Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-11-02 08:34

Veckor kvar till magnesiumkrisen stoppar aluminium i EU - miljontals industrijobb hotas

Australiska News.com.au rapporterar att miljontals jobb står på spel i EU på grund av brist på magnesium sedan huvudleverantören Kina dragit ner på sin utvinning på grund av landets energikris. Det handlar om bara några veckor innan magnesiumet tar slut i EU och med det kommer miljontals jobb hotas inom de industrier som använder aluminium, inklusive bil- och flygindustrin.
Agrokemisk industri i Litauen, så inte så jätteberoende av magnesium kanske, men fin bild. Killgissa för övrigt vad som hänt med priserna på gödningsmedel till jordbruket? Gräset runt fabriken är iaf väldigt grönt.
I skuggan av den europeiska energikrisen, halvledarkrisen och den svenska cementkrisen så upplever även Kina en energikris sedan man slutat importera kol från Australien. Detta har bland annat hanterats genom att minska utvinningen av de energikrävande råvaror som Kina skapat de facto monopol på de senaste decennierna genom att via billig arbetskraft och subventioner konkurrera ut andra gruvor.

EU får 95% av sin magnesium från Kina, och det är nu bara ett fåtal veckor till lagren är slut. Kina prioriterar sin egen industri framför att exportera den magnesium de fortfarande utvinner. Därmed hotas miljontals jobb i Västvärlden och EU då allt som innehåller magnesium, inklusive aluminium och stål, helt enkelt kommer stoppas.

News.com.au rapporterar att tolv europeiska industriorganisationer inklusive fordon, metaller, byggvaror, förpackningar mfl sektorer förra veckan gjorde ett gemensamt uttalande om  den förestående krisen.
"Due to the Chinese Government’s effort to curb domestic power consumption, supply of magnesium originating from China has either been halted or reduced drastically since September 2021, resulting in an international supply crisis of unprecedented magnitude.
With the European Union almost totally dependent on China (at 95%) for its magnesium supply needs, the European aluminium, iron and steel producing and using industries together with their raw materials suppliers are particularly impacted, with far-reaching ramifications on entire European Union value chains, including key end-use sectors such as automotive, construction and packaging. [...] 
Europe is expected to run out of magnesium stocks by the end of November, with production shortages, business closures and associated job losses to follow. To that effect, our industries jointly call on the European Commission and national governments to urgently work towards immediate actions with their Chinese counterparties to mitigate the short-term, critical shortage issue as well as the longer-term supply effects on European industries."

Organisationerna konstaterar att priset på den sista magnesiumimporten till EU sedan september rusat med 600%, från 2 000 USD per ton till 14 000 USD per ton, vilket gör det omöjligt att i längden tillverka material med magnesium. Och nej, det är inte bara för fordonsindustrin att byta ut aluminium och stål mot krossat glas eller torkat kogödsel, eller vad nu miljöpartisterna tänker föreslå.

Så cementkris, energikris, gödselkris, halvledarkris och nu akut förestående magnesium- och aluminiumkris. Den som tror att konjunkturen kommer bestå har nog ett drogproblem eller andra stora personliga utmaningar.

Hur exakt magnesium på några veckor ska trollas fram och transporteras in från Kina lämnas som en övning.

Man ska komma ihåg att världsekonomin 2019 - 2020 redan var på väg ner i en lågkonjunktur. Att vi upplever överhettning just nu är en motreaktion på coronakrisen, men egentligen ska vi vara i lågkonjunktur just nu cykliskt. Pandemin förstärkte obalanserna i världsekonomin och nu blir det dags att betala räkningarna.

I övrigt tål det att upprepas att detta ser ut som effekter av den energikris peak oil och peak gas väntades ge, alltså dynamiska effekter där det uppstår brister på olika håll på grund av brist på energi, vilket ger långt värre effekter än att det blir dyrt att tanka bensin.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

62 kommentarer:

 1. Att detta inte ger inflation är bara att glömma.

  Och med den kommer räntorna.

  Kul för de med låga lån. Inte så kul för de med höga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser onekligen ut som den perfekta stormen.

   Radera
  2. Lugn. Riksbankerna kan säkert hitta på några krystad anledningar till att denna råvaroinducerade inflation inte skall påverka styrräntorna.

