Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-22 07:53

Börserna upp i Asien på onsdagsmorgonen - Analys: Ryssland kommer invadera Ukraina i vinter

Börserna steg igår och fortsätter stiga i de asiatiska tidszonerna och allt är glädje och gamman. En analys gör gällande att Ryssland kommer invadera Ukraina i vinte, och Kreml bluffar alltså inte, trygg i att EU på sin höjd kommer leverera lite fler ekonomiska sanktioner men i övrigt inte vilja frysa ihjäl i vinter.
Det ryska försvarsledningscentret i Moskva
Stockholmsbörsen steg som väntat från stöden och både OMXS30 och OMXSPI stängde på +1.48%. I USA gick S&P-500 +1.78% och Nasdaq 100 +2.29%. 

Guldpriset backade till 526:- SEK per gram och valutorna är rätt stabila med USDSEK på 9:15 och EURSEK på 10:31. De amerikanska räntorna tog dock ett ordentligt kliv till sina högsta nivåer på två veckor.

I Asien fortsätter uppgångarna även om det lugnar ner sig tydligt. Börserna verkar inte ha så mycket styrka längre, så vi får se om det blir nya test av stödnivåerna och hur länge de håller.

ASX 200 +0.13%, Hang Seng +0.17%, KOSPI +0.20%, Nikkei 225 +0.16% och Straits Times oförändrat på -0.05%.

Dimitrij Alperovitj på tankesmedjan och PR-byrån Silverado gör analysen att Ryssland kommer invadera Ukraina i vinter. Signalerna är uppbyggnaden som ska omfatta 75% av Rysslands offensiva bataljonsstridsgrupper, plus understöd och en enorm logistikapparat; förberedande cyberangrepp mot Ukraina från Ruyssland; diplomatiska ultimatum som inte är seriösa; att man gör kraven offentliga så att det inte går att backa; vägran till multilaterala förhandlingar och enbart kräva bilaterala samtal med USA; uttalanden om att läget är brådskande; det diplomatiska språket är övergivet och det kommer dagligen nya eskaleringsuttalanden; man lägger också grunden med lögner om ett casus belli via en sk false flag med påhittade anledningar till att behöva anfalla. 

Anledningarna är att Ukrainas regering inte backar om Donbass och att kriget Azerbadizjan-Armenien visat hur underlägsen den ryska ålderdomliga stridskrafterna är Västs tekniskt och att det alltså brådskar; att Kreml och Putin faktiskt tror på det de själva säger om att Nato trots att organisationen är en försvarsallians faktiskt är ett hot mot ett svagt Ryssland; att en fullskalig invasion av Ukraina sätter stopp för all Natoexpansion - ingen kommer våga ens beröra ämnet igen; timingen med USA:s inrikespolitiska läge och EU:s energikris; sanktionerna fungerar inte som avskräckning och EU har visat att det är allt man kommer göra; Putin tror att han faktiskt kommer segra på slagfältet och att han vet att han bara har kanske ett decennium kvar vid makten och en invasion kommer säkra honom och de miljarder han har stulit från det ryska folket, samt förstås hans hejdukars miljarder.

Alperovitj menar dock att Kreml kommer nöja sig med att ta sig fram till Dnepr, och kommer inte invadera västra Ukraina.

Så förbered er på ett europeiskt fullskaligt krig mellan Ryssland och Ukraina, inte det ställningskrig som pågått sedan 2014. Och för den som inte bryr sig så kommer priset på elräkningen, inflationen, räntorna ... och förstås börserna.

Analysen behöver förstås inte vara korrekt, så håll tummarna.

I övrigt gör Ukraina förstås rätt som inte svarar med massiva trupper vid gränsen - Ryssland kommer förbekämpa massivt med artilleri och flyg från sin utgångsgruppering med intakta logistikkedjor, och gränsen är inte per automatik den bästa försvarslinjen. Bättre att tvinga Ryssland in över gränsen och anstränga logistikkedjorna innan man gör motstånd på riktigt, plus att man nu inte kan anklagas för att agera provokativt.

