Aktuellt

Nytt teveformat - dokusåpan #skyddsrummet

"I skyddsrummet kan alla höra dig skrika" - Lars B på Twitter I MSB:s skyddsrum ska varje person få 0.75 m2 i yta. Detta är en g...

2021-11-22 14:27

Strömavbrott i centrala Kristinehamn på grund av överbelastning när Ygemanvintermorgonen slog till

Centrala Kristinehamn drabbades i morse av ett strömavbrott på knappt en halvtimme, som drabbade 1 618 kunder. Det kommunala elnätbolaget uppger på sin hemsidas driftinformation att felet berodde på överlast i elnätet. Detta samtidigt som högförbrukningen på måndagsmorgonen sammanfall med den första Ygemanvintermorgonen.
Svenska kraftnäts stamnät från Ringhals in till Göteborg hemma utanför byn. Jag bor 911 meter till höger om kraftledningensstolpen högst upp på foto, längst bak.

Elnätet i centrala Kristinehamn var alltså inte dimensionerat för en måndagsmorgon med kallt väder, utan stadsdelarna Broängen, Centrum, Drevsta Höje, Jakobsberg, Kvarnbyn Sunneberg, Marielund Haga, Smedby, Solbacken, Villastan Stenstaliden och Östermalm drabbades av ett strömavbrott klockan 07:30 mitt i morgonduschen och morgonkaffet.

Klockan 07:55 var avbrottet åtgärdat och elnätbolaget skriver på sin driftinformation att "[f]elet berodde på Överlast (SIC!)". Antagligen menar man överbelastning, och inte en person eller familj med efternamnet Överlast som fått feeling.

Enligt Vägvärkets väderstation vid E 18 vid Ölme var det -7.8 grader när avbrottet inträffade, vilket på inget sätt ska ses som en ovanlig vintertemperatur.

Det är alltså inte bara våra storstäder som inte längre har elnätkapacitet nog för att klara en köldknäpp, utan även städer som Kristinehamn.

Intressant är att Kristinehamn nu ska få ett nytt artilleriregemente på det gamla garnisonsområdet, vilket rimligtvis innebär att elnätet kommer belastas ytterligare. Området Presterud, som är det som främst kommer beröras av regementet drabbades dock inte av avbrott.
Infarten till gamla nedlagda regementet i Kristinehamn. Ej skyddsobjekt vid fototillfället.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

23 kommentarer:

 1. Har det skett något markant utbyggnad av Kristinehamn eller avveckling av delar av elförsörjningen nyligen? För visst måste Kristinehamn varit med om kyla tidigare år?

  SvaraRadera
 2. Nix ingen större förändring alls, kanske ett par hundra elbilar (hybrid/fullelbilar)+ motorvärmare var nog för att krasha nätet?, framtiden är ljus!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sist jag var i K-hamn var för ett bröllop 2019, och då tyckte jag mig inte se någon utbyggnad av de berörda områdena. Vad jag kan tänka mig är att fler har gått från fastbränsle eller oljevärme till värmepump, eller slutat med fjärrvärme för värmepump har varit billigare, samt förstås att det tillkommit en del elbilar.Kanske har det även skett ett generationsskifte där det blivit fler barnfamiljer, eller där barnen blivit tonåringar med ökad varmvattenåtgång på morgonen? Går nog att göra en analys om man tittar på demografin.

   Radera
  2. Folkmängden är stabil de senaste tjugo åren, så det spökar knappast.

   Radera
  3. Vet inte om någon ny köplada etablerats där runt Coop kanske, området på centrumsidan om ringvägen hade avbrott, och där finns flera köplador. Wermlands Brygghus är från 2013, de kanske skalat upp sin ölproduktion? Även industrin Blue Future hittas i området, men det är väl ingen nyetablering utan gamla Scana?

   Radera
 3. Skulle vara intressant att få en summering av hur stora uppskjutna kostnader som ackumulerats för underhåll och investeringar där de borde utförts löpande och förebyggande men nu istället lagts på hög?

  SvaraRadera
  Svar
  1. LOL - ironi i dess ädlaste form Kent!

   Radera
 4. Man börjar nästan gråta av ilska och saknad.
  Åtminstone om man växte upp på 70-talet i ett fullt fungerande land.

  Och speciellt om man återkallar den tidens framtidstro och kombinerar den med den teknologiska utvecklingen - vilken trevlig rimlig fantasivärld som gått förlorad för våra efterkommande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stoikheion 1978 kom den första AXE-stationen och telenätet blev allt mer digitalt. 1978 kom en liten svensk dator ABC80. På 80-talet började analoga mobiltelefoner bli ”vanliga” och allt fler började kommunicera via PC. På 90-talet kom digitala telefoner och nätet blev rejält befolkat. År 2000 hade vi med råge passerat en miljon mobiltelefoner och internet hade blivit stort.

   Blixt Gordon hade en armbandstelefon på 1930-talets seriemagasin. 2021 har mitt äldsta barnbarn en armbandstelefon begränsad till att kunna ringa några få kompisar och mamma eller pappa. Hans stora intresse som nioåring är dataspel och robotar har ersatt dinosaurer. Nog har vi fortfarande en teknologisk utveckling.

   Trevligt är att energin för ett telefonsamtal är en bråkdel av vad den var på 70-talet. Att överföra ett meddelande på nätet kräver också en bråkdel av energin som krävdes på 70-, 80-, 90-talet eller ens år 2000.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Förutom att jag inte riktigt håller med dig om att energin för att överföra meddelanden skulle ha minskat så undrar jag vad du egentligen vill ha sagt? Vi överför nog några tiopotenser fler meddelanden nu och de innehåller ofta högupplösta bilder så, nej.
   Ibland önskar jag att jag hade din nästan barnsligt naiva tro på allt går bra, men framtiden får visa (eller förresten så ser vi redan nu att det knakar i fogarna både här och där).

