Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-11-25 09:17

Som väntat - C, MP och V kommer rösta fram Andersson (S) som statsminister (igen)

Som bloggen skrev igår kommer trots den nuvarande Benny Hill-liknande cirkusen Andersson (S) bli nästa statsminister. Detta står nu klart - även om formell votering återstår och efterföljande formell tillträdeskonselj  med statschefen - sedan C, MP och V meddelat att de kommer rösta fram henne som minister för en socialdemokratisk enpartiregering.
Fin cirkus ni har där, vore synd om någon gjorde en uppsnabbad supercut av gårdagens sändningar från riksdagens webbteve och lade på Benny Hill-temat som musik.
Statsministeromröstningen handlar om att inte rösta emot talmannens förslag. Varje förslag med axelmakten M-KD-SD kommer röstas ner med 175 mandat summerade från V+MP+S+C, så de går bort.

Återstår således endast Andersson (S) som kandidat, och igår meddelade såväl C, MP som V att de kommer släppa fram henne som statsminister i en enpartiregering. Detta genom att inte rösta nej.

Således bör hon röstas fram - igen - nästa vecka, då det väl ska gå tre arbetsdagar mellan statsministervoteringar, och sedan formellt tillträda vid en konselj med statschefen.

Att hon avgick efter sju timmar var mest en formalitet då det väntas att man gör det om regeringsbildningen ändrats sedan statsministern röstades in. Det var så att säga det vuxna och ansvarsfulla att göra när MP hoppade av regeringen.

Sverige får därmed en lite mer hälsosam enpartregering där socialdemokraterna inte längre hålls fångna av Miljöpartiet, och kan därmed ta nödvändiga regeringsbeslut för Sverige, även om budgeten är förlorad.

Socialdemokraterna bör stärkas av detta till valet, och den stora förloraren är förstås SD, som gynnats extremt mycket av att Miljöpartiets getts makt.

Tyvärr innebär detta antagligen att Miljöpartiet räddas kvar i riksdagen då de kan lajva fiskmåsopposition fram till valet, men det är viktigt att trumma in att de är ansvariga för alla försämringar som skett i Sverige 2014 - 2021 och är inte ansvariga för några förbättringar som sker 2022 fram till valet.

Sedan finns stora möjligheter att Miljöpartiet spränger topplocket när de inte modereras av att ha regeringsansvar. Lyssna bara på anförandet innan gårdagens statsministervotering, så förstår ni hur det står till mentalt med partiets representanter. När Miljöpartiet kommer släppa alla tyglar kommer de framstå som precis så extrema som de är och skrämma bort väljare.

Därtill kanske Centerpartiets agerande gör att man tappar en del väljare till L, som därmed också räddas kvar i riksdagen. 
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

33 kommentarer:

 1. Det Enda rimliga vore att talmannen låter riksdagen först rösta om Ulf Kristersson som statsminister. Detta eftersom Moderaternas budget har röstats igenom och all logik säger att den som har vunnit budgetomröstningen står först på tur att prövas som statsminister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast han kommer röstas ner om ingen trycker på fel knapp.

   Radera
  2. Det har tryckts på fel knapp förr, och vi vet ju alla hur det står till med den genomsnittliga begåvningspotentialen i v-c-mp. Man kan ju alltid hoppas.

   Fast det kanske är bäst att låta sossarna sitta kvar till nästa val. För de lär knappast lyckas förbättra något fram till dess och om de skulle sparkas ut nu skulle de skylla 7.5 års misslyckanden på att de inte fick genomföra allt de ville på slutet.

   Fast iofs kommer de ändå skylla på det, iom att de antagligen inte regerar på egen budget.

   Suck...

   Radera
  3. Om jag inte missförstått saken så kan det, vid feltryckning, riktas ett misstroende mot Kristersson, så att han ändå inte bli godkänd vid nästa omröstning.

   Radera
  4. Misstroende hit och dit, SD skulle ju rikta misstroende mot Per.

