Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-11-24 18:40

Statsminister Andersson (S) skapar svensk politisk historia - första statsminister att tillträda och avgå samma dag

Nedanstående är tydligen fel: Andersson (S) tillträdde aldrig formellt som statsminister och har alltså inte alls skapat någon politisk historia, eller ens varit statsminister. Bortse från nedanstående. Stefan (S) är fortfarande statsminister och MP sitter kvar i regeringen trots att de sagt upp regeringssamarbetet. Typ.

Statsminister Andersson (S) skapade alltså som alla önskade svensk politisk historia. Detta genom att både bli utsedd till statsminister och avgå (begära entlidande) samma dag, sedan både budgeten fallit till förmån för SD-budgeten och Miljöpartiet dragit sig ur regeringssamarbetet. Andersson är dock inte färdig med att skapa historia.
"Det här blev kanske inte så bra."
Eftersom MP hoppade av regeringen för att rädda sitt eget skinn i riksdagsvalet september 2022, så begärde nu statsminister Andersson (S) ett entledigande efter bara några timmar på statsministerposten, vilket om jag förstått det rätt alltså skapar politisk historia, som den statsminister som suttit kortast - rent av räknat i timmar.

Dock sitter hon kvar ledande en ännu inte utsedd övergångsregering, tills en ny statsministervotering skett, likt Stefan (S) före henne. 

Men vad gäller nu? Finns det några ministrar, eller saknar regeringen nu möjlighet att ta beslut - det krävs fem närvarande ministrar för att få fatta beslut. Har de gamla ministrarna entledigats med Anderssons tillträde eller sitter de kvar som övergångsregering tills hon utsett nya ministrar? Och om hon utser nya ministrar till övergångsregeringen, blir dessa berättigade till statsrådspension av att sitta som ministrar i några dagar till nästa lyckade statsministervotering? Så många frågor. Och vad händer om någon anfaller ett Sverige där vi inte har de fem ministrar som behövs för att ta regeringsbeslut? Iofs så kan utrikesnämnden ta de nödvändiga besluten om att inrätta krigsdelegationen och mobilisering utan att det behövs en regering, t ex om hela regeringen är bortskjuten. Exakt hur det där går till skrev jag om i min roman Höstsol, men jag har inte tid att läsa på detaljerna igen just nu.

Nu kommer det bli nya talmansrundor, men Andersson (S) kommer tillbaka. Hon är nämligen den enda tänkbara statsministerkandidaten. En statsminister (Ulf (M)) stödd av SD - vilket i och med SD+M+KD-budgeten som klubbades idag är garanterat - kommer röstas ner av riksdagen med nödvändiga 175 mandat i riksdagen, då V+MP+S+C kommer rösta emot en SD-stödd regering.

Lööf (C) kommer röstas emot av högerblocket och av åtminstone V, och kommer därmed inte kunna bli statsminister.

Den enda som inte kommer röstas ner med minst 175 röster i kammaren är fortfarande Andersson (S). Så hon bör komma tillbaka som statsminister en andra gång.

Eller så får Andersson leda en övergångsregering fram till valet i september, eller tills samtliga talmansrundor förbrukats och vi istället får ett extraval. Det finns förstås alternativ. Vi kan utse en opolitisk teknokrat som statsminister - statsministern behöver inte tillhöra något politiskt parti, som får leda en regering utan politiker fram till valet i september 2022, och därmed kan prata och förhandla bäst vederbörande vill som en ren teknokratregering som bara ska sköta det löpande, så får riksdagspartierna lägga sina egna vårändringsbudgetar. Fast då kan man lika gärna ha övergångsregeringen Andersson (S). Och en politisk teknokrat måste vara någon alla parter har förtroende för, vilket kan vara minst sagt problematiskt att ordna fram i ett Sverige där alla ska stämplas med politisk färg, vare sig de vill eller ej.

