Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-11-08 09:42

Vitryssland och Kreml har skickat tusentals migranter till gränsen mot Polen nu på morgonen

Under natten ska tusentals migranter - eventuellt så många som femtontusen - bussats till gränsen mot Polen av diktatorn Lukasjenkos regim i Minsk. Man förväntas med beväpnad trupp tvinga dem att storma taggtråden som Polen satt upp som en del av det hybridkrig mot EU som Kreml och Minsk bedriver. Detta kommer sluta illa, garanterat för migranterna, och sannolikt även för Polen och EU.

Tillägg: 15:00 idag kom beslutet att mobilisera två bataljoner i det polska territorialförsvaret. Ett EU- och Natoland mobiliserar alltså nu, om än partiellt.
Ryska inrikestrupper från OMON

Minsk ska ha samlat på sig cirka 15 000 migranter, som i natt försvunnit från staden och bussats till gränsen, där man kommer tvingas storma mot taggtråden och gränsposteringar, med Lukasjenkos beväpnade militär bakom sig.

Polen kommer vilja stoppa den mänskliga vågen, men i slutändan kommer det bara gå med vapenvåld, vilket förstås kommer filmas och sedan användas av Minsk och Kreml. Vapenvåldet kommer också göra att andra EU-länder, som t ex Sverige, kommer kritisera Polen och Minsk och Kremls mål att splittra EU ytterligare kommer därmed lyckas.

I den mån migranterna tar sig in i Polen kommer Polen förstås i möjligaste mån skjutsa dessa vidare, då deras mål knappast är att söka asyl i Polen. 

De asylsökande har transporterats till Vitryssland av Ryssland, och hela tilltaget är helt planerat och ett cyniskt spel med människor som spelbrickor.

Kreml och Minsk använder migranter som vapen mot EU i en del av sitt hybridkrig, och det är ett cyniskt spel med oskyldiga människoliv.

Det återstår nu att se hur EU kommer reagera - oavsett om Polen bara släpper igenom femtontusen asylsökande, eller om Polen öppnar eld, samt hur Vitryssland kommer agera om så sker. Ett utfall kan vara att Lukasjenko proklamerar att Vitryssland blir angripna av Nato och att man ropar på militär hjälp från Kreml, som infinner sig och permanent stationerar trupp i Vitryssland. Och därefter med med ryska uniformerade soldater blandade med migranterna, så ...

Migranterna är i egenskap av spelbrickor i Minsk och Kremls spel garanterat förlorarna, och sannolikt även EU. Det finns inget sätt EU kan vinna denna strid. Möjligen om man av rädsla för initialt tiotusentals, och längre fram hundratusentals migranter, om man inte stoppar den mänskliga vågen denna gång helt enkelt backar för Minsk och Kreml och lyfter sanktioner etc. Men det är nog inte definitionen av en seger för EU.

Turkiet använde flyktingvapnet 2015 och har fått sina miljarder, eftergifter och frikort. Det finns inget som talar för att slutresultatet kommer bli annorlunda denna gång, men med Minsk istället för Ankara som segrare. Flyktingvapnet är beprövat och fungerar mot EU.

Tillägg: En filmsekvens från taggtråden, som rivits med tillhyggen. Migranterna förväntar sig komma till Tyskland utifrån ropen, för vilket skulle krävas att Polen bryter mot Dublinförordningen och inte registrerar och tar emot dem själva. Polen har höjt sin beredskap till sex timmars inställelsetid för territoriella försvarsförband ("hemvärnet") i östra Polen och den polska regeringen ska 13:00 sitta i ett krismöte. En film till. Film från polska sidan om gränsen. Migranterna har med sig bultsaxar för att klippa taggtråden, men sprutas med (pepper?)spray av de folska gränsvakterna. Mer rivande av taggtråd
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

67 kommentarer:

 1. Vette tusan om vi är så mycket bättre. Alla partier i Sverige har använt migranter som spelbrickor senaste 8 åren.

  SvaraRadera
 2. "storma taggtråden", knappast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns filmer på hur migranter trycks mot taggtråden av beväpnade vitryska soldater.

   Radera
  2. Vidrigt beteende och väldigt hemskt för de inblandade. Men problemet kommer bara bli ännu värre om EU ger med sig nu och låter dessa diktatorer bestämma.

   Sätt istället ännu hårdare straffavgifter och visa nolltolerans.

