Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-11-12 10:33

Starlink kommer till Sverige nästa år - för 1 079:- SEK per månad

Elon Musks SpaceX satellitinternettjänst Starlink kommer till Sverige nästa år. Priset blir 5 429:- SEK för hårdvaran och 1 079:- SEK per månad för abonnemanget, som blir ungefär som 4G men med täckning överallt.
Tillkommer en frakt- och hanteringskostnad på 875:- SEK. Du kan se priserna genom att skriva in din adress på bolagets hemsida.

Starlink är ett satellitnätverk som ska nå 12 000 mikrosatelliter med full global Internettäckning. Hastigheten blir ungefär som 4G.

Starlinks hårdvara ska också vara anpassad för vinterförhållanden, och smälter med värmeslingor eventuell snö, samt eftersom antennen själv riktar in sig och dessutom fungerar i olika riktningar, så kan den också skaka av sig snön. Se film  från Kanada ovan, tipsad via Tesla Club Sweden. Här ser man också att Starlink fungerar som lösning i svensk terräng, med skog relativt nära. Det kan vara en fördel att kunna nå skivan enkelt testet visar att en manuell rensopning av snön förbättrar prestandan jämfört med den egna smältningen. En enkel avsopning dubblade hastigheten.

Priset är förstås rätt högt med svenska mått mätt, men ger 100% Internettäckning med bredbandsliknande farter över hela Sverige, även om fördröjningen kanske gör att man kommer bli fraggad värre i onlinespel. 

För egen del hade systemet varit högintressant som backuplösning att automatiskt koppla över till när fibern går ner och långvariga strömavbrott eller omfattande regionala Internethaverier sänker även backuplösningen mobilnätet. 
"It's not DNS. It can't be DNS. It was DNS."
1 079:- SEK i månaden som beredskap för extremt omfattande och ovanliga svenska kommunikationsstörningar är dock lite i överkant, även om jag som bloggare behöver det professionellt. Särskilt som 9/10 stora störningar beror på DNS, som oftast enkelt går att åtgärda genom att byta DNS-server. 

Dock, om Internet i Sverige går ner, så försvinner ju även cirka 95% av bloggläsarna, som också sitter i Sverige, så vitsen att fortsätta producera för bloggen blir minst sagt begränsad under de omständigheterna. Annars innebär ju Starlink fullständig redundans bort från svenska förhållanden och över till  unika Starlink-förhållanden.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

31 kommentarer:

 1. Blockstream broadcastar även Bitcoins blockchain via satellit, utifall betalningsinfrastrukturen havererar: https://blockstream.com/satellite/

  SvaraRadera
 2. Den intressanta applikationen är (tycker jag själv) för de som exempelvis vill segla jorden runt eller något liknande. Att då ha "bredband" mitt i atlanten gör att man kanske kan arbeta och alltså med en ändring mot mer distansarbete så kan kanske fler bo/leva vart som helst och fortfarande försörja sig.
  Annars är det ju mest tänkt för USA där man ligger så långt efter i digital infrastruktur att det är löjligt. I Sverige är den nog inte konkurrenskraftig mot normalt mobilt bredband.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tänka mig att många i diktaturer är sugna på detta för att komma ifrån statlig censur och övervakning...

   Radera
 3. Det blir mycket skräp i rymden framöver…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns enligt Google ~6500 satelliter i nuläget varav enbart hälften är aktiva. Jag skulle bli väldigt förvånad om det finns en handlingsplan för att ta hand om ens en bråkdel av dessa som inte enbart är teoretisk.

   Hur som helst så kommer dessa 12k öka mängden skräp ordentligt ja.

   Radera
  2. I de internationella rymd lagarna som finns så "glömde man" ju tyvärr att inkludera ansvar för att ta hand om skräpet som man skjuter upp. Det kommer bli dyrt för framtida generationer om de inte lyckas hitta på nån fiffig ny teknologi som t ex antigravitation.

