Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-11-30 10:56

Så blev regeringen - Mikael (S) ny finansminister - Anders (S) petas från energi till integration och migration - Strandhäll ny miljöminister

Tillträdande statsminister Andersson (S) presenterade idag sin nya regering. Tidigare inrikesminister Mikael (S) blir ny finansminister, medan den allmänt kompetensutmanade tidigare digitaliserings- och energiministern Anders (S) får istället posten som migrations- och integrationsminister. Den tidigare avgångne Strandhäll (S) gör en återkomst, men nu till posten som klimat- och miljöminister. Hela regeringen nedan.

Rosenbad byggs om

Miljöpartiet har åkt ur regeringen vilket bland annat friställt posterna som kulturminister, klimat- och miljöminister och bostadsminister, samt någon till ingen har koll på.

Den nya regeringen är helt socialdemokratisk för första gången sedan Göran Persson röstades bort 2006, och ser ut som följer:

Magdalena Andersson, statsminister

Mikael Damberg, finansminister

Ann Linde, utrikesminister

Morgan Johansson, justitie- och inrikesminister

Peter Hultqvist, försvarsminister

Khashayar Farmanbar, energi- och digitaliseringsminister

Max Elger, finansmarknadsminister

Hans Dahlgren, EU-minister

Annika Strandhäll, klimat- och miljöminister

Eva Nordmark, arbetsmarknads- och jämställdhetsminister

Johan Danielsson, bostadsminister och biträdande arbetsmarknadsminister

Tomas Eneroth, infrastrukturminister

Karl-Petter Thorwaldsson, näringsminister

Lena Hallengren, socialminister

Ida Karkiainen, civilminister

Jeanette Gustafsdotter, kulturminister

Anna-Caren Sätherberg, landsbygdsminister

Anna Ekström, utbildningsminister

Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister

Lina Axelsson Kihlblom, skolminister

Anna Hallberg, utrikeshandelsminister samt minister för nordiska frågor

Matilda Ernkrans, biståndsminister

Anders Ygeman, integrations- och migrationsminister

Anders lämpar sig nog utmärkt som integrations- och migrationsminister, eftersom han är helt osårbar mot all form av kritik och således kommer ingenting av fiskmåshögerns skränanden nå fram, utan rinna av honom som en transportstyrelseskandal från Stefan Löfven.

Khashayar, född 1976, som får energikrisen på sitt bord, var fram till nu oppositionsråd i Nacka, har en kandidatexamen i datateknik från Luleå, och har varit SSU-ordförande i Norrbotten på 90-talet. Han har också varit med och grundat 3D-kartbolaget Agency9, där han var VD, som sedermera köpts upp av Bentley som Bentley OpenCitites Planner. Han har således lite IT-kompetens som digitaliseringsminister och rimligtvis viss förståelse för företagande, vilket kanske kan vara användbart som energiminister. Därtill en faktisk akademisk examen som antagligen ingenjör, vilket väl är oändligt mycket mer än de flesta i regeringen, och särskilt på tekniska ministerposter. Khashayar är även känd från teve som vigselförrättare från Gift vid första ögonkastet 2019. Han bor i ett 150 m2 stort radhus i Saltsjö-Duvnäs, köpt för drygt 9 MSEK år 2016, och kan väl förmodas tillhöra champagnesocialisterna. För övrigt inget fel i att köpa en lämplig bostad efter ett liv som lyckad entreprenör och företagare. Ett radhus, om än strandnära inom strandskydd, är ändå acceptabelt socialdemokratiskt.

Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

84 kommentarer:

 1. Idel Ädel Sosse-Adel. Khashayar Farmanbar var nytt namn för mig men har tydligen en fin stamtavla från SSU Norrbotten.

  Nu blir det åka av!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Regeringen präglas av de mest inkompetenta ministrarna Sverige sett de senaste 100 åren, 7 år av deras inkompetens får fortsätta då de är gamla trpgna partifunktionärer, tänk att vi lever i den Sovjetiska drömmen där statsmedia understödjer Partiets budskap-fantastiskt.

   Radera
  2. Märkligt att inte Morgan dumpades. Men det finns säkert inbördes lojaliteter inom såsseadeln.

   Radera
  3. Vill du ha Tolgfors tillbaka, #47?

