Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-16 19:48

BREAKING? - Pvrobot 56 Bill bydénas - franska robotsystemet MMP införs 2025

Försvarsmakten gick idag ut med att Bofors pansarvärnsrobot 56 Bill återanskaffas och omgående leveraras till försvaret. Det offentliggörs också att den franska MMP-roboten kommer anskaffas och införas år 2025.
Äldre version av robotsystem 56 Bill på Brigadmuseum i Karlstad. Robot 57 på väggen.
Robotsystem 56 Bill återinför alltså omgående och är ett takslående pansarvärnsrobotsystem som fungerar utmärkt under svenska förhållanden med relativt kort räckvidd om 150 - 2 000 m. Det är sällan man har mycket längre fri sikt i Sverige och särskilt inte i de områden där avsutten trupp vill uppträda.

Robotsystemet avskaffades under Moderaternas avveckling av svensk försvarsförmåga, men bydénas nu av Försvarsmakten. Anledningen är att den stora nya toppmoderna ersättaren kommer först år 2025 och avslöjas nu som franska MMP som bloggen skrivit om tidigare.

MMP uppges införas år 2025, och har upp till 5 km räckvidd inklusive att den kan avfyras mot mål utan fri sikt (NLOS) och välja eller byta mål efter avfyring (LOAL). Det betyder exempelvis att skytteförband eller jägarförband kan verka mot motståndarens stridsvagnar och andra pansarfordon på fem kilometers avstånd utan att ens behöva kunna se fienden, även om man via drönare eller spanare förstås behöver veta ungefär var motståndarens fordon finns.

Därmed var det offentliggjort vad som blir Försvarsmaktens nya pansarvärnsrobot 2025.
En mycket yngre bloggare testar robot 57 för nio år sedan. En annan tid.

Den version av Bill som återinförs blir den modernaste varianten och inte den som syns på museifotot ovan. 

Därtill anskaffas en ny toppmodern spränggranat till granatgevär Carl Gustav, som nu införs i dent nya lättare och toppmoderna granatgevär 18. Granatgeväret börjar levereras nästa år och de nya spränggranaterna 2023. Den gamla befintliga ammunitionen fungerar förstås också till systemet.
Överbefälhavare Micael Bydén.


Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

36 kommentarer:

 1. Aldrig skjutit Bill, men nattsiktet var så inihelvete mycket bättre än de ordinarie bildförstärkarna man hade med sig i utlandstjänsten. Många nätter man satt på en bergstopp i Kosovo och hade det mysigt med den där.

  SvaraRadera
 2. Kan vara bra att ha om de ryska stridsvagnarna kommer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, dom kommer inte till Kalix i alla fall verkar det som:

   https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/6683B8/it-attack-mot-kalix-kommun--kraver-losesumma


   Det är det här som vi fruktat allra mest, inte att tanks ska komma och invadera, säger Maria Henriksson, kommundirektör i Kalix, till SVT Norrbotten.

   Varför fruktar hon inte ryssen? Vad vet hon som vi inte vet? Har hon gjort en deal med Putin? Eller litar hon bara på att finnarna ska stoppa dem?

   Radera
  2. Det krävs vaccinationspass numera, ryssarna gillar inte vaccin så Tegnell stoppar dom vid gränsen helt enkelt.

   Radera
  3. @Sjunkbomben: Och har man inte vaccinerat sig tar Wuhanpesten död på en inom kort och då behöver man inget v-pass ändå.

   Radera
  4. Defintivt bra att ha, lite lättare att motivera soldaterna om de har mtrl som verkar i målet, 56 är det gott tryck i, sedan detta med fransk utveckling... Jag har ännu aldrig sett ett franskt projekt hålla en tidplan (militärt eller civilt)-det är inget fel på det de tar fram, men som regel är de lägst 1 år sena -mindre projekt, i större projekt år...

   Radera
  5. @Ben

   Förmodligen formulerat sig klumpigt - hon menar att detta är det mest realistiska och aktuella hotet med störst påverkan.

