Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-22 08:56

Beskedet: Finlands och Sverige nya skarpskyttegevär blir en 7.62 AR10/15 från Sako

Finska Försvarsmakten rapporterar nu att man fattat beslut om anskaffning av skarpskyttegevär 23, som anskaffas tillsammans med Sverige genom FISE-samarbetet. Beskedet är att det blir en AR10-klon ("M16") i kaliber 7.62 NATO och leverantören blir finska Sako. Vapnet ska användas för skyttegruppernas skarpskyttar. I Finland ersätter den delvis gevär 85 och helt gamla ryska Dragunov och leveranserna börjar innan slutet av 2022.
Dragunov närmast i bild ersätts i finska försvaret av en AR10 från Sako
"Gevärssystemet är framtaget i samarbete med Sako och hela vapenproduktionen kommer att skötas i Finland. Projektet förbättrar Finlands försörjningsberedskap samt bidrar till att kompetens och teknologi samt tillverknings- och reparationsförmåga bevaras i Finland."

AR10/AR15 kan slarvigt för beskrivas som M16, eller den typ av vapen som det amerikanska försvaret använder, inklusive nyare varianter som M4. I Sveirge finns AR10/AR15 redan som t ex Heckler & Koch 416/417 inom specialförbanden och bland annat personskyddskompaniet inom militärpolisen, samt som specialförbandens som den LWRCI M6 som bloggen skrev om 2016.

Mycket talar därmed också för att det blir en M4-klon som kommer bli den nya AK 6 som den personliga huvudbeväpningen i finska och svenska försvaret i den del av upphandlingarna som sköts från Sverige. Det finns fördelar att ha samma mekanism och uppbyggnad mellan vapentyper.

Leverans av de nya skarpskyttegevären blir "före slutet av 2022" och utbildningen på trupp inleds i finska försvaret 2023. Exakt hur det blir i Sverige framgår ej. FMV verkar inte gått ut med någon information om gårdagens besked.

Vad exakt för Sako-vapen det kan handla om får någon MÖP förklara, då Sakos prickskyttegevär är repetervapen och inte automater som A10-kloner. Sako ägs av Beretta, som levererat ARX200 till italienska försvaret och har en ARX160 som ska finnas som 7.62 NATO. Dock är inte ARX-serien AR10/AR15-kloner.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

17 kommentarer:

 1. Vore ju smutt om finnarna sålde sina gamla SVD på den civila marknaden.

  SvaraRadera
 2. Var inte specen från Fmv 2 kallibrar till nya prickskyttevapnet?

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Jag gissar på logistik, blir jobbigt att behöva hantera flertalet kalibrar på förbanden.

   Radera
  2. Vad skulle fördelen med 6.8mm vara?

   Radera
  3. 7,62 finns i förråd. Vanlig kaliber som troligen finns i förråd även i flera andra länder samt att ammotillverkare över hela världen tillverkar den.
   Se det så här. Vi hade 6,5 mm under kalla kriget. Det var vi ensamma om. Ammotillgången var väl så där i händelse av krig. 6,8mm kommer USA vara ensamma om ett bra tag till så ickeusaammotillverkare kommer nog inte tillverka den i så värst stor omfattning om ens alls.

   Radera
  4. Det finn mycket på nätet att USAs arme m.m avser ersätta 5.56 mm med något kraftigare. Ett exempel av många https://www.militarytimes.com/news/your-army/2017/05/07/new-rifle-bigger-bullets-inside-the-army-s-plan-to-ditch-the-m4-and-5-56/

   Några beslut har inte fattats såvitt jag vet men kanske kommer USA att gå för något kraftigare. I så fall skulle det inte bli något "udda" utan en omfattande standard.

   Jag hade hoppats att någon som är mer insatt än vad jag är i ämnet skulle hoppa på bollen jag kastade upp.

   Radera
  5. NGSW programmet. Ska vara tre kvar. Textron, Sig Sauer samt General Dynamics. alla i 6,8. De tre testas av diverse i klipp på Youtube.

   Ammunitionen
   https://www.gunsandammo.com/editorial/ngsw-update-push-68mm-continues/372371

   General Dynamics
   https://youtu.be/BoBOuv6qJNU

   Sig Sauer
   https://youtu.be/Lm0XId4kftg

   Radera
  6. Fördelen med 6,8 mm är att den är en kompromiss. 7mm kom man fram till gav mer energi i den stackarn som blev träffad medan 6,5 mm har bättre precision. Så det blev 6,8 mm. Sedan
   Klart intressant kaliber men som vanligt så har någon suttit på kammaren och försökt krama ur egenskaper som man hoppas ska fungera i strid så vi får se.
   5,56 har använts i 60 år och det är lite märkligt att det tog sån lång tid innan man insåg detta. Ska bli intressant om ryssarna kommit fram till samma sak med sin 5,45.
   Hur som helst så är det artilleri och kulsprutor som i slutänden är de viktigaste systemen som man vinner strider med.

   Radera
 4. Antar att AK6 blir en pistong och inte direct impignement. För egen del blir det en Sig Sauer Virtus när kraven är uppfyllda.

  HK416 är framtagen efter krav från CAG / Delta. Får se vilken bössa de väljer härnäst. De har setts med Sig Sauer utöver 416 på senare tid. Dock PSD bilder så kanske annorlunda val då.
  https://www.devtsix.com/cag-ace-t2142-s3435.html#p174426

  SvaraRadera
 5. Vad finns det för fördelar att ha samma mekanism och uppbyggnad mellan vapentyper?

  SvaraRadera
 6. Ja SAKO brukade ju i vart fall bygga riktigt bra jaktbössor och sen såldes dom till Beretta Group och så var det slut med det!

  Vill man ha riktig kvalitet i jaktvapen idag så är det tyskt och faktiskt lite japanskt som gäller, vad avser militära vapen så vet jag väldigt lite men H&K är ju tyskar och där har väl många av världens kändisförband köpt sina puffror, Sig Sauer är ju tyskar också och Glock är väl iofs Österrikare men det får väl nästan räknas som tyskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sig Sauer är amerikanskt när det gäller nya pistoler samt exempelvis virtus. Därav att det knappast blir en p320 som blir nytt tjänstevapen för polismyndigheten. Även om dess modulära design gällande kolv hade passat polisen.

   Radera
  2. Polisens nya blir Glock.

   Radera
  3. Det är inte officiellt på något sätt. Men då sig sauer konkade i Europa så finns det inte så många alternativ. Jag vet att kravspecen som togs fram när man testade en massa är som skriven för en glock. Cz p10 / p10c är glockkopia och betydligt billigare men de två modellerna täcker inte alla handstorlekar. Glock har varianter med enkelradiga magasin så slutsatsen är att det blir glock. Men det är inte officiellt beslutat. Ser dock inte att det kan bli något annat.

   Radera
 7. Beretta M9 är ju som bekant standardvapnet i de amerikanska styrkorna sedan 1985. En skitbra pistol! Nu byter man den mot SIG Sauer M17, egentligen bara för att den är mindre och lättare. M9 är ett av de vanligare home defence-vapnen i USA just pga. tillförlitligheten och att grejer till dem finns i massor.

  SvaraRadera
 8. ...Kan vi inte köpa amerikanskt istället..?

  SvaraRadera