Klockan tickar också för Kreml - det tär på trupperna att vara förlagda i fält, särskilt vintertid, och man så att säga förlägger ihjäl sig till slut och kan inte stanna kvar hur länge som helst. Stridsvärdet ökar inte över tiden efter de inledande övningarna. Och till våren kommer EU ha en chans att klara sig marginellt bättre utan rysk gas. Nej, förresten, Tyskland stänger ju sina kärnkraftverk nu vid årsskiftet, fast å andra sidan så uppger ju miljöpartisterna att kärnkraft inte påverkar vare sig energitillgång eller elpris.

Ur börsperspektivet kan man diskutera i små grupper om börserna kommer stiga på ett europeiskt storkrig, och om det då är köpläge nu, eller om man ska passa på att ta hem vinsterna man har kvar efter en extrem uppgång sedan coronakraschen.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

45 kommentarer:

 1. Finns det meningsfulla sanktioner kvar att ge, med tanke på att gasen redan flödar knapert? EU låter Polen stärka sitt eget försvar med hjälp från USA och pratar om våldsvaccinering av Covid istället, medan ryssen våldtar Ukraina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyskland kommer aldrig gå med på verkligt kännbara sanktioner. Det enda som skulle kännas på riktigt är ju att Tyskland slutar köpa Rysk gas och det lär ju hända ungefär lika mycket som jag vinner 1 miljard på lotto idag utan att ha spelat.

   Radera
  2. Men det är vi svenskar som är fredsskadade, trygghetsknarkande snöflingor va? Åtminstone har David Eberhard sagt det, så det måste ju bara sant.

   Radera
  3. Vi ställer upp med 10-15 man på säkert avstånd, förbjudna att delta aktivt då vi annars kan förlora inflytande över fredsprocessen.

   Radera
  4. Tysklands utrikesminister sa ju här om dagen att det är adjö till Nordstream om Ryssland invaderar Ukraina. Nog är det en ganska kännbar sanktion?

   Radera
  5. @Engineer
   För Europa ja? Tyskarna använder lite wl för uppvärmning, de får vad de behöver av oss, sen betalar vi snällt.
   Att resten av gasen går upp i pris vinner väl mest Ryssland på.
   Men sen är det ju en ny barnlös boomer som styr i Berlin, så varför förvänta sig annat än idioti.

   Radera
 2. Frågan är hur han säkrast gör Tyskland redo att gå ur NATO?
  Börja invasionen med att stänga av gasen i 2 veckor? Hur kommer den tyska pacifistiska ådran svara på det?
  Kan han knäcka Tyskarnas vilja så blir det inte ens sanktioner.
  Undrar om SPD skulle återinsätta Schröder som kansler?

  Annars är det ju patetiskt hur dåligt vi hjälpt Ukraina. Det enda som någorlunda snabbt går att göra är ju nu att för USA att föra över så många överskotts F-16/f-18 de har inklusive vapen. Men även det blir ju meningslöst eftersom man troligen saknar piloter och ledningsystem.

  Sen hur mycket de kommer annektera, Dnipr är ju enda någorlunda försvarbara linjen men tror att Ryssland även har mycket trupp längs vitrysslands södra gräns så jag är inte säker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir snarare motsatsen till knäckt vilja, Merkel är historia. Vem vet, Putin kanske gör Europa en långsiktig välgärning om han till sist väcker det tyska folket ur sin törnrosasömn.

   Radera
  2. Från Wikipedia:
   "In December 2019, Scholz criticized the US legislation imposing sanctions on Russia's Nord Stream 2 gas pipeline to Germany, saying: "Such sanctions are a serious interference in the internal affairs of Germany and Europe and their sovereignty.""

   Skulle säga att sannolikheten att någon som när det är varmt och gosigt tycker att bli mer beroende av Ryssland är en bra idé knappast kommer sätta sig upp mot Ryssland när det blåser kallt.