   Radera
  3. Ja?
   Framgick det inte att framtidstron fallit bort? Inte teknologin.
   Jo, jag hade också en abc80,;sedan en vic20 osv?? Vad har det med något att göra?
   Detta gäller förvisso mer än energi, men eftersom det är du i andra änden...
   Tänk vad energi vi skulle kunnat utnyttja till bättre saker istället för att riskera civilisationen - Produktion för främjande av miljö i hela världen.. byggt ut och utvecklat nya områden, och tjänat en hacka också för att fortsätta göra konkret nytta från den plats "vi" gjort till en trygg hamn och därför hade "skaffat" möjligheten.
   Redan på blixt Gordons tid skrevs det om att befolka nya galaxer.

   Radera
  4. Min kommentar var riktad mot Nano vilket nog inte var tydligt.

   Radera
  5. General och Stoikheion jag hade tänkt skriva mer men annat inträffade - menar att energi för en byte överförd i nätet kräver allt mindre energi. Visst knakar det på många håll och jag försöker göra en del med mina möjligheter mot det. Min barnsligt naiva uppfattning om världen är att sannolikheten för fortsatt förbättring för vår civilisation är stor. Men jag utesluter inte tillfälliga bakslag eller att allt går åt helvete.

   Det som bekymrar mig mest nu är klimatet, dvs CO2. Riktigt bra är den snabba utfasningen av fossila transporter i Norge och Sverige. Hos oss i Sverige är eldrivna bilar 5% och ökar snabbt. Fast visst är Norge före oss. Stora företag investerar i vindkraft och detta minskar marknaden för fossilt. Det tar några månader att få åter den energin som krävs för ett vindkraftverk och nu investeras mycket, i pengar ca 20 miljarder per år. I andra länder växer solenergi via solceller. Jag är övertygad om att nya typer av energifångst också kommer växa snabbt och möjligen överglänsa vind före 2030.

   Försökte visa på några mig närliggande områden hur teknologin gått framåt sedan 70-talet och borde möjligen försiktigt tagit upp vad som troligen kommer närmaste åren. Befolka, i liten skala, månen och mars före 2030 verkar troligt medan nya galaxer är långt avlägset. Fast vi vet bara en del om de 5% av vad som finns dvs atomer, stjärnor och planeter. 27% är mörk materia men det vet vi nästan inget om. Sedan återstår det 68% av något ännu underligare som får vårt universum att utvidgas allt snabbare. Lär vi oss mer om den mörka materian eller mörk energi som vi oftast kallar det mesta här i vårt universum kan det ge helt nya möjligheter.

   För mig växer våra resurser rejält årtionde för årtionde. Datorer är allt viktigare och ett stort genombrott kom nyss. Den 17e kunder vi läsa om the Eagle från IBM med 127 kvantbitar nu och prognosen 423 nästa år och 1121 kvantbitar 2023.

   Dagen därpå kom info om Nios bil EVT7 som lanseras i Norge nu. Man kan hyra batteri och byta till laddat eller större på 20 platser i Norge innan 2022 är slut. Bytet kallas BAS Battery As a Service och tar 3 minuter. Norge är första land utanför Kina för NIO.

   Lightyears elbil laddas med solceller och har nyss klarat 709 km. Deras mål är en bil om 15 år som med en genomsnittlig europeisk bilists körmönster ska klara sig på solcellerna så mycket att det räcker med nätladdning 1 - 2 ggr per år.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Nano.
   Berätta bara vad bla bla bla hade att göra med mitt initierade inlägg.
   Please!?

   Radera
  8. 500TWh- löser alla elnätsproblem nära dig snart !

   Radera
  9. Stoikheidon det var ett försök att visa på att vi har vuxit som civilisation och har större framtidsmöjligheter nu än på 70-talet. Betyder inte att vi saknar stora problem.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  10. Ohlin nätproblem nära de flesta löser vi med modernare och mer nät.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 5. Kristinehamn är undervärderat. Det är en riktigt trevlig småstad. Bra fik och superbra italiensk krog. Traditionellt uppdaterat stadshotell.
  Värt att stanna i.

  SvaraRadera
 6. Det var ju ett avbrott i Västra Frölunda i Gbg i förra veckan med många tusen hushåll stömlösa. Det händer lite här och var.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket berodde på fågelskit enligt artikel i aftonhoran hörde jag på jobbet. Notera göteborgs-"humorn":

   "En fågel, eller flera fåglar, har suttit på en stolpe som var väldigt populär där. De har suttit där ett bra tag och fågelspillningen har byggts på och byggts på. Tillslut blev det en kortslutning, det gjorde att det sket sig fullständigt, säger Annelie Lindeberg, chef för driftcentralen på Göteborg Energi Nät, till radion."

   Radera
 7. Nu ger Norge igen för svenskt beteende i flyten mellan landen, gäller främst SE3 till N01 som nu speglas tillbaka enligt norska Statnett. Effekten vill eventuellt ge lite högre priser i Sverige och lägre priser i södra Norge. Viktigt med rättvis handelsbalans.

  https://e24.no/norsk-oekonomi/i/MLa7pB/statnett-begrenser-stroemflyt-til-sverige-et-motsvar

  SvaraRadera