   Radera
  3. Bara för att saker blir dyrare så är det inte inflation enligt de som mäter...

   Radera
  4. Jag får väl ta tag i mitt trädgårdsland framemot våren ser jag.
   Tur man satsade på extensiv djurhållning.

   Radera
  5. Räntor sätt av marknaden, inte av centralbankerna. Möjligen kan dom intervenera på marknaden genom att köpa/sälja papper, men de sätter inte priserna på risk.

   Radera
  6. Joakim, har du levt under en sten senaste 20 åren? Marknaden bestämmer iallafall inte räntan längre.

   Radera
  7. Jo SR - marknaden sätter räntorna. De låga räntorna är enbart en effekt av utebliven tillväxt. Om det hade funnits tillväxt att få någonstans hade alla pengar rusat dit. Centralbankerna har inget annat val än att följa marknaden. Om någon centralbank skulle försöka höja räntorna mer än vad marknaden betalar så rusar alla pengar dit tills växelkursen drar uppåt, och då blir det katastrof för alla som exporterar något från valutaområdet. Det är en stor hårboll där allt sitter ihop.

   Radera
 2. Var det inte Napoleon III som åt på tallrikar av aluminium, medan gästerna fick nöja sig med vanliga guldtallrikar. Kanske är vi på väg tillbaka dit.

  SvaraRadera
 3. Skulle kunna vara en framtidsindustri om vi hade tillgång till fossilfri billig el...
  Framställs tydligen genom elektrolys av magnesiumklorid från havsvatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man skulle kanske använda elen till magnesium mining istället för till bitcoin mining?

   Radera
  2. Vore intressant att se hur mycket energi som eldats åt kråkorna för bitcoinswn totalt till absolut noll nytta än andra än knarklangare.

   Radera
  3. Buhu folk säljer substanser som staten förbjudit!

   Radera
  4. Värmen från min miners ger 60 graders varmvatten , räcker till frugans SPA och blir över, dock inte till kråkorna , utan till växthuset.

   Radera
  5. Stefan: redigt kass COP på det systemet.

   Radera
  6. Nej värmen är "gratis" + att det blir BTC kvar på kontot.

   Med en bergvärmepump hade det hela varit en kostnad + att frugan inte fått ett SPA + åretrunt Växthus.

   Radera
  7. Kanske kan bli ett jobb för de fula vindsnurrorna till havs som är o så lönsamma att göra Mg av havsvattnet.

   Radera
 4. Korrekt analys. Eftersom de kinesiska ledningen prioriterar "social stabilitet" över allt annat så avskyr de rullande elavbrott och varubrist på hemmaplan och kommer att prioritera därefter. Det finns inget land på jorden som har så lång historia med cykler av expansion-kollaps som Kina och det finns ingen anledning att tro att de brutit cykeln nu. När det inte räcker med "snuva", "väder", "containerkaos", "halvledarbrist" eller "magnesiumbrist" för att förklara bort peakoil så kan "kinakollaps" sitta perfekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag undrar vad klimatmötet i Glasgow kommer att kunna uträtta när verken Kina, Ryssland eller Australien inte är där. De tre länderna är ju rätt viktiga i sammanhanget.

   Radera
  2. Photo OP + Godhetssignalering.

   Radera
  3. @Nisse Nilsson, det är ju det jag tjatar om hela tiden - finns absolut noll empiriskt stöd för att riktningen världen är på väg i är till det bättre snarare gott om stöd för att det är precis tvärtom...

   Radera
  4. OT. Apropå klimatmötet. De här aktivisterna som limmar fast sig själva, borde de inte varit på flygplatsen i Glasgow istf för Bromma?

   Radera
 5. I mitt tidigare liv innan pensionen köpte jag in stora mängder aluminium, ibland fick man material från gamla östblocket och det gick ofta inte att använda på grund av orenheter i materialet, ALCOA mfl var dyrare men av bättre kvalitet. Blir det nu kris på material så kommer det nog fram en del av sämre sort på marknaden.

  SvaraRadera
 6. Drogproblem börjar låta som ett lockande alternativ - törs man satsa på vodka, eller är det bristkris på gång där också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hae hört att ryssarna tar till möbelpolish när vodkan sinar.

   Kanske vore nåt?

   Radera
  2. Proffsen dricker schampo.

   Radera
 7. Det blir intressant hur KUBAL i Sundsvall hanterar detta. Det tar rätt lång tid att stänga smältverket så det inte förstörs. Kan iof vara bra om det sker över vintern då ungefär 2% av Sveriges elförbrukning då försvinner...

  SvaraRadera
 8. Normännen för väl sparka igång sin produktion av aluminium och magnesium igen. Kommer väl ihåg leveranserna från Norsk Hydro under 70-talet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, i skolan fick man lära sig att Norge var världens största producent av aluminium. Det var när Sverige var världens näst största varvsnation.

   Radera
  2. Det fantes ett norsk magnesiumverk i Porsgrunn i Telemark (på motsatt side av Skagerrak for Strømstad). Årsproduksjonen var ca. 50000 tonn. Det ble lagt ned i 2003 pga. kinesernes prisdumping, etter dette har det ikke vært europeisk magnesiumproduksjon. Verket er fortsatt i det store og hele intakt og kan med forholdsvis små investeringer atter settes i drift, noe det har vært tale om flere ganger de siste årene. Men nå er det truet av en ny planlagt fabrikk som skal produsere grafen til elbilbatterier, det må i så fall rives for å gi plass. Idiotisk spør du meg.

   Radera
  3. Finns/fanns väl en massa tung kemisk basindustri i Porsgrunn, började med Birkelandskvävegödsel?
   Gamla Hydro.

   Men med tanke på elpriserna i det elområdet så...

   Radera
 9. ”Det ser fantastiskt bra ut mot slutet på året och nästa år”, säger Fredrik Warg, aktiechef på Swedbank. 

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja så var det där med banker och drogproblem.
   Näskaffe?

   Radera
 10. Låt oss hoppas att bloggen har fel ("som vanligt") för det ser rätt dystert ut annars...

  SvaraRadera
 11. Bara jag som ser följande scenario?
  1: Au är dumma. Stryp kolen.
  2: Strömmen tog slut. Stryp råmaterialproduktionen.
  3: Använd råmaterialet till dina egna fabriker.
  4: Inflation som ett brev på posten.
  5: Väst får relativt större problem med krediter pga att det är de som blir arbetslösa när värdeförädlingen sker i CH.
  6: Piska på Taiwan när väst har fullt sjå att rodda horder av arbetslösa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. (säg gärna varför jag har fel)

   Radera
  2. 7: #PoopyPantsBiden måste informeras (och återinformeras dagligen) var Taiwan ligger.

   Radera
  3. Det är väl i vart fall ett scenario, att Kina däremot för eller senare kommer göra ett drag avseende Taiwan är nog att anse som 100% säkert och visst har man USA i kaos och utan ordning så gör det väl det draget enklare.

   Det är alltid skönt med ledare som har stormaktsambitioner...[sic!]

   Radera
  4. 8: bli ovän med hela världen samtidigt.

   Låter onekligen korkat men det är ingen omöjlighet

   Radera
  5. Inte helt säker på att det skulle vara ett bra tillfälle, US kan vara mer benägen att eskalera en konflikt externt av inrikes skäl.

   Radera
  6. @Dan, hur ser du på möjligheten att USA faktiskt är krigströtta efter 20 års ihållande krig och inte är alls så intresserade av att dra ut i WW3 mot Kina över en ö som de flesta amerikaner inte kan peka ut på en karta?

   Radera
  7. Krig brukar väl vara ett utmärkt sätt att lösa arbetslöshet på. Hela USAs skyddsnät är ju anställning inom militären.

   Radera
  8. Taiwan har varit smarta nog att subventionera datorindustrier som är essentiella för hela västvärlden - inklusive USA:s militära styrkor - så yes, de kommer att rycka in till deras försvar såvida läget på hemmafronten inte är helt totalt jävla katastrofalt.

   Den svenska storsubventionerade genusforskningen däremot är kanske inte riktigt lika viktig för USA att försvara om det krisar...

   Radera
  9. Synd bara att tillverkningen ligger i PROC.

   Radera
  10. Nej, tillverkningen ligger inte i PRC utan i ROC, dvs Taiwan. TSMC har sina huvudsakliga produktionsanläggningar på ön, dessutom är de senaste produktionsnoderna starkt beroende av leverantörer i Japan och Europa.

   Halvledare är små och lätta att transportera och dess tillverkning kräver lite manuellt arbete, så de flygs till PRC och andra låglöneländer för montering efter tillverkning. Samma sak med Intel. Har du köpt en bärbar PC den senaste tiden så är den antagligen tillverkad i PRC, men processorn i datorn är tillverkad i USA.

   Radera
 12. Ser inte Magnesium piset ut att vara i den perfekta tjurfällan just nu?
  https://tradingeconomics.com/commodity/magnesium

  SvaraRadera
 13. Hög ränta är ett mycket effektivt vapen mot klimatförändringarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är ett jäkla effektivt vapen.
   Det och deflation.

   Hade politikerna menat allvar hade tagit fram dessa vapen för länge sedan.

   Radera
  2. Likaså tvångsmässig kastrering efter andra barnet eller tredje barnet.

   Radera
 14. Gödningsmedel har gått upp en sådär +300% sen i juli.
  Även om spannmålsbönderna blir kompenserade så vete tusan om fågel och fläsk producenterna kan hänga med i prisrallyt.

  Självklart har Kina infört exportresriktioner på gödningsmdel också.

  Sen har priserna på livsmedel redan börjar rusa i Kina.

  SvaraRadera
 15. Fram tills nyligen tänkte jag mig att vi var på väg mot en ganska typiskt skolboks-recession där begränsningar i resurser satte stopp för konjunkturen. Men det här börjar kännas som något större. Eller är det fortfarande ganska standard, bara att det är fler begränsningar samtidigt än det "brukar"?

  SvaraRadera
 16. Bra, då kanske cirkulär ekonomi kan ta fart på riktigt ur askorna. Om det finns något kvar att bygga vidare på d.v.s.

  SvaraRadera
 17. Det är nog fler metaller som kommer tryta framöver.
  Att det skall kunna ske en elektrifiering globalt, kan bli problematiskt.

  https://www.reuters.com/business/energy/shortages-flagged-ev-materials-lithium-cobalt-2021-07-01/

  SvaraRadera
 18. Min fru beställde nya regnkläder till dottern. Inte för att de gamla regnkläderna hade blivit för små, utan för att de saknade fleecefoder. Att dottern lika gärna skulle kunna ta på sig en extra tröja under regnjackan var inget giltigt argument för min fru. Vi lever i peak konsumtion och peak onödiga inköp och peak onödiga vanor. Allt åt alla.

  SvaraRadera
 19. Min gissning är att väst ser över beroende av Kina för viktiga varor. 80% av allt magnesium från Kina är för mycket när det är den tredje vanligaste metallen i vårt världssamhälle. Säkert kan andra länder öka sin produktion, men det tar tid. Har vi tur finns mycket ledig kapacitet i de få länder som producerar. En hel del prioriteringar kommer med den kraftiga prisuppgång som kommer.

  Finns förmodligen fler varor med lika stort beroende. Just in time får allt sämre rykte.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssland är näst störst med 65.000 ton mot Kinas 800.000 ton och sedan finns det ytterligare 9 länder som producerade 2019.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 20. Är det nu man ska tipsa alla er framstegsdyrkare om den här föreläsningen på youtube?

  "1177 BC: The Year Civilization Collapsed (Eric Cline, PhD)"

  SvaraRadera
 21. Är det möjligt att Kina avsiktligt gör grejer som ställer till det i resten av världen för att kunna ta över delar, med lockande lån eller annars hot eller våld? Är det en del i att destabilisera övriga världen?
  Ryssland o Kina har en del kuckel ihop, Ryssland destabiliserar Europa och Kina destabiliserar överallt.
  Kan vi inte producera stål och aluminium och har en frysande och eventuellt hungrig, eller i alla fall missnöjd, befolkning blir det svårt att försvara oss.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utvecklingen följer ju "Art of War" tämligen väl så...

   Radera
 22. At detta händer är naturligtvis en slump, ingen kan ha planerat detta... Nej för då hade någon sagt något....eller?

  SvaraRadera