   Radera
 3. Det är väl kanske inte bara att Ryssland har omoderna stridskrafter, utan att Ukraina (antagligen tvärtemot ryska dåtida bedömningar) visat en fortsatt stridsvilja under 6-7 år och en vilja att återta territoriet vid tillfälle. Det här är ju risken med i stort sett varje "frozen conflict" ryssarna skaffat sig i Georgien, Ukraina, Moldavien etc - vid ett framtida tillfälle kan turen vända, fienden greppa tillfället och ge Ryssland en rejäl näsbränna. Frozen conflicts är alltså inte bara en tillgång för påtryckningar, utan också en belastning. Det är även, naturligtvis, en ekonomisk belastning och ockupationen av Donbass och annekteringen av Krim har nog kostat en slant.

  Vid en utökad ockupation är det naturligtvis exakt samma strategi som bör tillämpas, att konstant göra motstånd och gripa tillfället i flykten om det presenterar sig. Man får förmoda att Ukraina kunnat etablera en del nätverk etc i Östra Ukraina för precis detta så oavsett krigets utgång så är det bara att se till att det blir ytterligare ballast på det ryska fascist-Titanic.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, nej, de ryska befriarna kommer ju att bemötas med blommor förstår du väl. De har ju 1000 år av gemensam historia och när de väl fått se ljuset från Moskva kommer de alla att hälsa sina befriare och inse sin ryskhet. /s

   Radera
  2. Frågan är om Ryssland eskalerar , dvs deeskalerar konflikten nukelärt med taktiska kärnvapen?

   Så länge Ryssland exporterar gasen österut får de betalt därifrån. Det bösta vore egentligen om gasledningarna österut råkade ut för sabotage.

   Radera
  3. Alltså en militär konflikt med Ukraina. Ukraina kommer bjuda på ett hårdare motstånd och det vet Ryssland, de går inte in i konflikten utan att vara säkra på att vinna.

   Radera
  4. Säg att de slutar exportera till EU så kommer de ju att ha ettsämre förhandlingsläge mot östliga köpare, så gasvapnet finns men har nog sina begränsningar. (Sen så ska man ju inte utesluta att fler länder gör som Frankrike vid oljekriserna på 70-talet och satsat stort på kärnkraft)

   Radera
  5. Om analysen är korrekt och det rör sig om en ockupation av ett begränsat område så låter det väl ganska konstigt att använda taktiska kärnvapen? Dels för att det gravt påverkar det område man avser att ockupera, och dels för att det dramatiskt kommer att utöka konflikten bortom rimlighetens gränser. PÅ kalla krigets tid var ju radiakmolnen nåt man bara skulle framrycka genom på vägen till Paris, nu blir det ju tvungna att bo i eller bredvid dem under rätt lång tid då.

   Radera
  6. De ksnske tänker satsa på turism för de som gillar att LARPa Fallout?

   Radera
  7. Sant. Men är det realistiskt att Ukraina släpper det området hur som helst. Kan Ryssland ha en realistisk möjlighet att nå det målet med konventionell krigföring?
   Det skulle väl vara ifall Ryssland samtidigt avlossar gasvapnet på allvar mot EU och Kina skramlar i öst, så USA blir upptaget med sitt och EU likaså och Ukraina står där själva.

   Kan Ukraina göra motstånd självständigt så länge att en ockupation blir svår att upprätthålla?

   Och kan Ryssland räkna med att forsätta hålla ockuperat territorium när man drabbas av sanktioner på en större nivå än nu? Det är ju uttalat från Väst att det är i princip ekonomisk isolering som gäller.

   Risken finns att någon gör analysen att några taktiska kärnladdningar mot ukrainska förtätade styrkor är precis vad som behövs för att nå taktiska fördelar.
   Inget nära civila mål, små luftbrisader osv för minimalt nerfall. Man kanske tom gör det när vinden blåser mot Ryssland...

   Radera
  8. @gbdcrvx: Som om inte Grängesberg skulle duga till det?

