Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-11-14 17:46

Ygemanvintern är här - ca 30x så höga elpriser i Skåne som i Norrland under måndagen

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S)
Ygemanvintern stabilieras allt mer och det börjar bli rätt förutsägbart hur elpriserna ser ut i olika delar av landet nu när läget inför vintern börjar stabilisera sig. Under måndagen kommer elhandelsområdet SE4 Lomma - Oskarshamn att som högsta ha ca 30x så högt elpris som i Norrland då fyra av fem kärnreaktorer i området lagts ner medan SE3 Varberg - Östhammar med sina kärnkraftverk bara kommer ha 7x så högt elpris som i Norrland, eftersom bara två kärnkreaktorer av fem i området lagts ner.
Elpriser måndagen den femtonde november
Därtill så är det alltså extrema prisskillnader natt - dag i SE3 och SE4, vilket ger stora möjligheter att sänka elkostnaderna med timmätning. 

Under måndagen kommer elpriset vara ca 14 öre hela dygnet i Norrland SE1 och SE2, 14 öre nattetid i SE3 och cirka 100 öre dagtid, medan det dagtid i SE4 kommer vara mellan ca 200 och 300 öre.

Det här mönstret börjar upprepas allt mer och visar hur det ofta kommer vara under denna underbara Ygemanvinter där Sverige inte har elbris, eftersom SE4 exporterar till kontinenten och alltså får kontinentens elpriser.

Intressant att prisspikarna runt morgon och kväll allt mer försvinner i SE3, och är bara kvar under helgerna. Antagligen har detta med ökat uppvärmningsbehovet och inte bara frukost, morgondusch och middag hos hushållen.

Räkna med att det är minst så här illa det kommer se ut i vinter, eventuellt värre.

Nedanstående är innehåll från bloggens samarbetspartner Compricer.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

92 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Heja Jönsson! Jag är med.

   Radera
  2. Skriver alltså under på att nuvarande energipolitik är helt ute och cyklar.
   För ett antal år sedan hade vi stabila låga elpriser och ett mycket robust system. Idag har vi ett mycket sårbart system och priser som rusar.
   Vad i vår produktionsmix är det som skiljer tro?? Vad är det vi har ställt om ifrån?

   Radera
 2. För att vara exakt så ligger oskarshamns kärnkraftverk i SE3 och inte i SE4. Gränsen är inte exakt densamma på stamnätsnivå som på lokalnätsnivå. (Ledningarna från Oskarshamn matar norrut mot Linköping/Norrköping lite förenklat)

  SvaraRadera
 3. Det är S önskedröm i Stockholm att låta skåningarna betala högre skatt i absoluta tal än resten av Sverige och dessutom låta Vattenfall göra enorm vinst.
  Var det av miljöskäl som reaktorerna stängdes?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Barsebäck stängdes eftersom dansken hotade med invasion.

   Radera
  2. Å sen stämde dansken i EU domstolen som tvingade oss på elhandelsområden.
   Gå aldrig en dansk till mötes, då ger du han bara ytterligare en chans att lura dig.

   Radera
  3. Det var nog väldigt smidigt att skylla på dansken. Finns det någon dansk omröstning eller säker undersökning som visar vad de egentligen tyckte?

   Radera
  4. "Reaktorerna togs ur drift 1999 och 2005 som en del av en energipolitisk uppgörelse mellan socialdemokraterna, centerpartiet och vänsterpartiet. Stängningen av Barsebäck gjordes också i utbyte mot att 2010 försvann som slutdatum för den svenska kärnkraften."

   Radera
 4. Sveriges bidrag till CO2 måste ju vara minimala globalt sett. Ändå hamrar miljöpartiet på som om det hänger på oss om jorden går under eller inte. För 20 år sedan gjorde jag av med 10.000 kWh per år i mitt hus. Idag ligger årsförbrukningen på ca 4.000 kWh. Byte av lampor, inne på min andra luftvärmepump, egen fossilkamin, egen ved o.s.v. Uppvuxen i Sthlm såg man tidigare oljetankbilarna vid alla hyreshus, familjebostäder och villor. De flesta hade oljeuppvärmning. De är i stort sett borta idag. Jag har en bensindriven bil, tyvärr en bensinslukare men kör inte mer än max 1000 mil/år. Som pensionär efter ett liv i vårdsvängen har man inte lön/pension att köpa en elbil. Hoppas att Symbolpartiet, det s.k. miljöpartiet försvinner rakt ut i det kalla universum för alltid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns kvar fler oljepannor än man kan tro i sthlms flerbostadshus. Spetsvärmen är ofta olja.