   Radera
  6. Notera att hon faktiskt sade att de (tolkat som kommunen) övat för att hantera "små gröna män och tanks" och inte IT-attacker.

   Radera
  7. @Wofser: Självklart är det så. Och inte att hon är en femtekolonnare som pratat med Putin och fått löfte om en ny, hög position i det ockuperade Sverige? Eller...?

   Vill dra mig till minnes att en lätt förklädd Maj Wechselmann figurerade som landsförrädare och Sovjetkollaboratör i den gamla romanen "Anfall mot Sverige". Det var därifrån jag fick impulsen/idén/inspirationen.

   Radera
 3. Bra att hör och nu (konkretisering) är i fokus.

  SvaraRadera
 4. Bill är ett mycket bra och användarvänligt system. Det gör att det passar utomordentligt väl att passa vidare till Hemvärnet, när det franska systemet väl börjar rullas in.

  SvaraRadera
 5. Intressant, så det innebär att skytte och jägarförband nu kan bekämpa stridsvagnar?
  Det kastar om maktbalansen till fotbollens fördel. När jag låg inne så hade vi det klassiska p-skottet som fungerade mot stridsfordon (ej stridsvagn) och jade begränsad precision.
  Sedan kvarstår förstås problematiken med stridsvagnarnas värmekamera. Potentiellt svårt att smyga sig på den utan att upptäckas. Särskilt vintertid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den klassiska användningen av pv-robot är dock inte att "smyga sig på" utan att verka i terrängens s k "robotfönster" mot en framryckande motståndare, har jag förstått. Då grupperar man i skydd och skyl, sen omgrupperar man snabbt så fort man fått verkan. En typ av bakhåll, helt enkelt.

   Radera
  2. Anekdotiskt så fick jag höra från en gammal övning, dalpilen eller vad den hette, på 90 talet. En luftvärnstropp hade grupperat som vanligt vid en skogskant. Anfallande mekförband tyckte sig se något som påminde om en Pv-robot. Då la de hela artilleribataljonen med eldstöt över den skogsdungen. Mekförbanden var då paniskt rädda för pv-robot så allt som ens påminde om en sådan bekämpades med massiv artilleriinsats.

   Radera
  3. Jo, skjut-omgruppera, på dina villkor, inte stridsfordonens, värmekameran har sina begränsningar, har de fått syn på dig så är det lite jobbigt, men först skall de detektera dig, vilket inte alltid är så enkelt om fotsoldaten agerar riktigt. Kan du inte verka så låt dem passera, förr eller senare kommer deras underhåll.

   Radera
  4. CC, fanns redan en annan pv-robot på skytteförbanden, iaf på mitt förband. Men det var väl mer som nån form av moral-höjare iom svårt att i realiteten komma tillräckligt nära för att verka med den utan att själv bli sprängd, som jag förstod det. Dock, i bebyggelse så borde man kunna ha bättre chanser. Vi fick inte skjuta med den eftersom den var för dyr lol. Iaf bra att förmågan förstärks med Bill förstås!

   Radera
  5. Antar att du menar Rb57? Är väl lite bättre än p-skott men hur mycket?

   Radera
  6. @Ben, klart Kalixborna litar på att finnarna fixar ryssen. Ren erfarenhetsbaserad kunskapsinhämtning.

   Det finns en väl etablerad respekt inbyggd i den ryska folksjälen att inte trassla med finnar i onödan. Även Putte i Kreml har den inbyggd.

   Radera
  7. Paul, ja det var Rb57 vi hade. Den är väldigt mycket bättre än p-skott. Kan döda en stridsvagn. Problemet är som sagt att komma tillräckligt nära, då räckvidden är kort.

   Radera
  8. Verkansdelen är väl från Bill-2 på rb57, den är takslående.

   Radera
 6. De där franska robotarna verkar ju smutta.

