länk: https://www.indiewire.com/2021/11/john-cleese-woke-rules-hitler-impersonation-1234678684/) på grund av att organisatören bannlyst andra som satir-heilat.

  Ska man se till saker som faktiskt var olagliga (tror att satir och parodi fortfarande var OK på 80 och 90-talet) så köpte jag en begagnad moped som gick snabbare än 30 km/h och jag gjorde inget åt det. På den tiden fanns ju inte "EU-moppar" så en moped som gick i 40-45 km/h hade jag inte behörighet för att få köra (vilket jag har idag).

  SvaraRadera
 10. Trimmad moped, tagen av polis i 95km/h... Tur att föräldrarnas kontakter gjorde att jag kunde ta körkort för mc strax efter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte ens 70cc då, va? Hade en kompis med MT5 med 70cc och den gick inte i 95.

   Radera
  2. Min polares moped gjorde över 100 på mätaren efter lite mekande men med 50 cc, Rieju drac runt milleniskiftet. Min gjorde 65 efter att ha tagit bort en del av strypningen bara.

   Radera
  3. Sachs 60 kubik, norsk motor med fyra växlar, sex hk, monterad i en Cresent compakt. Efter en sommar såg ramen ut som en banan. Någonstans har jag bilden från trafipaxen, tagen i lätt uppförsbacke. Detta var på 70-talet i värmland.

   Radera
  4. Körde min moppe långt innan jag fyllde 15. På femtonårsdagen upgraderade jag den med drev och 5-hästare. Senare borrade jag upp den ytterligare. Den gick 70km/t med den drevningen jag valde. Det var förstås tidigt 70-tal, så risken var inte särskilt stor att åka fast.

   Radera
  5. Övriga fordon som jag körde innan jag fyllde femton (oftast på landet) var bil, traktor, snöskoter, och motorcykel. Tog bilen till badstranden på landet när föräldrarna var borta. Åkte aldrig fast, men brorsans unge åkte fast när han var sju och körde sin minimoppe upp till landsvägen, och polisen råkade passera (sannolikhet för det nära noll).

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Min Yamaha FS1 med 65cc var lätt att komma upp i 90 km/h med men vid runt 80 km/h började den vibrera i sidled och vid 90 kändes den så instabil att jag inte vågade köra fortare, även om jag tror att motorn hade klarat 100.

   Stillastående vid en korsning inte långt hemifrån kom en polis som hörde på ljudet att den var trimmad fram och började prata med mig. Han sa att de skulle stå vid den korsningen dagen efter och kolla efter trim och då kunde jag få komma dit och visa upp mopeden, "eller så kan vi ta det på (mitt gatunamn) redan ikväll om det passar bättre". Körde hem försiktigare än jag någonsin hade kört tidigare, återställde den till original och skrev en annons där jag sålde den. Slut på det roliga.

   Radera
 11. Det man gjorde då och tidigare var ju piratkopiering av datorspel... Står jag för det idag? Tja står för att jag gjorde det. Skulle jag göra det idag? Nej aldrig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant. Förekommer kanske idag också, men känns som att Steam, Origin etc har gjort det irrelevant. Precis som med film och tv-serier så har man ju favoriter som man har köpt på många plattformar och medier. Har i vuxen ålder köpt på mig Big Box versioner av alla favoritspel från Sierra och Lucasart, tog många år och rätt mycket pengar. Äventyrsspelen byteslånade man ju en hel del när man var ung, speciellt när man körde fast och fick vänta på att Besvärjaren besvarar skulle komma med en ledtråd.

   Radera
  2. Fanns bara en butik som sålde datorspel i hela kommunen, deras utbud var "bristfälligt". När man köpte och beställde så kunde det ju ta 6 månader eller mer innan de fick in spelet.

   Radera
  3. I Malmö hade vi en rätt välutrustad spelbutik i bästa läge vid gågatan, där jag också minns att jag pillade på en Amstrad CPC med inbyggd floppydiskstation som såg väldigt futuristisk ut.

   Radera
  4. Jag har piratkopierat spel och film för säkert tiotusentals kronor under min ungdom, men de branscherna har fått tillbaka de pengarna av mig många gånger om sen dess. Det betyder ju såklart inte att det var rätt, men på det stora hela är de nog ändå rätt så nöjda - det mer eller mindre formade mitt liv då jag än idag, tjugo år senare, är en flitig konsument.