   Radera
  2. Elbolagen har dragit ner byxorna på politikerna, med sina knappt godkända betyg blir Ygeman bortfintade på 5 s och säljer ut vår elmarknad. Nu köper kinserna upp vindkraften också som från början finansierats av elkonsumenterna. Genom att få bort baskraften från södra Sverige som skulle gett ett enormt överskott kan vindkraft istället säljas med hög marginal tack vare marginalprissättningen. Blåser det inte så är det konsumenternas problem då dyr reservkraft inte påverkar vinsten hos producenten.

   Radera
  3. Vi har nyligen sänkt årsförbrukningen från 19.000 kWh till 11.000 kWh. Två sommarstugor, den ena amatörbyggd med minimal vindsisolering slukar energi. Efter renovering och dubblering av boytan + en braskamin i gäststugan har förbrukningen gått ner drastiskt.

   Radera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. Energieffektivisera, vår tillgång till billig elektricitet är förbi. Nu gäller detsamma med elen som för övriga tillgångar, använd smart och effektivt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med den logiken borde Norrland också ha 300 öre per kwh. Då kommer de också behöva effektivisera, vilket de kan skita i nu.

   Radera
 7. Vi planerar att gå över till tim-mätning av elförbrukningen, men det tar tre månader innan ändringen träder i kraft hos Vattenfall, så det hjälper först till våren.

  Nu är den dåligt isolerade altanen äntligen inbyggd, med dubbelt så mycket isolering i golvet plus ett rum ovanpå, jämfört med tidigare. Jag hoppas på varmare golv i vinter.

  En byggfirma gjorde jobbet och jag hjälpte till att bära verktyg och material och städa efteråt, så mjölksyran sprutar ur armbågarna idag. Jag tog en Panacod (knark som syrran förser mig med), för att lindra värken och förhoppningsvis få mer gjort även idag.

  Isolering och gjutning av 10 kvm av källar-golvet och isolering av en källar-vägg ska ske till våren, cementen är redan hamstrad och sanden och makadammen finns sedan förut.

  Det kanske blir extra isolering även på vinden, om någon orkar, Pygmé-jobb, trångt som attan.

  SvaraRadera
 8. Jag köpte ett tyngd-täcke, ett extra tungt och varmt täcke, som ska hålla mig varm i vinterkylan. Ett duntäcke ovanpå. 15 C i rummet varje natt, fryser bara om axlarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde tyngdtäcken innehöll något slags metallkulor - måste väl bli kallare?

   Radera
  2. Korrekt Peter, jag blir mer och mer övertygad om att den där marjatta är en bot.

   Radera
  3. Skillnaden mellan en bot och ett original är hårfin...

   Radera
  4. Glaspärlor, har jag för mig. De är inte jämnt placerade, heller, utan i påsar längs kanterna, så man blir liksom fastlåst i sängen, en slags "tvångströja" i form av ett tungt täcke. Man får inte ha bråttom att komma upp, det tar sin lilla tid att stångas med täcket och komma loss.

   Radera
  5. KurtRune, Kurt Rune, pil-botta dig, pil-botta dig,
   Jag vet nånting hemligt som bara är för mig.

   Radera
  6. "KurtRune, Kurt Rune, pil-botta dig, pil-botta dig,
   Jag vet nånting hemligt som bara är för mig."

   Å andra sidan tror jag inte utvecklingen inom AI nått såpass långt att en bot skulle kunna generera den där frasen...

   Radera
  7. Pilutta är ett svenskt ord som introducerades av Astrid Lindgren med figuren Madicken.

   "Pil-botta" är Marjattas skämtsamma version pga "bot"-anklagelse.

   Radera
 9. Risken finns definitivt att det blir mycket värre. Rejäl kyla, inga vindar och en snabbstoppad reaktor. 50 kr/kWh?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Närmare -35 C har det varit som lägst på Värmdö i Stockholms skärgård där jag bor. Då gäller det att elda som sjutton för att vattenledningar och VVB inte ska frysa. Och skruva upp termostaterna i vägg-elementen likaså.

