Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-11-10 12:54

Strandskyddet förenklas i uppgörelse mellan C och S

Strandskyddet förenklas i en uppgörelse mellan C och den S-ledda regeringen. Centerpartiet får igenom samtliga sina krav, vilket innebär att små sjöar, vattendrag och anlagda dammar och våtmarker slipper strandskydd och att kommuner kan peka ut områden där strandskyddet inte ska gälla.
Strandskyddet för denna mikroskopiska sjö upphävs och det blir därmed tillåtet att uppföra byggnader och anläggningar närmare än 100 meter från strandkanten. Stängslet på bilden står 110 meter från stranden.
Mindre vattendrag som små sjöar och exempelvis diken, samt anlagda dammar och anlagda våtmarker ska inte längre omfattas av strandskyddet alls. Exakt var gränsen för "små sjöar" kommer gå framgår inte av Centerpartiets offentliggörande av överenskommelsen.
"Strandskyddet förändras i grunden och blir mer rättvist, vilket gör att det kommer bli enklare att bo och verka i våra lands- och glesbygder. 
För små sjöar och vattendrag, anlagda dammar och våtmarker upphävs strandskyddet. 
I strandnära utvecklingsområden som kommunerna väljer ut kommer det också bli tillåtet att bygga."

Exempelvis kommer alltså inte ett grävt dike längre hindra någon från att bygga en väg, ett staket eller en byggnad. Den som anlägger dammar för fisk och fåglar, eller våtmarker för djur- och växtlivet kommer inte heller straffas med att inte få bygga något i närheten. Man kommer inte heller längre kunna jävlas med sina grannar genom att anlägga en damm, så grannen inte får bygga ut huset.

Överlag kommer det handla om vattendrag som ingen annan än närmast sörjande (ägare) bryr sig om, medan större badsjöar etc fortfarande kommer ha strandskydd.

Kommuner över hela landet kommer dock få peka ut "strandnära utvecklingsområden" där strandskyddet inte ska gälla ens för större sjöar och vattendrag. Vad gäller detta kommer det dock som myndighetsbeslut antagligen överklagas av så kallade miljövänner, och med deras allierade i miljödomstolar och länsstyrelser så lär det bli långbänkar av de strandnära utvecklingsområdena, så där åkte nog C på en blåsning.

Däremot kommer små vattenpölar inte längre hindra utveckling av landsbygd och tätort. För jordbrukare och skogsbrukare innebär detta stora förenklingar, då små vattenpölar och diken inte längre kommer hindra uppförandet och anläggandet av exempelvis skogsbilvägar, vindskydd för djur, stängsling eller andra ekonomibyggnader. Idag kan exempelvis ett dike man själv grävt för att dränera en vattensjuk betesmark göra att man inte får uppföra ett lagstadgat vindskydd för betesdjuren.

Fri passage fram till vattendragen ska fortfarande gälla, likt tidigare. Även om du har en strandtomt får du alltså inte hindra någon från att nyttja stranden, men du kommer få bygga en brygga vid en liten sjö utan att det behövs någon strandskyddsdispens.

När förändringen ska börja gälla framgår ej av uppgörelsen.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

24 kommentarer:

 1. Och vad säger milöpartiet om detta?

  Eller har S och C helt enkelt beslutat detta när all miljömuppar var bortresta och inte kunde invända?

  SvaraRadera
  Svar
  1. MP tvingar väl istället genom någon j-a lag om geofencing för alla privatbilister.

   Radera
  2. De löser det genom att förbjuda byggnader i närheten av vatten istället, med hänvisning till översvämningsrisken.
   Gissningvis ett minimumavstånd på 400 meter. Centern nöjda, MP nöjda, Sossarna får ha kvar maken.
   Problem löst.

   Radera
  3. @JH så sker redan mha Lst med hänvisning till vattennivåer med 10 000 års återkomsttid.

   Radera
  4. Vad är riskavståndet till inlandsisen?

   Radera
  5. Det finns ungefär 100 000 sjöar i Sverige som täcker 9% av landets yta. Man kan gissa att strandskyddet en gång i tiden hittades på som ett sätt att politiskt avleda någon annan viktig fråga. Det finns hur mycket stränder som helst i Sverige! Varför ens bråka om dem. Ett helt påhittat problem som fortfarande lever kvar.

   Radera
 2. MP accepterar
  överenskommelsen. Däremot blir det intressant att höra vad V säger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det kommer till att släppa fram Magda.

   Radera
  2. MP kunde ju absolut inte gå med på några som helt lättnader i strandskyddet hete det ju för någon vecka sedan, hellre lämnade de regeringen. Alla ändringar var att helt förstöra allemansrätten.