   Radera
  3. Det behövs nog väldigt snabbt en omvärdering av detta.

   Detta är inte asylsökare. Dom har ju betalat för visum och flyg till vitryssland så dom är väl på sin höjd ekonomiska migrsnter.

   Men just nu försöker don storma en gräns och då är don väl snarare en invasionsstyrka.

   Jag fattar vilken tsunami det skulle bli men det börjar bli dags för eu att hålla gränsen med vapen om så behövs.

   En till migrationskris och vi har problem tror jag

   Radera
 3. Nej. Det kommer inte bli något stormande av taggtråd (dvs det blir inget blodbad). Vad får dig att tro att Polen inte kommer att följa EU-rätten vad gäller hanteringen av asylsökande? De kommer registreras i Polen och i förlängningen hanteras enligt Dublinförordningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det betyder att vi kan fråga allihop personligen hur det gick till, när de kommer hit till Sverige om någon månad.

   Radera
  2. Det är en STOR skillnad om de kommer hit efter att ha blivit registrerade (med fingeravtryck) som man ska göra, mot för hur Italien och Grekland agerade 2015. Polen följer så vitt jag vet dublinregleringen och Sverige kommer således att skicka tillbaka dessa personer till Polen.

   Radera
  3. Är det isåfall inte enklare att dem stannar i Polen?

   Radera
  4. Givetvis, men så brukar inte ske tyvärr. De försöker och hoppas få stanna i Sverige. Men när det är Dublin så blir det ett mycket snabbt återvändande till Polen.

   Radera
  5. Och om inte Polen kunde hålla kvar dem första gången, varför skulle de stanna i Polen efter att de blir skickade tillbaka igen? Bara försöka igen och denna gången lever msn istället under radarn som de andra 80.000 vi försökt utvisa men "tappat bort".

   Radera
  6. Man slänger sina handlingar, sedan är det 8+ månader av utredningar i Sverige, sedan migdomstol två vändor etc. Fast det är väl snabbt kanske.

   Radera
  7. Om man är daktad i annat EU-land med fingeravtryck osv så finns man i databasen och då spelar det väl absolut ingen roll om man slänger handlingarna osv? Det man kan trixa med då är väl möjligen asylskälen?

   Radera
  8. Ja, man begär asyl. ”Asylum!” Då måste det utredas oavsett fingeravtryck.

   Radera
  9. Man kan ju varit förföljd i Polen.

   Radera
  10. Njae, så funkar det väl inte riktigt va?

   Radera
  11. Dom där ryska soldaterna, skulle garanterat bli förföljda i Polen. Det står ju HOMO på ryggen. Men det borde dom väl bli på hemmaplan också, iofs.

   Radera
  12. Man är väl skyldig att lämna fingeravtryck inom EU. Inget som den som söker asyl kan vägra.

   Radera
  13. Kanske är någon form av maskirovka. Springa obeväpnade med öppna armar, mot de polska soldaterna. Som flyr hals över huvud?

   Radera
  14. Men bilden är förmodligen spegelvänd, och det ska stå OMOH på ryggen.

   Radera
  15. Och ändå kommer tusentals asylsökande till Sverige varje år, asylsökande som måste passerat ett annat EU-land, utan att dessa skickas tillbaka efter att ha avvisats vid gränsen.

   Radera
  16. Korrekt, jag har spegelvänt bilden för att trolla.

   Radera
  17. Ja, antingen har de lyckats med att passera samtliga gränser obemärkt, eller alternativt att det finns länder som mer eller mindre struntar i kontrollerna. Förmodar jag.

   Radera
  18. Exakt. Om någon tror att Polen kommer ta fingeravtryck på 15000 asylsökande, inkvartera dem och som gränsland hantera dem utan att bara skicka de flesta vidare till Polenfärjan eller tyska gränsen, så är man mer än redigt naiv. Inga av EU:s gränsländer (utom Sverige, som har extern gräns mot Norge och Ryssland) registrerar alla, utan hoppas att de drar vidare.

   Radera
  19. Nej, det spelar ingen roll om man anför asylskäl mot ett annat EU-land. EU-länder presenteras (det följer av EU-rätten) vara säkra länder. Att man har slängt handlingarna spelar ingen roll, man identifieras på fingeravtryck och utvisas i detta fall till Polen, som ansvarar för att pröva asylskälen. Beslutet verkställs till Polen även om man överklagar. Proessen hos Migrationsverket tar några veckor, max, vanligen några dagar. Om man kommer tillbaka till Sverige ändå så utvisas man av gränspolisen omgående.