   Radera
  4. Det är väl möjligt att några får vara kvar för att komma ett år närmare statsrådspension eller t.o.m full statsrådspension utan att behöva lämna i förtid med hard feelings som kan slå tillbaka i okontrollerade intervjusituationer senare. Plus att valresultatet från 2018 de sitter på är ju trots allt detsamma som när Stefan försökte lägga sitt senaste 4-årspussel.

   Finns ingen anledning att rucka båten alltför mycket nu, med bara ett år kvar till nästa val, en eventuell VERKLIGT REJÄLT omstöpningen kommer nästa höst om Maggan bara först lyckas bli omvald som statsminister då.

   Radera
  5. Det finns en viss charm hos Morgan, han kan inte ljuga ogenerat.

   Radera
  6. Klart hon blir omvald. Bagdad Bob-Uffe har ju inte fattat att han max kan ha 174 röster emot sig. Han behöver höja intellektet några snäpp för att inse att han behöver hantera detta offensivt istället för defensivt/lipigt som han gör nu. Om han nu ska vara en värdig statsministerkandidat.

   Radera
  7. @ Ben, vem vill ha tillbaka misslyckade ministrar? Känns mer som att du försöker gömma de nuvarande inkompetenta ministrarna bakom en historiskt bortglömd figur. För du kan väl inte på allvar anse dessa ministrar i S-regeringen som kompetenta inom sina områden efter de senaste 7 årens totala genomklappning av deras hantering vad gäller kriminalitet, eenergihanteringen, migration, skolan, osv.

   Radera
  8. Tjadu #47 det var ju du som hävdade att de var sämst på 100 år, men då har man nog kort minne bara. Men du verkar ju ha så kort minne att du glömt vad du skrev.

   Radera
  9. @ Ben, de är sämst på 100 år t om sämre än Tolgfors, men inte i din värld, du vill hellre flytta fokus från deras inkompetens, vilket visar att du är trogen partilinjen, men-du har rätt till din åsikt- en intressant fråga på vilket sätt har Justitieministern fått ner skjutningar och bombattentat? enligt partilinjen dvs, eftersom den inte är kopplad till verkligheten.

   Radera
  10. Absolut, jag har aldrig nånsin kritiserat sossarna i det här kommentarsfältet utan följer "Partilinjen". Skicka lite av dina piller kompis, de verkar sjukt roliga.

   Radera
  11. It world: Eller kan så vara att Anderson och Löfven har en annorlunda uppfattning om Johanssons lämplighet som Justitieminister än den som är valigen förekommande i kommentarsfälten på internet.

   Radera
  12. @Ben, du verkar ha egna piller, jag tror inte jag kan få några utskrivna, har inga åkommor jag behöver dem till, men förstår dig att du vill pröva flera olika. Ett tips, tror inte du egentligen behöver dem, anpassa dig bara till verkligheten, så skall du se. Fortfarande har du inget svar på hur Justitieministern fått ner skjutningar och bombattentat. Hela tiden kör du fokusflytt... då följer du ju partilinjen hos S.

   @ Chief, det visar bara på deras inkompetens, vi behöver inte mer av Justitieministens inkompetens, oavsett om det är ett kommentarsfält på internet eller inte, verklighetens situation vad gäller kriminalitet finns ju t om hos SCB numera. Han har fått jobbet för han är trogen S, kompetens på andra områden är ovidkommande för S.

   Radera
  13. #47 Jag är ganska övertygad om att där finns möjligheter att omedelbums komma till rätta med de förhållanden du hänvisar till.
   Samt är jag lika övertygad om att en majoritet av befolkningen i Sverige inte skulle uppskatta leva i den sorts samhälle där detta möjliggjordes.

   Radera
  14. @ Chief, problemet är att S under 7 år inte gjort någonting som gett effekt, därvidlag är de djupt inkompetenta, prata gärna med någon från fd Jugoslavien så kan du få en inblick i hur deras sönderfall gick till, kan det som hände på Balkan hända i sverige? Absolut!

   Regeringen måste bestämma sig för vad som är viktigast att bekämpa kriminaliteten och ge laglydiga medborgare den service och det skydd de förtjänar eller att bekämpa meningsmotståndare på nätet? S har inte visat på lösningar mot kriminaliteten förutom fler ungdomsgårdar-det bevisar att de är inkompetenta.

   Radera
  15. #47: Till att börja med så ser jag inga som helst förutsättningar att jämföra f.d. Jugoslavien med Sverige. Detta på grund av ur nationalstatligt perspektiv vi har att göra med två statsbildningar som är diametralt annorlunda sett i ett perspektiv rörande religioner, språk, etniciteter, nationalmedvetande, politisk historia etc.
   I övrigt så är vi, vilket allaredan tidigare kontaterats, i olika åsikt samt delar inte ens samma verklighetsbeskrivning varför vidare diskussion synes föga konstruktiv.

