Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-11-24 08:45

Statsministeromröstning strax - blir Andersson (S) nästa statsminister eller ej?

Om femton minuter sker omröstningen om Andersson (S) som Sveriges nästa statsminister. För att hon inte ska bli vald måste en majoritet av riksdagens röster, dvs minst 175 röster, gå henne emot. För det krävs att förutom oppositionen M+KD+SD röstar emot också att endera av V eller C röstar emot. Vad L tycker i frågan spelar ingen roll. Detta givet att MP inte röstar emot Andersson och att S röstar för. Vänsterpartiet uppges dock släppa fram Andersson efter att utlovats 1000:- SEK i månaden skattefritt till 700 000 pensionärer, dvs stödet från V kostade 8 400 MSEK. Du betalar.
Lite osäkert
Själva omröstningen går snabbt, men det är eventuellt tjafs innan där partierna från talarstolen ska proklamera hur de röstar och eventuellt varför som kan ta några minuter.

Sedan finns risken att någon trycker fel eller att någon får feeling och går emot partilinjen, då M+KD+SD+L når 174 mandat tillsammans.

Och stora frågan är om C är beredda att stöda en statsminister som gett V inflytande, vilket därmed får partiledaren Lööf (C) att gått från att äta upp sin hatt hela vägen till att samarbeta med kommunister. Och vad skulle C:s pensionärväljare säga om C fäller tusen kronor mer i plånboken varje månad? Allt åt alla, någon annan betalar!

Strax så vet vi. 

Själv kör jag bil på väg till en intern energi- och säkerhetspolitisk föreläsning för ett företag, så det här är skrivet i förväg.

Det är nu iaf återigen tydligt att det svenska pensionssystemet har fallit, och gått från självfinansierande till att betalas med skattepengar för att köpa politisk makt. Men så gäller bara pensionssystem tills de inte längre gäller och inget svenskt pensionssystem har varat för evigt.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

57 kommentarer:

 1. Ärligt talat fattar ajg inget av Centerns argumentation. De vill inte stödja några ytterpartier, dvs SD och V. De röstar bort Kristersson pga samarbetet med SD. Nu "samarbetar" och "förhandlar" S med V, detta borde ju direkt göra att C står vid sitt ord och drar tillbaka stödet för Maggan. Om de inte gör detta, gör de ju verkligen skäl för sitt smeknamn "kappvändarpartiet". Vad ska centerns väljare tro egentligen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min uppfattning är att C väljare tycker Lööf är en pigg och lite rapp partiledare och det verkar räcka, tror sakfrågorna är lite mer diffusa bortsett möjligen från att dom är emot SD.

   Radera
  2. C har bytt ut stora delar av sin väljarbas sen de hoppade i säng med Löfvén. De gamla borgerliga centerväljarna har redan lämnat, och istället ersatts av bland annat anti-SD-väljare från M osv, samt en del mittenväljare från vänsterblocket.

   Radera
  3. Jag tror som jag brukar skriva att C-väljarna är fullt nöjda med det genomslag de fått för sina kärnfrågor. De har ju tex varit klart mycket mer framgångsrika än V.

   Radera
  4. När det klagas på C verkar det mest handla om väljare som röstar på något annat parti till höger om mitten som ogillar att C inte gör som högern vill.

   Radera
  5. Vad är det som är mitten med C?

   De är ett klart ytterkantsparti med sin naiva nyliberalism för att använda deras egen vokabulär.

   Radera
  6. I lokalvalen ser man hur mycket C förändrats på riksdagsnivå. C får uppåt 1/4 av rösterna här i kommunen men knappt några procent på riksdagsnivå från samma valkretsar.

   Radera
  7. Lita aldrig på nån som infekterats av Rands hjärnvirus, febern blir så hög att hjärnan steks gyllenbrun därinne i kraniet.

   Radera
  8. Till saken hör ju att M, KD och L historiskt har proklamerat att man aldrig någonsin (även de på skouppätarnivå) kommer att samarbeta med SD. Finns många sköna citat från deras partiledare om man googlar.

   Detta har ju dock luckrats upp kappvändarmässigt även av de partierna. Politiska uppfattningar gäller som bloggaren skriver tills vidare, d.v.s. tills något nytt gäller.

   Radera
  9. Stämmer bra, sälen. "Partisystemet" förändras då och då, och konstigt vore det annars.

   Radera
 2. Blir en statsminister utan budget isåfall. Så ironiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget som inte hänt tidigare, de är vana...

   Radera
 3. Lite märkligt att man kan använda skattepengar på detta sätt, förhandla till sig makten för egen räkning, och ingen (inte minst media) verkar reagera.

  När jag, i mina glansdagar som managementkonsult, åkte runt och la ner medelstora svenska orter och flyttade olönsam tillverkning till Asien så var det ett jävla liv på politikerna att vi tog bort jobb och inkomster. Antar att det dom egentligen menade var "ni tar ju för fan bort vår möjlighet att använda era pengar för att behålla makten, är ni inte kloka".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min åsikt är att skattepengar ska gå till att hantera styrelseskicket. Sedan är det ju folket enligt grundlagen som sätter upp förutsättningarna för dagens skådespel.