   Radera
  20. Tror inte att speciellt många av dessa migranter vill stanna i Polen. Polackerna är nog inte heller så måna av att registrera dessa med fingeravtryck, då det innebär att de skulle skickas tillbaka till Polen från andra EU-länder.

   Radera
  21. @Ananan nej man registreras inte i Polen, lär i Weld t.ex. har redan kommit uppemot tiotusen till Tyskland via Polen.

   Radera
  22. Dublinbeslut preskriberas 18 månader efter att de slutligt beslutats t.ex genom att inte få prövningstillstånd hos Migrationsöverdomstolen.

   Om man kan hålla sig undan så länge tar värdlandet över ansökan. Dessutom finns det många andra möjligheter att genskjuta Dublinförordningen som att hänvisa till familjeanknytning, något som verkligen inte är ovanligt.

   Radera
  23. Även om Polen reggar alla så står det dem fritt att flytta inom EU, dvs till de länder som står med bäst öppna välfärdssystem.

   Radera
  24. Enligt Dublinförordningen ska en person som flyr till Europa söka skydd i det första säkra land som den kommer till.

   Radera
  25. Men har de fått uppehållstillstånd kan de ju såklart försöka flytta var de vill. Resonerat utifrån hur det lagligt ska gå till, vilket ju inte alltid stämmer med den faktiska verkligheten ...

   Radera
 4. Vilken handlingsfrihet (eller brist på) i förhållande till normalläge har en svensk övergångsregering i situation där detta inträffar?

  Det är ju mycket möjligt att vi inom 24 timmar sitter med en expeditionsministär ledd att Löfvén, och i det läget vill knappast varken Maggan eller Uffe behöva tillträda så då sitter han kvar.

  Jobbigt läge för SVT just nu förmodligen - skall de rapportera om situationen redan innan det händer - ser inget vinstscenario för S/MP i vardera alternativet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns inga lagliga begränsningar, bara sedvänja.

   Radera
  2. Statsmedia har ännu ingenting i sitt rapportflöde om detta, så regeringen har ännu inte uttalat sin mening i situationen.

   Radera
  3. Statsmedia har 12:34 skrivit om situationen, utan någon som helst agendadriven journalist-ännu. Känns som gamla TV-Nytt, rapportera om en händelse (iofs sent, men iaf) sakligt. Det måste klia i fingrarna på de klåfingriga agendadrivna journaliserna nu.

   Radera
  4. Avvakta tills det blir skadade och dödade. De skrev också "några hundra", när man på en del (även flygfotofilmer) kan räkna till tusentals.

   Radera
  5. Dock är det valår, och Public Service vill inte riskera att bränna MP och S genom en ny våg av asylsökande. Så man håller tummarna att de inte kommer hit.

   Radera
  6. Finska statliga Yle säger "tusentals irakiska migranter", så bara en kan vara Jesus och ha rätt här. Yle eller SR/SVT.

   Radera
  7. Hmm Jag hade lite fel, de skriver att polska gränsvakter kritiserats för att bemöta migranterna brutalt-känsloladdad meningsbyggnad, ordet brutalt har så olika innebörd beroende på vem som läser/tolkar det (oaktat vad akademin säger), oavsett vilket så är migranterna brickor i vitryssland och rysslands spel mot EU. Deras situation är inte avundsvärd, samtidigt har de själva del i att de blivit brickor-kan verka hårt men så är det.

   Radera
  8. Man bör nog sinna sig lite innan man drar slutsatsen att mp och v totalt infiltrerat institutionerna och tar direkta order från partihögkvarter att de undersökningar som visar att mp och v dominerar journalistskrået även brukar visa att den dominansen ej reproduceras på chefsnivå.

   Det betyder ju inte att det inte finns problem inom svensk journalistik med alldeles för lite rapportering på lokal och global nivå. (T.ex så vore det klädsamt om det kom lite mer rapportering från Etiopien, som verkar vara en stat i sönderfall med omkringliggande stater som lägger sig i.