   V går som vanligt med på allt bara sossarna kastar in ett tandvårdsbidrag för 200 mille eller nåt, tomma tunnor skramla mest.

   Radera
 3. Noterar det första ordet i blogginläggets sista mening -"När". Jag tolkar det som att det är fritt fram att förhala detta "när" i evighet amen om så önskas. Alltså kan sakerna förbli som de är.

  SvaraRadera
 4. Eftersom det inte finns någon som vill ta över regeringsmakten mindre än ett år före valet och heller inget stort intresse av att stöka till det för fru Andersson kommer hon att få tillträda och sedan få igenom sin budget. V, MP, C vill ju inte ha det enda alternativet och UK skulle demonstrera att han är galen om han tog på sig att leda landet med denna tidshorisont och i detta parlamentariska läge. Samma princip gäller som på börsen; TINA.

  SvaraRadera
 5. Sossarna kommer aldrig någonsin genomföra något dom inte vill ska gå igenom, dom kanske lovar, men det kommer på sin höjd bara utredas.

  SvaraRadera
 6. Uppsnappat på nätet:

  "Har ni hört historien om kejsarens nya kläder? Då har ni i allt väsentligt också hört historien om Centerpartiets nya strandskyddsreform. Men historierna skiljer sig i det att kejsaren åtminstone fick en… Mer tummetott, medan Centerns höga retorik om liberala reformer nu ser ut att ge oss en klar försämring på totalen.

  Överenskommelsen i sin korthet (mer detaljer får vi när de släpper lagrådsremissen):

  Strandskyddet skärps i de flesta delar av landet där det bor människor

  Strandskyddet avskaffas för diken, bäckar och grävda dammar samt sjöar mindre än en fotbollsplan (mer korrekt kallade gölar).

  Lättnader införs, om kommunen vill, där ingen vill bo. (utredningens uttryck är ”där låg efterfrågan på mark råder”)

  Länsstyrelsen ges veto mot allt upphävt strandskydd och kan återinföra strandskyddet där ingen vill bo, på grävda dammar och diken där man finner att så är särskilt nödvändigt. Ni vet alla var det slutar.

  Nu väntar vi bara på bilderna där miljöpartisterna äter tårta, det känns påkallat en dag som denna."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Good point. Det handlar inte längre om att S skall sitta kvar vid makten. Det handlar om att få det att låta som om C faktiskt får genom något av värde. Det lutar mer och mer åt att en röst på C är helt bortkastad.

   Det är bara så länge C kan låtsas vara kunga makare som de har 9% av rösterna. Och så länge DN mfl inte ställer frågan "vad har ni egentligen åstadkommit" så...
   .

   För det är bara i Sverige C skulle räknas som "mitten". Der är nyspråk för atr "normalisera" en nyliberalism av ganska extrema mått som C faktiskt står för.   Det blir för övrigt likadant när en Kd=M regering skall försöka samsas med SD. När SD driver krav på att repatriera några hundra tusen människor som man inte hittar. Osv.

   Radera
  2. För övrigt anser jag att länsstyrelserna bör avskaffas. Centralmakten kan få ut sina dekret utan deras hjälp. Har numera dessutom kidnappats av MP.

   Radera
  3. Hur definieras det exakt var strandskyddet stärks? Där någon tycker eller finns det mätbara kriterier? Vad innebär det att strandskyddet stärks jämfört nuvarande lagstiftning som i princip likställer 100 m från strandlinjen med naturreservat? Är det den omtalade 300 meters regeln?

   Radera
 7. I det finstilta så förstår man strandskydd är oförändrat.
  "Om dispensen gäller enstaka en- eller tvåbostadshus inom ett LIS-område är kravet istället att huset ska byggas i anslutning till ett befintligt bostadshus."

  SvaraRadera
 8. Stenevi var lite för nöjd för att man ska kunna slappna av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Länsstyrelsen kommer ha veto över alla förändringar och många tjänstemän på miljöavdelningarna är miljöaktivister. Ingenting kommer förändras i praktiken.

   Radera
  2. Vet du vad en miljöaktivist är?

   Radera
  3. Om du undrar kan du läsa mer om aktivister i offentlig tjänst i landlantbruk. Finns en hel serie från 2018. Googla på dammar örebro län.

   Radera
 9. Toppen, nu kan kommunen sälja svindyra strandtomter runt hela Grinda så kan man sänka kommunalskatten under ett år.

  SvaraRadera
 10. Det ser ut att börja gälla från 1 juli. Vill man få dispens i attraktiva områden, såsom Stockholms skärgård eller Bohuslän ska man göra det nu, innan de skarpare reglerna träder i kraft.

  SvaraRadera
 11. Tror inte att Grinda kommer att räknas som ett område för utveckling. Där blir det ännu svårare att få till dispens.

  SvaraRadera