   Vem ska ha makten, om inte politikerna anser du?

   Radera
  2. Du ser inget märkligt i att S lovar V 8,4 mdr av pengar som dom inte har för att V ska rösta på S eller i detta fall inte rösta nej eller att skattepengar används som partipolitiska förhandlingsmedel istället för att sakligt fördelas till nödvändiga investeringar, t.ex. elnät, respiratorer, utbyggt försvar i en osäker värld. Nu gick det till pensioner men är det rätt priortiering givet hela listan eller bara ett partipolitiskt valfläsk.

   Vem ska ha makten, ja bra fråga. Makt handlar om att få andra att böja sig för din vilja i dess rena form så jag vet inte...

   Radera
  3. Förlåt en okunnig. Men hur kan S gå med på höjda pensioner? Är inte detta en budgetfråga? Och deras budget verkar i nuläget inte gå igenom.

   Radera
  4. De har lovat att göra det nästa år. Men problemet kvarstår, de har ingen majoritet för det (ännu). Så det här är mer ett utspel inför valrörelsen i praktiken.

   Radera
 4. Det blir hon, men gissningsvis förlorar hon budgeten...

  SvaraRadera
 5. C har redan sagt att de stöttar Magdalena men inte budgeten.

  Så det blir Magdalena som statsminister men med en M/KD/SD-budget för 2022.

  Detta givet att ingen trycker fel.

  SvaraRadera
 6. Att slänga iväg 8400000000 kronor av någon annans pengar på en reform som ingen vill ha (exv debatten i gårdagens P1 Morgon där inte ens PRO vill ha den aktuella reformen) är väl inget att höja på ögonbrynen för.
  Att Lööf krokar arm med Nooshi är väl dagens behållning så här långt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du menar när PRO-ordföranden Jan Andersson från Helsingborg, som varit sossemedlem 60 år, suttit i riksdagen för sossarna, suttit i Europaparlamentet för sossarna och är gift med en f d sosseminister uttalar sig om pensionerna så råkar det bli i linje med sossarna och inte vänsterpartiet?

   WOW VILKEN ÖVERRASKNING!!!!!!!!

   Radera
  2. Det är bra betyg åt sossarnas propagandautskott (ex PRO) att folk faktiskt tror att det är pensionärernas åsikt, när det egentligen bara är en del av sossarnas kampanjarbete.

   Radera
  3. Samma sak skötte de fint när LO plötsligt accepterade LAS-överenskommelsen, givetvis en "slump" enligt Gideonsson att det kom samtidigt som man bytte partiledare.

   Radera
  4. Alltså Ben, att det skulle påverka Jan Andersson är en nidbild av hans självständighet. Självklart har han bara och enkom uttalat sig som representant för PRO och det har ingen koppling till hans politiska bakgrund [sic!]

   Radera
  5. Lika självklart att dom dissade den före var det ju att dom ägde den efteråt och bara "Nu har S gjort det bättre för pensionärerna!"

   Radera
  6. Jepp givetvis. Så får vi se hur man nu i hela friden tänkt baxa igenom det i vårbudgeten.

   Radera
  7. Ben - återigen en nidbild av S att dom skulle på något sätt ha vänt på sin åsikt bara för att dra politisk egennytta av inriktningen...

   Var är Chiefen när man bäst behöver honom?

   Radera
 7. Att C har något som helst förtroende av någon väljare är för mig ett enormt mysterium.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, KD har ju förtroende... Då är ju allt möjligt.

   Radera
 8. V röstar på S för att de lovar att ge pengar till pensionärerna i sin budget. En budget som alla vet inte kommer gå igenom. V är lika korkade som C.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer fler budgetar.

   Radera
  2. Nej. De är inte korkade. De förstår vikten av symbolpolitik. De vann mycket i somras på att spela tuffa. De räknar med att göra samma sak nu. Röstningen idag handlar inte om 2022s budget utan är en prelude till valet i september och där tycker jag att V spelar bra (även om jag själv aldrig skulle rösta på dem).

   Radera
  3. Det kan knappast vara med i budgeten för 2022, går inte ändra den några timmar före omröstning. Tidigaste de kan få med något är i vårändringsbudgeten.

   Radera
  4. Hon sa nyss det skulle gälla ifrån Augusti nästa år. Så det är otroligt fult spelat att lova någonting som inte ens har blivit bekräftat kommer inträffa.

   Radera
  5. Precis, detta är en fråga för vårbudgeten. Men den går inte igenom om inte C röstar för den, så det kan mycket väl vara så att V gått på en blåsning här.

   Det ska helt klart ses som en signal inför valrörelsen.

   Radera
  6. Ah Symbolpolitik - det franska ordet för att "få så lite gjort som möjligt med så många ord sagda och så mycket värmeutveckling som möjligt"

   Radera
  7. Jag är ganska säker på att ordet symbolpolitik är svenska och inte franska...

   Radera
  8. KD:s vårdnadsbidrag är ju ett skolexempel på symbolpolitik (och mycket mer).

