Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-11-26 08:04

Ygemanvintern: Rekordpriser på elen - nu också i norra Sverige

Nu under morgonen har vi alla glädjen över att se höga siffror på elpriset. Just nu kostar elen inte bara 282 öre oskattat, onätat och omomsat i SE3 och SE4, dvs söder om Dalälven, utan priset är hela 131 öre per kWh i SE1 och SE2. De höga elpriserna har alltså även nått det så kallade Norrland, som inte längre bara har 1/10 - 1/30 av södra Sveriges priser.
Kraftnät
Tittar man på varför det är så här, så blåser det väldigt lite samtidigt som det är minusgrader i delar av landet. Vindkraften ger bara 5% av kraftproduktionen just nu, samtidigt som vi är tvungna att exportera el till kontinenten. Vattenkraft står för 53% och kärnkraften för 32%.

Det talas om rekordpriser, men jag är lite osäker på om 282 öre verkligen är ett rekord för en enskild timme här nere i södern. Däremot kan 131 öre upp i den norra rikshalvan handla om de högsta priserna någonsin, eller så pratar vi om högsta medelpriserna för ett enskilt dygn. Priserna låg nämligen runt kronan även i natt, och var inte ens låga nattetid.

Då har ändå Ygemanvintern bara börjat och här nere där bloggaren bor är det just nu endast -0.9 grader.

Man får fundera på vad Anders Ygeman (S) och sju år av MP+S i regeringen kommer leverera för elpriser när det är kallt på riktigt och säg -10 grader i hela landet. Man förstår varför MP hoppade av, så de inte ska få skulden för detta. 

Såväl rörligt som tre års elpris ligger nu på från 110 öre i SE4 och 84 öre rörligt och 65 öre på tre år i SE3. I SE2 är rörligt elpris 29 öre och tre års fast elpris 42 öre och 28 öre tillsammans med 42 öre allra längst i norr och SE1. Det rörliga elpriset avser dock förra månaden, och vad det blir denna månad återstår att se.

Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

67 kommentarer:

 1. -7.2 nu på morgonen, Värmdö. Härligt. Och vindstilla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fan, är det så kallt i Lappland alltså? +5 i Malmö, gräsmattan är fortfarande grön fast det är väl mest mossan som växer kanske. Aja, du får väl ta ner kåtan, hoppa upp på skotren och driva ner renhjorden i nån lite varmare dalgång kanske.

   Radera
  2. Det är ingen fara. Eftersom det går att förutsäga att vädret blir vindstilla flera dagar i förväg är allt under kontroll Högt elpris är blott en illusion, framställd av ondskefulla högerkrafter.

   Dessutom stod det i Expressen i går att Sverige inte har elbrist, so there!

   Radera
 2. Gött! Tror faktiskt MP är stolta, glöm inte att deras ambition är att stänga ned samhället, sätta sig i ring och sjunga we shall overcome iklädda barkhattar och granrisklänningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt fel. De vill stänga ner samhället till varje pris och övergå till noll-energikonsumtion. Det där andra har du hittat på själv.

   Radera
  2. Man kan undra hur de tänkt elektrificera Sverige när prisutvecklingen är så oförutsägbar.
   Tror inte folk blir överdrivet taggade på att skaffa elbil.
   Hade bensinpriset varierat med några hundra procent kanske det skulle bli tydligare.

   Radera
  3. Kollektivt självmord är alltid bäst för klimatet. Allt annat är opportunistiska kompromisser.

   Radera
  4. JH. Ge dem inte några jävla idéer nu...

   Radera
  5. Miljöpartiet är en domedags- och självmords/folkmordssekt, det måste ni förstå nu.

   Radera
 3. Jag reagerade på att det blev ett sånt skarpt hopp från 51 öre till 100 vid midnatt (SE1-2). Väderförhållanden enbart borde väl inte motivera en fördubbling på en timme? Får elbolagsanställda lönekuvertet den 26:e?

