Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-11-24 06:33

Starkare dollar på stigande räntor - börserna i Asien faller på onsdagsmorgonen - ras i Stockholm under gårdagen

Dollarn stärks ordentligt på stigande räntor, som är de högsta sedan i maj. I de asiatiska tidszonerna faller börserna och Stockholmsbörsen rasade under tisdagen med den största nedgången sedan september, vilket nog kan sägas avsluta återhämtningen.
Björnen är tillbaka och den är inte billig
Stockholmsbörsen rasade med -2.11% för OMXSPI, vilket är den största nedgången sedan den 28:e september. Upprekylen från oktober och börsrekorden från november kan nog sägas nått slutet av vägen, och istället har ett motstånd etablerat sig runt rekordet. Dock stoppade raset vid stödområdet, där börsen vänt flera gånger tidigare, så vi kan nog få en liten studs här.
Dagschart OMXSPI

Storbolagen på OMXS30 föll inte lika hårt utan nöjde sig med -1.45%.

Kronan föll hårt mot dollar till 9:04 SEK, sedan de amerikanska räntorna stigit till högsta nivån sedan maj för de tioåriga statsobligationerna. Även euron stärktes rejält till 10:17 SEK

De amerikanska börserna rörde sig måttfullare än Stockholm och S&P-500 stängde rent av på plus med +0.17%, ännu högre i svenska kronor på grund av dollarn. Techbubblan på Nasdaq gick -0.45% för Nasdaq 100. Att S&P-500 steg kan stärka hypotesen om uppstuds i Stockholm idag, även om svenskar allt mer följer Nasse istället för Husse.

I Asien är det också ras som gäller, undantaget ASX 200 i Australien som är oförändrat med -0.04% och Straits Times i Singapore som går +0.11%. Min definition av oförändrat är mindre rörelser än 0.10% om nu någon inte förstått det.

Hang Seng går -0.11%, Kospi -0.31% och Nikkei 225 rasar nästan svenskt med -1.82%.

Guldpriset håller emot som avsedd hedge och ligger kvar på 522:- SEK.

Alla bloggläsare sålde som vanligt förstås allt på börstoppen, och berörs inte av gårdagens ras.

För övrigt så läser jag generellt inte nyheterna när jag skriver de här morgonbörsinläggen, utan tittar bara på siffrorna. Se det som någon form av killgissningsanalys, där hypoetesen är att man generellt inte behöver leta dagens berättelse som ska förklara rörelserna, utan det räcker att titta på siffror. I detta fall - högre ränta i USA, starkare dollar, pengar går från SEK till USD, vilket säker både SEK och Stockholmbörsen. Typ.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

6 kommentarer:

 1. Det rasade för två månader sedan också, och så gick det upp.

  Är det inte bara vinsthemtagningar vi ser, och så försöker alla hoppa på i botten, hoppa av i toppen. Det kommer bara bli större och större svängningar.

  Tills vatten börja komma över relingen och båten kantrar :)

  Om vi inte har elbrist först dvs.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde att för lite över ett år sedan ALDRIG att det skulle kunna fortsätta upp och avvaktade... tji fick jag.
   En sak kan man bara säker på det är att marknaden idag är 100% spekulationsdrivet och du kan kasta alla dina böcker om PE tal och fib-kurvor åt skogen... nu är det social media och reddit som gäller om man ska tjäna de stora pengarna.
   Jag sålde nästan allt för ett par veckor sedan.. får väl se vart det barkar hän men jag är glad så länge det går nedåt.

   Radera
 2. Bra att Cornucopia? bara går på siffrorna. Sedan får vi kolla andra nyheter och en positiv nu är att alla över 18 ska få en tredje spruta. Jag får min om en liten stund idag. Fler vaccinerade minskar sjukdom och därmed kostnad för samhället.

  Elbrist i Europa kan det nog bli, men här blir det bara högt pris vissa dagar.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är högt pris alla dagar.

   Radera
  2. Ohlin när jag läste teknisk fysik lärde jag mig mer i grunden relativitetsteorin. Vi ser samma verklighet lite olika. Priset på el är högt nu och där är vi överens. Men jag menar att detta inte gäller alla dagar.

   Jag tror vi däremot är ense om att nätet i Sverige måste förstärkas och att Svk måste bli mer proaktivt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 3. XAU/SEK graf: https://tvc-invdn-com.investing.com/data/tvc_c031e1d69c611eab3d96057b033e9453.png

  SvaraRadera