   @Rickard Ohlin: Det vore kriminellt dåligt av Ukraina att inte ha förberett en och annan överraskning åt ryssarna i östra Ukraina under de 6-7 år de haft på sig. Hur det faller ut kan man ju aldrig veta, men man ska komma ihåg att även Ryssland har en hemmaopinion.

   Radera
  9. Exakt. Och vad händer om det inte går så bra för Ryssland då?

   Radera
  10. Den förra invasionen gick inte heller jättebra, man ska komma ihåg att den yta som nu ockuperas av Ryssland (ex Krim) bara är en tumme jfrt med vad man ville ta. Man fick nöja sig helt enkelt.

   Radera
  11. Jag tror inte att Ryssland kommer invadera (min gissning ca 30% risk för invasion) pga: det blir ingen Nordstream, Ryssland stängs av från Swift, andra ekonomiska sanktioner, internationell paria för lång tid framöver, arga soldatmödrar och intern opposition när det kommer hem döda ryska pojkar i tusentals, enorma ekonomiska kostnader dels för kriget men framförallt ockupation och visst återbyggande efteråt. Risk att rubeln kraschar (igen) och ryssarna blir ännu fattigare. Vad de kan vinna på kriget: Landkorridor och säkrad vattenförsörjning till Krim samt totalherravälde över Azovska sjön. Värt det? Jag tror inte det. Men vem vet, vi får se innan vintern är slut!

   Radera
 4. Håller tummar och tår för att han har fel i sin analys :/

  SvaraRadera
 5. Om vi antar att en invasion händer, vilket tyvärr verkar troligt, så kan man ju fundera på om RF verkligen tror att det kommer att skrämma de forna WP-länderna till lydnad? Personligen så tror jag att det snarare får motsatt effekt och med tanke på att EU har 3 ggr RFs befolkning och ca 4-5 ggr BNP (ppp) så är det nog inte race som Ryssland kan vinna på lång sikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror ärligt talat inte det finns en långsiktig plan, problemet med diktaturer är att det inte finns så mycket konkret bortom nuvarande diktatorns livslängd.

   Radera
  2. EU har mer än 10ggr bnp...

   Radera
  3. @BD: Det har väl sagts om Putin att han är en god taktiker, men att han låter taktiken sätta strategin.

   @Paul: tog från minnet och räknade ppp, nominellt är antagligen större, men det motbevisar inte min tes.

   Radera
 6. Sedan är väl frågan om Xi ångar över till Taiwan innan eller efter Putin kör över gränsen. Kanske smart av Xi att vänta några veckor så att USA och EU sitter djupt i skiten i Ukraina innan han kastar loss.
  F.ö. är det intressant att se vilka alternativ-media som går i Putins ledband, de flesta artiklar är dock bakom betalväggar så jag kan inte läsa dem men rubrikerna verkar lovande. Väntar bara på att SR och SVT skall följa efter, men de har väl rampat ned inför julen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller Israel som attackerar Iran. Läs här, det är tidningen Jerusalem Post och inte Facebook så det är knappast fejk:

   www.jpost.com/international/defense-min-benny-gantz-presents-iran-attack-timeline-to-us-officials-688489

   Varför skulle man presentera en plan ifall man inte tänkte sätta den i verket?

   Några ord ur artikeln:

   "Defense Minister Benny Gantz updated American officials that he has set a deadline for when the IDF will need to complete preparations for an attack against Iran.
   The Americans did not voice opposition to the Israeli preparations when presented with the date [...]"

   Så något kategoriskt nej från USA blev det inte.

   Radera
  2. Israel har inte kapaciteten till ett omfattande anfall mot Iran (saknar bland annat tillräckligt med tankflyg) och oavsett så är det inget som på omfattande sätt slår mot oss på samma sätt. Israel gör som de behagar oavsett vad vi tycker och vill.

   Radera
  3. Har Kina tillräcklig landstigningskapacitet för att ta Taiwan? Även om de har det så tror jag inte att de vågar då USA har uttalat försvarsgarantier för Taiwan.

