Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-11-18 11:12

Tredje vaccination måste vara högsta prioritet - inte restriktioner

Sverige ligger fortfarande några veckor efter många andra europeiska länder nu när den femte vågen av Covid-smittan dragit igång. Prioritet nu när det finns vaccin måste vara att ge alla vaccinerade en tredje dos, samt få resterande att vaccinera sig. Vårdpersonal har nu börjat bli smittade igen, eftersom de inte fått en tredje spruta och var först ut att vaccineras.
Enda lösningen
Till skillnad mot alla i kommentarsfältet är jag inte en expert på vare sig smittskydd eller pandemier, utan detta är mina egna personliga lösa funderingar.

Sverige riskerar att liknöjda och självgoda gå rakt in i en femte våg av Covid, trots att den skulle kunna undvikas genom att ge en tredje dos vaccin till alla. Vi ligger antagligen bara några veckor efter de länder där smittan nu börjat ta fart.

Varken faktisk smitta och sjukdom eller vaccin mot coronavirus ger livslång immunitet, utan både för smitta och vaccination verkar sex månader vara en gräns där skyddet börjar bli bristfälligt. Sedan är detta individuellt och varierar. Vaccinationerna ligger ur fas, då de flesta vaccinerades på våren och sommaren, när smittspridningen är lägre än vintertid när man är mer inomhus och solen inte heller desinficerar eller ger D-vitamin på samma vis. Du kan få Covid-19 igen efter genomgången sjukdom, men förhoppningsvis blir du inte lika sjuk den andra gången.

Likt för influensavaccin behöver man vaccinera på hösten, och allt fler har nu över sex månader sedan de vaccinerades, i synnerhet vårdpersonalen som vaccinerades tidigt på året.

En läsare och läkare rapporterar till bloggen att vårdpersonal nu har börjat testa positivt för Covid, trots att de fått två vaccindoser, vilket inte skett tidigare. Vårdpersonalens skydd börjar alltså ta slut. Samtidigt har de inte fått några datum eller tider för att få en tredje spruta, likt de flesta av oss. För egen del kommer sex månader inträffa den 30:e december, när det är som mörkast men också när jul- och nyårsfiranden gör att smittspridningen kommer ta ordentlig fart. Att jag kommer få en tredje spruta runt den tiden kan jag nog glömma.

Covid-19 går inte att utrota, utan kommer finnas permanent. Vad som behövs är att vaccinationer kommer i fas med vintersmittan, och myndigheternas högsta prioritet borde vara att ge alla en tredje dos, samt få resterande cirka 20% av den vuxna befolkningen att vaccinera sig. Detta för att skydda riskgrupper, vårdpersonal osv, samt hindra att vården återigen får gå på knäna och andras sjukvård skjuts upp ytterligare. Att vaccinera sig handlar inte om ditt eget ego, utan det handlar om att hjälpa andra.

Vaccinen minskar smittspridningen eftersom man inte blir lika sjuk, om sjuk alls, vid smitta, och dämpar trycket på sjukvården. Det är mycket konstigt att man inte fokuserar och satsar massivt på vaccinationerna, utan istället nu överväger ytterligare restriktioner.

Min killgissning är att vi framåt februari-mars kommer sitta med fulla restriktioner igen och att de flesta som varit vaccinerade ännu inte fått sin tredje spruta. Restriktionerna kommer sedan inte hävas fullt ut förrän augusti-september och sedan återupprepas hela skiten igen ad nauseum eftersom vi inte vaccinerar på hösten. Och 2022 - 2023 kommer vi påbörja en sjätte, sjunde eller åttonde våg. Låt oss istället ge alla en tredje och fjärde dos och gå vidare med samhället.

Utifrån gårdagens enkät så är 83% av bloggläsarna vaccinerade (högljudda antivaxxers är alltså en minoritet, som dessutom blir kickbannade, se nendan - bara för att man skriker högst har man inte rätt eller är ens i majoritet, man är bara skräniga fiskmåsar), men 55% tycker att restriktioner riktade mot ovaccinerade och antivaxxers är en dålig idé. 95% av de ovaccinerade instämmer, men så är antagligen en stor del av de ovaccinerade egoister, konspirationsnötter, antivaxxers eller helt enkelt lata eller tror att sjukdom ger mer än ett halvårs immunitet - endast en liten del har inte vaccinerat sig på grund av medicinska skäl. 19% av bloggläsarna har för övrigt haft Covid-19 enligt test och ytterligare 15% tror sig haft Covid-19 utan test. Samtliga resultat av enkäten kommer redovisas i separat inlägg.

Ni kan för övrigt som vanligt läsa kommentarsreglerna, där det står att antivaxxers kommer avlistas, så välj vilken kulle du vill bli kickbannad på till absolut noll nytta. Var medveten om att moderatorroboten - som aldrig sover och aldrig tröttnar - även raderar alla dina andra kommentarer, så bestäm själv om du vill bli av med rubbet bara för att du ville skriva antivaxxskit. Det finns andra forum där du kommer hyllas som världens mest intelligenta person om du är antivaxxer. Sök dig till gemenskapen där, för här får du den inte.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

95 kommentarer:

 1. Varför känns det som att vi kommer agera försent igen och sedvanligt hänvisa till "vi såg det inte komma"

  Instämmer med bloggarn om prio på booster dos!

