Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-11-18 09:10

Så lägger du in ditt Covid-pass i din iPhone Plånbok/Wallet

Med den senaste uppdateringen av Apples iOS och WatchOS kan man lägga in sitt Covid-pass i plånboken/wallet i en iPhone eller Apple Watch för att enkelt kunna skanna av skärm eller handled när man behöver visa passet. Instruktioner följer.
Covid-pass på min Apple Watch. Själva QR-koden har obfuskerats på skärmdumpen
Det kan vara enklare att ha Covid-passet i Plånboken/Wallet än som PDF på telefonen, och man kan få upp hela QR-koden på en Apple Watch skärm och behöver därmed inte ens fippla med telefonen vid skanning av koden.

Det är inte helt självklart hur man ska få in den i Wallet dock, men sajten CovidPass.EU löser detta åt dig.

Gå in på sajten, ha ditt Covid-pass redo på en annan bildskärm än din telefon, eller utskriven på papper. Fota av passet via hemsidan, så läggs det in i din Plånbok/Wallet, och hamnar sedan även automatiskt i din Apple Watch. Det hela tar cirka 30 sekunder.

Covid-pass kommer införas första december i Sverige för större evenemang om 100+ personer, t ex större biografsalonger, och är redan standard i många europeiska länder. Vi kan räkna med skärpta regler i Sverige framöver i takt med att smittan börjar skena även här, även om vi just nu ligger några veckor efter de flesta andra länder i utvecklingen.

En stor fördel med att ha den i sin Apple Wallet är att korten i plånboken dyker upp direkt vid ett dubbelklick på telefonens avstängningsknapp eller på knappen din Apple Watch, så man slipper hålla på att leta runt på telefon eller handled.

Själv använder jag numera Apple Pay till kanske 98% av mina köp ute i verkligheten, bara dubbelklicka  och håll fram handleden mot läsaren så är det betalt och klart - såväl Sparbanken, Länsförsäkringar och Revolut stöder Apple Pay. Ofta lämnar jag hemmet utan betalkort numera, men tyvärr behövs fortfarande legitimation på plast för att t ex hämta ut paket eller för att slippa säga personnumret till alla kundklubbar. Man kunde önska att fler kundklubbar antingen skaffade eget Plånbokskort eller att det skulle kunna gå att lägga in personnummer och e-post på en standardiserat kort i Wallet, likt hos Plantagen. Annars kan Plånboken med fördel användas för flygbiljetter och tågbiljetter.
Min Apple Wallet. Tyvärr bara Plantagen som har kundkort.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

15 kommentarer:

 1. Tack för tipset! Med Freja eID så slipper du numera leg för postnords paket. Liksom du så har jag sällan med mig plånboken längre och sköter det mesta direkt via klockan. Paket får man dock ta via mobilen ett tag till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Slipper man ju även med mobilt BankID, bara legitimera sig i appen.

   Radera
  2. Vet inte vad din upplevelse är men för mig är det långt ifrån alltid som det fungerar. Kanske fungerar 7 gånger av 10 när det är till mig privat och 0 gånger av 10 när det är till företaget.

   Radera
  3. Iofs, nä till företaget fungerar det inte. Visar du upp Freja eID då bara? Finns den på armen? Kanske värt att fixa isf.

   Radera
  4. Freja eID fungerar som ett "vanligt" ID kort men man måste ha styrkt sin identitet fysiskt genom deras on-boarding process (ATG ombud). Tror inte appen finns i klockan än. Visar i alla fall bara upp och de skannar QR koden som visas i appen.

   Radera
  5. Ska bara orka ta mig till ett ombud. Några mil till närmaste.

   Radera
  6. Eller så är Tempo i byn ATG-ombud, fast de inte står listade korrekt i Freijas app. Ska testa vid lunch.

   Radera
  7. Jag gissar att Freja inte duger som körkort? Då hade man kunnat lämna plånboken hemma på riktigt.

   Radera
  8. Alltså för att intyga att man får köra bil, inte som legitimation

   Radera
  9. Det blir väl ett litet ”Numbers game”. Jag har fått visa körkortet en gång sedan jag tog det 1996. Det viktiga är ju att man kan styrka sin identitet. Polisbilarna är ju uppkopplade och kan kolla mot körkortsregistret. Hänger kanske på polismannens humör….

   Man bör ju så klart ha sitt körkort med sig.

   Radera
 2. Lite corona-relaterat. Vad får man om man kombinerar en opioid-epidemi med en covid-pandemi? USA:s största tapp i medellivslängden sen andra världskriget. Ni vet det där kriget då USA deltog i tre världsdelar samtidigt med hundratusentals man.

  https://www.nbcnews.com/health/health-news/covid-plus-overdose-deaths-drove-down-life-expectancy-2020-n1274537

  https://www.cdc.gov/nchs/pressroom/nchs_press_releases/2021/202107.htm

  (Ja, diabetes, mord och pajad lever spelar tydligen också in, dvs i princip alla lördagsnöjen man har)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mao, upplagt för den gamla amerikanska traditionen att istf att lära sig läsa undertexter och se originalfilmen så gör man en nyinspelning. Denna gång: Svart katt, vit katt, någonstans i flyover country.

   Radera
  2. Du, det är fantamej ingen dum idé.

   Radera
 3. ... alla lördagsnöjen ... hihi

  SvaraRadera
 4. Är inte watchifierad själv, men med tanke på QR-kodens storlek är det imponerande att den kan visa på en liten iWatch och fungera.

  SvaraRadera