   Radera
  9. @Mattias J - ja, den flög över där ja...

   Radera
 9. Hur ska S få igenom en höjning av garantipensionerna? Det måste ju antingen finansieras i pensionsgruppen (majoritet mot) eller på budgeten (majoritet mot).
  Så undrar om inte vår nye statsminister helt enkelt räknat med att inte kunna infria vänsterns krav utan istället så har vänstern fått 8 miljarder skäl att skrika i valrörelsen att högern är onda mot de pensionärer som aldrig arbetat (vad garantipensionen faktiskt går till)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt. Vallöfte i förtid, ungefär. Centern är en sorts garant för att budgeten inte kan svänga alltför långt åt vänster.

   Före uppgörelsen med V hade _kanske_ C kunnat möjligen acceptera regeringens budget. Med nu signalerade utgiftsökningar har de dragit ett streck.

   Radera
  2. Det hanteras som bostadstillägg eller något sånt så det påverkar inte pensionsgruppens arbete. Vidare lovar S att stödja och lägga fram förslaget, inte att det går igenom.

   Radera
 10. Nu är hon vald. Så får vi se hur länge hon sitter kvar. hon har ju lyckats lura opinionen att hon inte har något ansvar för det som varit under sju år i regeringen så det kan nog bli länge. Att hon får regera på en borgerlig budget betyder ju bara att hon kan skylla sina tillkortakommanden på det.

  Nooshi har säkert köpt sig lite röster från sina kärnväljare i skattefinansierad sektor genom att få ett löfte om att använda skattemedel till pension. Om det inte blir något sådant beslut spelar ingen roll, för när valet kommer har folket glömt vad det handlade om i sak och minns bara att hon gjorde något bra.

  Annie har enligt egen uppgift "sett till att vi får en regering" och låter som om det är något bra oavsett vilken politik den står för. "Vi i centerpartiet har alltid velat" som det väl var den gamle Hedlund som fick ur sig. Gäller alltjämt.

  Ju mer jag lyssnar på eländet desto säkrare blir jag på att bloggaren har rätt i sin hållning till valet (vilket ju kan vara skönt eftersom han, enligt egen utsago, har fel om allt annat).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korrektion: "Vi i centerpartiet har velat och kommer alltid att vela" var det han sa (om nu inte RAM-minnet svikit mig igen)

   Radera
  2. Du menar "velar de". "De" är subjekt i satsen och inte objekt.

   Kära politiker oavsett partifärg: rädda skolan och skapa en fungerande svenskaundervisning!

   Radera
 11. Pensionärerna kommer att behöva den där tusenlappen till sina stigande elräkningar. Vänsterpartiet räddade kanske just miljöpartiet snarare än Maggans kröning.

  SvaraRadera
 12. Maggan bjuder redan på bra bildmaterial till bloggen efter omröstningen. "Vad fan har jag gett mig in på?" Hoppas jag inte triggar någon länkskatt. https://gfx.omni.se/images/fd1946f7-2fcd-4de9-ae1d-8f5657ef3bfa?h=320&tight=false&w=640

  SvaraRadera
 13. Ä familjeveckan död nu då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förhoppningsvis, frågan är om den kommer vara helt bortglömd i valrörelsen eller om de skall ge sig på återbruk?

   Radera
 14. Förmodligen väldigt kortlivad regering som inte blir omvald vid nästa år.

  Jag förväntar mig att den blåbruna regeringen vinner nästa val, men ett av tre scenarier kan inträffa;

  1. L + MP åker ut - Högern vinner
  2. MP åker ut - Högern vinner
  3. L åker ut - Vänstern vinner

  KD ser ut att sitta säkert en mandatperiod till, om än farligt nära spärren nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har KD alltså hamnat på rätt sida spärren? Sista jag kollade låg de fortfarande över.

   Radera
  2. @sälen japp, 4.78% är över sist jag kollade. Sen är ju inte opinionsundersökningar 100% tillförlitliga...

   https://sv.wikipedia.org/wiki/Opinionsunders%C3%B6kningar_inf%C3%B6r_riksdagsvalet_i_Sverige_2022

   Radera
  3. Jag förväntar mig att en blågul regering vinner nästa val, och att de rödbruna åker ut.

   Radera
  4. @Bert: Ifall du missat det så finns det bara Blått, Brunt, Grönt och Rött i riksdagen just nu, och Blått och Brunt har gått i allians mot Grönt och Rött.

   Vill du ha andra färgkombinationer rekommenderas det att du röstar in sådana. :)

   Radera
 15. Läser nu att MP kan hoppa av regeringsamarbetet, det är KATASTROF om så blir fallet!!! MP måste vara kvar i regeringen under detta år för att åka ur riksdagen i september.. Hoppar de av och kommer i oppsoition så dubblerar de ju sina väljare lätt.

  SvaraRadera
 16. Väl spelat av vänstern. Ideologiskt står jag väldigt långt från deras parti, men jag respekterar att de säger vad de vill göra och gör vad de säger. Det gäller även lokalt.

  Är dock oerhört trött på politiken i stort som fastnar i symbolfrågor hela tiden.

  SvaraRadera