  Det är frustretande att vi snabbar på och viftar med begränsningar framför verksam vaccinering

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förmodligen därför att man inte har kurage att hantera dem som utan medicinska skäl vägrar vaccinera sig.

   Radera
  2. En tredje dos, som förhoppningsvis är även anpassad till att bekämpa Delta-varianten, är Prio.

   Det är den väldigt smittsamma Delta-covid, som orsakar det kraftigt ökande antalet smittade och samtidigt en svårare sjukdom, som oftare kräver IVA-vård, jämfört med de tidigare varianterna.

   Att en ökad smittsamhet skulle innebära en mildare sjukdom, var en teori som framfördes ivrigt i början av pandemin som en "virus naturlag", men den verkar inte stämma, i alla fall inte ännu.

   Radera
  3. Kommer ta sprutan när den är anpassad efter aktuellt virus.. men håller med bloggaren om att det vore önskvärt om de släppte fram alla som vill ha en tredje dos redan nu. Det finns gott om tider på vårdcentralerna.

   Radera
  4. Tack, i GP står det nu att Sverige istället ska skänka bort 1.5 miljoner doser vi har på lager. Hugg folk i armarna så gardinerna fladdrar säger jag. Vi har redan betalt doserna, men istället avvecklas vaccininrättningarna.

   Radera
  5. Dava - det befintliga vaccinet skyddar väldigt bra, även mot Delta.

   Skyddet försvinner efter runt 6 månader men det skulle det gjort även med de äldre varianterna - det är bara det att vi inte hann uppleva det.

   Radera
 2. Vore riktigt bra om man helt enkelt blev kallad för dos tre baserat på när man fick dos två. Men det är väl tyvärr önsketänkande...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men vi behöver ju även börja säsongsanpassa sprutorna. Sep-okt så vi har som nest skydd under vintern

   Radera
 3. Mor och far har precis fått sin tredje dos (65+), de fick det andra mRNA vaccinet tillskillnad från dos 1 och 2 som var det första mRNA vaccinet. De ändrade riktlinjen från 6 mån efter dos 2 till 5 mån för de som är 65+. Häromkring hade de börjat montera ner både vaccinationsnoder (och frisläppa den personalen) och testställen trots god tillgång till vaccin. "Vi såg det inte komma" kan man ju inte direkt påstå nu när man har god tillgång till data från både Israel och Storbritannien som visar på att risken för genombrottsinfektioner ökar med tiden. Vi har ju dessutom förbundit oss att köpa doser så att det borde räcka...

  För egen del som tillhör riskgrupp så får man väl se hur det blir, sexmånaders-repet är ju någonstans kring lucia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, även här i Skåne har man på ett eller annat sätt skjutit över mer ansvar till de "ordinarie" vårdcentralerna med viss förvirring som följd tyvärr. Men det är väl av kostnadskäl, plus att vi inte kan ha nån form av "undantagstillstånd" hur länge som helst, nu när vi är nere på lägre smittonivåer måste vi ju ha en ordinarie sjukvård som hanterar det här.

   Radera
 4. Finns kapaciteten att ge alla en dos under andra halvan av året?
  Tyckte väntetiderna var ganska långa ända fram tills oktober, då jag tillslut fick min andra dos.
  Veckan efter fanns det drop-in, så jag var väl i vanlig ordning sist.

  SvaraRadera
 5. Får också tänka på alla som äter för mycket julmat och kliver in i riskgrupp.

  SvaraRadera
 6. Håller helt och med om att ge en tredje dos snabbt till alla

  SvaraRadera
 7. Finns det verkligen tillgång till vaccin? Varför ger man då inte en tredje dos till vårdpersonalen? Jag förstår verkligen inte.

  Nog för att politiker har negativ IQ, men så korkade kan de väl inte vara?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl inte politikerna som bestämmer detta utan FOHM.

   FOHM:s rekommendationer för tredje dosen:

   https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2021/oktober/pafyllnadsdos-vaccin-mot-covid-19-rekommenderas-till-fler-grupper/

   "Folkhälsomyndigheten har beslutat att också rekommendera en tredje dos vaccin som påfyllnad för personer i följande grupper:

   Personer som är 65 till 79 år
   Personal på SÄBO och inom hemsjukvård och hemtjänst
   Att personal på SÄBO och inom hemsjukvård och hemtjänst rekommenderas en påfyllnadsdos är viktigt för att skydda vårdtagare inom verksamheterna"

   Förstår inte varför de inte ger rekommendationen om all vårdpersonal. Vårdpersonal träffar ju mycket äldre.

   Radera
 8. Jag håller med dig. Helt klart.
  Vaccinera i fas och se till att världen fungerar igen...
  Men.
  Är det en framkomlig väg in i framtiden?
  Man kan ju vara förespråkare för vaccin och ändå förhålla sig skeptisk för eonerna framgent.
  Eller - När blir det försent att låta covid bli en vanlig förkylning för de med anlag att överleva?

  SvaraRadera
 9. Är väl dags för en seriös Ivermectin-studie, läkemedlet är billigt och det finns ju indikationer på att det lindrar symptomen och minskar behovet av sjukhusvård, eventuella bieffekter är ju kända sedan länge så det borde gå rätt fort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klassisk indikator på foliehatt att prata om avmaskningsmedlet för boskap. Jag har en halvliter om du vill prova.