   Radera
  9. YLE har just nu (publicerad 14:29) nedgraderat till "Hundratals irakiska migranter i Belarus vandrar mot polska gränsen – Polen och Litauen varnar för våldsam konfrontation" så kanske det finns många Jesus?
   SVT skriver i.o.f "Hundratals migranter trycker på vid gränsen mot Polen"
   Vet inte hur många "hundratals vid" + "hundratals ... vandrar" blir i slutänden.

   Radera
  10. I nuläget är de ju tekniskt sett asylsökande flyktingar i Vitryssland, eftersom de har tagit sig dit först. Det är Vitryssland som i första hand vägrar ta emot dem, men den biten av det hela lär ju SVT/MSM totalt glömma bort att informera svenska folket om ifall historien fortsätter.

   Radera
  11. @ gbdcrvx Två undersökningar visar ju att sympatierna för MP-S-V finns hos de anställda på statsmedia till en övervägande del, konstaterat i en forskningsrapport från Chalmers 2011 samt en undersökning från norge 2020.

   Vad gäller deras rapportering om etiopien så försökte de ju med någon baserad i sydafrika.... som skulle verka insatt, blev sisådär tycker jag.

   Statsmedia måste omformuleras i sitt uppdrag och leera nyheter utan agenda/åsiktsdriven rapportering. Jag ser ännu inte en balanserad rapportering även

   Förespråkarna för den sk PS framhåller hur bra de är, då borde de kunna klara sig på marknaden själva utan skattepengar, eller?

   Radera
  12. PS är inte designat för att "kunna klara sig på marknaden" och kommer således inte heller att klara det. Inte precis raketforskning kan tyckas.

   Radera
 5. Cyniskt ja, förvånande nej. Tittar man på det ur Puttes och Luckes ögon så är det ett rationellt val och som mycket väl kan bita.

  SvaraRadera
 6. Tid till Magdalena Andersson får tillfälle att yttra de bevingade orden "det såg vi inte komma"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vi har varit naiva" ej att förglömma.

   Radera
 7. OT: skriv ett inlägg om Musks bristande impulskontroll gällande att förlja kurspåverkande information.

  Vilken fjant, som inte respektar att hans beteende påverkar andras ekonomi.

  SvaraRadera
 8. Turkiet har ju fått 2 * 3GEUR utbetalat från EU för att hålla gränsen mot Grekland någorlunda stängd. Det är väl bara för Ylva Johansson att ta fram plånkan och se till att strössla några GEUR över Lukasjenkos diktatur så det lugnar ned sig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Polen får väl 20 miljarder Euro om året i generella nettobidrag av EU? Högst i ligan, om jag inte minns fel.

   Radera
  2. Öhhhh... Ja...? Förstår inte hur det hjälper att få Lukasjenko att sluta skicka asylsökande.

   Radera
  3. Nej, men det hjälper kanske Polen att hantera krisen och migranterna på ett eller annat sätt?

   Radera
  4. Det kanske finns en direkt koppling mellan mycket pengar och möjlighet att hantera migrantkriser som jag inte ser. Gissar att Erdogan visat att man kan så split mellan medlemsländerna och andra makter är väl inte sena att försöka sig på en liknande manöver.

   (Enligt EUs siffror så fick Grekland 2018 4,87 GEUR i nettobidrag 2018 (motsv. 2,66% av landets ekonomi). Det verkar inte hjälpt utan EU tvingades betalas till Erdogan plus ytterligare 350 MEUR i mars 2020 till Grekland för att stärka gränserna. Siffrorna för Polen 2018 var 16,35 GEUR och 3,43%. - https://europa.eu/european-union/about-eu/countries/member-countries_sv)

   Radera
 9. Vår avgående statsminister Stefan "mitt Europa bygger inga murar" Löfvens fd arbetsmarknadsminister Ylva Johansson sitter iaf och är den främsta företrädaren för att bygga taggtråd och murar runt hela EU enl. reportage i The Economist 30e oktober-nummer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är egentligen inte alls konstigt. Politiker är, trots den allmänna uppfattningen om motsatsen, ofta intelligentare än medlet. (Inklusive de politiker som tycker olika än en själv.). Så att de politiker som upplevt 2015 och de konsekvenser som kom därav, försöker att agera utifrån de erfarenheterna är knappast konstigt. (Sen om de slutsatser de dragit från de erfarenheterna är rimliga eller effektiva är en annan sak).

   Radera
  2. Syftade mer på att med tanke på den väldigt höga svansföring de haft tidigare med nazist-anklagelser och liknande vore det något om svensk media snappade upp detta men det kommer ju aldrig ske när det är någon trogen tredje statsmaktens ideologi.

