Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2021-11-03 08:47

Ryssland uppges slutat leverera gas till Europa - energivapnet avfyras mot Ukraina

Tyska tidningen Bild uppger att Ryssland helt eller delvis slutat leverera gas till övriga Europa. Kremls gasbolag Gazprom har på sex dagar inte uppdaterat sin dagliga statistik för att mörka. Exakt vad som pågår är minst sagt oklart.
Ryska utrikesdepartementet i Moskva
Bild uppger att sedan i lördags har Gazprom inte levererat gas alls till Tysland eller Polen via Yamal-pipelinen, och bara hälften av normala leveranser via Ukraina till Österrike och Sydtyskland.

Ryssland ska också stoppat leveranser av kol till Ukraina och förbjudit Vitryssland att leverera el till landet, och även slutat leverera el själva. Den svenske ekonomiprofessorn Anders Åslund kallar det hela för "ett brett angrepp" i en kommentar till Bild.

Trycket i ledningarna faller och riskerar därför att haverera hela det europeiska gasnätet.

Montel rapporterar att Ryssland och Gazprom köpt noll transitkapacitet via Ukraina och Polen för de första tre kvartalen 2022, och tänker alltså inte leverera gas alls den vägen nästa år.

Politico rapporterar om omfattande rysk mobilisering av trupp längs gränsen mot Ukraina.
Kyiv kvällstid

Det nya ryska energivapnet Nordstream 2, vars syfte är att Kreml ska kunna sälja gas till EU och stänga alla leveranser av energi till Ukraina, är ännu inte godkänt och en förklaring till det ryska agerandet är att tvinga fram ett godkännande och öppnande av Nordstream 2 med löfte om att EU (men inte Ukraina) därmed ska få sin gas.

En annan spekulation är att det handlar om Putins hämnd för att man vid klimatmötet i Glasgow vill göra EU (och världen) oberoende av fossila bränslen. Genom att stänga av försörjningen vill Kreml visa vad konsekvenserna blir.
Början på minnesväggen över Ukrainas stupade i det sedan sju år pågående kriget mot Ryssland

Elpriset har stabiliserats i södra rikshalvan de senaste dagarna. Det är nu konstant högt hela dagen, och billigt nattetid, utan de tidigare topparna morgon och kväll. Förenklat kan man säga 100 öre dagtid och 20 öre nattetid för elen, oskattat, onätat och omomsat. Elpriserna är dock 2-3x så höga på kontinenten som exempelvis Tyskland. Skillnaden beror nu på att Forsmark är igång och Sverige har nu i princip ingen mer exportkapacitet, så priserna är något stabilare, om än skyhöga i SE3. De är samtidigt 50% högre i SE4 och cirka 20% lägre än i Tyskland.

I kväll kommer elen kosta 274 euro per MWh i Tyskland, Belgien, Österrike och Nederländerna. Samtidigt är priset 165 euro per MWh i SE4 Skåne, 119 euro per MWh i SE3 Göteborg - Stockholm och 23 euro per MWh i norra rikshalvan.

Källor inom media som inte kan länkas pga EU:s länkskatt

Bild www.bild.de/politik/ausland/politik-ausland/putin-stoppt-gas-lieferungen-das-ist-ein-grossangriff-auf-europa-78126432.bild.html
Montel www.montelnews.com/news/1269612/gazprom-fails-to-book-q1-q3-gas-transit-capacity-to-europe
Politico www.gazprom.com/investors/disclosure/actual-supplies/
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

90 kommentarer:

 1. Kommer kaminer, björkved och stearinljus bli det nya toapappret denna vinter tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag. Om man inte som vi och de flesta av mina grannar laddat upp med ved i god tid. Installerade en extra kamin(Jötul) för ett par år sedan. 15 kbm ved liggande just nu. Kamin, kakelugn och vedspis i köket kommer hålla huset varmt i alla lägen.