   Radera
  2. Verkligheten är att det gjorts studier, men de har i majoritet inte visat det foliehattarna vill, så då räknas de väl inte.

   Radera
  3. Det är faktiskt även ett avmaskningsmedel för människor, att ett läkemedel ges till både människor och djur är inget ovanligt, det antar jag att du redan vet om?

   Ivermectin används på människor först och främst i tredje världen för att bota svåra parasitiska sjukdomar, bla flodblindhet. Upptäckten och appliceringen av Ivermection gav Nobelpriset i medicin 2015 och är med på WHOs lista över essentiella läkemedel.

   Förresten så hade vi den här diskussionen för ett par månader sedan där du svängde dig med samma jargong. Jag och några andra försökte komma med mer balanserad fakta men det verkar vara svårt att nå fram.

   Tyvärr så är ju debatten i dagsläget väldigt polariserad, ditt påstående om att jag är en "foliehatt" för att jag är nyfiken på huruvida Ivermectin fungerar mot Covid-19 eller ej är ju ett tydligt tecken på det.

   Men nej, jag tror inte att jorden är platt, eller på att 5G är till för att ta kontroll över våra hjärnor, ej heller att judarna styr världen eller att Donald Trump har kommit för att rädda oss från "the Deep states" strävan efter en "great reset"...

   I övrigt är jag dubbelvaccinerad och tycker vaccin är ett jättebra idé rent allmänt.


   Radera
  4. Så varför accepterar du inte att det gjorts studier, som kommit fram till att det inte fanns någon effekt?

   Radera
  5. BBC sammanfattar det hela väl.

   https://www.bbc.com/news/health-58170809

   "The largest and highest quality ivermectin study published so far is the Together trial at the McMaster University in Canada. It found no benefit for the drug when it comes to Covid."

   Radera
  6. I övrigt kan du läsa om forskningsfusket och förfalskningarna av övriga studier i BBC-artikeln. Men det kanske inte är så viktigt att veta hur det faktiskt ligger till, så länge svaret inte är det du vill.

   Radera
  7. I övrigt är ju verkligheten att 99+% av alla som får Covid överlever. Att någon kändis tagit Ivermectin och blivit bra innebär alltså inget, utan man måste alltså visa att avsevärt mer än 99% av de som tar Ivermectin återhämtar sig för att drogen ska göra någon skillnad.

   Radera
  8. När jag var sjuk drack jag apelsinjuice. Jag blev frisk. Betyder det att apelsinjuice fungerar mot Covid?

   Radera
  9. "Så varför accepterar du inte att det gjorts studier, som kommit fram till att det inte fanns någon effekt?"

   Därför att jag har läst om studier som visar att det har effekt, varför accepterar du inte dem? Jag har inget egetintresse av Ivermectin, jag "vill" inte att det fungerar (även om det vore bra om ett såpass billigt och beprövat läkemedel skulle visa sig fungera).

   Av någon anledning så är det här frågan såpass laddad att man i sociala medier under perioder censurerat alla inlägg som nämner Ivermectin och själv blir jag än mer nyfiken när det är så många som direkt avfärdar alla förslag om Ivermectin på precis samma sätt som du (CNN gjorde exakt samma sak när Joe Rogan tog Ivermectin när han smittats med Covid-19, han tog en "horse dewormer" och inte ett "Nobelprisat läkemedel som står med på WHOs lista över essentiella läkemedel" som man kunde ha valt att säga.)

   Jag skulle själv lita mer på en svensk studie genomförd av tex FHM i samarbete med den svenska sjukvården än något som någon länkar till på internet, lite svårt att avgöra trovärdigheten då tycker jag.

   Radera
  10. Se BBC-artikeln. Studierna är förfalskningar.

   Radera
  11. Vill du läsa, t ex

   https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2777389

   "g The findings do not support the use of ivermectin for treatment of mild COVID-19, although larger trials may be needed to understand effects on other clinically relevant outcomes."

   Radera
  12. Nature, en av världens typ tre mest ansedda vetenskapliga tidsskrifter (Nature, Science, Lancet) skriver här om hur studier dragits tillbaka pga att de varit kassa:

   https://www.nature.com/articles/d41586-021-02081-w

   Radera
  13. Här är McMaster-studien

   https://www.mcmasteroptimalaging.org/full-article/plus/ivermectin-treatment-covid-19-systematic-review-meta-analysis-randomized-100671

   " In comparison to SOC or placebo, IVM did not reduce all-cause mortality, length of stay or viral clearance in RCTs in COVID-19 patients with mostly mild disease. IVM did not have an effect on AEs or severe AEs. IVM is not a viable option to treat COVID-19 patients."

   Om det inte duger för dig finns det dessvärre ingen hjälp. Du får väl luta dig mot de förfalskade studierna från bland annat Egypten och Iran istället.

   Radera
  14. Nu lägger du ord i min mun, jag har aldrig sagt att Ivermectin fungerar för att en kändis tog det i TV.

   För varje länk som du postar som menar att Ivermectin inte fungerar så kan jag snabbt googla fram en länk som visar att Ivermectin faktiskt gör det.