   Radera
  3. Det är väl som mycket annat inom politik, något är omöjligt tills att det plötsligt är möjligt. T.ex sveriges EU-ansökan?

   Radera
 10. Fråga:
  Om man som flykting får uppehållstillstand i Polen:
  Finns det då något som hindrar en från att ändå arbeta i Sverige?
  Till exempel som Fodora chaufför?
  Eller svart i en restaurang eller på ett bygge/renovering. (Om nu sådant kan förekoma)

  Om ja, är då "enda" skillnaderna på landet för uppehållstillstånd frågan om ordnad bostad och bidragn under första tiden? Inte huruvida man kan försöka bygga sig en framtid här eller tjäna pengar här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätta mig om jag har fel men du ska räknas som "varaktigt bosatt" vilket innebär att du ska ha haft uppehållstillstånd i fem år innan du får röra dig fritt och arbeta i EU.

   Radera
  2. Ben: Allt jag själv läst vill jag inte marknadsföra att andra att läsa men titta gärna på googles första träff för "papperslösa+slavar+foodora"
   Förvisso kan delar av artikeln vara självmotsägande, och det mesta av texten är blablabla. Men den väcker ändå min nyfikenhet. Jag skulle vilja veta om det ligger ingen, liten eller mycket sanning i påståenda om vilka som jobbar Gig. Och är det i så fall legalt eller en följd av bristande/obefintliga kontrollfunktioner? (Arbeta på någon annans papper är är knappast legalt men jag vet inte hur reglerna är om man har uppehållstillstånd i ett annat EU-land.)

   Radera
 11. Varför skulle inte polska gränsvakter kunna göra som i Ungern? Skjut tårgas, vattenkanon och pepparsprej och mota tillbaka de stormande "migranterna"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ju ett invasionsförsök från Warsawapakten mot Nato. Bara att slå tillbaka.

   Radera
  2. "Skjut tårgas,"

   Nu har man gjort det. (jag följer polska media)

   Radera
  3. Tack för uppdateringen. Som jag trodde då, att Polen kommer göra motstånd till skillnad från de veka länderna i väst. Vi borde göra allt vi kan för att stödja Polen i detta, för det är oss dom skyddar nu. Bra också att NATO sätter press och kallar det för dess rätta namn: hybrid-attack. Det får inte heller gå ostraffat, för det är så den ryska kulturen fungerar att svarar man inte tillbaka dubbelt så hårt så ser de det som uppmuntran att fortsätta. Ungefär som en skolgårdsmobbare.

   Radera
 12. Om de lyckas ta sig till Sverige blir de nog besvikna.

  Den röda stugan vid det glittrande havet, badande i solljus de såg på internet kommer vara kolmörk efter vandrande frånkoppling och täckt av blötsnö, piskad av mörkt vatten.

  Det land de lämnat pga politiskt kaos ersätts av politiskt kaos.

  Kriget de flytt från ter sig banalt i jämförelse med en kväll i den utsatta förorten de får en kall kal lägenhet i grå betong. Dessutom bor fienden från grannalandet i samma trappuppgång.

  Men med lite tur kommer de efter några decennier tillslut få en anställning till minimumlön och kan då påbörja sitt sparande till den röda stugan. Lagom till pensionen kan de med lite tur ha fått ihop till kontantinsatsen.
  ...fast med den pensionen är det bara att glömma.

  Jo, jag ironiserar, men inte så mycket som man kanske borde behövt göra..

  SvaraRadera
 13. Tankeexperiment:

  Vad skulle hända om man uppförde mat, husrum och en syssla till alla dessa migranter? Bygg ett par byar för säg 50 Mkr, komplett med solpaneler och batterier så de stackarna inte behöver belasta elnätet. Gärna i Norrlands inland. De första åren kan man ju lätt göra Realitysåpa av det hela och därigenom dra in $$. Sätt 100 familjer där, och följ deras liv. Sen ger man dem nån form av syssla och får dem att starta ett cooperativ. Ni vet, som Mondragon i Spanien. Så fort man når breakeven tas kamerorna och stödet bort.

  Skulle inte funka, inte minst för att ett gäng infödda svenska fjortisar skulle vråla om hur migranterna minsann snodde deras jobb, fruar och allt som är gott och sunt i världen.

  SvaraRadera