   Radera
 2. Ser att Tomas "kladdet" Eneroth hänger kvar och tillika allas vår lille Molgan. Sen undrar man ju vem denne Khashayar Farmanbar är som nu ska lösa elkrisen, eller är det bara ett offerlamm som ska leva i 10 månader?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maggan lovade att ta i med hårdhandskarna mot brottsligheten. Enklare att börja i Rosenbad med med någon som nuddade en rygg än att riskera polisers liv mot mordiska förortsgäng.

   Radera
 3. Nu väntar jag med spänning på om uttrycket "Ygemanvinter" kommer att fortsätta brukas av bloggaren eller om det kommer blir Khashayar Farmanbar, som får stå och ta emot hårda ord framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Beror väl på om han gör några så urbota korkade uttalanden som Anders.

   Radera
  2. Ygemanvinter bör bestå. Baghdad-Bob-attityden gjorde honom förtjänt av den.

   Radera
  3. Den som löser sin uppgift väl får ett positivt omdöme, den som löser sin uppgift illa får ett negativt omdöme, jag skulle aldrig anställa Ygeman om han sökte jobb hos mig, kan man inte ens boka ett mötesrum så passerar man inte granskningen vid 1:a CV läsningen....

   Radera
  4. Ringhalsvinter skulle ju kunna vara ett alternativ, för att indirekt hela tiden påminna om vad det är som lagts ned när strömmen går.

   Radera
  5. Sittandes i den återinflyttade stenåldersgrottan får man för sina barnbarn berätta om hur samhället fungerade tiden innan Ygeman hade ansvaret för energiförsörjningen.

   Radera
 4. Varför är energi och digitaliserings samma ministerpost? Fördelen är väl att det sparar en minister. Men mycket av transport och kommunikation har man i Infrastruktur posten. Även om det är skillnad på vägnät och bredband.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kablar som kablar är väl logiken.

   Radera
  2. Aha, POE kan ju spela in i den bedömningen.

   Radera
  3. Vi får väl digital energi i dom två hålen i väggen, 1 på somliga orter och 0 på andra.

   Radera
  4. Samma logik som att elektrikerföretag hanterar både "el och data"

   Radera
  5. Skolan och kyrkan var ju länge under samma minister (som jag inte tänker försöka stava), långt efter att skolansvaret lyfts från kyrkan och kulturministern hanterar idrotten så nog finns det värre mismatchningar.

   Radera
  6. Ja, det kan vara så, att man ser det som kablar, eller som två hål i väggen, vilket är närmast väljaren.

   Radera
 5. Enligt wikipedia är Khashayar Farmanbar utbildad ingenjör. Det inger visst hopp. Kanske blir det lite bättre ordning på elnät och planerbar elproduktion.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tar nog 15 år innan det blir ordning

   Radera
  2. Tänk om vi får en energiminister som begriper skillnaden mellan effekt och energi samt hur dessa begrepp förhåller sig till varandra. Det är ett gigantiskt kompetenslyft om det är sant.

   Radera
  3. Desto större anledning att börja då, men jag misstänker att detta är en expeditionsministär i allt uyom namnet, då en t.ex. en bred uppgörelse för att ersätta och bygga ny kärnkraft knappast är i oppositionens intresse 10 månader innan nästa val.

   Radera
  4. Om denna övergångsregering ägnar sig åt skjutningarna, cementa och energiproblemet under 10 månader och löser dem vore rätt lagom. Men det blir en kombinerad valkampanj misstänker jag.

   Radera
 6. Jan Emanuel (den enda som öppet vågade kandidera till partiledare) fick inte vara med. Hade ju kunnat bli en utmärkt Vice Statsminister.

  SvaraRadera
 7. Många högersossar som ministrar och valet av Farmanbar visar att fastighetsskatten är död. Han var dess ivrigaste motståndare inom S.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han kanske trivs där han bor, för så sjönära hade nog inte grannarna blivit glada av fastighetsskatten.

   Radera
  2. Nyckelfråga till Chief eller Ben, kan han boka ett mötesrum?

   Radera
  3. Ingen aning men jag tror att Khashayar kan hålla E6:an Farmanbar även i snöstorm.

