Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-11-04 13:37

Tröttnade på att man inte kan byta namn på desktop/spaces i MacOS längre

Sedan ett antal versioner tillbaka går det inte att byta namn på de olika desktopar (kallat Spaces i Macos) som man använder för att organisera sina fönster. Själva funktionen peakade för länge sedan när desktoparna fortfarande var möjliga att visa som ett rutnät. Nu tröttnade jag och lade in namn på dem genom att redigera bakgrundsbilder.
Desktop 1 - 8  på bärbara datorn med minimerade fönster och ...
Även funktionen att hårt knyta specifika appar (ok, applikationer, ok programvaror som det hette förr) till specifika desktopar är lite skakig numera. Förr kunde man klart och tydligt knyta dem till specifika desktopar, men numera anger man bara "Desktop on Display 1/2" och man kan på det viset inte heller flytta alla fönster så de hamnar rätt.

Att det ska vara så svårt för Apple att ordna den enkla funktionen att byta namn på desktoparna är förbryllande, minst sagt. 

Jag valde helt enkelt att kopiera och redigera ett antal kopior av vald bakgrund från Apple och via Preview infoga text, så ger det visst stöd i alla fall, även om texten döljs bakom öppna appar.

... desktop 9 - 13 på externa skärmen, utan minimerade fönster (förutom Scrivener i textfönstret, för jag vill inte att ni ska sitta och zooma för att försöka hitta spoilers ur nästa roman - iofs brukar jag ju trolla och lägga in fejkade grejer i mina skärmdumpar, men orkade inte göra det denna gång. Eller?).
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

21 kommentarer:

 1. Det har gått utför med Apple sedan Steve lämnade in...

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Fönsterhanteringen i macOS har sugit i många versioner. Den usla Dock är otroligt att man inte utvecklat sedan första versionen av Darwin-baserade OS:et. En bra ide men dåligy genomförd och stannat i utvecklingen.
  Att man som standard inte kan köra Alt-Tab mellan fönster utan enbart program exv. Kör programmet AltTab sedan många år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har i princip inte kört Windows sedan 2006, så den reflexen är borta nu.

   För att bläddra inom en applikation kör du CMD+<, dvs tangenen längst ner till vänster bredvid skift (tilde på amerikanska tangentbord). Alternativt CMD-TAB och sedan pil ner på den applikation du är ute efter.

   Radera
  2. Sitter mest mellan två-tre olika IDE-fönster och två-tre olika Terminaler så jag är antagligen mer fönster-fokuserad än vad macOS är tänkt för; kodändring -> terminal -> kodändring -> terminal u.s.w. Med AltTab (finns på GitHub) så är nästa fönster bara en Alt-Tab bort.
   CMD-TAB+Pil Ned är intressant, synd bara att man inte kan komma tillbaka "upp" igen utan måste börja om då man går ned i fel Terminal process.
   Ja, ja, YMMV som det heter. macOS levererar i alla fall stabiliteten och verktygen som jag behöver vilket inte Windows klarade då jag lämnade den skutan när Windows 8 kom.

   Radera
  3. Du kommer upp igen med CMD-TAB igen.

   Annars som sagt, CMD+<, men har du en lösning så är det inte mer med det.

   Radera
 4. Och Windows 10 har nyligen fått funktionaliteten att byta namn på de olika desktoparna.
  Har saknat det i många år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en så sjukt självklar funktion att det är rent konstigt att man inte haft den.

   Radera
  2. Har väl funnits i KDE i alla tider...

   Radera
  3. Ursäkta min franska, men om det finns hos KDE skiter väl jag? Jag kör MacOS och kommer inte köra något annat än MacOS. Jag körde Linux 1991 - 2003 och tänker inte lägga all den tiden som behövs för att underhålla flera Linuxsystem.

   Radera
  4. Det har hänt en hel del utanför MacOS de senaste 20åren, OS X är inte alls så outstanding som det var en gång.

   Ett icke US tangentbord funkar faktiskt direkt efter installation numera i de flesta UN*X varianter, Solaris låter jag vara osagt :-) Och du behöver inte skapa egna modelines för att X servern skall kunna visa bild heller.

   Men det är klart du har ju bestämt dig för att det är det bästa så varför klagar du på att funktioner saknas?

   Radera
  5. Som betalande kund förbehåller jag mig förstås rätten att klaga.

   I övrigt så skiter jag i vad som är bäst enligt någons skala. Jag bryr mig bara om vad jag är som mest produktiv med, och efter 18 år på MacOS så har jag svårt att se att ett byte skulle höja min produktivitet. T ex är Scrivener på MacOS överlägset versionen till Windows, och finns inte alls på Linux/BSD vad jag vet.

   Det är rätt mycket pengar i inkomst som hänger på att jag kan jobba utan att behöva lägga tid på klydd. Datorer är ingen hobby för mig.

   Radera
  6. Visst får du klaga som betalande kund. Gäller väl bara att rikta det åt rätt håll. ;)

   Radera
 5. Som författare av ren text fungerar väl 'vi' alldeles utmärkt. Så slipper man all stavningskorrigering och annat bös som ändå förlaget ska stå för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske finns anledningar till varför jag är författare och inte du?

   Radera
  2. Just sett No Time To Die och där fanns en viktig komponent från några av dina böcker. Min signatur ger en ledtråd till superskurkens vapen. Mer dödande än vanligt enligt mig men min dotter tyckte dödandet var som vanligt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 6. Har du så liten skärm så du kör alla program i helskärm? Om ja, så skulle jag skaffa mig större skärmar.

  Det kostar givetvis en del om du ska köra skärmar från Frukten, men det finns många andra bra alternativ.

  Dock så undrar jag varför man kör flera virtuella skärmar om man kör allting i helskärm? Det ger användaren noll nytta jämfört med att växla mellan de olika program man kör. Men det är ju jag. Jag har inte använt Frukten sedan ca år 2000, då jag använde deras tjockskärmar på universitetet (det var tydligen en hel dator). De kraschade hela tiden. Jag blev mäkta imponerad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kör två skärmar och 13 virtuella på dem. Cirka 30-40 öppna fönster, inte helskärm pga tickers och feeds vid sidan om.

   Radera
  2. En 27 tum och fjorton tum på den bärbara duger gott för mina arbetsuppgifter. Använder generellt 27:an som två stående skärmar, 14 som en liggande.

   Radera
  3. Daniel: det du menar är att det ger dig noll nytta med virtuella skrivbord. Och angående skärmars storlek skulle jag nog behöva gå upp till runt 50" om jag skulle kunna köra mina program i halvskärm. Sitter just nu på 2x32"4k

   Radera