   Radera
  2. För att skaffa en braskamin till den här vintern är man sent ute, pga att det behövs även en skorsten till den samt en bygganmälan. "Innan en nyinstallation eller ändring av eldstad/braskamin och/eller rökkanal ska göras krävs alltid en anmälan till kommunen." Handläggningen kostar 3 927 kronor i min kommun Värmdö. Sedan ska installatören ha tid för jobbet också, kön lär vara extra lång i år.

   Sedan behövs en lämplig plats i huset för den och att inga bärande trä-strukturer, som kan antändas, finns i närheten av skorstenen.

   Min gamla kamin Morsö "ekorren" med skorsten gick på 15 tkr 1989, medan kompisen J-J Binks´ stora täljstenskamin Contura med skorsten gick på drygt 50 tkr. Den har problemet att det väller ut rök i rummet varje gång man öppnar luckan, trots att man öppnar ytterdörren innan. Exakt samma problem har grannen, med samma modell med hög glaslucka.

   Radera
  3. M.Ström. Mkt god framförhållning värd all beröm. Många av mina grannar ser inte ut att ha vedförråd och jag befarar att de vill hämta hos oss som tidigare. Hädanefter får endast gamla/sjuka/halta/lytta/extremt-fattiga hämta torr och fin gratisved hos oss.

   Radera
  4. Vi var ute i god tid och fyllde på vedförrådet. Tyvärr har vi myseldat en massa redan så man skulle allt skaffat ett större förråd. Men ser det verkligen ut att vara någon kris här i Sverige? El lär finnas denna vintern också.

   Radera
  5. Jag tänkte precis dra och köpa dyrved på Byggmax. Men det fanns ingen. Inte på Bauhaus heller. Uteblivna leveranser. Har ingen kamin så det var bara i friluftssyfte jag ville köpa på mig, men ändå.

   Radera
  6. Sverige använder inte mycket fossilgas. Vi kommer exportera och få ett nytt rekord för elexport. Priset på el blir dyrt i genomsnitt, men några större avbrott kommer vara osannolikt. Mer elproduktion tillkommer närmaste tiden.

   Vinsten stiger för de som producerar el, ved och energisparande utrustning. Mindre batterianläggningar installeras hos elbolag i Sverige. Kostnaden för batterier har fallit än mer än solceller och vindkraft.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  7. Vilken elproduktion kommer komma den närmaste tiden? De flesta havsbaserad anläggningar är fortfarande flera år fram i tiden.
   Och de löser inte någon bristsitution som nu när det inte blåser. Vätgas lager och ineffektiva turbin lösningar är minst ett deccenium bort då inga tekniska lösningar finns.


   En återstart av R1 och R2 via regeringsbeslut är dock möjligt i närtid och kan fungera som överbryggning under några år.

   Radera
  8. Jötulkaminen kostade c:a 50000:- med installation, bygglov och sotargodkännande. Installationen gjorde jag själv. Kamin finns nog billigare, men förhoppningsvis lönar sig kvalitet i längden.

   Radera
  9. Bygganmälan, om man ska vara petig.

   Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  11. @Rickard Ohlin - ta det lugnt, man kan inte gömma sig för sanningen. Det kommer byggas kärnkraft så det knakar i den europeiska landmassan framöver. Att tyskarna och fransmännen nu är överens om att den också är att anse grön är bara första steget. Många dogmer kommer överges kommande åren av ren och skär nödvändighet. Sen kommer det säkert att byggas någon vindkraftpark i vattnet någonstans också...

   Radera
  12. Åkte förbi Bauhaus drive-in häromdagen och preppade 15 säckar ved till inför vintern. Har ungefär lika mycket kvar sen förra vintern. Används mest för mysbrasor, men kan även fungera ett tag för uppvärmning om elen försvinner.

   Radera
  13. När den bistra arktiska kylan snart slår till, kan man kanske tjäna en slant, genom att gå omkring med en ryggsäck, fylld med hemkluven, prima, torr ved från den egna skogen.

   Det får mig att komma ihåg min korta "karriär" i barndomen som "väsk-ryss" eller "ryggsäcks-ryss". Pappas släkt är från ryska gränsen och där fanns det en tradition att vandra omkring och sälja sitt hantverk och även de finska karelerna kallades i folkmun för "väsk- eller ryggsäcks-ryssar".