   Radera
  4. "Israel har inte kapaciteten till ett omfattande anfall mot Iran"

   Ja, helt rätt. Israel kan slå till under två dagar eller så. För att ge Iran ordentlig stryk så måste man göra det under en månad. Då behövs det USA.


   "Har Kina tillräcklig landstigningskapacitet för att ta Taiwan?"

   Vänta bara tills USA är upptaget med Iran.

   Radera
 7. OK DET LÅTER ILLA MEN HAR NI HÖRT ATT SVT FLYTTAR KALLE ANKA FEM MINUTER I TABLÅN? NU BLIRE #SD2023

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch. Tror du vi har ström på julafton då?

   Radera
  2. Just därför har jag skaffat ett gengasaggregat som eldas med koraner (fick det av Rasmus Paludan i utbyte mot några skolfotokataloger, han var mycket nöjd) och kopplat in till vår utkylda husvagn där vi kan se Kalle Anka. Dom tog vår julmust (vintermust, vad i helvete) och dom tog Bengt Feldreich, men nu drar vi en röd linje. Jag kommer att sätta igång VHS-apparaten prick klockan tre, hörde att dom har en julvärd med levantinskt namn i år också så det är lika bra att öht undvika public service. ÄNTLIGEN en riktig jul.

   Radera
  3. One does not simply change the time of Kalle Anka on Christmas

   Radera
  4. Jag tar med mig några stenkakor till vevgrammofonen ifall Koranen tar slut.
   Dricka har jag tjackat av några trevliga gentlemän i hamnen.

   Radera
  5. Gärna Zarah Leander, men ingen jazz, den står för nära afrikanska rytmer. Tack för visad hänsyn!

   Radera
 8. Väst verkar inte vilja förstå hur länder som Kina och Ryssland vill öka sin makt till vilka kostnader som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror även man gör misstaget att tro att i alla fall Kina behöver väst. Kina kommer klara sig utmärkt under tre, fyra år medan väst kommer försöka ta sig ur den cybermeltdown som ett krig kommer starta med. Sedan är vi redo att införliva oss i det kinesiska riket.

   Radera
  2. Kina behöver väst för sin export.
   Tittar vi på Sverige specifikt är vår import större än vår export till Kina.

   Radera
  3. Vad är det som säger att Kina behöver exportera under en konflikt? Likt Europa och USA under WWII kommer de kunna sysselsätta sin befolkning med att bygga krigsmateriel och föda sin armé.
   Ett väst som nekas kinesisk import under 5 år kommer stå med mössan i hand och räcka vacker tass för att rulla över och slicka Xis fötter.

   Radera
  4. Genom att slå ut Taiwans produktionskapacitet för halvledare kommer vi snabbt få slut på komponenter och reservdelar till får teknik-tunga försvarsindustri.

   Radera
  5. Tror på ett scenario liknande "De sju nycklarna".
   Tänk Kalix kommun + Coops haveri multiplicerat med 290 kommuner. Jag tror att vi kommer vara mycket villiga att betala ransomeware-kostnaden till ett kinesiskt bankkonto för att få våra servrar till kraftnätet upplåsta.

   Radera
 9. "Genom att slå ut Taiwans produktionskapacitet för halvledare kommer vi snabbt få slut på komponenter och reservdelar till får teknik-tunga försvarsindustri" - den där är lite spännande faktiskt, 63% av världsproduktionen ligger på Taiwan. Jag har sista 12 månaderna aktivt i mitt nuvarande jobb arbetat med att flytta vår produktion till europa, primärt Tyskland. Kändes som ett genidrag då, nu kanske "ze wucking hermans" inte har el längre så då flyttar vi väl vidare :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är en spännande trend som jag hört från många. Har bekanta som jobbar aktivt i medelstora företag med att se till att halvledarna de måste ha finns att få tag i från europeiska tillverkare, exv ASML. Legotillverkningen i baltiska och polska företag är på klar uppgång.

   Radera