   Jag är genuint intresserad av om det fungerar, men att söka om det på internet gör mig tokig, vilken källa ska man lita på?

   Googla "Ivermectin for Prevention and Treatment of COVID-19 Infection: A Systematic Review, Meta-analysis, and Trial Sequential Analysis to Inform Clinical Guidelines"

   Är detta sant eller inte, jag vet då rakt inte, men om det nu skulle vara sant så är det ju oerhört att det inte kommer fram i mainstream-media, eller hur?

   Radera
  15. Nu är det så att läkare, läkemedelsverk, FoHM, Socialstyrelsen mfl råkar ha utbildade experter som klarar av att titta på utförda studier och kan bedöma vilka som exponerats som fejk, och vilka, likt McMaster ovan, som är riktiga.

   Radera
  16. Jag länkar till seriösa källor. Du vet att t ex en länk till Foliehatt.nu inte är lika mycket värd som en länk till Nature?

   Jag kickbannar dig strax, för du är en uppenbar vetenskapsförnekare som inte klarar av källvärdering.

   Radera
  17. Tycker att den här sammanfattningen från NIH är rätt bra: https://www.covid19treatmentguidelines.nih.gov/therapies/antiviral-therapy/ivermectin/ En av slutsatserna där är att det är viktigt att gå vidare från de in silico-undersökningar som finns då befintligt kunskapsläge är bristfälligt. En sådan (nyligen publicerad) är den här: https://pubs.rsc.org/en/content/articlehtml/2021/cp/d1cp02967c Mekanismen som har setts i in silico-undersökningarna har testats in vitro och beskrivs i Nature här: https://www.nature.com/articles/s42003-020-01577-x

   Med tanke på att PF-07321332 håller på att genomgå prövningar för tillfället (och andra nya antiviraler, t.ex. från Merck) så kommer det nog stanna vid de mindre kliniska undersökningar som har gjorts utöver dessa in-silico och in-vitro undersökningar.

   Tror personligen att antiviraler som kan sättas in vid behov kommer att vara en viktig del i kampen framöver för att skydda de som utvecklar svåra symtom vid infektion.

   Man kan konstatera att både när det gäller både förebyggande och behandlingar så finns det starka åsikter från alla håll. Bäst är nog att låta vetenskapen ha sin gilla gång och låta de bästa (och säkraste) terapierna vinna.

   Radera
  18. Den enda kritiken mot McMaster-studien som jag läst om är att de använder en lägre dos Ivermectin jmf med vad Ivermectin-förespråkarna föreslår. (tex https://covid19criticalcare.com/covid-19-protocols/)
   Vilket är synd eftersom det då borde dödat diskussionen.

   Radera
  19. Spelar ingen roll. Ivermectinfolket bryr sig inte om några som helst negativa resultat, eftersom de flesta av dem är foliehattar som inte bryr sig om verkligheten. Samma typ av människor som fortfarande tror att vaccin orsakar autism pga den förfalskade studien. De hänger fast vid något och sedan kan ingenting i världen få dem att ändra åsikt.

   Radera
  20. Rätt kul när man nämner The Lancet som en seriös aktör när de lyckades publicera en studie som skulle visa att Hydroxiklorokin inte fungerar mot COVID som sedan visade sig baseras på data från en porrstjärna och sci-fi-föefattare.

   https://www.theguardian.com/world/2020/jun/04/covid-19-lancet-retracts-paper-that-halted-hydroxychloroquine-trials

   https://www.theguardian.com/world/2020/jun/03/covid-19-surgisphere-who-world-health-organization-hydroxychloroquine

   Radera
  21. Vaccinförespråkaren Dr John Campbell, som för många under pandemin gjort sig känd som en nyanserad röst, granskar dem omtalade BBC artikeln i videon "Debunking the BBC debunk of Ivermectin".
   Han börjar med att konstatera att huvudförfattaren till den studie som BBC lutar sig mest på, Jack M Lawrence, är en student, inte en erkänd forskare. Han lyfter fram en rad andra tveksamheter.
   Campell säger med emfas att han är för vacciner, för att förhindra "human pain, suffering and death", men att han också är för "treatment", behandlingar om de finns tillgängliga. Båda behövs.
   Min kommentar: Självklart behövs fungerande behandlingar, inte minst eftersom vaccinerna inte är 100 procentiga.

   Radera
  22. "nyanserad röst" känns som en pk-term för person som för fram alternativa fakta, vissa av oss föredrar vetenskapliga studier som gjorts på god grund. om 10 studier visar att det inte funkar och 1 visar att avmaskning är bra, då är sannolikheten att minoriteten (dvs de som är för) har fel.
   Trots allt innehåller varje god studie en dubbel-blindtest och då ser man ju om det bara är placebo eller ej. Vaccin funkar, om man tar vaccinet så slipper man tugga avmaskning och andra hemskheter

   Radera
  23. Det har gjorts en ordentlig studie på Ivermectin, samt massvis med andra läkemedel.

   Medcram går igenom studien, kolla hela videon om du vill veta hur den är uppbygd.

   https://youtu.be/gPqoFFJAaDY?t=680

   Radera
  24. Glömde skriva att det visade sig vara verkningslöst.