   Farmor virkade vackra spetsar och lärde mig också att virka. Hon virkade stora, dekorativa spetsar som blev skålar av garn och de fick sedan ligga i sockervatten. Sedan lades de på en upp- och nervänd skål och placerades i ugnen på låg värme, för att torka under några timmar.

   Sedan gick vi runt i grannskapet, som bestod mestadels av bostadsrätts-lägenheter, och så ringde vi på dörrarna och sålde våra virkade spetsar och folk köpte! Jag fortsatte sedan med det ett tag utan farmor.

   Radera
  14. @Marjatta tyvärr kostar ju 40l (15kg) staplad prima, torr ved 50kr, så har svårt att se hur du ska få till en vettig affär i detta. Bättre isf att sälja släpvis till folk som kommer med eget släp och hämtar och betalar 2kr/kg för prima, torr ved.

   Radera
  15. stefanhsinger. Det var mest på skoj och avsåg barnarbete, jag är dock osäker på om dylikt barnarbete är tillåtet längre. Herrejösses, kan någon fälla, kubba, klyva och torka ved så billigt?

   Radera
  16. Svinto. Folk brukar reta mig pga mitt finlandssvenska uttal "musbrasa": det heter inte musbrasa utan mysbrasa, kan du inte säga mys"?

   Radera
  17. @Marjatta: Blir billigare om man köper på kubikmeter, stjälpt. Men på Byggmax/Bauhaus kostar det 50kr per 40l-säck. Man slipper stapla den efteråt.

   Och är det finskt uttal blir det väl nästan mosbrasa? Svenska U:n är luriga.

   Radera
  18. Förra vintern lärde jag mig att man inte ska bunkra ved inne, om man har allergi för björkpollen, som jag har. Särskilt om man har haft veden liggande utomhus i staplar, utsatta för väder och vind, som vi hade förut.

   Veden utomhus har nyligen fått flytta in i ett antal "trädgårdsskåp", köpta på rea. Nu är veden torr och ren och inomhusluften har blivit skonsam för näsan och luftrören och det känns helt underbart!

   Radera
  19. stefanhsinger. Ja, det är lurigt med svenska u:n för finnar. "Musiga hemmakvällar" är en annan "klassiker", jag tror att Cornus jätte-pälsboll-katt har mycket sådana nu i det regniga höstvädret. Med lite "take-out"/"grab-n-go" med sig in från "förrådet" runt hörnet i författarstugan. (O.T.)

   Radera
  20. Bokstaven b kan vara lite lurig också för finnar.
   Ta, till exempel, ordet borrmaskin som kan skapa en viss munterhet vid lite fel uttal.

   Radera
  21. För att inte tala om talet 26.

   Radera
  22. Finska bokstaven b har ett "hårdare" uttal än den svenska. Farsan hade sådana "proplem". Bilmärket BMW som i Finland kallas "Bemari" (eng. "Beamer") var för honom "Pemari". Det tog ett tag för mig att fatta att det var en bil han pratade om.

   Men det finns fler, denaturerad sprit="tenu". F och v funkar likadant (kommer inte på nåt exempel).
   26? Aldrig hört. 7 är däremot ett skitsvårt tal att uttala för oss finnar. Eller som en del utlänningar säger "huuk-kassan" om sjukkassan. (O.T.)

   Radera
  23. 7 kan nog vara svårt för utlänningar i gemen. När jag bodde i USA för 40 år sedan ville någon att jag skulle säga 777777 på svenska - total succé.

   Radera
  24. Du skulle försöka få de att säga 26.
   Det låter som de säger "sugosäx"

   Radera
  25. ki-tarr

   G är pckså klurigt :)

   Radera
  26. För farsan var alla sådana bokstäver luriga, fast han brydde sig inte.

   Radera
  27. Apropå torr ved så berättade min granne om en gammal, mycket sparsam gumma i trakten, att när hon hade lagat mat i ugnen (i en kanske inte så modern elektrisk spis som vi har hemma) så stoppade in mycket fuktig ved in i ugnen, så att den fick bli torr på eftervärmen. Jag borde kanske testa, ved luktar ju så gott så man kan hålla på att sniffa vedklabbar dagarna i ände.