   F*n jag ska nog bli partistrateg. Då hade min stränga rekomaendation varit att sitta still i båten i tio månader så hade MP åkt ur. Nu har alla andra partier istället sett till att att MP blir ett 10% parti, kanske mer.

   Radera
  5. Ska C rösta rött på M + KD + L som har 112 mandat?
   Ska C rösta gult/grönt på S som har 100 mandat?

   C gick ändå till val på att vara en del av alliansen. Om de röstar rött mot resterna av alliansen bör de utvisas från politiken.

   Alternativet M + KD + L bör testas först. Detta alternativ faller endast om C eller SD röstar rött. Kanske vet man redan att SD kommer att rösta rött för M + KD + L utan inflytande, men det är väl knappast avgjort?

   Radera
  6. Det är tio månader kvar till nästa val. Om alla partier bara hade röstat på sin egen budget (som är väl det man brukar göra) hade vi nu inte odlat ytterligare ett extrimistparti, vi har tillräckligt många enligt mig.


   Vi kommer nu att ha ett mer amerikanskt system, tvåpartisystem. Översatt till svenska förhållanden MP och SD. Andra partoer göre sig icke besvär..

   Radera
  7. Centern hade ju dock kunnat rösta för MP SD budgeten för att finta bort dem. Det handlar ju bara om 10 månader så det kunde vi väl leva med.

   Radera
  8. Ja, det skulle bli en föreställning som heter duga om C svängde och röstade på högersidan med SD. Jag ser det inte komma, men efter gårdagen så ska man kanske inte utesluta något alls?

   Radera
  9. MP S menar jag , är lite upprörd nu

   Radera
  10. @ T MP 10% parti.... om det finns så många röstberättigade som röstar på MP så finns det inget hopp för landet....

   Radera
 2. Lyssnade på alla PK på ekot igår och kunde konstatera följande:

  C gjorde som de gjorde för att hålla SD från makten.

  MP gjorde som de gjorde för att hålla SD från makten.

  Samtidigt sitter vi här med en historisk första SD budget och ett historiskt högt stöd för SD i senaste valet.

  När kommer dessa partier fråga sig hur effektiva deras anti-SD strategier är?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte förstått varför inte SD föreslagit fri invandring. Då skulle i alla fall MP och C för att ta avstånd från SD arbetat dygnet runt för en radikal åtstramning av invandringspolitiken.

   Radera
  2. Vuxna människor som springer runt "nej jag kan inte tycka som dig om nåt för du är dum".

   Radera
 3. Det kan bli riktigt intressant om socialdemokratiska tjänstemän i regeringskansliet nu inte längre håller tand för tunga utan nu kan börja berätta för pressen hur illa det verkligen har varit på jobbet de senaste sju åren.

  Efter att MP pissat på Maggan under hennes stora dag i går finns det nog en och annan sosse som vill lätta på trycket och samtidigt putta Mp mot fyraprocentsstupet där den rödgröna röran blir av med dem för gott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om KD, M och SD är smarta så berömmer de den nya regeringen för alla förbättringar de gör jämfört med MP-S-regeringen, och betonar att denna förbättring hade varit omöjlig om MP fortfarande hade varit med i regeringen.

   Många sossar skulle säkert hålla med om detta.

   Genom att ständigt påminna om att allt bra som händer fram till valet beror på att MP inte är med i regeringen, kan man putta ner MP till under fyraprocentsspärren.

   Radera
 4. Tänk om man dragit av plåstret i somras och haft ett extra val i september.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Valmyndigheten har varnat för att det blir för dyrt för dem med det ordinarie valet i september 2022 med nuvarande anslag så det vore nog en dålig idé. Det är ett systemfel med fasta valdagar oavsett extraval. Principiellt är dock min uppfattning att det borde gjorts när det inte gick att skapa en regering redan 2018.

   Radera
  2. "för dyrt"?

