Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-12-12 11:49

Australien överger MRH90 Taipan och går tillbaka till UH-60 Blackhawk

Det är inte bara Sverige mfl länder som anskaffade fransk-italienska-tyska helikoptern NH90, som kantats av en lång rad problem, utan även Australien som lät den ersätta sina tidigare UH90 Blackhawk och Westland SeaKing. Beskedet är nu att man redan överger den australiensiska versionen MRH90 Taipan och istället avser beställa 40 stycken UH 90 Blackhawk. Det hela kanske kan ses ur perspektivet att man övergav det franska ubåtsprojektet och istället vände sig till USA även där.
Svenska NH90 kallas helikopter 14. Här på ett tillfälligt uppehåll på en grusväg för att utföra serviceåtgärd.
I detta fallet handlar det också att gå tillbaka i tiden och anskaffa det äldre, men mycket beprövade och dugliga Blackhawk-systemet igen. Australien ska dock behållit 20 stycken UH-60 som man beslöt att inte avveckla efter problemen med MRH-90.

Nu avvecklar man sina 48 MRH-90 bara 15 år efter beställningen 2005, och har kontaktat USA för en beställning av 40 Blackhawk istället.

Samtliga MRH-90 har stått på marken sedan i somras på grund av försenade eller uteblivna leveranser av reservdelar, vilket om inte annat visar vikten av att man behöll en del Blackhawk.

Det är intressant att notera hur Australiens försvarsminister gjort uttalanden kring beslutet att detta skickar tydliga signaler till våra motståndare vem landets samarbetspartner är, vilket ska tolkas som hårda ord kontra Kina, och att man understryker det nya täta försvarssamarbetet med USA, som inleddes med att man drog sig ur de franska ubåtarna och valde amerikanska istället. Därmed har man brutit två fiaskoprojekt där man helt eller delvis haft Frankrike som motpart.

Det är uppenbart att Australien på försvarsfronten inte avser slänga goda pengar efter dåliga, utan hellre tar förlusten och gör om rätt från början.

Utöver att man nu istället får världens antagligen bästa helikopter, så är det också ett strategiskt köp, likt veckans besked från Finland om att man valde F-35. Eller den svenska anskaffningen av luftvärnssystemet Patriot.
Australiensisk pansarterrängbil

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

30 kommentarer:

 1. En annan fin Airbus-snurra:
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/snofall-och-minusgrader-stoppar-de-nya-ambulanshelikoptrarna

  SvaraRadera
  Svar
  1. En mycket bra helikopter som, liksom alla andra typer får då och då, fått ett tekniskt problem som de såklart kommer att lösa tämligen omgående.

   Radera
 2. Dag att Sverige beställer ett antal Seahawk med ubåtsjakttorped och hellfirerobotar. Istället för våra NH90 som inte ens har beväpning än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det är dags att vi anskaffar attackhelikoptrar! Det har varit en förmågebrist i Försvaret under alldeles för lång tid! Tyvärr finns det väl inte med i planerna för det nya försvaret.

   Synd att jag inte är kombinerad försvarsminister, statsminister och finansminister. Då hade det blivit en bra upprustning av försvaret, polisen, rättsväsendet och elinfrastrukturen samtidigt som diverse nånsensmyndigheter hade lagts ner eller fått sina medel kraftigt beskurna med början i allt som miljöpartiet gillar ^^

   Radera
  2. Vi hade ju Hkp 4 som var ett bra system för ubåtsjakt, men den skrotades väl av Alliansen.

   Radera
  3. Hkp 4 är en uråldrig helikopter så det var kanske inte så konstigt.

   Radera
  4. USA levererar nog från hyllan snabbt om vi vill ha seahawk precis som de gjorde med blackhawk.

   Radera
  5. En Sea Cobra och en Seahawk på alla Visby-korvetter hade varit fint.

   Lite fantasi kanske. Men en seriös fråga är varför vi inte har haft attackhelikoptrar? (utöver ekonomiska skäl)

   Radera
  6. När USA trappade ner Vietnam-kriget lär det ha funnits möjlighet att köpa övertaliga AH-1 Hueycobra attackhelikoptrar. Men, frånsett finansieringen, var det inte politiskt gångbart vid den tiden att köpa ett vapensystem som USA använt mot frihetshjältarna från Nordvietnam.