  SvaraRadera
 4. Elpriserna i norr beror på att man kör vattenkraften på halvfart för att få isarna att lägga sig.

  https://tt.omni.se/islaggning-i-alvarna-skjuter-elpris-i-topp/a/PoaOkJ

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från att ha varit lite vatten sommar/höst har nu fyllnadsgraden ökat till mer normala nivåer.

   https://www.energiforetagen.se/globalassets/energiforetagen/statistik/kraftlaget/aktuellt-magasinslage-sverige-veckorapport.pdf

   Men levererar inte vindkraften så blir det tufft om det blir kallt, och de två brukar gå hand i hand.

   Nästa vecka blir det kallare i SE3 och 4 så troligen går inte elpriserna under 2 kr/kWh någon gång. Dubblerade elkostnader denna vintern.

   Kan bli valfråga att återstarta Ringhals?


   Radera
  2. Du tror alltså att den nedlagda personalen inte skaffat nya jobb utan helt ideellt sitter kvar på Ringhals och rullar tummarna i väntan på återstart?

   Radera
  3. Jag trodde det var Ben Dover som la ner "personal"? :)

   Nej, men man får väl utbilda nya. Jag tror inte heller att personalen försvinner så snabbt.
   Du vet var Ringhals ligger? Jävligt mycket ute i bushen. Det är inte IT jobb som kan göras på en buss direkt.

   Men ja, tillgång till driftspersonal är ett problem inom k-kraften.

   Men kan man få folk att flytta till Norrland för att tillverka batterier så är kanske inte västkusten ett så stort hinder.

   Radera
  4. Äh, Ringhals ligger trevligt havsnära relativt nära en massa såna där små kustorter där folk brukar trivas.

   Radera
  5. Ringhals ligger på pendlingsavstånd från R&D och tech utvecklingshuvudstaden i Sverige, dvs Gbg med 1.1 miljoner invånare i storstadsområdet.

   Själva Ringhals ligger i Varbergs kommun. Sverige 2:a i turistortsövernattningar efter Visby (de tre storstäderna undantagna).

   Rätt så mycket runtom.

   Radera
  6. Personalen är kvar, man lägger inte ner en kärnkraftsreaktorer över en natt. Tror de är kvar på samma reaktor ett år till.

   Radera
 5. Just el är lite märkligt.

  Om man producerar mindre el så går priset upp. Men vem är det som använder mindre el om priset går upp? Eller finns det dyrare resurser standby som kan producera massor med el som behövs, fast dyrare?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom det är oligopol så kan producenterna styra tillgång för att maximera vinstmarginalen med hänsyn till tillgängliga produktionsmedel då det är marginalprissättning.

   Radera
  2. Känns tyvärr som en rimlig förklaring till varför Stenungsunds oljekraftverk är avställt...

   Radera
  3. Exakt, herr bloggarjefvul får gärna skriva/låta insatt gästskribent utveckla detta!

   Radera
 6. Skönt att vi nu har en borgerlig budget som avsatt ett rejält antal miljarder för byggandet av ny kärnkraft, eller hur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns ingen majoritet för att bygga ut kärnkraften, det handlar om långsiktiga partiöverskridande överenskommelser och du vet att det är så.

   Radera
  2. Ja, det var ju synd att den fascistiska högerbudgeten vann så inte den rosiga vänsterbudgeten med sina miljarder till vindkraft gick genom och problemet hade löst.

   Trams.

   Radera
  3. @Sjunkbomben: Så det du säger är att det är meningslöst att "rösta bort MP" avseende energifrågan? För jag tycker nog att den motsatta uppfattningen förts fram i det här kommentarsfältet åtskilliga gånger.

   Rickard Ohlin: AMEN DOMDÅ!?!?!?!?!?!

   Radera
  4. Oh, en kålsuparteoretiker?
   Finns inget bättre än att peka finger åt andra.

   Det är inte den politiska majoriteten som bestämmer om kärnkraft skall byggas, såtillvida inte regeringen tar över tillståndsprövningen till fullo.

   Sedan återstår problemet att hitta någon som vill investera. Det är väl det enda Nanotec har rätt i när det gäller energifrågan. Ingen vill investera i kärnkraft. Synd att ingen investerar i vindkraft heller där den behövs, dvs SE3 och SE4. så höga elpriser i söder med påföljande effekter för näringslivet får vi nog leva med ett bra tag till, dvs några mandatperioder.

   Återstart av Ringhals och driftsförlängande investeringar är lättare att göra och kostar inte så mycket.

