Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-11-10 15:20

Tack och hej till Stefan Löfven - begärde entledigande idag - LAS, strandrätt och skogen på plats

Statsminister Stefan Löfven (S) har lämnat in sitt begärande om entledigande till talmannen och elder från och med nu en övergångsregering, efter att arbetsmarknadens parter kommit överens om ett nytt LAS-avtal, och regeringen backat för C:s krav kring strandrätten och äganderätten av skog. Därmed tackar vi Stefan Löfven för de här sju åren.
Tack för din tjänstgöring
Vi har nu alltså en övergångsregering, så vi har inte sett det sista av Löfven som statsminister riktigt än. Regeringen påtalar att det enda de uttryckligen inte får göra som övergångsregering är att utlysa extraval, vilket väl ska tas som ett förtäckt hot.

Begäran om entledigande kommer inte av en slump. Centerpartiets krav för att släppa fram Andersson (S) som ny statsminister har mötts i form av en uppgörelse om strandskyddet och den privata äganderätten av skogen, även om det är oklart om när detta ska börja gälla i lag, samt att en del av uppgörelsens tillämpningar kommer kunna överklagas till miljöaktivisterna på miljödomstolar och länsstyrelser.

Arbetsmarknadens så kallade parter är också överens om nya LAS-regler, som sedan ska bli lag, vilket var en annan knut.

Nu återstår dock fortfarande att Andersson ska dels nomineras till statsminister av talmannen, och dels att hon faktiskt ska väljas, då Vänsterpartiet trilskas. Om det bara är hårda ord för att riskfritt ägna sig åt röstfiske eller V faktiskt skulle kunna rösta emot Andersson som Sveriges första kvinnliga statsminister är en annan fråga.

Nu viftar vi tack och hej till Löfven, som kommer bli ihågkommen som en av få statsministrar och den enda i svensk tid som blivit avsatt av riksdagen via en misstroendeomröstning. Nu när han är i praktiken borta finns det inte längre någon anledning att ge honom någon mer uppmärksamhet, utan den ska riktas mot Andersson från och med nu. Även om hon kanske hamnar i opposition.

Bloggen kommer som alltid vara kritiker av regeringen. Oavsett vem som sitter i den så handlar det om maktkåta personer med storhetsvansinne och snedvriden självbild, som genom tvång och ytterst statens våldsmonopol vill tvinga på skattebetalarna olika tvång och frihetsbegränsningar.

Och nej, jag vill aldrig bli politiker av just den anledningen (förutom allt idiotiskt jag skrivit genom åren som omöjliggör en politisk karriär) och att jag inte vill utöva tvång och makt över andra.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

58 kommentarer:

 1. Hans citat är redan odödliga:

  ”Vi har varit naiva”
  ”Det är oacceptabelt”
  ”Vi såg det inte komma”

  Ur ett rent komiskt perspektiv.

  Men
  Någonstans finns det personer som uppskattar honom, som statsminister har han däremot varit en katastrof.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min favorit är "Många döda försöker fly".

   Radera
  2. Glöm inte Käbbel ett ord många av inte ens kände till innan han började kalla all kritik för det.

   Nu har vi "Lafferkurvan är högerextrem" Andersson som skall ta hand om oss istället..

   Radera
  3. De pekorala uttryckens mästare. Får se om Andersson når upp till samma nivåer?

   Radera
  4. Just käbbel är ett ganska vanligt norrländskt uttryck och finns dokumenterat i SAOB långt innan S Löfven blev statsminister (de äldsta referenserna från 1600-talet)
   https://www.saob.se/artikel/?unik=K_3383-0373.C67W

   Radera
  5. ”Vi har varit naiva” och ”Vi såg det inte komma” är politikersvenska för det som på vanlig svenska heter "Vi är inkompetenta”

   Radera
  6. "Mitt Europa bygger inga murar", följt av stängda gränser och passkontroll mot Danmark.

