Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-11-29 18:15

SMHI utfärdar röd varning för snökanon onsdag - torsdag i Halland, Södra Sjuhärad och Västra Småland - orange i Göteborg, Borås och till Växjö

SMHI utfärdade nu sin första röda varning sedan bytet till systemet gult-orange-rött. På onsdag väntas det falla mycket stora mängder snö tillsammans med kraftiga vindar i ett område som täcker större delen av Halland, delar av södra Sjuhärad och en bit in i Kronoberg. Det kan komma upp 40 cm snö.
Sist det var snökaos här var i februari 2010. Har hänt en del med kvaliteten på mobilkamerorna sedan dess.
Ovanpå att det kommer falla 30 - 35 cm snö och upp till 40 cm lokalt, så är det redan en gul varning under tisdagen i hela Västsverige, hela västra Småland nordöstra Skåne och Blekinge upp till Karlmar, där det väntas komma 5 - 10 cm snö, och lokalt upp till 15 cm, detta mellan klockan 04:00 och 14:00 under tidagen

Sedan tilltar vinden och den röda varningen börjar på onsdag 08:00 och pågår fram till torsdagen den 2:e december 08:00 och i ett område från Åsa ner till Laholm och in till Gislaved kan det falla 30 - 35 cm snö samtidigt som det blåser upp till 11 m/s, vilket kan ge rejält med drivbildning. Lokalt kan det bli 40 cm snö, oräknat drivbildningen.

I ett större orange varningsområde som går från Kungälv över Borås och nästan hela vägen till Växjö, och ner till Hallandsåsen väntas 20 - 25 cm snö, lokalt upp till 30 cm samtidigt som det blåser upp till 9 m/s, med risk för drivbildning. 

Hela götaland har en gul varning på onsdagen från Stenungssund över via Skövde och Linköping, ända fram till Östersjön, med 10 - 15 cm snö och lokalt upp till 20 cm, med vind omkring 7 m/s.

Kort sagt kan stora delar av södra Sverige lamslås av en möjlig snökanon på onsdag.

Förutsättningarna för snökanon är att havet ska vara varmt, fastlandet ska vara kallt och det ska komma kall vind som drar över havet, vilket leder till avdunstning och omedelbar snö när molnen kommer in över land. Det ser ut som att det med nordöstliga kalla vindar kan vara just detta som är på gång. Tjälen har redan gått i marken efter de senaste dagarnas iskyla, så snön kommer lägga sig. Det är i princip bara kustnära områden som kan drabbas av en snökanon givet att allt är på plats, vilket det är nu.

Gamla göteborgare minns med en nostalgisk glädjetår snökaoset den 17:e november 1995. Gävlebor minns snökanonen 4:e till 7:e decembver 1998 när det föll upp till 131 cm snö, plus drivbildning.

Nu är förstås alla bloggläsare redan förberedda på snöstorm, åska, hagel, drivis, strömavbrott, zombieapokalypsen, tredje världskriget och strömavbrott, men om du inte är det så har du antagligen bara i morgon tisdag att göra dig redo, även om en gul varning kommer ställa till nog med problem i trafiken.

På onsdag är det för sent, om nu inte SMHI ropat vargen kommer. Positivt är att SMHI:s varningar nu är mycket mer geografiskt detaljerade och inte följer gamla länsgränser. SMHI:s varningssida hittar du här.

Själva bor vi strax norr om gränsen för SMHI:s röda varning, men ordentligt inom den orange, så vi får väl se vad som händer. 

På den positiva sidan slipper man ju betala för svindyr el när det är strömavbrott, utan får tvärt om betalt av elnätbolaget om de inte återställer strömmen snabbt nog. Vid 12 timmars avbrott ska man enligt Energimarknadsinspektionen få 12.5% av sin årliga nätkostnad i ersättning, men minst 1000:- SEK. Ersättningen ökar sedan till 25% eller minst 1000:- SEK för varje påbörjade 24 timmar.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

50 kommentarer:

 1. Jag tror det när jag ser det....Snö i södra Sverige? Senast det var mkt snö här var när jag var 7-8år känns det som, och det är 40år sen nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. V47 2010 vräkte snön in från havet på Ravlundafältet, med drivor på mer än ½ meter på sina ställen.
   Det blev en annorlunda skjutvecka ;-)
   Så nej, inga 40 år.

   Radera
  2. Nu bor jag ju typ lite söder om Värnamo, men runt 1994 tror jag det kom rejält.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. 2010 var det två lirare som lyckades köra skoter från Treriksröset till Ystad, var lite dåligt med snö på slutet så de körde till Smygehamn istället.

   Radera
  5. Typ 11 år sen var det kallt och snö i princip från slutet av november till någon gång i mars. Detta i Lunds kommun. Trevlig förstavinter i hus.

   Radera
  6. Låter som fotot ovan från 2010.