   Radera
  5. @Vem som helst - I termer av el och säkrande av nationellt välstånd och nationell säkerhet så är det nog i vart fall inte helt fel att underhålla den tanken lite djupare än att bara basera sin inställning på en isolerad ideologi.

   Radera
  6. This is your brain on Ayn Rand, kids. Don't do drugs.

   Radera
  7. Men om vi slutar svinga ett tag och ser på saken så med tanke på att staten äger Ringhals och Forsmark och har andel Oskarshamn så finns det väl inget som förhindrar längre att åtminstone pengar tilldelas för förstudier för hur dagens reaktorer ska ersättas eller vattenfall åläggs att börja titta på ersättare eller att pengar avsätts för fördelaktiga lån för ersättningsbyggen.

   Radera
  8. @gbdcrvx - just nu vet jag inte, tidigare makten och MP...

   Radera
  9. @gbdcrvx: Nej precis.

   Radera
  10. Vattenfall satsar redan pengar på förstudier osv när det gäller kärnkraft. Bara inte i Sverige.

   https://group.vattenfall.com/se/nyheter-och-press/pressmeddelanden/2020/vattenfall-fordjupar-samarbetet-om-sma-modulara-reaktorer-i-estland

   Man kan ju fundera på varför där, eftersom det är samma hav som man vill bygga havsbaserad vindkraft runt i Sverige.

   Det visar om inte annat att motviljan mot kärnkraftsinvesteringar är kopplat till ekonomiska risker orsakat av politiken.

   Radera
  11. Är det blykallaprojektet?

   Så det är egentligen många företag i världen som satsar på flera kärnkraftsprojekt.
   Fast då på SMR reaktorer.

   Radera
  12. Tror precis som Ohlin att det är den politiska risken som är problemet. För att investera i Kärnkraft måste man kunna vara långsiktigt. Med dagens svenska politik kan spelreglerna ändras tvärt när som helst hur som helst

   Radera
  13. Rickard, med ett förflutet i kontrollrum på R1 så har jag tidigare skrivit om hur svårt eller för att inte säga omöjligt det är att återstarta R1 & R2. R1 är enklast tekniskt för den har oberoende härdkylning men har ej ansökt om godkännande. Den första stötestenen är bränsle som säkert tar minst två år att få fram. Befintlig driftpersonal som inte måste vara kvar för att upprätthålla säkerheten omskolas till R3/R4 (som har räknat med dem i sina bemanningsplaner), har börjat andra jobb internt eller externt eller kanske i vissa fall fått pensionserbjudanden. Det tar flera år att utbilda helt ny personal. Dekontaminering av vissa system har påbörjats och Vattenfall har en ganska så snabb tidplan för avveckling/demontering av Ringhals jämfört med ex Barsebäck. Det är kört för R1 & R2.

   Radera
  14. Det är fortfarande enklare , billigare och snabbare än att bygga upp vätgaslager,500TWh vindkraft och nya stamnät.

   Radera
  15. Undrar om inte osäkerhet om energiuppgörelsen spelar in också. Om t.ex en SMR räknas likadant som en stor finns ddt inte mycket nytta i att bygga sådana. Men om man istället säger att man får bygga upp till en viss effekt eller gör som i det gamla DDR-Sverige och ålägger energiföretagen att bygga en viss effekt på vissa ställen. Sen så även om det är bra att egna svenska ideer utforskas så har amerikanerna försprång så det vore inte fel att bjuda in några av de mer intressanta koncepten att byggas någonstans, Studsvik kanske?

   Men oavsett detta så kräver en utbyggd kärnkraft lite mer än bara att säga SMR bara för att det får mp i spinn och kanske tilldela pengar till fördtudier med tanke på ledtiderna.

   Radera
  16. Pinsamt. Lycka till. ;-) Ben...

   Radera
  17. Som jag fattat så är efterspelet som ulol 2021-11-26 10:20 skriver.
   Vattenfall-dir. har bråttom att omöjliggöra omstart av iaf. R1 som var formellt klar för regler efter 2020 men det politiska spelet . . njaee ,där Cornu också haft info om.