   Radera
  7. Löfvéns två vanligaste uttryck är garanterat "Det är oacceptabelt" och "Det är inte OK". Kan användas som svar på frågor om husbombningar, gängskjutningar, rån av minderåriga och mycket annat.

   Radera
 2. Tycker bloggaren generaliserar lite väl hårt mot riksdagspolitiker. Jag skulle inte kunna hantera den press som det trots allt är på dem, så det är tur att det finns de som tar sig an detta för hälften av en motsvarande post inom näringslivet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och du tror att en genomsnittslig riksdagspolitiker hade kunnat få en "motsvarande" post inom näringslivet?

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. Ja, det tror jag men de hade tjänat bättre, så bloggaren har kanske en poäng trots allt med att det går att kompenseras med makt.

   Vår tidigare statsminister Göran, när han blev ihop med Anitra (eller är det Anita) för en sådär 20 år sedan så hade Göran en lön på runt 130K och ansvar för landet, Anitra hade mer om jag kommer ihåg rätt runt 160K för att vara ansvarig för Systembolaget.

   Vilket jobb hade du valt? Anitras jobb som lunkar på med högre lön än statsministern eller lägre betalt och vara ansvarig för alla händelser och kriser du inte visste fanns och infinna dig på en presskonferans dagen efter? Ingen av oss på bloggen kan allt, eller? Den som kan det kan ju gärna räcka upp handen här.

   (vet att Systembolaget högst troligt inte klassas som näringslivet men tog exemplet ändå)

   Radera
  4. Kan inte i första hand vara lönen som avgör om man blir politiker. Det finns andra värden, som tillfredsställelsen att ändra saker och få dem dit man vill. Göra sitt avtryck på världen (hehehe sånt svammel) men det finns faktiskt såna människor, och de kan gå rätt långt i sin ambition.

   Hade det bara varit lönen kunde de lika gärna tagit jobb som löneslav i mjukvaruindustrin där man tjänar ungefär likvärdigt.

   Radera
  5. Mjukvaruindustrin verkar ju ha ett omättligt behov av folk som sitter och rör till enkla saker så att de inte fungerar...

   Radera
 3. Tack och adjö, finns ju jobb som svetsare!

  SvaraRadera
 4. Bloggaren "Genarileserar"? De genarileserar och vilken press?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försöker bara säga att alla politiker inte är idioter, var och en ska kritiseras för sina handlingar naturligtvis men att slentrianmässigt säga att politiker inte begriper någonting tycker jag är fel.

   Det blir ju som pratet på varenda arbetsplats, "alla chefer är dumma i huvudet", "chefer begriper ingenting". "Jag däremot som har svetsat samma svets i 40 år vet exakt hur företaget ska styras".

   Min spaning är också att ju lägre ner i hiearkin på företaget man är destå dummare är cheferna och destå mer kompetent är man själv att stya företaget

   Radera
  2. Samma chefen är dum i huvudet gäller inte bara inom industrin, samma snack även inom IT branchen.

   Radera
  3. Möjligtvis kan jag sträcka mig och generalisera att alla som röstar på MP är dumma i huvudet.

   Radera
  4. Det är som man säger inom det militära; skjut generalen först för han är din största fiende.

   Radera
  5. Problemet med politiker är inte att de är särdeles dåliga på det de gör utan att det de gör inte oftast inte borde utföras alls.

   Radera
  6. Bra poäng där, Vem som helst, och det är pga Reinfeld lärde en generations politiker att man måste alltid ringa det hippa Cafét på Södermalm för att de ska veta vad de ska driva för frågor idag (annars får de sparken med omedelar verkan). Så det finns politiker som är bra, men de är rädda för Mr Reinfeilds eftermäle men det kanske går över om några år.

   Radera
  7. @T jag tror snarare att det är en defekt i den västerländska demokratin som gör att staten och regleringarna växer över tid. Jag kan inte hitta något empiriskt exempel på motsatsen.