   Radera
  25. TL;DR

   Ivermectin funkar bra i länder där stora delar av befolkningen lider av parasiter.

   Rundmaskar som under många miljoner år har utvecklats parallellt med oss människor, har lärt sig trycka ner vårt immunförsvar. Detta bidrar till ökad dödlighet vid covid-19-infektion.
   När vi avmaskas funkar immunförsvaret som det ska.

   Radera
  26. TL;DR-tillägg:
   Om random svensk utan pågående infektion av inälvsmask, med pågående infektion av covid-19, får ivermection händer ingenting.

   Radera
 10. De som fick det halv-kassa Astra-vaccinet ska få en Pfizer den här gången, som t ex kompisen som tillhör en riskgrupp. Han borde få sin tredje dos i januari, 6 mån. efter dos 2. Eller i december, om han prioriteras högre.

  SvaraRadera
 11. Håller med. FHM från 27 Okt: "Folkhälsomyndigheten rekommenderar att alla som är 65 år och äldre, samt personal på SÄBO och inom hemsjukvård och hemtjänst, erbjuds en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19. Det är regionerna som beslutar om när de olika grupperna ska erbjudas vaccin enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation." Sedan 10 Nov går det för dessa att boka i Stockholm. Så småningom går de väl ned i åldrarna. Man borde man väl också gå från erbjudande till att skicka ut en kallelse för de som vaccinerade sig >6 månader sedan om man vill få många att ta en tredje dos.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte bättre att börja med ett erbjudande, tills efterfrågan börjar minska och fortsätta sedan med kallelser? Då agerar de som tidigt nappar på erbjudandet som "försökspersoner" och uppmuntrar resten att ta sprutan, genom att visa att inga eller få biverkningar uppstår och att det eventuellt modifierade vaccinet är tillräckligt säkert.

   Radera
  2. Exakt. Tyckte att det var det jag skrev. Vi verkar vara överens om en bra plan?!

   Radera
 12. Njae ... Liknöjdhet och självgodhet märker jag i alla fall inte av från min hemregions sida eftersom jag i veckan per post fått notis om bokning av tid för 3e dosen Pfizer Covid samt även årets dos mot influensan på Vårdcentralen fem minuters cykelväg bort.

  I övrigt så långt kan förtås med lekmannaperspektiv att Covid kommer inte att kunna utrotas utan är här för att stanna och att vi därför även framledes har att se fram emot regelbundna vaccineringar men också återkommande restriktioner från myndigheterna av varjehanda slag.
  Själv väljer jag att inte se sådana restriktioner som integritetskränkande diktaturfasoner utan snarare som tyvärr nödvändiga olägenheter i akt och mening att så långt möjligt är skydda Samhället och dess innevånare från vad som än värre kan vara.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du glömde tacka socialdemokratin, som gett dig så mycket.

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Cornucopia: Av dig nämnda förutsätts implicit. Samt att min hemregion såväl som hemkommun styrs av tidigare Alliansen.

   Radera
 13. Att naturligt skydd efter att ha haft sjukdomen bara varar 6 månader har jag aldrig hörttalas om. Källa ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amerikanska läkemedelsverket CDC kanske?

   https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/science/science-briefs/vaccine-induced-immunity.html

   "Available evidence shows that fully vaccinated individuals and those previously infected with SARS-CoV-2 each have a low risk of subsequent infection for at least 6 months."

   Detta är inte det minsta kontroversiellt - det är pga detta som många av de vanliga virusförkylningarna är coronavirus, man får inte livslång immunitet. Man kan förstås få immunitet längre än sex månader, eller kortare.

   Radera
  2. CDC är smittskyddsinstitutet, inte läkmedelsverket, skrev fel.

   Radera
  3. "at least 6 months" är inte precis samma som bara 6 månader.

   Sanningen är snarare att man inte vet, då det inte gått tillräckligt lång tid ännu men man tror att det varar minst 6 månader.
   Sen är ju frågan hur man avgör det, antikroppsnivåer i blodet går naturligt ner över tid om man inte utsätts för ny infektion vilket gör att man blir känsligare. Blir man å andra sidan infekterad igen så har troligen immunförsvaret kortare startsträcka att få igång produktionen av antikroppar igen än vad det tog första gången.

   Radera
  4. Titta på vad som gäller andra coronavirus.

   Nej, även vaccinerade som blir sjuka när vaccinets verkan blir sämre blir ju mindre allvarligt sjuka. Antagligen samma med de som varit sjuka en gång innan, om de inte dragit på sig riskfaktorer mellan infektionerna.

   Radera
  5. Coronavirus hart väl rätt lätt för att mutera så det är sällan exakt samma som återkommer. Frågan är bara hur brett skydd man får av vaccin jämfört med infektion och hur bra de olika typerna av vaccin skyddar över tid.

   Radera
  6. mRNA-vaccinen bör ju ge bredare skydd än infektion eftersom de inte triggar på viruset, utan på spikproteinet och därmed bör skydda mot samtliga virus som använder det proteinet, inklusive mutationerna av Covid-19.

   Radera
  7. Tegnell skriver ju i läkartidningen

   "– Ja, fast vi vet ju att skyddet mot allvarlig sjukdom varar betydligt längre än de här sex månaderna. Så någon stor risk är det inte vi pratar om. Risken för den här gruppen är inte speciellt stor i grunden, och vi har i dag en ganska låg smittspridning. Så risken för vem som helst i befolkningen är ovanligt liten just nu."

