Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-20 07:51

Blodröd måndagsmorgon i Asien efter blodröd börsvecka - kronan faller - guldet rusar

Börserna i Asien är blodröda under morgonen efter en glodröd vecka med nedgångar över nästan samtliga index. Kronan faller som alltid när det blåser på marknaderna och guldet rusar.
Brum.
Stockholmsbörsen backade med -0.42% för OMXS30 och -0.95% för OMXSPI förra veckan och S&P-500 gick -1.94% och Nasdaq 100 hela -3.25%.

Under morgonen noteras nu guldpriset på 531:- SEK per gram, nära årshögsta. Mycket beror på fallande krona när marknaden flyr till trygga valutor som dollar (ha!) som står i 9:16 SEK eller EUR (ha!) på 10:31 SEK. När det blåser söker marknaderna sig till dollarn trygga kärnvapenfamn oavsett hur mycket underskott den amerikanska ekonomin har.

En faktor kan vara att USA:s ofinansierade välfärdspaket ser ut att falla på grund av att en enskild vågmästare bytt fot, och därmed kommer enorma ofinansierade upplånade summor pengar inte nå amerikansk ekonomi, även om underskottet med 50% av statsbudgeten fortsätter tugga på.

I de asiatiska tidszonerna är det rött överallt unde rmorgonen. ASX 200 -0.16%, Hang Seng -2.08%, KOSPI -1.72%, Nikkei 225 -2.13% och Straits Times -1.04%. Detta oräknat att jag inte kontrollerat vilka börser som faktiskt har öppet, men det brukar ni läsare vara duktiga på att göra själva åt mig.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

4 kommentarer:

 1. Den enskilda vågmästaren har inte bytt fot då han varit tveksam hela tiden. Samtidigt ser han inte ut att stå så långt borta, det blir nog ett välfärdspaket till slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket möjligt, men börsen avskyr osäkerhet. När en lösning nås, oavsett utslag, kommer det nog stabilisera sig.

   Radera
  2. Tveksam? Han har sagt blankt nej sedan start och man har inte gått honom till mötes över huvudtaget.

   Radera
 2. Köpenhamnsbörsen blev minsann inte glad över de nya restriktionerna. Cirka -5% i skrivande stund kontra ca -1% för OMXS30!

  SvaraRadera