  Jag tolkar det som att man inte behöver fri sikt utan kan skjuta från en glänta i skogen och sedan leta reda på pansarvagnarna genom kameran på roboten?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Genom kameran på roboten? Nja du.. systemet kanske. Att du/man ska göra det via en kamera på roboten... En robot flyger ganska snabbt...

   Radera
  2. Det ska väl i så fall vara annan personal som belyser målet med t ex laser? Typ en eldledare?

   Radera
  3. Enl wikipedia verkar det faktiskt som om befäl(eller kanske skytt)kan se på en TV-skärm vad robotens sensorer ser. Syftet med detta skall vara att ge möjlighet att avbryta uppdraget om oönskad aktivitet i målområdet förekommer. Men det är klart - här gäller det att reagera mycket snabbt.

   Radera
  4. Detta görs ju i filmen som länkats i det andra inlägget.

   Roboten går snabbt men då det är några kilometer till målet OCH roboten ger sig iväg en bra bit upp i luften så finns det relativt gott om tid att styra in roboten efter målet blivit synligt från luften.

   Radera
  5. @Wofser Tack för att du påminde om den länken. Den beskriver ju bra systemets funktion. :-)

   Radera
 7. Jag tycker det är märkligt att man köper ett gammalt system, nytt från fabrik som man sålde till
  Saudiarabien 2013 och som dessutom endast som "gap-filler" i fyra år tills MMP kommer -25?

  Det känns som man har panik?
  Det normala i FM är att man avvecklar och är utan förmåga i många år innan det nya kommer som ersättare.

  Om man ser detta i sammanhanget att Gotland och nedre norrland återmilitariserades i all hast och under täckmantel, sista exemplaen av RB15 lastbil kördes ut ur museum och från SAAB´s provavdelning ut på Gotland för att visas upp osv, så får man intrycket av att FM är mer oroliga för en militär konflikt än vad man visar och komunicerar utåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej.. Man har tydligt kommunicerat att det behövs en snabb förmågehöjning.. inget hemligt i det.. Helt logiskt inköp.

   Radera
  2. I alla scenarier så finns best case, worst case och probable case. Även inom dessa finns det viss spännvidd.

   Det lär nog finnas vissa scenarier som baserade på inhämtning inte rakt av kanske kan presenteras öppet.

   2016 flög ju dåvarande Vice President Biden till Stockholm på blixt visit och förklarade att Sveriges territorium var okränkbart och a big no no. Så nog fanns det något bakom det. Misstänkta pågående förberedelser av främmande makt på/mot Gotland

   Radera
  3. Jag gissar att Bill inte kommer avvecklas när den nya franska roboten kommer, utan fasas ut till Hemvärnet, eller något annat andra gradens förband som inte direkt får tillgång till de nya robotarna. Isåfall är det inte slöseri.

   Radera
  4. Ja det var nära för några år sedan, vi satte trupp på Gotland fortare än tänkt och USA vice president kom på blixtbesök och meddelade att Sveriges territorium är okränkbart.
   Efter det har vi övat mera med USA på Gotland och i Östersjön.
   Och själva varit mera bereda när röde fi lastar båtar tex.

   Radera
 8. Point of order: Är det Bydenas när vi måste köpa nytt?? Trodde det var när vi återanvände prylar som redan fanns i ladorna?

  SvaraRadera
 9. Fråga gällande styrning av robotar:

  Hur lång skulle en optisk kabel på ett vapen liknande detta med 25 km räckvidd vara?

  SvaraRadera
 10. Utvecklingen inom stridsvagnsområdet går mot aktiva, autonoma försvarssystem som detekterar och bekämpar hot, t ex radar och karteschsystem som slår ut relativt långsamma, styrda angreppsvapen, typ pvrb. Den gamla fullkulan i modern version (APDSFS) lär komma till heders igen!

  SvaraRadera
 11. Då väntat i alla fall jag på att den gode ÖB'n skall ge sitt namn till de båda korvetterna(och minfartygen) som samlar damm i Karlskrona?
  Det vore en julklapp!

  SvaraRadera