   Betydligt längre än 6 månader, men vad som menas med betydligt framgår ju inte. Det skyddar dock inte lika bra mot smitta eller smittspridning men det är ju bara att acceptera så länge som folk inte blir allvarligt sjuka.

   Radera
  8. Karolinska institutet (ja, de med plaststruparna) hävdar att av personalen som ingår i studien så har 96% antikroppar 9 månader efter genomgången Covidinfektion så naturlig immunitet verkar sitta i länge.
   Icke länk ( https://nyheter.ki.se/bred-immunitet-mot-covid-19-efter-9-manader#heading-1 ).

   Radera
  9. All right, då är det kanske inte så illa ändå. Om naturlig immunitet rann ut lika fort som vaccinet slutar funka skulle det bli helt omöjligt att bli av med viruset.

   Logistiken att vaccinera hela planeten inom samma sexmånadersperiod blir rätt svår.

   Radera
  10. Det ÄR omöjligt att bli av med viruset. Kolla bara på influensavirus som kommer tillbaka gång på gång.

   Radera
 14. Lite hopp för covid-sjuka, om medicinen så småningom blir tillgänglig för flera:
  Astra Zenecas läkemedelskandidat AZD7442, en cocktail mot covid-19 som kan ges i förebyggande syfte till personer som inte kan få skydd av vaccin, minskar risken för symptom med 83 procent. En separat fas-3-studie visar att risken för allvarlig covid-19-sjukdom eller dödsfall minskar med 88 procent om en patient får en AZD7442-spruta inom tre dagar efter att covid-19-symptom uppstått. Den är till för personer som har drabbats av vissa typer av cancer, som får kemoterapi eller dialysbehandling eller som genomgått en organtransplantation.

  SvaraRadera
 15. Fick min andra spruta för 8 månader sedan då jag befann mig i en prioriterad grupp, Är nu i samma grupp som de friska under 65. Så dags för munskydd , avstånd mm för mig är vad som gäller tills dos 3 erbjuds.

  Tunnelbanan börjar bli riktig jobbig vissa tider nu när man känner att avståndet ibland påminner om tunnelbanan i Japan. Avstår att åka ibland och noterat att folk blir allt sämre på avstånd och handsprit.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här där vi bor så existerar inte pandemin bland folk ute på stan. Ingenstans hålls det avstånd, handsprit är inte lika vanligt och munskydd ser man inte ens på vaccinationsställena.

   Radera
 16. Man borde sätta ett slutdatum, där de som inte sett till att skaffa sig ett skydd med de första två sprutorna inte längre är berättigade till covidsjukvård. Samtidigt kan man börja ta betalt för vaccinationen, så det svider lite i plånboken för dem som gått och utgjort potentiella smittohärdar.

  SvaraRadera
 17. Först ett klarläggande, för god ordnings skull avseende citat:

  "Till skillnad mot alla i kommentarsfältet är jag inte en expert på vare sig smittskydd eller pandemier, utan detta är mina egna personliga lösa funderingar."

  Jag besitter inte heller några kunskaper om smittskydd eller pandemier eller för den delen epidemiologi.

  Det sagt, för guds skull, eller annan valfri persons skull, ta vaccinet! Covid ska ingenstans, ni kommer inte få 5G implementerat i kroppen jag garanterar det och 5G är jag faktiskt rätt kunnig på, inte heller kommer det aliens och tar med er upp i rymden för att göra experiment på er och nej det finns ingen illuminatisammansvärjning som kommer aktivera en dödsdrog i vaccinet genom radio. Ta det jävla vaccinet, och så kanske vi slipper ett "sluttande plan" som det så populärt heter med vaccinpass och annat lull som definitivt sätter fel stenar i rullning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem tror du att du övertygar med svammel om 5G? Har du hittat någon som på allvar tror det?

   Har man inte haft Covid är det en god ide att vaccinera sig, själv hade jag 40graders feber i 10 dagar och sedan en vecka för återhämtning när jag inte dög mycket till. Efter ett tag blir man väldigt trött på att ha feber och bara orka se usla program på Netflix. Och då räknas min sjukdom som mild då jag tillfrisknade av mig själv.

   Det var veckor jag och sambon hellre hade gjort något helt annat av.

   Radera
  2. Men tänk så bra ert immunförsvar blev tränat!

   Mitt svar är ironiskt. Vaccin tränar immunförsvaret på samma sätt, men utan bieffekten att man måste vara sjuk i några veckor.

   Radera
  3. Ja och det är väl alldeles utmärkt!
   Nu var vi sjuka i vintras medan det fortfarande var gamlingar som vaccinerades. Vad är det du vill ha sagt?

   Radera
  4. @Vem som helst - ja, det var en relativt utbredd foliehattsteori i UK/US vill jag minnas att man skulle få ett 5G spårningschipp via vaccinet och därmed är jag säker på även i Sverige eftersom vi slaviskt importerar all skit därifrån.

   Radera
  5. @Vem som helst - ska jag vara helt ärlig så hade jag nog, om jag varit du, valt att attackera alienteorin och även illuminatiteorin. Dessa var framspånade av mig själv faktiskt!