   Radera
  7. Vi har åtminstone haft attackhelikoptrar här för utprovning.

   Radera
  8. På 90-talet utprovades bl a MI 28 av Sverige, i en av de ryska reklamfilmerna så besköts cockpit av en DShK 12,7mm tung ksp-till tonerna av "staying alive"-efter beskjutningen så kikade en pilot fram genom rutan och vinkade....

   Radera
  9. Vi har haft en attackhelikopter, eller åtminstone en pansarvärnshelikopter, HKP 9.
   Det finns två anledningar till att vi i dagsläget inte har attackhelikopter. Den första är att det är väldigt dyrt och inte ryms i försvarets budget utan att tränga undan andra viktigare vapensystem. Det andra är att vi har alldeles för lite luftvärn. Utan eget luftvärn blir de nedskjutna snabbt..

   Radera
  10. Vad ska vi med attackhelikoptrarna till? Vår terräng är allt annat än lämplig för denna form av vapensystem.

   Radera
  11. Nu finns det utrustning att beväpna ordinarie BH med potent bestyckning.

   Radera
  12. @Least. Tack det var sådana typ av argument jag undrade kring. Utveckla gärna, då jag är genuint nyfiken.

   Radera
  13. Kolla youtube armed black hawk så framgår det klart och tydligt!

   Radera
  14. @Rekaren Kanske att kan du finna lite matnyttigt här:
   https://forum.soldf.com/topic/56102-varf%C3%B6r-har-inte-sverige-n%C3%A5gra-attackhelikoptrar/

   Radera
 3. Pandemi men problemen är äldre än så, vad är det för fel på konsortiet som gör att de inte förmår leverera?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du skriver svaret i din egen fråga.

   Radera
 4. Förutom förseningen av Hkp14, har det rapporterats om problem efter att de väl kommit till FM? Har vi också drabbats av detta? Borde väl medfölja affären en del reservdelar i x antal år? Som dessutom redan borde finnas nånstans i ett bergrum, säkert förvarat så att det kan plockas fram om det börjar hetta till. Men det kanske man inte ska utgå från numera...

  SvaraRadera
 5. Tja, de har redan för några år sedan för ett par år sedan att sälja sina knappt använda tiger-atackhelikoptrar pga logistikskäl, så det är väl i samma anda. Hade Sverige haft en vettig mtrl-inköp-policy så finns det väl läge att kolla om några bättre använda hkp att köpa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Appropå ingenting, det verkar som om det kommer att bli oväder på riktigt på den Pontisk-kaspiska stäppen.

   Radera
  2. https://www.theguardian.com/world/2021/dec/12/russia-closer-to-war-ukraine-border-putin-buk-missiles

   Radera
  3. Åtminstone får passagerarflyg passa sig.

   Radera
 6. Om fransmännen mätte progress på annat sätt än antal nonsensmeningar per minut de kan haspla ur sig så kanske de faktiskt skulle lyckas med något till och från...

  SvaraRadera
 7. De köper även nytt artilleri https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-12-13/australia-to-buy-south-korean-weapons-in-boost-to-defense-ties

  SvaraRadera
 8. Det pågår en utredning ang. helikopter för framtiden, vi får hoppas att det mynnar ut i ngt vettigt!

  Norrmännen leasar nu seahawk till sina fregatter (5)4 istället för franskan!

  Vore ngt för kommande svenska korvetter/fregatter att validera SeaHawk med sina 7-9 ton i stället för NH90 med 12-14 ton.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad ska vi med helikoptrar till på våra korvetter till? Behövs inte utrymmet till lite rejält luftvärn istället. Att ha en helikopter på däcket på en svensk korvett känns lite... som om någon fått insperation från San-Tropez.

   Radera
  2. Kan vara bra om man vill transportera någon/något från/till fartyget, eller hämta upp någon ur drickat. Kanske bedriva lite ubåtsspan. Etc.

   Radera
  3. ÖB och försvarsministern får väl åka rep ner på däck?

   Radera