   Radera
 2. Sverige kommer väl sannoikt inte att kunna lösa hela Europas elförsörrjning.
  Så viktigare än mer elproduktion är väl att stoppa ny kraftöverföringskapacitet. (om det är låga svenska elpriser vi vill styra mot.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan man göra en snabb överslagsräkning på vad finnarnas nya Olkiluoto reaktor kommer innebära för kanske primärt Stockholm (också SE3 i förlängningen)?

   Radera
  2. Den kommer ersätta en del fossil elproduktion. Finland har både kraftvärme och elproduktion med fossila bränslen.

   Just nu levererar vindkraften ca 10-15% av installerad effekt i Norden.
   Elpriserna kommer nå omloppsbana i EU inom kort.

   Nordstream2 kommer naturligtvis godkännas. Tyskarna kommer aldrig återstarta fullt fungerande kärnkraftverk med nuvarande politiska styre.

   Inte heller Sverige.

   Radera
  3. Men Sverige kan ju strax få ett annat politiskt styre, det finns ju fler medlemmar i metall än mp väljare såvitt jag vet.

   Radera
  4. Tja, Daniel Färm (s) hade ju en debattartikel på DN Debatt igår för kärnkraft, så (s) är nog för ifall man har andra sängkamrater.

   Radera
  5. gbdcrvx: förmodligen finns det tänkande folk kvar i (s) men om de är tillräckligt många/i majoritet och kommer till tals bland de högljudda maktkåta miljöivrarna får vi snart se.
   Jag har för övrigt träffat en (1) aktiv miljöpartist som är positiv till kärnkraft så hoppet är inte helt ute.

   Radera
  6. Iron Duke. Finland har under en lång tid köpt el från Sverige motsvarande produktionen av en Olkiluoto 3-reaktor, plus lika mycket till från Ryssland. En del har sålts vidare till Estland.

   Hälften av Finlands importbehov av el kommer att försvinna till sommaren. Sveriges export av el till Finland kommer att minska kraftigt.

   Radera
  7. Och samtidigt tillkommer ett antal storförbrukare i Norr, så det passar ju bra att exporten minskar till Finland.

   Radera
  8. Svinto. Ekvationen går förhoppningsvis ihop.

   Radera
  9. Och gör den inte det ser Lorenz Ovett och Ygeman mfl till att den gör det.

   Radera
 3. Rekommenderar boken The Colder War av Marin Katusa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @DB80 - skriven på temat att Putin kommer/håller på/vill knäcka västvärlden genom energimarknaden istället för krig och att BRIC kommer ersätta G7 som världens Powercenter! (i all korthet)

   Radera
 4. Det är synd att mer skuld inte läggs på Merkels fötter.
  Hennes populistiska omsvängning om tysk kärnkraft efter fukushima och insisterande på gas har satt oss i problemen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Merkel har ju benämnts katastrofkanslern, dock av fel anledningar...

   Radera
  2. Det som förvånade mig mest med Merkel´s panikstopp av kärnkraften var att det gjordes innan Tyskland hade några andra bra energi-alternativ just då. Men Putin hade förstås lösningen till tyskarnas energi-problem med sin gas och det förvånade mig ännu mer att hon accepterade den, kanske pga sin DDR-bakgrund. Mycket märkliga beslut!

   Radera
  3. Eftersom de tyska kärnkraftverken hade redan varit igång länge och fungerat väl, men ännu inte uppnått sin tekniska livslängd, hade man kunnat vänta lite till och analyserat Fukushima-olyckorna mer, innan man stängde av en stor del av kärnreaktorerna för gott, utan någon likvärdig ersättning.

   Någon tsunami-risk finns t ex inte i Tyskland vad jag vet men det finns t ex risk för is-stormar som tynger ner luftledningar och ovanligt kraftiga "superblixtar" som kan orsaka "station blackout". Igensättning av kylvatten-intaget till reaktorn kan inträffa, med skräp som flyter omkring pga stormar eller manetinvasion etc.

