Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-11-22 14:13

Talmannen Andreas (M) lägger fram Andersson (S) för votering till statsminister på onsdag - V:s agerande avgör

Efter att S inte fått V att sluta ett avtal om regeringsbildningen via en statsministervotering i riksdagen, lägger nu talmannen Andreas (M) fram socialdemokraternas nya partiledare Andersson (S) för votering till statsminister i riksdagen på onsdag klockan 09:00. Kort sagt avser S att syna V på korten, om partiet avser att rösta emot en ny socialdemokratisk statsminister som regeringsbildare.
Avgör
Andersson behöver bara en enda ja-röst och faller endast om mer än hälften röstar emot, och om V inte röstar aktivt emot Andersson, så ser möjliga valresultat i kammaren ut som följer

För: S (100) + MP (15) + C (31) = 146 mandat
Mot: M (70) + SD (62) + KD (22) + L (20) = 174 mandat

Om även de så kallade Liberalerna aktivt röstar emot Andersson blir det 174 mandat emot.

För att Andersson (S) inte ska väljas måste dock 175 mandat i kammaren rösta emot henne. För detta krävs då att antingen V aktivt röstar emot eller att någon politisk så kallad vilde röstar efter eget huvud istället för efter partilinjen vederbörande blev invald i kammaren på.

Således hänger regeringsbildningen primärt på Vänsterpartiets agerande, men kan om någon enskild exempelvis Centerpartist får feeling gå emot Andersson även om V lägger ner sina röster.

Sedan kommer det förstås dras fram i all oändlighet om V fällde första möjligheten till en svensk kvinnlig statsminister, vad det nu har med saken att göra.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

22 kommentarer:

 1. Jepp. Glöm inte att Amineh Kakabaveh finns också som politisk vilde (f.d. V), men hon har redan sagt att hon släpper igenom Magdalena Andersson.

  Kan alltså fällas av om antingen V eller C röstar nej. Man kan också tänka sig att V vill utöka sin makt genom att rösta nej i en runda #1 för att få maximal utdelning i förhandlingarna och sedan rösta gult i runda #2. Då tappar man förmodligen budgeten (där partierna borde rösta för S+MP-budgeten om de stödjer regeringen), så det är lite en balansgång om V vill medverka till att det blir M/KD/SD-budget 2022..... Mycket intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har ju dock C sagt att de inte kommer rösta nej efter att ha fått strandskydd och att om man äger skog så äger man skog.

   Radera
  2. Ja det kan man nog utgå från. Fast de kan markera om V får för mycket inflytande, tex genom att stödja i SM-omröstningen men inte stödja budgeten, eller nåt sånt. Skulle V få alldeles för mycket eftergifter är det tveksamt om C accepterar det. Men där tror jag Magdalena har bra koll på var gränsen går.

   Typ, nån extra miljard för att knuffa upp garantipensionerna i ospecifierad framtid men ändå före valet 2022 kan nog C svälja.

   Radera
  3. Hur var det med den hemliga överenskommelsen som Sjöstedt hade med Löfven? Vad hände med det pappret?

   Radera
  4. Det var nog bara Sjöstedt som var lite dramatisk. V var ju det parti som fram till att Nooshi tog över fick allra sämst utdelning i riksdagen.

   Radera
  5. Hur vet man att en politiker ljuger ? Jo, han rör på läpparna.

   Radera
  6. @jp: Det är väl bara normalt, v gillar väl inte utdelning. :D

   Radera
 2. Måste ge en god känsla i magen att behöva lita till partiet som var drivande i somras till att rösta bort Löfven.

  SvaraRadera
 3. Set blir nog bra med S som får driva landet på en M-budget resten av året...

  SvaraRadera
  Svar
  1. En intressant subfråga i sammanhanget är att Andersson ännu inte har berättat vem hennes nya finansminister kommer att bli.

   Är inte det lite grann som det gamla ordspråket om att köpa grisen i säcken oavsett vilket julfirande man har avtalat om?

   Radera
  2. Ygeman goes Finansminister, känn på den tanken.

   Radera
  3. Oddsen är bäst för Damberg. Finns nån statssekreterare på finansdepartementet också vars namn jag glömt som också är påtänkt. Glöm Ygeman.

   Radera
  4. Bosse Ringholm, kom tillbaka!

   Radera
 4. Hade varit intressant om V röstade mot. Det skulle gynna högersidan, men mest annorlunda att de röstade mot en kvinna som statsminister.
  Då har de en del att förklara.

  SvaraRadera
 5. Dadgostar har ju sagt att om vi inte har en uppgörelse så röstar vi rött. Får se vad det uttalandet är värt. Hon brukar väl numera inte backa? Intressant blir det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. V vill spräcka pensiongruppen därför den är partiöverskridande. V skulle kunna omformulera sitt krav till en skattesänkning för de med lägst inkomst och uppnå samma effekt, något som S faltiskt kan genomföra med C och MP så detta är bara politiskt fulspel.

   Radera
  2. Jo, så skulle man absolut kunna lösa frågan. Men som jag tolkar Dadgostar så är hon inte så positiv till den lösningen, men det kan mycket väl bli så att hon får vika sig där. Annars är det ju garantipensionerna som hon (V) verkar sikta in sig på. Det är ju det som hon snackar om mest hela tiden om. Vi får se.

   Radera
  3. Alltså en höjning av garantipensionen.

   Radera
  4. Och skattesänkning för pensionärerna finns ju redan i M+KD+SD budgeten så det måste hon vara emot.

   Rätt fult att gå ut och säga att pensionerna är för låga för de som arbetat ett helt liv och sedan vilja höja garantipensionen som de som inte arbetat (ett helt liv) får. Fattar jäntan inte var respektavstånd är?

   Radera
  5. Bostadsbidraget som i princip betalar hela kostnaden för de sämst ställda utelämnas också från debatten.
   Allt går ut på att måla in S i ett hörn i denna fråga.

   Radera
 6. Finns det något realistiskt alternativ till Magdalena som statsminister? Till och med Sveriges egen Bagdad-Bob har ju till sist insett att han inte har något parlamentariskt stöd och kommer inte rejsa för posten.
  Det är väl om han får med sig V som det skulle kunna ändras. Dagostar-Åkessonpakten från i somras visade ju i och för sig att allt är möjligt.

  Måste titta till popcornen!

  SvaraRadera
 7. V och SD kanske skulle försöka prata lite med varandra?

  Båda lär anse att de med väldigt låg pension bör få det bättre.

  Tillsammans kanske de kunde se till att någon regering, sossar eller moderater, kan bildas?

  Men, det går ju inte. De ena är vänster och de andra är höger...
  Djävla dagis.

  SvaraRadera