   Sen ska nån ha erbjudit SvK att hyra båda generatorerna i R1 som svängmassa men dom tackade nej, om det berodde på att Vattenf. satte oskälig hyra pga. att hinna 'döda' anläggningen , eller om SvK ansåg att Vattenf. gick in på deras område har jag ingen aning om.
   England har ju börjat stabilisera genom att bygga om gamla gasgeneratorer till döda generatorer som förbrukar ström i onödan för att stabilisera elen har för mej Danmark gör lika.
   Idag lördag kör Tyskland runt 60% kol-el, dom har lärt sig från förra gången det blåste dåligt . .på en helg

   Radera
 7. Ja, som ingeglid skrev, isläggning på tre vattenkraftdammar samtidigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller förstås att att tillgodose skridskoåkarna. Inget slår blankis på en älv.

   Radera
 8. Isläggning på dammarna...? Nu tycker jag miljöfasonerna gått för långt, jag tycker nog att norrlänningarna kan skaffa iskuber till fredagsgroggen på vanligt sätt istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Iskuber, hembränt fryser inte och det vet du.

   Radera
  2. Bra där Ben, ett gott skratt gör dagen! Håller med. En granne sålde sitt radhus för någon månad sedan. Köket hade faktiskt endast kylskåp. Det är ju så kallt här uppe ändå så kanske var omotiverat med frys.

   Radera
  3. Norrlänningar destillerar inte hembränt, utan de lägger det i frysboxen. Det har jag hört från en osäker källa. Det har att göra med olika fryspunkter.
   Det är väl odrickbart för vanligt folk oavsett metod.

   Radera
  4. Har inte så mycket med norrlänningar att göra. De som jag känner gjorde helt utmärkt hembränt, med riktigt bra maskiner.

   Att frysa öl för att öka på procenten är nog inte något norrländskt per se utan något som har med IQ och inkomst att göra. Som jag kommer ihåg det var det bara unga personer med låg inkomst som höll på och slaskade med mäsk och sånt.

   Provade själv EN gång men det var alldeles för mycket jobb jämfört med att gå och köpa det färdigt. Gillar inte sprit heller, så det blev en dubbel no-no.

   Radera
 9. Vänta nu, stoppa presserna! Så ni menar att när det inte blåser så kommer ingen el från alla dessa vindsnurror??? Är det samma sak om solen inte lyser med solpaneler?

  Nu ser jag fram emot den följande diskussionen där ett nick kommer argumentera sig blå för hur fantastisk vindkraft är, hur många ansökningar som finns av havsbaserad vindkraft (PS flera kommuner verkar säga nej till det förresten) och att kärnkraft är JÄTTEDYRT!!! Ett annat nick kommer idiotförklara första nicket och påtala vikten av baskraft, svängmassor och annat som jag inte vet vad det är!

  Under tiden kommer inte ett skit hända, elen kommer vara lika dyr och Ygeman lika frånvarande, oppositionen lika lam och MP fortsatt lika verklighetsvägrande helt enkelt därför att Sverige har blivit landet där symbolhandlingar, godhetsknarkande och icke exekvering numera är de 3 pelare vi lutar nationen mot.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade detta kommentarsfält fått styra Sverige istf Riksdagen skulle det blivit åka av.

   Nu har min dator uppdaterat sig så dags att bygga BNP igen.

   Radera
  2. Instämmer till fullo, Brasklapp!

   Radera
  3. Precis.
   Tyvärr precis så.

   Radera
  4. Rekommenderar Svenska Kraftnäts "Kontrollrummet". Vidare rekommenderar jag att du tittar på hur det går för Uppsala Batterilager och hur det går för Simrisprojektet.

   Det är lätt att peka ut en enskild syndabock, men:

   a) Vårt elnät består av och kommer fortsätta bestå av olika kraftslag
   b) Energilagring är jättestort och kommer bli ännu större inom de närmaste fem åren
   c) Finns inget billigare kraftslag än Solpaneler idag.

   Är man orolig för framtida elpriser, skaffa solceller. Som ett exempel: Solcellen.nu erbjuder privatpersoner ett 10 kW system med c:a 10 kWh batterilagring för 150 000 kr - installation ingår. Detta kan producera upp till 16 000 kWh per år.

   Slår vi ut det på 20 år och antar en medelproduktion på 12 000 kWh per år (väldigt lågt räknat), så har vi färdigskattad el för 63 öre / kWh. På 30 år är det 42 öre / kWh.

   Ett annat sätt att räkna på det är hur mycket 12 000 kWh kostar. I mitt hushåll betalar jag c:a 125 öre för elen inklusive överföringsavgifter och skatter. Ibland mindre, ibland mer. Detta är då vad jag får om jag tar min elräkning, drar av fasta avgifter, och sedan delar det som blir över med antalet använda kWh.

   12000 kWh för 125 öre per kWh är 15 000 kr. Det tar alltså 10 år att få solpanelerna att betala sig själva.

   Radera
 10. Har område 1-2 och 3-4 blivit ihopslagna i smyg?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tack.
   Jag är väldigt glad över den nya VP som har 50% högre kapacitet. Förhoppningsvis sparar det 10-20% på elförbrukningen.

   Den är också ny till skillnad från den gamla som hade kunnat rasa när som helst.

   Radera
  2. Jag har också ny pump, det är en stor skillnad mot den gamla från 2005.

   Radera
 11. Kanske dags att skaffa egen baskraft i form av dieselgenerator. Business caset blir ju bättre i takt med skenande elpriser och sänkt drivmedelsskatt....

  SvaraRadera
 12. så det är inte bara vinden som jävlas med Ygeman genom att inte blåsa utan nu också vattnet genom att övergå i fast fas. Hur blir man så ogillad av naturkrafterna att de gaddar sig samman på detta sätt?

  SvaraRadera
 13. I morse pratade man med en "analtyiker" på Byxia(?) och han nämnde att efterfrågan på el är hög, och vindkraften står still.

  Men inte ett ord om de saknade reaktorerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sannolikt Bixia...
   Klart han inte sade? Energipolitiken har ju gett honom ett arbete som inte borde finnas. Han och hans kollegor på andra företag förstärker Sveriges problem när de jagar vinstoptimering, men det är de sannolikt inte ens medvetna om.
   Hans tjänst fanns inte för bara nåra år sedan. Med stabilitet var det nämligen inte lönsamt för mindre aktörer att spekulera i vind, molnighet, kommande års vattenmagasin eller produktionen i Danmark och Tyskland, ha sammarbete med branchkollegor i hur produktion planeras och när revisioner inträffar(för prisets skull), osv, osv.

   Radera
 14. Jag valde för 18 månader sedan att binda upp mitt elavtal på 55 öre/kWh. Förvisso ett lite dyrare pris då; å andra sidan är det en trygghet att veta att det inte blir dyrare än så. För privilegiet av en till två tusenlappar per år så får jag en mycket mer planerbar elkostnad. :)

  SvaraRadera
 15. För övrigt; Vilken tur att den borgerliga budgeten gick igenom och att dessa tre kärnkraftsälskande partier spenderade hela noll kr på att starta nya kärnkraftsprojekt.

  SvaraRadera
 16. Jo, visst är framtiden spännande. 3-4 år av elpriser som dessa och utbyggnad är given. Synd bara, som sagt, att vi kommer att förlora 3-4 år helt utan anledning.

  Fast det är klart, om vi antar att det blir brownouts i den nära framtiden så kanske beslutsprocessen påskyndas. Att vi under tiden vräker ut CO2 i atmosfären verkar ju inga miljövänner bry sig om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja några brownouts är nog enda lösningen, för att folk skaförstå att intermittent elproduktion är kejsarens nya kläder.

   Radera
 17. Min strategi är att härda ut och använda el så länge det är tillgänglig, åtminstone till smärtgränsen är nådd, och spara på fasta bränslen som ved och gas så länge som möjligt. En m³ torr björkved börjar kosta mycket nu också.

  SvaraRadera
 18. Imorgon är Sverige likställd, alla få lika dyrt

  SvaraRadera
 19. Bara en tidsfråga innan man kommer kunna läsa om eltjuvar i tidningen.
  Lär bli populärt att koppla förbi mätare om detta fortsätter.

  SvaraRadera
 20. Hoppas på så höga priser som möjligt hela vintern.
  :)

  SvaraRadera