Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-11-07 19:39

Var fjärde bloggläsare har lyckats spara ihop till kontantköp av bostad - kan ha med åldern att göra

Trots tillgångsinflationen har allt fler av bloggens läsare lyckats spara ihop till kontantköp av sin bostad. Undersökningen innehåller dock en del sk confounding factors, som bara kunde eliminerats med en mer utökad enkät. T ex kan resultatet bero på att bloggläsarna blir allt äldre, och med det åldersfördelningen där allt fler nått 40+ där allt är på plats ekonomiskt, tillsammans med den extrema tillgångsinflationen på börserna de senaste åren. Graf och enkätsvar nedan.
Några villor.

Enkäten borde kanske varit tydligare i frågorna, samt även frågat om bloggläsarnas ålder, så hade man antagligen kunnat se en stark koppling mellan ålder och kontantköp av bostad. Men det är bara en killgissning.

Sedan svarar ofta färre på sådana här nischade enkäter, i detta fall kring om man sparat ihop till att köpa sin bostad kontant, vilket oftare svaras av de enkäten berör. Endast 1 306 svarade på enkäten mot normalt cirka 3000, så man kanske kan justera ner från 23.2% som sparat ihop till kontantköp till kanske 23.2*1306/3000= ca 10% vilket är en kanske mer realistisk siffra och mer i linje med andra enkäter om t ex bolån. Men det vet vi inget om, för det datat finns inte.
Bloggläsare som sparat ihop till eget kontant bostadsköp, procent av svaren per år och medelpriset på köpet

Vad man ser är att allt fler har köpt kontant närmare i tiden, och det till allt högre priser.

I den mån det inte beror på att bloggläsarna blivit äldre och t ex sålt av tidigare bostad pga skilsmässa och köpt en ny mindre kontant för vinsten på bostadskarriären fram tills dess, så skulle detta visa att man via börsen inte bara lyckats hålla takt med tillgångsinflationen på bostäder, utan även överträffat denna.

Men nu är detta som sagt ingen vetenskaplig undersökning. För gruppen respondenter så har i alla fall kontantköpen ökat och det till allt högre priser.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

11 kommentarer:

 1. Jag försökte svara på enkäten, men kunde inte fullfölja: Jag har spaart ihop till en villa, som jag planerar att köpa om några år kontant, men än så länge bor jag i hyresrätt. Kom inte vidare efetr första frågan... Är 50+

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är korrekt. Det är bara de som faktiskt köpt kontant som gick vidare, inte de som sitter på pengarna men inte fått tummen ur.

   Radera
  2. Jaghar fått tummen ur, och har mentalt flyttat till Åland. Bara frun som envisas vara kvar i Tokholm

   Radera
  3. Varför flytta till Åland? Kan man inte bara hyra en stuga där och åka dit ibland? Vad lockar där (jag har konstigt nog aldrig varit där).

   Radera
  4. Ålands namn på finska är Abborrelandet, Ahvenanmaa. Gulligt namn, inte sant?

   Radera
  5. Jo, fast å andra sidan är ju själva Åland 100% svenskspråkigt så vad fastlandsfinnarna kallar det spelar rimligen mindre roll för de som bor där ;-)

   Radera
 2. Klart de som köpt bostad kontant är extra stolta för det och gärna svarar på din fråga, så urvalet blir skevt

  SvaraRadera
 3. Kan och vill är ju två olika saker.
  Finns ju ut annat man kan göra med pengarna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågan är vad det skulle vara?

   Radera
 4. Har man cashat bostaden så har man nog lite mindre förstånd alt har man svaga nerver. Typ-räntan för BRF är 0,5% och för privatpersonen runt 0,9%. Att hitta bättre avkastning än så har gynnat de smarta de senaste 20 åren. Tror man på skillnad så visst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt sista bostadslån var 3% ränta.
   Sedan kan man ju sälja dyrt och köpa billigt :)

   Radera