   Alltså kommer elpriset att skena i landet, om många gör som jag, skyddar sina vattensystem. Alltså, ju kallare ute, desto varmare måste man ha inne, och då ska man verkligen inte snåla på elen och det kommer att bli VÄLDIGT DYRT!

   Radera
  2. Jag glömde nämna vattenmätaren av järn (gjutjärn?) som man hyr och som är VÄLDIGT DYR att ersätta, om den spricker pga kylan. Som mest har det varit tre dygn långa strömavbrott där jag bor i mitten av Värmdölandet, men efter stormen Alfrida var det många som var utan el i 5-6 veckor på öarna utanför. Spruckna VVB är en sorglig, men vanlig syn härute.

   Radera
  3. Om väderprognosen förutspår -35 C eller åtminstone -30 C, så behöver hela huset användas som värme-magasin, utifall att det blir ett långvarigt strömavbrott. Då gäller det att elda som en vettvilling, dock utan att elda upp huset.

   Radera
 10. Jag blir svårt förbannad på politiker som vid val får makten, i det är fallet (socialdemokraterna), och de stödpartier som får makt trots 5-10% röster, (miljöpartiet, centern, liberalerna). De genomför en politik som den röstande befolkningen inte fullt ut står bakom. Eller förstår till fullo. T. ex. energipolitiken. Allt för att behålla makten. Hade önskat mig ett folkligt uppror men det ligger nog inte i våra gener.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Ett folk som vill ha politisk förändring, men som är ovilliga att ifrågasätta liksom granska sig själva – att inse att deras grundläggande värderingar står i vägen för politisk förändring."

   Radera
  2. Du har inte provat att bli politiker?
   Nästa år är det valår och listorna till kommunerna är inte satta än så det är bara att gå med i ett parti.
   Sitta och gnälla förändrar inget.

   Radera
  3. Har du läst denna bloggen. 0% chans för mig att bli politiker. Dessutom vill jag ej ha maktbö och förtrycka andra.

   Radera
  4. Det är alltså så att men inte får ha åsikter om man inte själv är politiker?

   Radera
  5. Det är lite ruggigt att det finns folk som anser att när valresultatet är klart och partierna gjort upp sins emellan, så ska folket hålla käft och inte ha några åsikter om den förda politiken om de inte är politiker själva. Så de i befolkningen som inte har möjlighet eller vilja att arbeta politiskt (nästan hela svenska folket) har inte någon rätt att uttala politiska åsikter mellan valen? Det finns länder där det är så men där vill jag inte bo, Mats.

   Radera
  6. ".. det är ensamt på toppen när man lever i ett land där människor drivs av egennytta och sin egen småsinthet. Det gör svenskar till ett mycket tragiskt folk, som kommer att tvingas till förändring, om nu svenskar vill ha ett långsiktigt samhälle som bygger på gemenskap och sammanhållning, snarare än att se till sig själv och sin egen plånbok, och för att svenskar ska få mindre av det de har nu.

   För det går inte längre att svenskarnas vardag kretsar kring tv-tablå, shopping och fredagsmys. Det är hög tid att svenskar tar sitt individuella ansvar, och släpper sina inneboende bedrägliga vanföreställningar, och reser sig som individer, och släpper tanken på ägande och materialism.

   Först då når vi politisk förändring på riktigt, som också är långsiktigt hållbar!"

   Andreas Swedberg

   Radera
  7. Pensionären du ska ha din möjlighet att torgföra åsikter. Jag tror ändå få förutsåg bristen på gas just i vinter. Visst går det att säga att dåvarande styrelse i Vattenfall fattade fel beslut, men det ger föga att beklaga sig över om om och önska en annan historia.   Det är gasbristen som nu i första hand ger så stora prisskillnader mellan norr och söder. Det andra stora skälet är att ledningskapaciteten är för låg för vi har mycket och ökande mängd el i norr. Snabbare ändring av lagar och mer resurser till Svk är vad som behövs idag.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  8. Elpriserna har varit ökande sedan Ringhals stängdes.

   Radera
  9. Tack Nanotec för att Du bemötte min åsikt och inte min rätt att uttala mig! Hatten av! Min kritik gäller stängningen av kärnkraftverken och den kommande miljöprövningen av de mindre vattenkraftverken samt underlåtenheten att på ett tidigare stadium se till att överföringskapaciteten byggdes ut mellan norr och söder. Bl.a.