   Radera
  5. Ja vafan, ska man hårdra det var det väl t.o.m olagligt att låna skivor av sina kompisar och spela in på kassett. Och det gjorde vad jag vet varenda tonåring i landet på 80-talet inklusive jag, så kontentan borde bli att vi i slutänden blir ett ledarlöst land som driver likt ett rö för vinden ;-)

   Radera
  6. Spelade av spel till Sinclair spectrum i mängder. När jag i slutet av 90talet testspelade så var det bara Atic Atac som egentligen var roligt. Tror inte det ens är kul idag. Inget dåligt samvete.
   Annars var det väl det här med att ta med vapen hem från hemvärnet för att kunna åka på tävling under helgen. Ungdom med gevär på ryggen utan licens åkandes på moped. Ingen brydde sig.

   Radera
 12. Det här väl bara en del i den kommande valrörelsen, den har egentligen redan börjat. Problemet är väl likabehandling, eller inte, beroende på partitillhörighet. Här ses kanske en möjlighet att ge igen lite? Nu är hon inte den enda som det snackas om, även Strandhäll och Eneroth tex, bör kanske ses i ett större sammanhanget. Om hon har heilat, eller ej, bryr jag mig rätt lite om. Som tidigare ungdomsmedlem på 70-talet i ett av de största partierna då, så syntes en del liknande ganska ofta.

  Som sagt: om media och andra stormade generellt lika mycket om tex (S) varje gång det hittas nåt, som de gör när någon (SD) eller (M) tex "avslöjas" kanske det här inte ens fått någon uppmärksamhet.

  SvaraRadera
 13. Efter att ha lyssnat på Anders Lindberg och Dick Erixon i SVT så gör jag som Magnus Uggla: lägger en pizza och går ut.
  Intressant att Ugglas medalj för över 40 års skapande fick så många kultur-text-utfyllare att se rött.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du summera för den som inte orkar utsätta sig för det hela?

   Radera
  2. (insert standard rant om SDs grundare)

   Radera
 14. Jag gjorde otroligt mycket dumheter som tonåring, precis som alla tonåringar gör.

  Det är så klart störtlöjligt och oproduktivt att låta såna här gräv avgöra folks fortsatta karriärer. Men! Man får också komma ihåg att det till stor del är politikerna själva som har satt den här standarden och de använder den gladeligen mot varandra så ofta de kan. Så även om det inte är rätt är det i sammanhanget ändå rättvist.

  SvaraRadera
 15. Körde timmad moppe, men trots att polisen stoppade mig ett par gånger, anmärkte de inte på det. Antagligen för att den aldrig gick snabbare än 40. (nedförsbacke och ständigt vridande på munstycket) Min huliganstämpel förblev osynlig.

  Sååå.. Vad gjorde bloggaren själv? Det hör ju till god ton att ge exempel.

  SvaraRadera
 16. Få se nu vad man hittade på i tonåren...

  *Drack folköl
  *Snodde ett hus från en gammal gubbe
  *Snodde en lägenhet som skulle gå till behövande kvinnor
  *Spelade bort en årslön på nätcasino
  *Dömdes för förtal

  Vad tror ni om mina chanser att bli minister 2022?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som våra partiledare är tonåringar?

   Radera
  2. Sålänge ingen kommer på att du också nättrollar runt på arbetstid så är du game.

   Radera
  3. Är verkligen dom och förlikning samma sak?

   Radera
  4. Aaaah, nu vet jag vem du är.

   Radera
 17. Att varken Raubtier eller Sabaton är i närheten av att klassas som vit-makt eller "brun" musik bör väl klargöras av herr bloggaren då nuvarande formulering och syftning är lite tvivelaktig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Både Raubtier och Sabaton är som SD, deras musik (politik) är inte rasistisk, men alla deras lyssnare (väljare) är det.

   Radera
  2. Tim: Jag har svårt att hålla med. Alla är ju rasister, det kanske är så du menar? Menar man inte så så har du fel.

   Radera
  3. Nu har Expressen hittat nån tomte som menar att Raubtier är vit makt-musik. Implicit. Detta då många högerextrema tydligen gillar bandet.

   Med denna logik bör vi anta att Lars W är rasist, då många SD:are verkar hänga på hans blogg och gilla hans böcker.

   Radera
  4. Eh, nej. Bara för att fiskmåsar är skräniga är de inte särskilt vanliga. SD är underrepresenterade bland bloggläsarna i samtliga enkäter, jämfört med SCB:s PSU när man tittar på kön.

   Radera
  5. Nu försöker du blanda bort korten genom att komma med fakta. Det är hur det upplevs som räknas.

   Radera
  6. Ja herrejävlar, att Raubtier och Sabaton skulle vara vit-makt-musik via något slags guilt by association... Jag är en tolerant och vidsynt individ beredd att acceptera mycket stolligheter, men det man tvingats se och höra i media på senare tid får till och med mig att börja fundera på att säga upp medborgarskapet, lämna Schtåkkålm och utropa lantstället i skogen som självständig nation där punkt ett i grundlagen blir att trams är förbjudet. Hade Carl Lidbom levt hade han fått bli hederspresident.