Nu tackar vi Andersson (S) för hennes tjänstgöring som statsminister i dessa timmar, och går vidare. Tack för din tjänstgöring!

Själv har jag tyvärr inte kunnat realtidsblogga om detta då jag höll en intern energi- och säkerhetspolitisk föreläsning om bland annat energi, tillväxt, välstånd och det ryska gasvapnet åt ett företag. Nu fick jag göra ett oplanerat laddstopp i Tystberga på hemresan för att skriva något i ämnet. 

Som sagt så är ju inte svensk politik direkt tråkigt längre.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

21 kommentarer:

 1. Enligt media så hann hon inte formellt tillträda, så det är fortfarande Stefan som leder en övergångsregering.
  Så många frågor, så mycket popcorn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis:
   "Regeringsskiftet sker formellt vid en så kallad konselj på slottet. Det är ett regeringssammanträde där statschefen, det vill säga den som är kung eller regerande drottning, är ordförande. Då redogör talmannen för sitt förslag och riksdagens beslut. Statschefen konstaterar sedan att regeringsskiftet har ägt rum."

   https://www.riksdagen.se/sv/sa-funkar-riksdagen/demokrati/sa-bildas-regeringen/

   Radera
 2. BD for president! Nej, fasen fel land.

  Tja, Annie Lööf kanske kan försöka charma talmannen? Hon kanske ger Sabuni ett erbjudande hon inte kan säga nej till?

  Den gamla Alliansen samlar fler röster än V+S, men inte fler än M+KD+SD som dock samlar flest emot sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. L och Sabuni är ute ur alla kalkyler. Miljöpartiklarna som är bara marginellt större dominerar medias nyhetsbevakning

   Radera
 3. Ja, det var tvära kast här.
  Men skall man anse att MP är iaf konsekventa?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Konsekventa i vad? De eldar på men bara rök utan eld. De dödar civilisationen och det är egentligen kriminellt!

   Radera
  2. Konsekventa att tänka på sin politik, dvs de klarade denna gång att lämna regeringssamarbetet när de kände att de inte fick som de ville.

   Radera
  3. Okej. Centerpartiet ser till att borgarnas budget vinner. MP blir sura och bestraffar S för detta. Magda inser att både hennes regering och budget har fallit och avgår. SD firar dubbel jackpot med champagne.
   Jag ser inte det konsekventa i detta...

   Radera
 4. Till slut saknar vi bokstäver i denna cirkus av makt! Bara säger; leave me alone! Ni skapar inget mer än problem!

  SvaraRadera
 5. Då kan man bara slänga ut frågan vem den där teknokraten skulle kunna vara i Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jonas "Bredbandsjesus" Birgersson?

   Radera
  2. Varför inte hyra in Mario Monti? Han har erfarenhet av jobbet och Sverige kan klassa sig som EU-vänligaste nation

   Radera
  3. Jag skojade inte.
   Jag vet att det kanske inte blir mjölbypartistiskt kul, men risken finns att saker börjar fungera.

   Radera
  4. Jag kan tillträda, sitta 4 år och ställa till med problem men ändå dra mig tillbaks med en fet pension plus landshövding i Skåne eller Jämtland, spelar ingen roll, lönen är densamma och klippa band klarar jag av!

   Radera
  5. Han behöver ingen lön. Han får göra det för äran med egenskaperna, ledsrrutin, pragmatism, oräddhet samt inte minst ett intresse för vårt väl och ve.

   Radera
  6. ... och med ett avtal att lämna när allt är i hamn.

   Radera
 6. När det gick riktigt risigt för svenska skidlandslaget för femton år sedan så ringde de till Gunde Svan, som helt utan ledarmeriter fick hoppa in som högsta chef, och gjorde ett ganska bra jobb.

  Men han kanske är för gammal nu? Zlantan Ibrahimovic?

  SvaraRadera
 7. Historiskt kort statsminister, om inte Kristersson vinner valet 2022.

  SvaraRadera