   Radera
  4. Känns som det finns en hund begraven i Tyskland. Tysklands energipolitik det senaste decenniet spelar ju Putin rätt i händerna. Skulle va intressant med någon djupare granskning av detta.

   Radera
  5. Ja vem var det som finansierade den så kallade fredsrörelsen på 80-talet? Och samma personer återfinns nu i Die Grünen, man behöver inte vara vidare konspiratoriskt lagd för att kunna lägga i hop två och två...

   Radera
 5. Jag förutsätter att eltillverkare i norra Sverige redan har ett projekt för att dra en fet elkabel till Tyskland. Det är ju ekonomiskt vansinne att sälja el för 23 Euro/MWh när de kan få 274 Euro/MWh.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För elbolagen är det förstås bra.
   Frågan är om det är lika bra för landet?

   Radera
  2. Såklart inte bra för Sverige, men det är intressant att vända perspektivet för att visa på att det säkert finns krafter som drar åt detta håll.

   Radera
  3. För ett bolag är det ju snudd på tjänstefel att inte tänka så.

   Radera
  4. Ja, den skall ju få sitt miljötillstånd och det kan ju bli avhängigt ett regeringsbeslut om man väljer den vägen. Tex att väga in vad Sverige tjänar på en fungerande basindustri?

   Radera
  5. En intressant lösning som ska hjälpa under effekttoppar:
   Lokaltidningen som kom nyss: 6336
   "Så många litiumjon-batterier, med kapacitet att lagra två megawattimmar el, innehåller den 45 ton tunga container som Boo energi och Fortum placerat på en tomt i Koldalen i Boo. Batterierna laddas upp när belastningen på nätet är låg, så att energin lagras och kan användas igen vid effekttoppar."

   Radera
  6. Två megwattimmar, det räcker verkningsgradsförlust oräknad för att ladda 40 elbilar som behöver 50 kWh var.

   Radera
  7. Finns det inte några risker att placera så många litium-batterier tätt ihop, med tanken på brandrisken, eller var det bara vissa tidiga litium-batteri-typer som kunde fatta eld och inte fick fraktas ombord på ett flygplan? Det låter som en dyr investering, är det kanske ett försök att lindra dagens elbrist?

   Radera
  8. Marjatta det är effekttoppen som ska jämnas ut. Boo Energi vill köpa högre effekt till sin koncession men nekas. Det stora felet är för långsam utbyggnad av överordnat elnät. Den dramatiska utvecklingen för kostnad/prestanda när det gäller batterier leder till att snart fler än Boo Energi kommer nyttja batterier. De är även inblandade i en ny pendelbåt med begagnade batterier från Tesslor som startade i oktober.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  9. Det är ett tecken på att någon tänker och bryr sig om kontinuiteten och robustheten i vår elförsörjning, även om det här lilla var som "piss i mississippi" än så länge. Men det är rätt taktik, starta i smyg, utvärdera och skala sedan upp och utplacera enheter på flera ställen.

   Radera
 6. Ja tänk att precis när vi ska frigöra oss från användande av fossila bränslen så är ryssarna så elaka att de stänger av försörjningen av fossila bränslen. Hade vi inte av ideologiska skäl avstått från senaste, renaste teknik för elproduktion hade vi kunnat rycka på axlarna bara.

  Politicos påstående om truppsammandragning vid gränsen dementerades väl av Kiev vad jag förstår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "om man så steker honom i smör"

   Radera
  2. Deras dementerande motsägs av att deras mtrl rör på sig längs gränsen mot Ukraina

   Radera
  3. Dementin kom nu från Ukrainskt håll så det är väl bra om deras materiel rör sig längs gränsen.

   Radera
 7. Är det säkert att ryssarna faktiskt HAR gas att sälja? Hela jä-a världen går ju på knäna för att det helt plötsligt saknas gas precis överallt. UK, DE, US och Kina stänger konstgödselfabriker i brist på gas och det ser inte bättre ut med kolet. Rullande elavbrott i Kina och nerstängd produktion av magnesium.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Det är en mycket bra fråga som jag inte har sett några bra svar på.