   Radera
  10. Rickard och det var orsaken till gasbristen eller? Snart två års utveckling.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  11. Det är naturligtvis åtgärder som utförts för att öka elpriserna. Under början av 10 talet när vindkraftsexpansionen ökade var elpriset extremt lågt i Sverige varför man genomförde åtgärder för att öka exportkapaciteten och höja elpriserna inom landet vilket ger ökad lönsamhet åt främst de vindkraftsinvesteringar som gjorts. Ett särintresse.

   Naturligtvis är ingen intresserad av att investera i 500TWh vindkraft, utan elpriset kommer hållas på europeisk nivå. Det är så det blir.


   Att det finns en utväxlingsvinst i förädling av el i Sveriges näringsliv långt mer värdeskapande än ren naturresurs på export verkar vara irrelevant.

   Radera
  12. Rickard och ändå fanns det ansökningar för 500 TWh i augusti. Har någon dragit tillbaka sin ansökan?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  13. Klart det finns 500 TWh i ansökningar, lönsamheten finns för att elen kan exporteras till höga priser. Vår tids guldrush.

   Radera
  14. Svar på Pensionärens första inlägg:

   Du blir alltså förbannad på demokrati? Det är ju vårt (väljarnas) fel som sprider våra röster på ett sådant vis att partierna sen måste förhandla med varandra för att överhuvudtaget få någonting alls gjort. Inget konstigt i det över huvud taget faktiskt.

   Mer direktdemokrati är de enda bra alternativet, men intresset för det är fortsatt svalt i Sverige var jag kan se. Än en gång väljarnas fel alltså.

   Radera
  15. Självklart drar man inte tillbaka ansökan. Då tar någon annan över.

   Det är inmatning. Betyder ingenting för vad som blir av.

   Radera
  16. Nanotec. Skulle vilja hävda att nedläggning av kärnkraft är största orsaken till elpriserna och inte gasbristen. Visst är man beroende av gas i tyskland och där byggs det gaskraftverk, men hade man haft kvar gamla kärnkraftverk och kanske byggt ny kärnkraft (gäller både tyskland och sve.) hade elpriserna varit mer normala. Sen är det väldigt naivt att göra sig beroende av rysk gas. Alla borde veta att Putin har använt gaskranarna som politiskt påtryckningsmedel i princip varje vinter. Man kunde oclså ha byggt mera LNG infrastruktur, och saktat ner utbyggnaden av vindkraft. …Man borde nog ha sett det komma.

   Radera
  17. Som nämnt att vi påverkas rejält i södra Sverige är för stunden beroende på gasbristen på kontinenten som vi numera är sammankopplade med.

   Orsaken till att vi blir påverkade är att vi saknar tillräckligt med baskraft numera. Hade vi haft tillgång till några fler reaktorer i södra Sverige så hade balansen i elnätet varit bättre mellan norr och syd samt att ökad efterfrågan från kontinenten hade kunnat mötas utan stora prishöjningar eller driftsättning av oljebrännaren i Karlshamn.

   Mer bibehållen fossilfri kärnkraft hade minskat negativ påverkan av gasbrist.

   I tillägg så gör sig Tyskland beroende av Putingas som det är brist på samtidigt som de avser att stänga tre reaktorer till om en och en halv månad, åtminstone enligt aviserade planer. Två av dessa reaktorer ligger i norra Tyskland. Nu tvingade ju Macron Merkel att acceptera kärnkraft som hållbart nyligen. Oklart om det har påverkan på Tysklands agerande framåt.

   Radera
 11. Det enda som hindrar detta att bli en valfråga är MPs valmaskin SVT som kommer fortsätta pumpa ut nyheter om COP26 långt in i sommar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, helvete vad COP26 artiklar det är på SVT. Man skulle nästan kunna tro att dom är part i målet...

   Radera
  2. Ja, helvete vad COP26 artikler det är i NY Times, Washington Post, BBC, India Today, Al Jazeera, The Moscow Times, osv, osv, osv, osv! Man skulle nästan kunna tro att det är en stor politisk händelse som är relevant att rapportera om!

   Puh, lugna djupa andetag nu Mattias... Tänk på blodtrycket.

   Radera
  3. Är du förvånad?
   SvT är ju hysterikernas megafon, är det inte klimat så är det Coråna allt är livsfarligt och vi måste låta våra kretiner till politiker bestämma över oss.