   Radera
  6. Jag lär väl för övrigt få en "källa på det" så för er som vill läsa om diverse alternativa vyer på Corona "https://www.bbc.com/news/53191523"

   PS. Jag vet inte om detta är en s.k. icke länk men min ambition är i vart fall inte att bryta mot några regler eller sätta bloggägaren i klistret. Är detta fel så bara radera! DS.

   Radera
  7. Problemet är bara att när du går runt och pratar om foliehattar, 5G, nanorobotar och vad det nu vara månde så blir du betraktad som minst lika korkad som de de försöker göra ner, du framstår dessutom som mästrande översittare. Vaxholes brukar de kallas i US och har troligen gjort mer för att sänka mängden vaccinerade än att öka den...

   Radera
  8. Att du använder begreppet vaxholes visar ju var du hänger som antivaxxer.

   Radera
  9. Och det var vad du tog till dig av min text!

   Radera
  10. @vem som helst - jag ska vara helt ärlig, jag brukar försöka hålla en god ton men i detta fall, om man ärlig och uppriktigt tror att man får ett 5G tracking chip genom Covid vaccin, ja alltså.

   Förstår dom ens till att börja med logistiken det skulle krävas för att inte tala om att det skulle läcka. Om Snowden fick dåligt samvete över att NSA lyssnar på världen så skulle nog någon få dåligt samvete över detta!

   Radera
  11. Får feeling nu, alltså om vi bara börjar med chippet, storleken som skulle krävas inte bara för chippet utan för radiodelen, strömförsörjning (5G moduler drar ström något kopiöst) mm. Storleken på en någorlunda typisk vaccinspruta är 0,6x25 mm. Det skulle alltså innebära att ett chipp, för att kunna injeceras, ska vara mindre än 0,6 mm.

   Ett RFID chip skulle kunna fungera med storleken 0,125 mm men då har du inte tagit antennen i beaktning för kommunikation och lägger du på den så får du storleken på ett riskorn vilket skulle kräva en betydligt större kanyl och förmodligen kännas rätt väl när man fick den. Vad gäller 5G chipp så har jag sett ett som är ca 19 mm men då inte beaktat strömförsörjningen. Det kan säkert finnas mindre men jag har aldrig sett/hört talas om/sett specar på mindre än 0,6 mm.

   Så nej...

   Och till sist, om vi nu ger personerna som tror man får ett trackingchipp injecerat rätt, låt oss säga att så är fallet. Tror dom då att dom klarat sig om det nu finns en global konspiration att kontrollera jordens befolkning? Jag skulle snarare gissa att en auktoritär kraft rätt snabbt skulle fokusera på att jaga fatt i dom och hantera dom efter eget tycke och smak då man redan har koll på resten av oss neutraliserade slavar.

   Den stora faran i detta ligger i att politiker tycker de måste visa handlingskraft och inför både det ena och det andra i form av begränsningar och kontrollfunktioner till allmänhetens applåder. Sen kommer nästa regering och dom tycker "fan, vilka bra lagar vi har! Vi behöver ju bara..." och däri ligger det sluttande planet. Sen anser jag att varje person bestämmer över sin kropp men basera för tusan inte beslutet på konspirationsteorier utan på realism och fakta.

   Jag tror i denna diskussion att jag väljer nu att se detta som en slutreplik innan jag säger något otrevligt av misstag.

   Radera
 18. Det här är nog "relativt färskt" https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2021/11/tegnell-svarar-pa-kritiken-darfor-drojer-tredje-dos-till-vardpersonal/

  I korthet ska de sårbara grupperna och personal på boenden få tredje dosen samtidigt som barn och unga ska bli färdiga innan de öppnar upp för fler grupper. Personligen känns det som att varje oanvänd vaccinationstid är ett slöseri, men det är väl lite "alla ska med, men bara i rätt ordning" som gäller.

  SvaraRadera
 19. Om Sverige erbjuder folk att vaccinera sig en gång till så kommer folk att göra det för det är så svenskar funkar. Och när tillräckligt många gjort det är det betydelselöst att ett litet antal inte vill så strunta i dem. Sedan hoppas jag, likt några andra härovan, att antivirala mediciner kommer att visa sig effektiva i att hålla borta smittan/nere symtomen för då blir det ännu mindre viktigt med dem som inte vaccinerar sig. Och lättare att själv avstå om man tycker det blir för mycket. För tydlighets skull kommer jag att ta en tredje dos om jag får, men brukar aldrig vaccinera mig mot influensa och får den aldrig heller.

  Problemet vi lider av nu med nya restriktioner är skapat av den kritik för saktfärdighet som riktades mot FHM och regeringen av corona-kommissionen. Nu känner de att de måste göra något och då hittar de på något verkningslöst som krav på vaccinpass i vissa (men inte alla nb) folksamlingar.