   Radera
  7. Ja, flyttade faktiskt in i februari 2010. Rejält med snö då även här. Det var lite trixigt att komma fram med hyrlastbilen bland alla snödrivor. Sedan blev det bra övning i snöskottning. Vintern 10/11 blev nog kall längre men inte lika snörik.

   Radera
  8. Sveriges nya skidstjärna Leo Johansson kommer från Skillingaryd. I Göinge var det rätt mycket snö de två senaste vintrarna, Vångabacken har haft rekord och funderar på att investera i sittlift.

   Radera
 2. Grattis. Vi Stockholmare minns november 2016. Det föll lokalt över 50cm snö på kort tid, framförallt norr om Mälaren över Solna, Sundbyberg och Norrort. Det var då bilar satt fast på Essingeleden i över 12h. Själv fick jag tillslut gå till jobbet eller snarare pulsa bara för att behålla skotta snö väl på plats.
  Hoppas ni slipper likadant kaos och att det finns bättre snöröjningsberedskap.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Föreläste i Ljusdal dagen innan - vi valde att inte köra över Stockholm, utan över Örebro, vilket var rätt beslut. Åkte ner genom Stockholm på vägen tillbaka och njöt av förödelsen, har massor med roliga foton från Stockholm, Sumpan och Solna dagen efter.

   Radera
  2. Var det 2016 det var sånt liv om den "feministiska snöskottningen"?

   Radera
  3. Jepp, man skulle fokusera på gång-/cykelstråk framför vägar vilket ledde till totalt kaos för bussarna.

   Radera
  4. Hehe, när det kommer till snöröjning och iofs däckbyte så är det inte så mycket feminism som nämns, där är köänsrollerna cementerade....

   Radera
  5. ... och ändå måste ni hö-hö-hö-a er om feminism. Lustigt, verkar som ni är lättkjänkta snöflingor otrygga i er manlighet. Uppför er som vuxna och gå vidare.

   Radera
  6. Jamen suck, det var inget HöHö från min sida utan en enkel fråga där jag inte kom ihåg! Tims svar fyllde i alla relevanta avseenden fullgott syftet.

   Prova att inte vara så lättkränkt själv och gå vidare...

   Radera
  7. Tror att snökaoset ni nämner inföll samtidigt som att Trump valdes till president. Shit, 5 år sedan...

   Radera
 3. Låter som en vanlig vinter i år igen. Häpnadsväckande. Vinterdäck på bilen. Att inte ge sig ut på vägarna om det är snökaos. Snöskyffel här hemma har löst problemet förr. Rutin finns också sen 40-50 år tillbaks.

  SvaraRadera
 4. Även här i allra sydligaste Sverige talar DMI om 10 till 15 cm snö.
  Jag satte vinterdäck på bilen redan förra veckan. Förra vintern satte jag inte på dem över huvud taget.. de få dagar det var kallt kunde jag jobba hemifrån.

  Är det inte oroväckande att det är så här kallt redan i december? Håller golfstömmen på att stanna?

  Det hemska är att det är nu när man skulle behöva billig el som den är som dyrast. Även om jag bundit till ett fantastiskt pris vill jag inte att min lokala elhandlare ska gå i konkurs och okynnes värmer alltså inte på dessa nivåer - Det roliga är att när jag band på 50 öre under 5 år för något år sedan tänkte jag att jag skulle stötta småskalig lokal elhandel, men nu riskerar mitt val att göra massor av grannar arbetslösa istället :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varje vinter finns det en plats på norra halvklotet som är varmare än normalt, och en som är kallare än normalt. Ibland hamnar det i Sverige och då heter det klimatkatastrof, men när områdena hamnar i norra Kanada eller Sibirien är det ingen som märker något.

   Radera
  2. Just, när det varma området hamnar på Grönland så heter det att inlandsisen smälter (vilket den iofs gör ändå).

   Radera
  3. Ja.. men genomsnittet är och förändringstakt över tid är ytterst relevant..

   Radera
  4. Problemen blir om de varma och kalla zonerna ligger kvar länge på samma platser.
   I synnerhet om den kalla zonen ligger kvar in i maj över Europa.

   Radera
  5. Kanske lite kort med 2 dagars förväntad vintertemperartur för att börja fundera på jordens undergång.

   Radera
 5. Problemet i trafiken i södra Sverige beror inte på snömängderna. Det beror på att förarna är inkompetenta och i te fattar att när det är mycket snö så säkrar man in INNAN rondellerna, man kör inte om i ytterfil, man kör ALDRIG utan vinterdäck, man håller ner hastigheten och håller stora avstånd. Man släpper fram snöröjningen och utryckningsfordon.

  Skyll er själva i Stockholm!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan ligga något i det.

   Radera
  2. Nån med sånt kort i rocken syndrom att brallan styvnar till och Stockholm skuldbeläggs när det hela handlar om ett snöoväder i den sydligaste tiondelen av landet typ.

   Radera
  3. Jag har kört bil i Stockholm många gånger och jag vet att jag har rätt. Folk allmänhet i Stockholm vet inte hur man kör bil på ett säkert sätt i snöoväder. Det handlar alltså inte om bristande snöröjning, det handlar om oförmåga att anpassa sig efter det rådande väderläget.