   Radera
 18. HeHe, fattar inte alls alla journalisters sjukliga intresse för Nazism. Det var ju ca 80 år sen det var på modet. Kan dom inte diskutera några intressanta sakfrågor istället ? Braindead zoombies -- !

  SvaraRadera
 19. Man får väl beakta kontexten? Om detta var ett foto, vad handlade diskussionen där om, gjorde hon en referens till en Monthy Pyton sketch, "grabbar, kommer ni ihåg när Cleese sa och så heilade han så här - hahaha" då är det väl inget att oja sig om. Var kontexten "grabbar - sverige åt svenskarna och död åt alla blattar -- Sieg Heil" ja då kanske hon inte ska vara minister, det får ju Andersson hantera.

  Vad gäller vit makt musik, jag minns en period på tidigt 90 tal när Ultima Thule spelades flitigt på en hel del ställen även en del pubar faktiskt, jag minns också Peps Persson som väl då är "inte vit makt utan vänster så in i helvete" musik så jag har nog hört båda, det är väl möjligen då en synd.

  Sen var jag som de flesta vid tiden för min ungdom vilket jag avhandlat tidigare.

  SvaraRadera
 20. Alternativ tolkning: Sossarna har själva läckt dessa bilder, i flera tänkbara syften:

  1: Nu kan man göra upp om pensionerna och annat med SD utan att oroa sig för att media skjuter värdet av uppgörelsen i sank genom att publicera heilbilder från motparternas ungdom (förutsatt att ministern lyckas sitta kvar).

  2: Frågan om sänkt rösträttsålder desarmeras ytterligare minst en mandatperiod, kanske kan man t.o.m få KD och M att börja yra om att höja den till 21 eller 25. Sänkt till 16 skulle främst gynna V och MP.

  3: Fråga: Vilka har förlorat mest inflytande på att svensk miljödebatt dominieras av utspel (som S inte har någon kontroll över) från reklambyran som styrs av Team Greta? Svar: Sansade medelålders erfarna riksdagsossar av båda könen som förstår energi- och industrifrågor och är beredda att för landets bästa göra upp med de borgerliga. En ålders- och myndighetsdebatt som slutar med att allmänheten informeras av S-kontrollerad media att 16-åringar är för unga för att alltid förstå vad de gör kommer att (i stort sett) neutralisera hotet att miljörörelsen sjösätter en ny Greta lagom till skolstarten/valrörelsespurten 2022.

  Jag blir inte heller förvånad om Chief Karlsson hoppar in här och bidrar med ytterligare förklaringar till varför detta är ett genidrag av socialdemokraterna nu när jag för en gångs skull ställer mig på hans sida.

  SvaraRadera
 21. Problemet är väl inte vad Karikatyren Ida hittat på som ung. Det är väl hur det bemöts i media kontra om det varit någon från SD eller M som gjort motsvarande i den åldern. En icke-nyhet egentligen, men blir intressant i ljuset av de krumbukter och växlar SD-motståndare drar upp. Lite som den unga SD-tjejen som dammsög i en armbindel och fick springa gatlopp i media. Hon "ironiserade" hon också sa hon. men fick ändå trots sin ålder en hårdare resa i media och politiska motståndare än en snart 40 årig kvinna som dessutom är minister.
  Uttrycken, den som gräver en grop åt andra trillar själv däri, eller må hen utan skuld kasta första stenen, borde ge lite perspektiv till ALLA som ger sig ut och pekar finger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skillnaden är väl att SD:s partiledare förra veckan gick ut och förespråkade statligt genomför etnisk rensning i Sverige. Det är vad SD säger NU. I det perspektivet ska man ställa t ex marscherande i nassedemonstrationer som ung.

   Radera
  2. Är det återvandringen du syftar på? Jag är helt lost, förvisso lusläser jag inte allt våra politiker svamlar om...

   Radera
  3. Var inte frivillig återvandring dessutom en höna av en fjäder från SD:s håll? Dvs tom tunna? Förekommer väl redan och finns stöd att få till detta för de som vill återvända, tyckte jag såg det i någon analys. Googlade nu och mycket riktigt är det så: https://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Lamna-Sverige/Atervandring.html

   Radera
  4. Om det är det cornu syftar på så är det ju snarare dagens regering som förespråkar "etnisk rensning" som låter det fortgå, känns ju som det måste vara något annat han syftar på!