   Radera
  4. Tur att det inte finns några media som hela dagarna skriker om att invandare och kriminella är livsfarliga.

   Radera
  5. Annars kunde man ju tro att så kallade alternativtmedia är hysteriska megafoner.

   Radera
  6. Rädsla triggar primala beteenden och hindrar rationellt tänkande, en konstant rädd befolkning är lättare att kontrollera.

   Radera
  7. Vad vet du om det? Du läser ju inga alternativmedia!
   Du har ju blockat alla adresser i hosts-filen så att du inte skall råka gå in på dem av misstag.

   Och vad har invandring med detta att göra, HÅLL DIG TILL ÄMNET!

   Radera
 12. Ordningsfråga till bloggaren. Vad var det som upprörde med mitt inlägg, var det för att jag hänvisade till en länk eller konkurrent. Ville på inget sätt bryta mot ngn policy därav min fråga nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Måste jag gissa så var länken / inlägget allt för brunt.

   Radera
  2. Ajdå, pinsamt av mig och inte alls mitt syfte. Tack för din analys av saken!

   Radera
  3. Känner väl bara igen vissa typer av personliga egenskaper. De flesta gör det inte.

   Radera
  4. Vad bra att du är så duktig!

   Radera
  5. Om det var en länk till Henrik Jönssons Energiiupproret som raderades så förstår jag inte vad bloggaren håller på med. Dessutom tycker jag man ska passa sig noga för att kopiera vänsterns ovana att kalla alla meningsmotståndare för nazister. Vad ska vi då kalla riktiga nassar, när vi redan använt de värsta invektiven till helt vanliga människor som är oroliga över vad som händer med Sverige?

   Radera
  6. Vem har kallat någon för det?

   Radera
 13. Låt oss alla skänka en tanke till alla de som vanvettigt köpt ett gammalt hus under den här s.k. pandemin för att renovera det och jobba hemifrån o.s.v.
  Kostnader för renovering och sen uppvärmning kommer knäcka många förhållanden och privatekonomier.
  Och nej, man kan inte tilläggsisolera gamla stenhus hur som helst.
  Nej, man kan inte aktivera gamla förfallna murstockar hur som helst och skorstenar är varken billiga eller möjliga att renovera på alla tak.
  Tänk eternit.
  Nu är man ju tack och lov inte del av klichéen kring husköp, men sitter på den här prisnivån med elkostnader om 150 tkr/år trots värmepump, för hela gården förvisso.
  Kan Nanotec komma in med ett hånflinande svar tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Söderslätt du är föraktfull mot de som drabbats av pandemin genom att skriva s.k pandemin.

   150.000 kr låter mycket, kan knappast vara bara ett normalt bostadshus.

   Varför menar du jag ska ge ett hånflinade svar på ditt inlägg?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Dags att gå offgrid med dieselgenerator och pelletsvärme.

   Radera
  3. Nanotec, det är såna som du som är föraktfull mot människor som försöker skapa sig en trevlig tillvaro och agera resurssparande genom att ta hand om gamla hus.
   Min familj har bott här i 200+ år och nej, det är inget Myresjöhus eller så.
   Ditt eviga relativisernade av energipriserna är extremt föraktfullt, lite som de som relativiserar sjukvårdskostnader i USA.
   De som drabbats av pandemin är unga, resurssvaga och friska, det är jag ganska säker på att du har koll på.
   Jag är en av tusentals krigsplacerade inom armén, där en mobilisering + konflikt är långt mycket värre än vad rådande pandemi är för de 75+.
   Hur var det nu, kan min bataljon försvaras mot kryssningsrobot? Det är inte bara elkraft som kostar pengar.

   Radera
  4. Söderslätt hur gigantiskt hus har du?

   De flesta som dödats av pandemin i Sverige är äldre, men det finns yngre också. Varför så föraktfull för de äldre?

   Jag har också gjort min värnplikt och betalar via skatten utan att klaga en del av dagens försvar.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. Det spelar väl ingen större roll, men totalt 300 kvm om du nu tvunget ska veta det.
   Se SVTs dokumentär i frågan om pandemioffer, bloggaren har skrivit om den - minns ej vad den heter.
   Globalt har restriktionerna varit mer förödande än viruset.
   Men det är klart, Boomers är ju våra eviga barn.
   Men det här blir en uppmjukare inför den framtida avvecklingen av välfärden. Sen kostar ett läkarbesök på vårdcentral 5 000 kr och en förskoleplats 15 000.
   Inga problem, speciellt inte om man har det kallt hemma.