   Radera
  4. Karln är ju tydligen Bodensare, så snöröjning är antagligen inte ett obekant koncept för honom.

   Radera
  5. Ska man ha nån som är duktig på snö är det väl annars finanssektorn som gäller.

   Radera
  6. Sätherberg, nya landsbygdsministern, är van vid att både pudra på samt i näsan om man sett intervjun med henne på Expressen.

   Radera
 8. Integration är ju enligt svenska folket en av de absolut viktigaste politiska frågorna, så jag kan tycka att det är lite hål i huvudet att sätta den mest inkompetenta ministern på det, även om kritik rinner av honom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns nog en signal där från Andersson. Frågan är bara vilken.

   Radera
  2. Naturen gör aldrig några misstag: skapar den en dumbom så menar den det.

   Radera
  3. Sannolikt.
   1. Han nedgraderas pga inkompetens
   2. Integrationen löser vi ändå inte så skit i det till nästa val

   Radera
  4. Integration är viktigt men det är inget man kan dirigera från ovan, så det är en roll Ygeman passar bra på: spelar ingen roll hur han presterar.

   Radera
 9. Också något förvånad att Sveriges svar på Trump, Morgan Johansson, inte blev petad. Men Magda vill väl ha en attack-hund med i gänget

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   Radera
  2. Haha tänkte inte på det! Kul :D

   Radera
  3. Gränsen för personuppgifter, om än offentliga personer, passerades där. Omformulera till att de är partners.

   Radera
 10. Forskningen saknar numera minister

  SvaraRadera
 11. Samma gäng med andra ord.

  Trodde att Magdalena skulle kasta ut Bommersvikssossarna och att vi skulle få tillbaka gråsossarna men så blev det inte.

  Hon agerade också mot tro och solidaritet men förlorade.

  För mig betyder det att aktivist/vänstergruppen i S är för stark och att gråsossarna inte kan ta tillbaka sitt kapade parti.

  SvaraRadera
 12. Har någon titeln vice statsminister?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Menar du titeln eller den som faktiskt är? Den som faktiskt är vice är den minister med flest tjänstgöringsår. Titeln vice ger man till vem som helst, man kan tom lura en högutbildad MP att tro att hon är vice statsminister

   Radera
  2. Mjo jag minns när Åsa inte fick ratta som PM.
   Men finns titeln ens kvar eller är det bara automatiskt "längst skägg" styr

   Radera
  3. Den riktiga titeln är "ställföreträdande statsminister" och kan fortfarande utses. Annars är det längst tid i regeringen följt av ålder som avgör. Man kan fortfarande finta lite och utse en "vice statsminister" men som i Åsa Romsons fall inte vara mer än fina ord.

   Radera
  4. Snälla, säg att Ygeman är 25 och just kommit in i regeringen.

   Radera
  5. JH, Morgan har ju varit med ett tag :)

   Radera
  6. Det gjorde inte min skönhetssömn bättre.

   Radera
  7. Morgan Johansson var ju ställföreträdande fr o m 2019 när Margot Wallström slutade så han lär vara nu med.

   Radera
 13. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 14. Lyssnade på Maggans tal idag. Mycket allvarsamt och något dystopiskt. Maggan fick det att låta som en borgerlig regering nyss har avgått. Radade upp alla samhällsproblem som nu äntligen skall lösas med den NYA regeringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir förmodligen enklare utan mp i huset. Som att ha fyra adhd ungar och svärmor på besök samtidigt..

   Radera
 15. Jaha, en massa intervjuer med ministrar som berättar om hur dom ska fixa alla Sveriges problem som Sossarna själva har orsakat genom att inte tänka efter i förväg utan att istället kalla alla meningsmotståndare för rasister och sedan strunta i att hantera alla problem som alla smarta lätt kunde förutse att det skulle hända !

  SvaraRadera
 16. En Smålänning som näringsminister, han begriper att vi fortfarande lever på basindustrin.

  (Allt är ju relativt, men tror detta blir bra, men då jämför jag från en väldigt låg nivå från förra regeringsunderlaget.

  SvaraRadera
 17. Ambitiös Regeringsförklaring från Statsminister Andersson ... Samt då att se hur den kan förverkligas i rådande parlamentariska läge.
  Väl balanserad ministerlista med beprövade namn på de tunga posterna blandat med oprövade namn som nu får visa vad de går för.
  Samt och slutligen ett professionellt och sakligt bemötande av media i den efterföljande pressträffen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gott Chiefen, du godkänner således både framträdandet, regeringsförklaringen, pressträffen liksom ministrarna. Lite oväntat får jag ändå säga eftersom du oftast är rätt tuff mot S ;-)

   Radera
  2. Brasklapp: Ett känt djungelordspråk säger att Fantomen är hård mot de hårda.
   Inte lika känt att Chiefen är tuff mot de tuffa.