   Radera
 22. De dumheter jag gjort som ung finns garanterat inte dokumenterade någonstans och väldigt få vet något om dem.. Egentligen inte något jag skäms över, men hade kanske inte sett så bra ut om jag vore politiker. Man kan uttrycka det såhär: Om alla gjorde som jag när jag var ung vore det inte bra, men det jag kan till viss del sakna att se ungdomar göra "dumheterna" idag..

  Vad tror ni jag gjort?

  SvaraRadera
 23. Det är fullkomligt ointressant om detta skedde för så länge sedan och personen ifråga inte ens var färdigväxt och myndig.

  Uselt och dåligt av media att inte kunna hitta mer relevanta saker att granska avseende makten, dåligt jobb, buhhh.

  SvaraRadera
 24. Löjligt drev men det är väl jobbigt att skriva om orsakerna till energikrisen istället.
  Men kommande politiker kommer nog vara rena som snö om jag ser vad ungdomarna hemma har för sig, gå ut och festa m.m. verkar inte vara modernt, de verkar nöjda med att hänga framför skärmarna istället.

  SvaraRadera
 25. Jag är betydligt mer upprörd över alla ministrar som har visat sig vara odugliga för sina uppdrag men ändå får behålla dessa än eventuella dumheter de har begått under sina ungdomsår.

  SvaraRadera
 26. Hela historien ökar mitt förtroende för henne. Tycker hon förklarar bra att hon inte kan ta ansvar för vad andra gör, integritet. Dessutom att varit tillsammans med en och samma kille sedan 16 är också beundransvärt och att hon försvarar honom. Som sagt integritet hoppas hon får sitta kvar alltid stör det några i fjollträsket.

  SvaraRadera
 27. Vill minnas att S uteslöt en S-kvinna som blev kär i en SD politiker, även Värmlands SSU:är blev utesluten etercen öl med en SD:är. Detta blir intressant...

  SvaraRadera
 28. Förvånas främst över att journalist i fråga inte finner sig för god för sådant trams. Tilltaget säger mest om skribenten själv. Att ha koll på vilken skit som är lämplig att dra upp och inte, om man vill undvika att framstå som fruktansvärt småaktig/desperat/irrelevant/whatever, bör ju vara någon slags grundsten när det kommer till journalistisk kompetens.

  För egen del kan det i övrigt sägas att med gamla tonårssynder som facit är jag - och förmodligen 99.9% av den övriga befolkningen också - totalt fetkörd som politiker, om andan mot all tänkbar sannolikhet skulle falla på.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Guilt by association "var på fest där det förekom alkohol och berusade människor", det är väl snart bara Pingstvänner som kan bli politiker med den måttstocken.

   Radera
  2. Det är därför som t.ex. Bodström inte ansågs förankrad i partiet trots 8 år som minister. Han hade inte sima gamla SS-Ungdom-poolare som kunde backa upp vad han gjort innan han blev rikspolitiker.

   Radera
 29. Flera misslyckade raggningsförsök och full på fel tidpunkt. Så kan jag väl sammanfatta hur det var i den åldern.

  SvaraRadera
 30. Kan någon förklara varför vi behöver en civilminister? Magdalena borde ha tagit chansen och bantat regeringen avsevärt nu när de gröna khmererna inte längre behöver ha plats vid köttgrytorna.

  Civilminister, Landsbygdsminister, Integrations-, migrations- och idrottsminister, biståndsminister, Utrikeshandelsminister och
  minister med ansvar för nordiska frågor låter alla som poster som kan slaktas bort direkt.

  SvaraRadera
 31. Ygeman vart o är Minister och han har bevisligen skadat andra genom sitt handlande, så . . . . .

  SvaraRadera
 32. Ni får köpa mina memoarer.
  De släpps för att dryga ut pensionen, under pseudonymen Stoikheion, om ett decennium.

  SvaraRadera
 33. Problemet som jag ser det är inte vilka dumheter någon gjorde på en godtrycklig fest som 15-åring utan att i detta sammanhanget var festen hemma hos "oss". Dvs att hon såg sig som sambo vid 15 år. Dvs som någon form av värdinna för denna tillställning.

  När det gäller "bandet" i fråga så är det tydliga förvåningar kring de som rört sig kring bandet och dess bandmedlemmar. Den massmediala rapporteringen går inte riktigt ihop med den bild som funnits sedan tidigare. Däremot verkar ingen ens försöka ifrågasätta den musik som spelats på några av dessa fester.

  SvaraRadera
 34. Det är ju verkligen höjden av otur att hennes livs enda heilning har lyckats fastna på bild.

  SvaraRadera
 35. Ska hon offras nu så att strandhäll och den där snuskhummern kan få sitta kvar?

  SvaraRadera