Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-11-21 16:39

Ygemanvintern: Extrema elpriser hela dygnet från Ystad till Uppsala när det är minusgrader

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S)
I natt ser vi återigen ett smakprov på vad Ygemanvintern har att erbjuda för elpriserna. Nu blir det extrema elpriser hela dygnet i SE3 och SE4. Även om priserna är högre dagtid, så pratar vi fortfarande om runt 100 öre per kWh ex skatt, moms och elnät nattetid, samtidigt som temperaturen kryper under nollan. Både elhandelsområde SE4 Barsebäck - Oskarshamn och SE3 Varberg - Östhammar får dessutom nästan exakt samma priser och Skåne tar inte längre hela smällen när vinterkylan biter.
Elpriser idag söndag och i morgon måndag Data: Nordpool
Vinterkyla innebär alltså att SE3 inte längre skyddas av SE4, utan elpriserna blir ungefär samma i de två elhandelsområdena när det kryper ner under nollan i natt och i morgon. Några låga elpriser blir det alltså inte i natt, utan runt 100 öre. Sedan toppar elpriserna på 285 öre per kWh under morgonen när alla ska duscha, sätta på kaffe och tända ljuset.

I SE1 och SE2, det så kallade Norrland, så tuggar elpriserna på runt 17 öre per kWh hela dygnet.

Nästa natt blir dock mildare och därmed faller elpriserna tillbaka åtminstone nattetid.

Själv har jag ställt in elbilen på 60% laddning från tidigare 80% laddning under helgens mycket låga elpriser nattetid och kommer inte behöva ladda elbilen på några dagar, ens nattetid. I morgon natt ser dock priserna ut att bli okej igen.

En slutsats av detta är att när Ygemanvintern är här på riktigt med konstanta minustemperaturer i SE3 så kommer elpriset vara mellan 100 och 300 öre under dygnet, om inte ännu högre. Det blir trots allt bara strax under nollan i natt. Diskutera i små grupper var elpriset landar när det är -10.
Snart

Då det är som kallast på natten, generellt, så kan det mycket väl bli så att vi framöver alltså inte har låga elpriser på natten under vintern, eftersom den lägre övriga förbrukningen kompenseras av ökat uppvärmningsbehov.

Kaminen är för övrigt förstås igång nu när det både är kallt och dessa elpriser.

Mys.

Medan det fortfarande är tillåtet att värma med ved, ens här på landet. EU vill ju att vi ska sluta med biobränslen för att lagra CO2 i vår skog, som alibi åt resten av EU som istället ska elda fossilgas.

Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

50 kommentarer:

 1. Har låst till 67 öre i en vinterlåsning mellan 1 okt- 31 mars. Var sådär småkul i september med skenande priser och värmen på mot slutet.

  Får se hur detta går men ångest har man som villaägare.

  Hur europa kunde hamna här är fan en gåta för historikerna att lösa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja om 82 miljoner tyskar går från 18 kärnkraftverk till 0 på ett begränsat antal år så har det en påverkan på utbudet av el samtidigt som vi i sann EU anda skapat en gemensam europeisk elmarknad. Tyskarna har just nu 6 reaktorer kvar och de avser att stänga 3 till (varav 2 i norra Tyskland) i december i år.

   Tyskarna hade ingen bra plan på hur de skulle ersätta fossilfri kärnkraft, så nu tar de fransk och svensk kärnkraft istället.

   Macron har ju talat allvar med Merkel om kärnkraften, men om det leder till nåt är väl oklart.

   Om Tyskland stänger ytterligare två reaktorer strax söder om Skåne i vinter, vad tror ni kommer att ske med elpriserna i SE4 och SE3?....

   Radera
  2. Tror inte det påverkar så mycket i vinter, begränsad överföring borde vara det som begränsar påverkan av Tysklands kortsiktiga energi politik som nog får anses vara nära katastrof. Men EU är ju med all rätt ett samarbets projekt så den delen är ju rätt, än att vi räknade med att kunna avveckla saker hittar och lita på import är ju en annan femma.

   Radera
 2. Priserna går rätt bra förute utifrån vädeeprognosen. Det blåser väldigt lite här i söder fram till i morgon eftermiddag, därefter börja västanvinden ta i. Dvs en topp på morgonen men som trycks ner på eftermiddagen när vindkraften levererar.

  Lär vara ökad kapacitet också i nätet från förra veckan som jämnar ut SE3 och 4.

  SvaraRadera
 3. Har just tagit en ny Jötul spisinsats på 6 kW idrift, funkar utmärkt. Tillsammans med kakelugnen kan vi hålla huset varmt även när det bli -20 i vinter. Elverk på 5 kW gör att vi kan hålla allt annat igång i alla fall en begränsad tid. Hoppas nu bara att inte elhandlaren går i KK, då kan det bli dyrt att köpa el.
  Om folk bara visste vilken skör tråd elnätet hänger på vid höglast, räcker med att en billig frånskiljare på stamnätet havererar, det har ju hänt förr. Förstår att folk på SvK slutar, jag skulle heller inte vilja känna mig delaktig i detta vansinne. Tur att terroristerna ännu inte insett möjligheterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du säker på det. Strömavbrotten i Stockholm pga ljusbågsreläer kan varit ett test. Enkelt att lösa ut dem.

   Radera
  2. Obehaglig tanke men visst, enkelt med en fotoblixt att trigga en ljusbågsvakt. Går ju att slå ifrån dem och hoppas på att ingen "riktig" ljusbågen uppstår, det är ju trots allt ytterst sällsynt och leder i så fall bara till att mer utrustning skadas. Det kommer att lösa ut ändå men lite senare.

   Radera
  3. För personen som står där är det rätt skönt om det löser nån halvsekund snabbara på ljusbågsvakter.
   Förövrigt behövs ingen fotoblixt, räcker med en bra LED ficklampa och inspektion i HSP-facket.
   (har testat själv...)

   Radera
  4. Cornu. Är uttrycket "Ygeman-vintern" ditt påhitt? Att ge "Ygis" skulden?

   Radera
  5. Det är inte vilka som helst som har tillgång till ställverken.
   Det är liksom inga tavelförsäljare som bara "råkar" hamna där.
   Likaså har de flesta som får arbeta i ställverk genomgått en säkerhetskontroll.

   Vi vet att de löste ut vid höga belastningstoppar.
   Sen får var och en dra sina egna slutsatser av vad som orsakade elavbrotten.

   Radera
 4. Måste ha missat något, men vad har Ygeman med elpriserna att göra?
  Att man ogillar politiker och partier är en sak men att upphöja Ygeman och namnge en hutlöst högt energikostnad hens namn är väl att flytta fokus från avigsidorna i en global marknadsliberal politik till ett problem med en politiker vi inte gillar. Varken Ygeman eller den som efterträder honom kan inte göra annat år energipriset än att likt flugan på väggen titta på och byta plats lite då och då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åjo, nu trampade S ner dörrmattan MP och gav Cementa förlängt tillstånd. 2023 när MP och C är avhängda kommer det planeras för ny kärnkraft. Visst kommer det ta tid innan det är klart.

   Radera
  2. Behöver inte planeras. Finns två block i Ringhals som kan ta investeringar på ca 5-10 mdr, sedan tuggar de på.

   Men då blir alla vindkrafsinvesteringar olönsamma, och det går inte för sig.

   Radera
  3. Menar Ohlin på allvar att två block på Ringhals får en påverkan på priset alls?

   Radera
  4. Ringhalsverken ligger ju rätt placerade för SE3-4. Det är väl där man behöver mer mos?

   Radera
 5. @-ch- Att vår produktionsapparat och vårt elnät ser ut som det gör är helt och hållet resultatet av politiska beslut. De som styr nu har suttit i 7 år utan att ens erkänna att vi har ett problem, för att uttrycka sig lindrigt, så nog finns det fog för att peka finger. Sen visst är synderna också äldre än så men det är sittande politiker som har ansvaret nu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt! Ygeman får hoppa ned från väggen och börja göra rätt för sin lön!

   Radera
  2. Om inte detta blir en valfråga så får nog Annie Lööf äta om sin sko !

   Radera
  3. "Hjälper inte att piska en d-d häst"...

   Radera
 6. Det är så lustigt hur du larmar om detta samtidigt som du stolt beskriver hur problemet enkelt tacklas. Om en andel av befolkningen anpassar sig så som du beskriver så ska det här nog gå bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om bloggen: "
   Bloggens ambition är att ha fel i allt. Genom att skriva om potentiella problem innan de uppstår eller förvärras kanske vi kan undvika dem eller reducera deras konsekvenser."


   https://cornucopia.cornubot.se/p/om-bloggen.html

   Radera
  2. Vem har sagt att problemet enkelt tacklas? Inte bloggen i alla fall. Vedvärme och solceller är ju förunnat oss som bor på landet i stort sett. Alla kan inte "byta" sommarsolel mot lagrat vattenkraft som bloggen även om det är privatekonomiskt riktigt. Om man försöker att ha två tankar i huvudet som bloggen brukar påpeka så måste man skilja privatekonomi-privatenegi från nationell energi- OCH effektförsörjning.

   Radera
  3. det är nog svårt att föra över cornus livstil och förutsättningar på den arbetande mariotetsbefolkningen.

   Radera
  4. Men i stan har ju många möjlighet till fjärrvärme, om fjärrvärmen dessutom producerar kraft så ökar ju faktiskt elproduktionen när det blir kallare... En gammal smart uppfinning från socialisttiden. Konstigt att höra alla liberaler höja kärnkraften till skyarna, är ju ffa kommunist och socialistteknik, klarar sig inte på en fri marknad.

   Radera
  5. Fjärrvärmen förutsätter fungerande elproduktion. Våra förståndsutmanade politiker har dessutom lagt straffskatt på el som produceras som mottryckskraft vid fjärrvärmeproduktion så det gör man inte i så stor omfattning som förr trots att det är en tekniskt mycket bra lösning som utnyttjar bränslet till oöverträffat hög verkningsgrad.

   Radera
  6. Exakt vad klarar sig inte på en fri marknad kärnkraft eller fjärrvärme?

   Radera
  7. Btw, mitt fjärrvärme pris höjs 1% 2022
   Leverantören var noga med att påpeka att det var under KPI

   Radera
  8. Kärnkraften klarar sig inte på den fria marknaden för den är straffbeskattad och får bära kostnaden för den skattesubventionerade vindkraften som dessutom gör kärnkraften mindre lönsam.

   Radera
  9. Tar vi dessutom hänsyn till miljöpåverkan så påverkar kärnkraft miljön en bråkdel av vad vindkraft påverkar.

   Radera
  10. @Tim, så det skulle innebära att en taktisk move kärnkraften skulle kunna göra om de var en grupp är att pausa helt enkelt elproduktionen från kärkraftverk så skulle vindkraftproduktionen genast bli märkbart dyrare? Flame-wars inom energisektorn.

   Radera
 7. Solceller på villatak är inte en systemlösning utan bara en skattesubvention av medelklassen, lika ränteavdraget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, det var inte så mycket subvention. Inte ens motsvarande momsen. Med dagens elpris blir det privatekonomiskt lönsamt ändå. Men för mänskligheten hade det varit bättre om panelerna hamnat i Andalusien i stället för i midvintermörka Sverige

   Radera
  2. Jag har inte ifrågasatt att det är privatekonomiskt lönsamt. Jag kan räkna.

   Jag ifrågasätter om det är vettigt att samhället lägger flera miljarder på detta varje år.
   Skatterabatt på exporterad el, och subvention vid installationen. Rot eller solcellsbidrag, beroende på när de installeras.

   Radera
 8. Jag har funderat mer på vilka elpriser vi kan få i vinter. Det brukar sägas att elpriserna sätts på marginalen d.v.s av den dyraste producenten.Antar att Karlhmamnsverket är bland de dyraste.

  Det kanske inte kan bli speciellt högt eftersom SVK begränsar import/export p.g.a nätstabilitet och de dyraste verken vi har är inte så hemskt dyra. Är det något jag missat? Finns det flera faktorer? Kan man reglera priset på utbud/efterfrågan?

  Vad händer egentligen vid stark kyla och vindstilla? Går priset upp en bit och sen är det rullande brownouts som gäller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett exempel på begränsad import: https://umm.nordpoolgroup.com/#/messages/6b70e924-acb5-4a6e-8fe7-e36ad5966f21/1

   Radera
  2. Ser att sverige har gasturbiner som störningsreserv. De är nog inte billiga i drift: https://www.uniper.energy/sverige/reservkraft/gasturbiner

   Radera
  3. Ja, de går in då nätet är nära kollaps. Det finns kraftreserv, Karlshamn. Sedan har du ca 1500MW störningsreserv , främst i form av gasturbiner och främst i SE3 och SE4. Störningsreserven går in då transmissionsnätet drabbas av störningar eller någon större produktionsenhet faller från.

   Effektreserven skall aktiveras då det råder prognosticeras obalans på marknaden, dvs mer el kommer förbrukas än vad som finns tillgängligt.

   Läs mer här:
   https://www.svk.se/aktorsportalen/systemdrift-elmarknad/information-om-stodtjanster/effektreserv/

   Det bådar inte gott för framtiden. Mer vindkraft - systemet går ner.

   Radera
  4. Det finns mer reservkraft.
   Sjukhus och vissa andra kan hjälpa till vid behov.

   Radera
  5. Anders.
   De är redan med i beräkningen.

   Radera
 9. När den nya industrin i norr är up and running är det slut på billiga elpriser även där.

  SvaraRadera
 10. Eldar också i braskaminen. Det värmer litet extra om det retar vattenmelonerna.

  SvaraRadera
 11. Här är en ganska bra artikel om finansieringen av vindkraften och varför det fortsatt byggs ut trots överkapacitet.
  https://www.svebio.se/press/blogginlagg/varfor-bygger-man-mer-vindkraft-an-nagonsin-nar-elpriset-ar-nara-noll/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant. Vissa menar ju att PPA är det som driver investeringar. Greenwashing?

   Radera
  2. Jo.
   Med en twist.
   Andra får betala dyrt för elen.

   Radera
  3. @Anders Rydén. Intressant länk även om det är en partsinlaga. Men det där låter som en säker placering av investeringspengar för att veta att man iaf inte förlorar mer än en viss mängd. Är det SVK som betalar för den garanterade mellanskillnaden? Samtidigt behövs ju mer effekt totalt set enligt prognoser.

   Radera
 12. Grafen ser helt klart ut som en Socialdemokrat som ger dig fingret.
  Vi förstörde Sverige för dig och du får betala. Det blir inga nya industrijobb med dessa priser.

  SvaraRadera
 13. Är i såna här lägen glad att jag bor i SE2 och har billig el.

  Sommarstugan ligger dock i SE3, ironiskt att få jod-tabletter på posten pga. närheten till Oskarshamn men samtidigt har skyhöga elpriser.

  SvaraRadera
 14. Tycker detta är förmätet, ni måste förstå att Ygemans studier i Kriminologi (1 termin) gör honom synnerligen lämplig att bedöma svensk elförsörjning [sic!]

  SvaraRadera