   Radera
  4. Kan också vara så att det bor lite mer folk och vi har mer än 1 väg i Stockholm än i övriga småbyar i övriga Sverige.

   Radera
  5. Nej, det beror på att folk stressar i trafiken i Stockholm. I kraftig vinterväder får man även i Norrland räkna med kraftigt förlängd körtid. Då har man två val. Starta tidigare eller stanna hemma. Stressa i trafiken gör man inte.. för då blir det som i Stockholm- kaos

   Radera
 6. FÖrhoppningsvis kan tillräckligt många stanna hemma eller så för att inte det skall bli överfullt överallt där det finns ett ihomhus med tanke på smittspridningssäsong.

  SvaraRadera
 7. Ja, så går det när Miljöpartiet lämnar regeringen. Snöstorm, minusgrader och elände.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Stoikheion Haha bästa idag. 😂👍

   Radera
  2. Vädergudarna är missnöjda!

   Radera
  3. Inte bara elände, pürsch i snödräkt!!!

   Radera
 8. Är det någon mer än jag som har problem med SMHI:s nya varningar som "Istället för fasta nationella varningskriterier finns i det nya systemet regionalt anpassade tröskelvärden för när varningar kan utfärdas."?
  Har saknat varningar för hård vind de senaste veckorna och vaknat av att kulingen viner runt knutarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ska tåla det.. behövs inte någon varning? Eller, blev det kris för dig?

   Radera
 9. Jag har haft nöjet att bo i Roslagen, Stockholm, Värmland, Vänersborg och Nynäshamn. Jag är så gammal att flera av mina första bilar var bakhjulsdrivna och att lagen om vinterdäck ännu inte existerade, kom 1:a jan 1999. Då lärde man sig att köra bil i halka i bilar utan elektroniska hjälpmedel. Samma däck året om. I min generation blir vi inte överraskade eller lamslagna är vintern kommer. Erfarenhet vinner!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä det dog bara lite fler i trafiken.

   Radera
  2. Man kör inte med vinterdäck för att det är låg på det, man gör det för att man är en knäppgök om man inte gör det. Det var lika sant 1995 som 2000.

   Radera
  3. Köpte två vinterdäck till VW:n. Satte bak, man har ju en bil för att komma fram. Ibland när man vred på ratten hände ingenting men man vande sig. Dom som hade saab och satte däcken fram kunde plötsligt ha bakvagnen vid sidan av sig, men dom vande sig.
   Dom som överlevde blev hårda...

   Radera
  4. Trots att jag inte är "lastgammal" minns jag när jag körde året runt med min BMW 323 -04 (bakhjulsdriven) men slitna sommardäck i slutet på 90 talet, det fungerade bra, men man fick ta det försiktigt.

   Men samhället går mer och mer att reglera mot de som inte har omdöme vilket är både bra och dåligt tycker jag!

   Radera
 10. Fick på plogbladet och kedjorna på traktorn i lördags, borde vara redo för snön i år igen!

  SvaraRadera
 11. Finns väl en massa undantag på hur man räknar avbrott till nätägarens fördel.

  Om det är farligt för elmontören att åka ut t.ex.
  Sedan kan det ju vara 11 timmar utan el och sedan en kortare period med el, så nollställs avbrottet.

  Om nu inte reglerna ändrats på sistone

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste ha tillbaka elen i två timmar för att avbrottet ska räknas som nollställt.

   Radera
 12. Undergången.. Är snart där. I västra Götaland. Tack för allt västra Götaland. Verkligen. Tack för allt.

  SvaraRadera
 13. På tal om bytet till färgkodning - "Det var lite otydligt innan vilken varning som var den allvarligaste, men rent intuitivt är det lättare att förstå att en röd varning är den allvarligaste, säger Fredrik Linde, chef för SMHIs prognos- och varningsverksamhet"

  Så svenskarna har blivit så pass fördummade att man inte längre klarar att läsa en text till varningssiffran? För alla oss som åkt skidor så är ju ändå lavinvarningssystemet fortfarande rätt OK även om jag noterat att det blir mer och mer färger där också men det kanske begränsas av den 5-gradiga skalan och att man inte kan göra det trafikljusmässigt.

  SvaraRadera
 14. Ett problem med att jättesnöfallen kommer så sällan nuförtiden är att folk glömmer hur man skall hantera eländet - senast vi hade skiten lokalt så dog åtminstone två män av när de skulle skotta villataken NEDIFRÅN - den ena direkt av "lavinen" som svepte ned och tog honom med sig, den andra av hjärtinfarkten han fick under själva händelsen.

  Påminn alla ni känner att man skottar uppifrån, det kan rädda liv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag häpnar... trodde inte jag kunde bli förvånad på mänskligt beteende, men det blev jag....lite som att såga grenen man sitter på...

   Radera