   Radera
  6. Söderslätt förstår att det är annat än de 300 kvm som drar den mesta elen hos dig. Möjligen kan du hyra ut en del av de 300 kvm och få lite bättre ekonomi.

   Restriktionerna har varit illa globalt såväl som i Sverige. Förstår att du lidit och fortsatt lider men anser att de som dött eller blivit svårt sjuka drabbats mer än dig.

   Min uppfattning av verkligheten är att läkarbesök och förskoleplatser inte kommer kosta i närheten så mycket som du skriver. Elpriset imorgon blir högt för många.

   Den teknologiska utvecklingen fortsätter och jag är ganska övertygad om att vi på sikt kommer att få betydligt lägre pris men klimatkrisen är mer oroande för mig än dagens elpris.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  7. Nej, det går åt 44-50 kkwh/år till uppvärmning+hushållsel.
   Jag vill varken ha dina råd eller något spelat medlidande tack.
   Enklast hade väl varit att sluta upp med psykoterapipolitik och inse att ett samhälle på våra breddgrader kräver tillgänglig och billig elkraft/energi. Ifall kärnkraften ersatts löpande i hela Europa hade vi idag kunnat ge fingret åt Putin. Nu står EU på knä, allt för empatistörda och barnlösa ledare likt Merkels skull och deras orealistiska projekt och kärnkraftshat.
   Men det är klart, energipriserna är ju knappast ett problem för dem, lika lite som sjukvårdskostnaderna inre är ett problem för såna som Joe Biden.

   Radera

  8. Godhetssignalernade / ignorans och låtsad okunskap är detsamma som hånflin om man är myndig och ännu inte hunnit bli dement.
   Detta eftersom det blivit omöjligt att diskutera och ifrågasätta vissa frågor, på samma sätt som det en gång var omöjligt att ifrågasätta konungars gudagivna makt.

   Radera
  9. Söderslätt min uppfattning om ny fission är att den är dyr. Har investerat i företag som jag bedömer kommer att ge mindre koldioxid, mer produktion för mindre energi samt ny energi. Kommer snart investera i företag som kan komma att få fram fusion.

   Håller med om att Putin är ett stort hot och att beroendet av fossil gas, särskilt från diktatorn måste minskas.

   Gläder mig åt att det nu säljs mest elbilar och laddhybrider samt att det första batteriet hos en elnätsägare i Sverige togs i bruk i oktober vilket minskar pristopparna för elen.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  10. Man kan ju alltid minska ner den uppvärmda boytan och hanka sig fram med 100m2 uppvärmt eller så.

   Radera
  11. Nanotec, jag bara måste fråga.
   Menar du på fullt allvar att ett batteri i vårat system har kapat pristoppar?
   Hur stort är detta batteri och vad kostar det?

   Radera
  12. Nanotec.
   Om du är mer oroad över klimatkrisen
   än höga elpriser, borde du rimligtvis vara emot nedläggning av fullt fungerande reaktorer?

   Radera
  13. Nanotec. Vad tror du händer när vindkraftverken når en ålder av tio år?
   Jag tror att dessa maskiner kommer att börja äta pengar. Det spelar ingen roll att säljarna och lobbyisterna sagt att det är 35 års livslängd. Underhållet kommer bli svindyrt, det går att räkna ut med en krita. Och majoriteten av dagens stora verk och torn är dessutom tillverkade i Kina. De kommer bli dyrt att hålla liv i dom. Vem skall betala för denna felsatsning?

   Radera
  14. @Svinto
   Ej att rekommendera i lerstenshus. Har man sen värmepump ska ju alla radiatorer stå fullt igång, ständigt.
   @Nanotec
   Fission är inget som löser allt men vi hade varit rustade inför omställningen ifall vi haft en uppdaterad park av reaktorer spridd över Europas jordbävningsfria delar.
   Våra Boomers prioriterade dock sig själva, som de alltid gjort.

   Radera
  15. Svinto. Så gör jag faktiskt sedan länge. Endast badrummet och köket värms upp på vintern, pga att det finns vattenledningar i dem. Mitt hus har serietillverkats som sommarstuga på 70-talet, med en tunn isolering i väggarna (10 cm). Jag sover, sitter, äter och dricker kaffe i min soffa i vardagsrummet, med ett täcke i knät för värmens skull (jag har inte haft något matbord på decennier och inget soffbord, heller).