   Radera
  3. En fördel med dessa är väl att de low-earth-orbit så de brinner väl upp relativt enkelt i atmosfären. Antar dock att de andra MAMAA-bolagen + kineserna har liknande planer så det blir väl en svårnavigerad väg upp till högre banor på sikt.

   Radera
 4. Angående backup till fibern: har själv ett tvillingkort till befintligt abonnemang som sitter i en LTE-router på WAN2 som kostnadseffektivt tar hand om backupen för fibern.
  Blir det längre avbrott är det nog snarare svårighet att hålla igång den egna infrastrukturen med UPS och generator än själva uppkopplingen. Vet av egen erfarenhet att man prioriterar bort sådant efter fyra dygn utan el och ett fallerat mobilnät som enbart hankar sig fram på GPRS.

  SvaraRadera
 5. Av det jag har läst så är Starlink låst till en adress och kan inte enkelt flyttas till andra platser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter verkligen som de missar en selling point I så fall. Men är kanske det vanliga att det måste begränsas för olika pris/villkor i olika regioner

   Radera
  2. Handlar nog om att satelliterna inte ska bli regionalt överbelastade.

   Radera
  3. Gäller enbart under betaperioden. Elon Musk sa i våras att han förväntade sig "fully mobile" i slutet av året. Konverterat från Elon Time så någon gång q1-q2 2022 kanske?

   https://www.theverge.com/2021/4/16/22388378/elon-musk-starlink-satellite-internet-service-moving-vehicles-trucks-2021

   Radera
  4. Var det inte rykten om att iPhone 13 skulle ha möjlighet till satellit-kommunikation? Minns jag fel?

   Radera
  5. Ja det florerade ett sånt ryckte ett tag.

   Radera
  6. Helt plötsligt tycker jag att sådana rykten låter rimliga.

   Radera
  7. Muskmobile, måste inte Elon släppa en egen mobil också som enbart kör på Starlink tror ni?

   Radera
  8. Low Earth Orbit är ju inte geo-stationär (dvs satelliterna är inte på en fix plats ovanför jordytan), så antagligen behöver antennen automatiskt riktas om och även byta satellit kontinuerligt. Kanske är svårt att hantera detta i dagsläget om även antennen flyttar på sig.

   Radera
  9. Att flyttas till en ny fast plats borde ju dock vara relativt hanterbart kan man tycka...

   Radera
 6. Varför betala en massa för 4g när man kan få 5g gratis via Covid-vaccinet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som med kontantkortet kräver det årlig påfyllning för att inte stängas ner.

   Radera
 7. 95% i Sverige?
  Vet du var vi sitter och läser dina alster?
  Exakt, eller med landsgränser?
  Vilken mast?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enkätundersökningar. Och Google Analytics som ger land. Kan inte se IP.

   Radera
  2. Realtid 94.65% Sverige. 2.70% Vitryssland pga senaste inlägget.

   Radera
  3. Okej. Bra. Jag är i Säffle och dricker kaffe.

   Radera
 8. Oattraktivt i ett höguppkopplat Sverige. Men i USA tar de ju hutlösa priser för skitbredband så där är nog detta kanon. Australien också för den delen.

  Även typ hotell/barer/bylokaler mitt i vischan i Afrika o dyl.

  SvaraRadera
 9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Det behövs bra elnät för 💫 starling, kanske bli bättre men 100w är relative mycket off grid just nu.

  SvaraRadera
 12. Måste säga att jag blev förvånad när jag läste vilka ping-tider folk får upp starlink. Inte så illa som jag trodde, runt 50ms men de räknar med att få ner det under 20 inom en snar framtid.

  SvaraRadera
 13. Starlink är ett vapen som låtsas vara ett kommunikationsnätverk.

  30000 satelliter i omlopp med förmåga att byta bana... snygg satellit du hade där "fiende" vad tråkigt om något hände med den...

  SvaraRadera