   200 mille är ingenting i en budget på 1200 miljader och det är vår demokrati vi pratar om. Att skylla på pengar är jävligt svagt.

   Radera
  3. Det är skillnad på anslag och anslag. Valmyndigheten får två sorters anslag - ett för att anordna val, som är den stora påsen pengar (typ 200 miljoner) varje gång det är valår, och som inte existerar andra år. Det andra anslaget är till för kontinuerlig förvaltning av myndighetens uppdrag och det får de varje år, och det är cirka 20 miljoner. Det är den delen av anslaget myndigheten har bett om att den ska ökas markant för att kunna öka redundans i kompetenserna de har mm.

   Radera
 5. Helt enig med bloggarens analys. MP kommer nu att räddas kvar i riksdagen, i regeringställning fanns det ju dock en chans att de skulle åka ur. Och det är MP j**igt medvetna om, det är ju därför som de nu drar sig ur regeringssamarbetet, sen kan de skylla på bensinskatt och SD bäst de vill. Även ett övermoralisktparti veganskt parti vill vara utan köttgrytorna när man väl har fått smak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. INTE föll bort i meningen om köttgrytor.

   Radera
 6. Inte helt osannolikt att MP tar lite röster från C på detta och därmed blir kvar i riksdagen vilket tyvärr ger oss en S-MP-C-V regering nästa mandatperiod. Centern behöver lajva lite opposition till valet och skrika mer "sd motstånd" innan de går med på att aktivt stödja S budget oavsett vad V vill.
  Frågan är då hur länge exemopelvis pensionsystemet ens är i närheten av självfinansierande? Hur länge det dröjer innan garantipensionerna är så höga att det inte lönar sig alls att jobba och betala skatt.
  Konfiskatoriska skatter på sparande. Massiva subventioner till att förstöra alla människor utanför storstädernas närmiljö, förbud mot fritidsbåtar lär ligga nära snart nog också (om inte annat för att minska motståndet mot att förstöra även havsbandet).
  Nästa mandatperiod kan bli "intressant"

  SvaraRadera
 7. Summan är konstant. Oavsett vilka som sitter i regeringen är det samma partier som gör upp. Spelplanen ändras knappast för att MP inte har ministrar. De lär tvinga ned sossarna i en utsatt knästående position och ta för sig i vanlig ordning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är summan konstant, men vi hade blivit av med MP och SD hade pyst ihop till ett 4 procents parti. Två flugor i en smäll som vi säger, men det kunde inte de andra partierna se komma utan va tvugna att leva rövare.

   Radera
  2. Skall SD implodera så behöver de övriga verkligen skärpa sig och vad är sannolikheten för det givet aktuellt persongalleri?

   Radera
 8. Jag och bloggaren har varit lite oense om att rösta i nästa val. Jag har tyckt det är väldigt viktigt, även rösta blankt, för att visa respekt för demokratin. Bloggaren menar att inte rösta alls har exakt samma konsekvens som att rösta blankt. Vi var oense där...Men efter gårdagen börjar jag mer och mer gå på bloggarens linje, dvs skita i att rösta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja eller så kan du sluta vara lat och börja jobba politiskt själv med långa kvällar och låg/ingen ersättning.

   Radera
  2. Helt rätt, brk. Jag har alltid försvarat politiker med just det argument som du anger, fram tills igår.

   Radera
  3. brk du verkar ha missförstått en grundläggande sak, bara för att något är jobbigt och tar tid så innebär det inte att det har något värde.

   Så nä jag kommer inte bli politiker, jag kommer fortsätta förakta de som slösar bort sin tid på sådana meningslösheter.

   Radera
 9. Antar att Magda kommer att bli återvald som statsminister nästa vecka. Men osvuret är bäst med tanke på super-onsdagens speed-parlamentarism… :-)

  SvaraRadera
 10. Nu historiereviderar du ju! MP är naturligtvist ansvariga för alla försämringar sen 2010, inte 2014.

  SvaraRadera