   Radera
 5. Stefan Löfven lämnar nu efter 7 år posten som Statsminister och givet dennes och Regeringens uppgifter och ansvar som definierat enligt Regeringsformen samt också givet de omständigheter som varit rådande under dessa 7 år avgår han enligt min mening med betyget Utmärkt Beröm Godkänd.

  Dessutom lever jag i övertygelsen att framtidens historiker kommer att ge Löfven ett mycket mer positivt omdöme än vad som synes vara fallet i dagens bloggar och kommentarsfält på internet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen tar dina åsikter om Das Partei på allvar, Chiefen.

   Radera
  2. Chief, vilket betyg hade du gett Morgan Johansson? Och Dan Eliasson?

   Radera
  3. Betyg från en AOI är ointressant. Det roliga är att tolka allt (vilket man gör) som ironi.

   Radera
  4. Cornucopia: Måhända inte här men det kan jag med lätthet leva med.

   Radera
  5. Som förhandlare måhända. Men som statsminister/partiledare i t ex en partiledardebatt i direktsänd TV imponerade Löfven inte. Magda är generellt en mycket vassare person.

   Radera
  6. Kom igen nu, Cornu, du behöver inte vara så där mot CK. Han må vara obrottsligt lojsl mot (s), men alltig hövlig och artig i kommentarsfältet, något dom vi alla borde sträva efter, mig inkluderat.

   Radera
  7. gbdcrvx
   Chiefen kanske är den ende som är i balans på bloggen?
   Alla andra käbblar.

   Radera
  8. Jag är övertygad att Sten Löfvén som person är en alldeles utmärkt och reko gubbe med sunda värderingar, han har ju satt bland annat satt ner foten emellanåt internt mot SSU och andra interna extremister. Men på sista raden så var han ju till slut ändå en partiledare för ett socialistiskt parti med allt negativt det innebär och dessutom tillåtit den där MP-islamisten att ingå i hans regering till exempel, det var ett bottenmärke, så det finns helt klart en hel del negativt samt så kunde han nog gjort mer och markerat hårdare för demokrati och mot extremism internt inom partiet. Men trots det så uppfattar jag honom som en reko gubbe som sagt, vill gärna tro han i vissa frågor jobbade i motvind internt. Men så kommer jag att tänka på att Anders Ygeman och Morgan Johansson också sitter i regeringen och så den och den och nej fan, nu slutar jag innan det blir alldeles för negativt.


   Radera
  9. Ja Östergren vi käbblar mycket. chief karlsson har en bra stil på sina inlägg, som vi andra bör lära oss av.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  10. På det stora hela skulle jag säga att Löfven var en mycket bra statsminister som kunde parera både från höger och vänster utan att bli skadad eller få något alls gjort.

   Nu kommer Magda som är ett par magnituder intelligentare, och om hon har en agenda så hjälpe oss, och åkalla alla oknytt och gudar. Vi kommer i våndor att se tillbaka på Stefan som en bevarare av glansens dagar, så Moderat jag är.

   Radera
  11. Att så okritisk (enögdt) hylla ett parti (oavsett parti) är inte sunt. Det står jag för.

   Radera
  12. Vad är en bra statsminister egentligen? Mindre problem eller mer? Ge mig ett klart svar på vad du menar?

   Radera
  13. Östergren, har du balans? Igår blev du lite kränkt angående räntor, och att vissa är smartare än andra?

   Radera
  14. Hmm Bra statsminister....

   15000 döda i Covid , migrarionslagstiftningshaveri, Cementa, LKAB, PISA, effektbrist, kärnlagring, kriminalitet, transportstyrelseskandal mm under hans sk ledarskap, tänk hur det hade varit om han hade varit dålig....

