Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-02 09:29

Blivit en del snöskottning

Det blev en del snöskottning igår kväll och i morsen. Tittade nu på klockan och insåg att jag missat att skriva något morgoninlägg.
Läget igår kväll
Lena hade jour på räddningstjänsten, så vi fick ut och skotta igår kväll för att säkerställa att spara några sekunder vid larm.

Annars blev det även skottning igen i morse, då det slutat snöa. 
Lite av gångarna.

Vi har ungefär 200 meter nödvändiga gångvägar att skotta, inklusive till vedboden. Till det är uppfarten cirka 60 meter lång, men kräver förstås lite mer bredd.

Bort till vedboden

Nu blåste det dock rejält, så snötäcket på uppfarten är inte värre än att det går att köra. Subarun har hög markfrigång, och Teslan kan höja luftfjädringen tillräckligt.

Sådant här är iaf det som gör att vi måste ha riktig fyrhjulsdrift på våra bilar, och inte bara SUV till det yttre. Höjskillnaden kilometern ner till vägen är 50 m och det är med branta backar inte helt enkelt att ta sig fram när det är snö.

Den mesta snön har lagt sig i drivor där det är lä, eller vid hinder. Som djupast har jag mätt upp 50 cm, men verklig snömängd är nog snarare 15 - 20 cm, där det kanske bara är 5 cm där det blåst som mest, t ex runt nordliga hörn på byggnader.

Det måste varit rejält mycket värre sträckan Kalmar - Blekinge - Växjö - Ängelholm, som verkar fått det värsta av vädret.

I Göteborg lamslogs förstås Västtragiks trafik. GP arrangerade en bild med en nisse på skidor framför Poseidon, vilket var 26 år sedan sist. För er som är Stockholmare, tänk snökaos i Stockholm, fast på Västkusten där det ofta är helt snöfritt året om och ovanpå det Västtragik. Några nissar stod enligt GP fast i bilkö i åtta timmar för att ta sig hem till Åsa (tänk Nynäshamn).
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

28 kommentarer:

 1. Gött e de! Var själv ute i över en timme för att skotta fram utfarten. Tur att snön inte var blöt.

  SvaraRadera
 2. Ett allmänt tips vid snöyra är att skaffa en hjulhacka med snöblad.
  Helt fantastisk om man inte vill skotta seriöst förrän snön har lagt sig.

  SvaraRadera
 3. Fick googla då jag var helt ovetande om hjulhackans existens.
  Här i Dalarna har vi inte någon snö alls men vill ha. Dock -18 grader dag ut och dag in och det vill jag inte ha. Investerade i ny snöslunga i somras, visste inte att det var ett så effektivt sätt att inte få någon snö alls.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Normalt har man en sådan för att rensa ogräs och sköta om grusgångar.
   Betydligt effektivare än en kratta.

   Radera
  2. Bästa knepet du kan göra, dvs. köp en snöslunga så kommer du aldriga mer se snö!

   Radera
  3. Har en självgående snöslunga sedan flera år tillbaka. Bor utanför Sthlm där det kommer mycket snö vissa år som oftast smälter bort, men behöver röjas tillfälligt. Ca 200M2 utspritt på gångar, parkering, uppfart, etc.

   Ett av de bästa köpen. Det är rätt kuperat och slungan vill inte alltid gå dit man vill, så det är en workout att köra och rensa allt, men det gå betydligt fortare än att skotta manuellt. Dessutom kan man kosta på sig full bredd på alla gångar, och snygga till plogvallarna som kommunen plogar upp vid infarten(har Svårt att svänga 90 grader och vill gärna ha en liten böj där jag ska ut med bilen). Dessutom plogar det alltid in postlådan som lätt kan befrias med slungan.

   Större delen av ytan är grusgång, så man får se till att justera djupet så att den inte tar med för mycket grus. Har man tur har det hunnit frysa innan det snöar.

   Radera
  4. Kommunen? Vi har enskilda vägar här utanför Sthlm, där den lokala vägföreningen sköter plogningen och vi betalar en en årlig avgift på ett par tusen kr för alla gemensamma kostnader.

   Radera
  5. Plogningen görs här när det är minst 5 cm snö på vägen. Sandningen görs väldigt sällan, så man vågar inte gå ute särskilt mycket, om det är halt väglag. Sandning är väldigt dyrt, säger vägföreningen.

   Radera
  6. Kan verkligen rekommendera ice bugs. Eller är du mer orolig för folks körförmåga i halkan?

   Radera
  7. "Marjatta Osandade vintervägar är härliga att köra spark på. Dsv om man inte behöver åka jättelångt eller har tung skrymmande packning.

   Radera
 4. Skottar man inte så fryser det på och blir ännu j-vligare att få bort, rätt så mycket snö i Skåne just nu-pust, när man är klar med skottandet kommer plogbilen och vips så har man en vall att hantera....

  SvaraRadera
 5. Vad hände med den gamla gårdsbilen?

  SvaraRadera
 6. Så länge det är såpass torr snö som det föll här på östkusten så fungerar lövblåsen utmärkt både till att skotta uppfarten och till att få bort snön från bilen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lövblåsarna låter fruktansvärt illa. Men det är inte en jävel ute så här års.

   Radera
  2. Önskar jag hade haft en, var otrolig pudrig snö i tisdags.

   Radera
 7. Längs E4an var det värst Örkelljunga t Ljungby igår em/kväll

  SvaraRadera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Mindre snö än vad vi fick norr om Göteborg i tisdags, fast vi hade inte "storm".

  SvaraRadera
 10. Du har en duktig och handlingskraftig fru, med jour på räddningstjänsten. Jag beundrar handlingskraftiga människor i allmänhet, särskilt om de är lugna och stabila i övrigt.

  SvaraRadera
 11. Verkar vara dags att kränga på plogbladet på fyrhjulingen, tar bara några minuter med mina hemsnickrade snabbfästen, men det sker naturligtvis ändå aldrig förrän snön verkligen ligger där. Onödigt att starta upp en traktor för de här få centimetrarna med vit markisolering.

  SvaraRadera
 12. Älskar hur du tolkar västkusten för östkustbor. Det gav mig ett välbehövligt skratt.

  Knappt ingen snö i Värmland men kallt som bara den och mycket grävmaskiner på sina håll som gräver upp vattenläckor på grund av för hög kyla i kombination med för tunt snötäcke.

  SvaraRadera
 13. Helsingborg har inte haft meteorologisk vinter på flera år men denna säsong kanske det blir av. Jag fick också skotta trottoar och trädgårdsgångar imorse. Inte så farligt. Mätte 12 cm på gräsmattan där snötäcket såg jämnast ut. Cred till Lena som rycker ut i räddningstjänsten när det behövs. <3

  SvaraRadera
 14. Köpte en självgående snöslunga för ett antal år sedan. Ett av de bättre köpen, även om den bara används några få gånger per år. Snabb och effektiv.

  Har ca 200m2 utspritt som jag behöver skotta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kompisen Jar-Jar Binks tog mina skidor, kapade dem och skruvade fast dem under snöslungan och nu rör den sig mycket bättre, påstår han. Han kapade ytterligare ett par gamla skidor och skruvade fast även dem under slungan, så han har totalt fyra böjda skidspetsar, två fram och bak på slungan. Återvinning. Någonting att ta efter?

   Radera
 15. Lite skillnad Stockholm är en stad, Göteborg är en liten by.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst, men tillräckligt stor för att trafiken blir kaos vid 5cm snö...

   Radera