  SvaraRadera
 20. I region HAlland ser planeringen för högstadiet ut som att de flesta kommunala skolor verkar bli färdigvaccinerade före jullovet, medan friskolor påbörjas först efter jullovet. Prio för 12-15 åringarna verkar vara ganska låg

  SvaraRadera
 21. Kriget Mot Smittan är det nya Kriget Mot Terrorn dvs ett krig som aldrig kommer att ta slut. Ungefär som Kriget Mot Knarket som lanserades i början av 70-talet. Vad kan nästa steg bli ? Tvångsvaccination ? Det kan inte uteslutas på lite sikt. Särskilda läger för de som inte vill genomgå medicinsk behandling ? Varför inte. Eliminering ? Blir polariseringen tillräckligt stor går det inte att utesluta. Det blir inte första gången i världshistorien som man vidtar drastiska åtgärder mot De Olydiga

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om du är allvarlig eller ironisk, men att det skulle bli så här i Sverige torde vara 100% uteslutet. Tycker diskussionen gällande vaccinering i media och från offentligt håll har varit nyanserad. Att man helt skulle överge den linjen känns väldigt främmande.

   Däremot så kommer det nog utvecklas en väldigt låg tolerans för de som arbetar nära de som är mest känsliga / har störst sannolikhet att drabbas av ett svårt (eller rent utav dödligt) sjukdomsförlopp och som inte vaccinerar sig enligt rekommendationerna.

   I Mats Svenssons senaste technothriller så har man utandningsprov på en massa platser för att screena mot infektioner, det känns dock inte ens som near-fi. :)

   Radera
  2. Jag läser på DN:s hemsida att ledande belgiska politiker överväger vaccintvång. Om Belgien väljer den linjen så kanske fler länder följer efter.

   Radera
  3. Ja, det hade kanske varit BRA. Det var genom tvångsvaccinering av barn som vi blev av med smittkoppor i Europa på 1800-talet. Då fanns det också tokstollar som var mot vaccination, men samhället prioriterade som tur var att bli av med sjukdomen istället för att tillfredsställa knäppgökar.

   Radera
  4. Nu går det fort. Österrike inför vaccinationsplikt enligt SVT. Det låter väl bättre med "plikt" än "tvång" antar jag.

   Radera
 22. Haha. Vilken fars det här är.

  SvaraRadera
 23. Nej, jag är allvarlig. Jag skrev att Kriget Mot Smittan är det nya Kriget Mot Terrorn redan förra vintern. För mig var det rätt uppenbart att vi har gått in i en ny fas av inskränkningar

  SvaraRadera
 24. Hur allvarligt det blir i Sverige beror på hur mycket rädsla det finns i samhället. Men att man kommer att göra det väldigt obekvämt för De Olydiga är rätt uppenbart

  SvaraRadera
 25. Jag har ett boktips för de som gillar att läsa. Vilken punkt har vi nått av Giorgio Agamben. Kan köpas på Bokus bland annat. ( lägger inte upp någon länk )

  SvaraRadera
 26. Konservative debattören Ben Shapiro, från The Daily Wire som publicerar nyheter och bedriver opionion, kommenterar i en rykande färsk video att myndigheten OSHA tvingas pausa sina planer på att påtvinga alla företag med mer än 100 anställda ett "vaccine mandate", pga att en domstol gått emot. The Daily Wire och Shapiro som är starkt pro-vaccin har startat ett upprop mot tvingande vaccinlagar och har skickat in en stämningsansökan.
  Shapiro argumenterar för att vi ska hålla samhället öppet, att vi ska uppmuntra till vaccination men låta individerna bestämma själva. I videon går han också igenom Covid situationen i landet - mest smitta i de blå staterna för närvarande. Han berättar också om mediciner (therapeutics) t ex från Pfizer som snart kommer släppas på marknaden som är snudd på så effektiva som vaccinet. Youtube: "The Biden Vaxx Mandate Is On Life Support | Ep. 1379"

  SvaraRadera
 27. Lite Deutschland så här på kvällskvisten:
  https://www.cnbc.com/2021/11/18/germany-announces-new-covid-restrictions-for-the-unvaccinated.html

  SvaraRadera
 28. Det är viktigare att prioritet dos ett och två för de knäppgökar som ännu inte vaccinerat sig.

  SvaraRadera
 29. PS: Kollade upp lite studier. Kolla t.ex. https://communitystudien.com/ och https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)02183-8/fulltext#:~:text=For%20fully%20vaccinated%20individuals%2C%20effectiveness,%E2%80%9351)%20after%205%20months.

  Av dessa syns att vaccinet tappar effekt förvånansvärt snabbt medan naturlig infektion ger ett mycket bättre skydd på lång sikt. Bägge skyddar bra mot allvarlig sjukdom. Min tolkning är att redan till jul har de som var sjuka för 1,5 år sedan sannolikt ett bättre skydd än de som bara är dubbelvaccinerade nu i sommar. Skapar lite utmaningar med att sätta vettigt regelverk....
  Att ge äldre och riskgrupper en spruta till nu är viktigt för att skydda dem. Frågan är hur viktigt det egentligen är för alla andra om vaccinet tappar effekt så fort. ......Att vaccinera barn och ungdomar som ändå inte blir speciellt sjuka kan t.o.m. vara långsiktigt kontraproduktivt om man skall få upp den folkimmunitet man ändå vill ha

  SvaraRadera
 30. Det här var ett känsligt ämne, märker jag. Jag har fätt tre doser Pfizer så slutar jag posta regelbundet så är det en varning till er alla andra att det är livsfarligt.

  Annars mår jag bra.

  SvaraRadera