   Radera
  3. Tja team Magda kan väl börja med intensiv botgöring för 7 inkompetenta år ihop med åsiktsposörerna i MP som ledde till förtida nerstängning av fossilfri elkraft och konstant ianspråktagande av reservoljekraftbrännaren i Karlshamn med rusande energipriser och netto högre CO2 utsläpp pga av MPs "principiella ideologi" kring att avveckla fossilfri kärnkraft för att det var så MP startade.


   Skäms på er.

   Radera
  4. Abbe: Personligen har jag aldrig uppfattat MP som åsiktsposörer utan snarare som djupt ideologiskt övertygade i viktiga frågor ... Kanske de viktigaste av alla frågor.

   Radera
  5. Så de senaste 7 åren var någon annan som är ansvarig för? Inte S och MP? men nu de kommande månaderna kommer S vända det hela.... innan valet kommer vi då få obegränsat med energi till låg kostnad, fungerande skola, fungerande migration, inga skjutningar eller bombattentat, osv inom område efter område... konstigt är inte det vad S sagt de senaste 7 åren? eller vad missar jag? Statsmedia har iaf hängt på, inte en enda kritisk fråga om varför de skulle lyckas nu med samma inkompetenta gäng vid rodret?

   Radera
  6. #47: Du vädrar åsikter jag ej delar och konstruerar med utgångspunkt däri frågor som därför blir irrelevanta. ... En form av halmgubbar således.

   Radera
  7. @ Chief, jag förstår att du inte delar mina åsikter, det behöver du inte, däremot är fakta tydliga, S har de senaste 7 åren totalt misslyckats inom nära nog alla områden, vi har ministrar som ljuger och dessutom t om prickas i det tandlösa KU, att då hävda halmgubbar är att ge uttryck för en världssyn som Trump förespråkar -"Fake News"...

   S-regeringen kan inte anses kompetent då den bygger på inkompetenta ministrar, förklara gärna hur de skall lyckas på 9 månader, när de misslyckats under 7 år, utan att köra fokusflyttning.

   Radera
  8. 47.. Det är du som har fel. Hur definierar du ett totalt misslyckande och hur motiverar du att det rör sig om totala misslyckanden?

   För att ett misslyckande ska vara totalt så krävs det väl princip att det råder katastroftillstånd? Det gör det inte..

   Radera
  9. @ Ananan, vad är lyckat med kriminalpolitiken? Under kontroll eller? Prata gärna med en polis i bekantskapskretsen om du har någon-då får du reda på exakt hur illa det är, inga förskönande bilder från politiker eller höga polischefer. Energipolitiken- kärnbränsleförvaring som de förhalar så att vi defacto blir tvugna att stänga de 6 kvarvarande reaktorerna-vad behöver de utreda mer? Behöver jag fortsätta eller kan du allmänbilda dig lite på egen hand.

   Radera
 18. Vår nya energiminister påstår att vindkraften är planerbar. Han bemödade sig dock inte att utveckla "resonemanget".
  Jag undrar om han tänkt anställa arbetslösa, jag menar arbetsvilliga att stå och blåsa på väderkvarnarna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Puli energiministern tänker nog på att vi vet i god tid när det blåser mer eller mindre. Ett enskilt vindkraftverk kan plötsligt få ett problem med något men genom att de är många påverkar det trasiga verket obetydligt. Det finns andra större anläggningar som kräver mycket reserver i nätet för att klara oväntade driftstopp.

   Tidskriften Nature 18/11 har en intressant artikel om läget för fusion. Commonwealth Fusion Systems räknar med att producera mer energi än vad som används 2025. General Fusion ska ha en demonstrationsanläggning i drift då. Sedan kommer en rad andra företag med sina maskiner som bygger på modernare komponenter och främst nya kraftfullare AI mm än ITER som i stort internationellt samarbete kommer med fler miljarder investerade och senare mål. Det är ett trettiotal privata företag med en stor del av världens rikaste som del av investerarna.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  2. Oj det bådar inte gott… får hoppas han menade vattenkraften.

   Radera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera