Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-11-30 10:05

Varningsfloppen: SMHI nedgraderar varning till gult - orange flyttas till Skåne - Blekinge

Gårdagens röda varning från SMHI om snöstorm på Västkusten varade inte längre. Det tidigare röda och orange området i Västsverige in i Småland är nu nedgraderat till gult, medan Skåne och Blekinge blivit uppgraderade till orange varning.
Kan inte bestämma sig eller över vädret
Konkret innbär den kvarliggande gula varningen från Göteborg över Borås och Jönköping till Västervik, och hela vägen söderut därifrån att det kan komma 10 - 15 cm snö och med vindstyrkor runt 7 m/s. Lokalt kan det bli 20 cm snö.

Från Laholm över till Oskarshamn, men slut i höjd med Lund och österut, är det nu istället en orange varning, dvs det blir ännu ett av de klassiska skånska snöovädren. Här väntas vindar om 6 - 9 m/s och 20 - 25 cm snö så det blir nog en del drivbildning. Lokalt kan det komma 30 cm.

Kort sagt fick SMHI feeling igår och tog i lite extra. Samtidigt skriver man i en kommentar att "lågtryckets exakta utveckling är svårbedömd", så bloggen får säkert återkomma till ämnet igen.

Gul varning råder idag i Västsverige från Strömstad över Jönköping  över Växjö och till Blekinge, ner samt norra Skåne med 5 - 15 cm snö.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

13 kommentarer:

 1. Från SMHI:s sida om de nya varningarna: "Istället för fasta nationella varningskriterier finns i det nya systemet regionalt anpassade tröskelvärden för när varningar kan utfärdas."

  Måste bli en del inkörningsproblem att veta hur respektive plats reagerar på exv 10 cm snö eller 17 m/s. Tidigare var varningarna vid en absolut gräns men inte nu längre. Har sett gula varningar för hård vind runt exv Östhammar så det verkar vara ett finmaskigt nät och därmed många olika parametrar att hålla reda på.

  SvaraRadera
 2. Alltså… SMHIs outtalade ambition är väl precis som bloggens. Att alltid ha fel…
  ;)

  SvaraRadera
 3. OK, det ska snöa i södra Sverige, vi vet inte riktigt när/hur men det kommer snöa, på vissa ställen mycket (SMHI). SVK har dessutom låg kapacitet i elnätet... Tur att man kan elda ved.....

  SvaraRadera
 4. Kan det vara ackumulationen av alla lättnadens suckar över att MP inte sitter i regeringen längre som gör vindflödena i landet svårberäkneliga? ;-P

  SvaraRadera
 5. Varning för gul snö är aldrig att underskatta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://www.youtube.com/watch?v=M2qcaSyo5UU

   Radera
 6. Jag brukar tolka klass 1-varningar (gul) som "var beredd att slå på vindrutetorkarna".

  SvaraRadera
 7. Hur, jag måste vara på jobbet imorgon.. dit funkar nog, men är inte så sugen på att köra hem 3 mil över skånska slätten på eftermiddagen..

  SvaraRadera
 8. Min erfarenhet är att när SMHI varnar så brukar det aldrig bli så allvarligt.

  SvaraRadera
 9. Danska DMI har en annan syn på saken. https://www.dmi.dk/varsler/

  SvaraRadera
 10. yr.no brukar ha bättre koll än smhi.

  Nytt parti i nästa riksdagsval kanske? 'Ring Norge!'
  Nordmennene kan nog styra upp det hela bättre.
  Ring inte SÄPO!
  Det var ett skämt.

  SvaraRadera
 11. Bättre med oväder än inget väder alls!

  SvaraRadera
 12. Bättre med oväder än inget väder alls!

  SvaraRadera