   Jag har 15 C i huset som lägst när termostaterna kopplar in strömmen till vägg-elementen. När braskaminen har värmt upp huset, kan man göra små "utflykter" till andra delar av huset, för t ex städning.

   Kvinnor fryser lättare än män, pga sin lägre ämnesomsättning.
   I vardagligt tal kan rumstemperatur avse en temperatur omkring 20–22 °C.
   The U.S. Environmental Protection Agency (EPA) defines normal temperature as 25 °C

   I mitten av 1900-talet gällde 18 °C som normal rumstemperatur. Ännu tidigare, när husen värmdes med kaminer och kakelugnar, ansågs 15 °C representera normal rumstemperatur. Den tidens teknik klarade inte mer, och man klädde sig därefter.

   Radera
  16. Svinto. Kök 4 kvm + badrum 4 kvm = 8 kvm ständigt uppvärmd yta i mitt hus. Braskamin när man är hemma och inte sover.

   Radera
  17. Sailor detta första svenska batteri i nätet är en container fylld av batterier och styrsystem och jag avser ta reda på mer om det i närtid. Boo Energi startade det i slutet av oktober när de inte kunde få öka sin effekt från regionnätet som i sin tur inte kunde få öka sin effekt från Svk. Det är givetvis kunderna till Boo Energi som får lite billigare el. Man fyller batterierna när elen är billig och tankar ur vid högt pris. Ger också lite andra nättjänster.

   Vi kommer inte stänga fullt fungerande fission innan nästa haveri, förmodligen pga sabotage, i vilket land som helst. Jag är bekymrad över att vi har så lite beväpnat skydd av våra reaktorer.

   Mer nät och mer produktion av el kommer i både Sverige och övriga norden närmaste året.

   Vindkraft och solceller är det som växer lönsamt kraftigast just nu i världen. Ny modern vindkraft betalar sin investering i energi mycket snabbt och i pengar på mycket kort tid med dagens pris på el. Du är illa ute med din krita. Driftskostnaden är låg nästan alla kostnader är investeringen.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  18. Om man är nykär, kan man spara på uppvärmningskostnaderna och mysa under täcket tillsammans, utan att frysa.

   Radera
  19. 2030 läste jag häromdagen i SvD Nano, tror du på allvar att situationen är bättre inom närmsta året?
   Låt oss återkomma om ett år så får vi se...

   Radera
  20. KurtRune ja jag ser det som bättre om ett år än idag när det gäller de svenska elpriserna. Orsakerna är många. Tillkommande kraft är välkänt och lite bättre nät. SvD har nog frågat Svk om när nätet är utbyggt mellan norr och söder och fått svaret 2030, men det sker lite förbättringar hela tiden.

   När det gäller övriga EU och Storbritannien är jag tveksam. Fossil gas betyder för mycket, så det ser illa ut där.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 14. Förhoppningsvis blir den här vintern stålbadet som väcker den sovande svensken. Ju eländiga desto bättre, gärna massdöd om det är det som krävs för att få ordning på landet.

  SvaraRadera
 15. Vi har i Sverige billig el, vi har ren el, vi har säker el, vi har kort sagt den elförsörjning alla andra länder skulle vilja ha. Och vårt huvudsakliga bekymmer är hur vi på kortast möjliga tid ska komma ur denna situation.

  - Percy Barnevik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan uppdateras/kompletteras med:

   Vi har i Sverige billiga akutbesök, vi har hela tänder, vi har säkra förlossningar, vi har kort sagt den sjukvård alla andra länder skulle vilja ha. Och vårt huvudsakliga bekymmer är hur vi på kortast möjliga tid ska komma ur denna situation.

   Radera
  2. Detta nedmonterat av det parti som påstår sig värna om detta nämligen S.

   Radera
  3. Sen när har vad ett parti pratar om haft något som helst att göra med vad de beslutar?

   Radera
 16. Man kan fråga sig vad syftet är med att Kinesiska staten äger en stor del av Svensk Vindkraftsindustri.

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.dn.se/sverige/sa-blev-ett-statsagt-kinesiskt-bolag-storagare-av-svensk-vindkraft/

   Radera