   Enligt min åsikt var den sämsta statsministern innan Löfven -Ullsten, han är dock slagen av Löfven med hästlängder, Löfven spelar i en helt egen liga som en riktigt-riktigt dålig statsminister, detta har även märkts i hans ministerval-de har ju präglats av djup inkompetens, ministrar som ljuger och inte kan boka mötesrum....

   Radera
  15. Det är i mitt tycke lite väl nordkoreanskt att anse stefan löfven gjorde ett bra jobb. Själv är jag socialdemokratiskt lagd 50 + men anser Stefan Löfven nog vara den med bred marginal sämste statsministern Sverige haft under min levnadstid. Fy fan.

   Radera
 6. Löfven angående Cementa och deras begäran att fortsätta bryta kalk (Expressen);
  "Vi har få möjligheter att lägga fram förslag, men jag får nog dubbelkolla med de som är mer hemma i juridiken. Man är begränsad i en övergångsregering."

  Intressant

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska Cementa hållas gisslan om de inte röstar fram Magdalena snarast, alltså?

   Radera
  2. Stenbrottet fylls nu med vatten och utrustningen är snart förstörd så MP vann i slutändan, Sveriges förlorade.

   Radera
  3. @ Täbybo Så skulle man absolut kunna tolka Löfvens svar.

   Radera
  4. Mig veterligen finns det ju inget som formellt begränsar en övergångsregering. Det finns en praxis, men det har ju regeringen vid många tillfällen visat att man inte tar så hårt på. Kvalificerat svammel av statsministern alltså. Precis som vanligt.

   Radera
  5. Vore kul med läsarbilder feån kalkbrottet.

   Radera
  6. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/efter-brytstoppet-storsta-faran-nu-ar-vattnet

   Cementa får inte pumpa bort vattnet.

   Radera
 7. Vad tror ni om Maggan annars. Blir det höger eller vänstersväng? Eller blkt det flirt med islam? Där finns ju 1-5 miljoner röster att hämta de kommande valen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen skit samma, ännu en vals och så håller majoriteten käft!

   Radera
  2. Maggan har ett väldigt lömskt drag där hon inte ser något problem alls att skaffa mer pengar till staten, indikerande att det ligger över vanligt folks förstånd. Det handlar inte om vanliga skatter på inkomst, utan om statsekonomi på en rent magisk nivå.

   Jag är rädd att vi kommer att få det hett om öronen. En pragmatisk linje där allt går ut på att finansiera och implementera Maggans plan.

   Tänk Merkel i kubik.

   Löfven kommer i jämförelse att te sig som ett stillastående rundningsmärke i en inline-tävling.

   Radera
  3. Exakt,en varg med problem i sitt liv!

   Radera
  4. 1-5 miljoner hur tänker du där, pensionären?

   Radera
 8. Antar att ”Magda” kommer att släppa loss till mångas glädje och förtret…:-)

  SvaraRadera
 9. Hur många gånger har han begärt entledigande (totalt) egentligen? Någon som har koll?

  SvaraRadera
 10. Fastighetsskatt och sänkt skatt på arbete snarast tack! Gärna också utfasning av ränteavdrag. (Magda beställde ju rapporten!)

  SvaraRadera
 11. Politik handlar inte om att fatta kloka beslut. Politik handlar om att vinna val. Det gör man genom att "köpa" marginalväljare. De 2 bästa exemplena är maxtaxa på dagis och fastighetsskatten.

  En fråga. Hur lyckas man attrahera både ungdomar i storstaden med svårartad klimatångest och industriarbetare ute i landet?

  SvaraRadera
 12. Tyckte om det sista stycket och drar mig till minnes någon gammal gubbe som uttryckte att makt inte är att göra eller omforma som man vill, utan att hindra andra att uppfylla sina önskemål.

  SvaraRadera
 13. Fy fanden, så godt at me kom ut or unionen med Sverige! Skal det verta noken ny union av noken slag må det verta med eit ansvarleg og dugeleg leiarskap.

  SvaraRadera