   Radera
  3. Kanske lite intressant läsning:
   https://carnegiemoscow.org/commentary/85632
   https://www.cnbc.com/2021/10/08/doubts-over-whether-russia-will-pump-more-gas-to-europe-as-promised.html

   Radera
  4. Det skulle i så fall vara väldigt allvarligt, om gaslednings-infrastrukturen var så sårbar. Gasfälten kan ha påverkats av den globala uppvärmningen, som har medfört sjunkande markförhållanden (som kan knäcka gasledningar?). Byggnader, såväl fabriker som bostäder, sjunker sakta ner i ett kärr, där tundran har tinat upp marken. Fast jag tror ändå på ett politiskt spel.

   Radera
  5. Tack för länk Ylven. OM det skulle vara så Ryssland inte KAN leverera mer gas, är det troligt att de skulle gå ut öppet med detta faktum? Det finns ju inte mycket för dem att spela med om omvärlden VET att deras kapaciet är begränsad av hårda geologiska fakta.

   Radera
  6. Ja, det är bara att kicka igång Nordstream 2 så vet man. Det är frivilligt att köpa.

   Radera
  7. Men om det inte är politiska problem att få fram gas till Ukraina, borde det inte bli samma problem för Nordstream 2 också?

   Radera
  8. Det var lägre efterfråga under covid.
   Vilket drog ner på produktionen 2019-2020.

   Sen var vintern och våren i år ovanligt kall.
   Juli blåste det mindre än normalt så vindkraften inte kunde leverera tillräckligt med effekt.

   Så vare sig Rysslan eller EU har kunnat bygga upp några lager inför vintern.

   Vi får kanske skylla på ogynnsamt väder och pest?

   Radera
 8. Putin missar aldrig en chans att jävlas...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hans styrka är att han inte ens behöver vara smart.
   EU är tillräckligt dumma ändå.

   Radera
 9. Ryssland har fortfarande egen kapacitet att säsongslagra naturgas. Och de ska prisförhandla leveranserna i NS2 efter jul. Så de har alla skäl att inte leverera nu till dåliga priser utan invänta prisuppgången efter en kommande brist i EUR i vinter.

  SvaraRadera
 10. "China urges families to store basic supplies in case of emergency"

  https://www.bbc.com/news/world-asia-china-59133027

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast här var lite mysigare förra vintern.
   Det var mest frågan om att avstå från dammsugning timmarna med hög belastning.

   Radera
 11. Hur kan EU och Tyskland göra sig beroende av rysk gas och villigt sätta sig i knät på Kreml? Man baxnar.

  Som det skrivs ovan så har väl Gazprom operationella problem både vad gäller olja och gasproduktion? Vi får hoppas på en mild vinter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är fullständigt obegripligt, brottsligt rentav (i mina ögon).

   Radera
 12. Tja, ang Ukraina så har det bubblats lite där vad jag kan se. Det jag sett har varit att nuvarande president är så opopulär att han skulle starta kriget i östra Ukraina igen. Dock så då Ukraina ej kan veta hur det ryska svaret på en Ukrainsk offensiv skulle vara och källorna i övrigt är uppenbart proryska så undrar jag om det inte kan vara en trolloperation för att skylla eventuella strider på Ukr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då, som nu, för alltid.

   Ryssland är ett ständigt offer för provokation. De kan inte ens invadera ett grannland längre utan att bli beskyllda för aggression. I själva verket är det ju de länder som blir invaderade som är skyldiga genom att de försvarar sig. De borde ju ge upp.

   (Obs satir)

   Radera
 13. Hade varit ett roligt tema för en bok, Ryssarna har tagit en "corner" på fossilgas där i princip hela kontinentaleuropa är beroende, kinserna har globalt tagit en "corner" på flera kritiska råvaror och tillverkningsområden, ryssarna destabiliserar europa genom "flyktingvapnet" och sedan väntar de bara in en lämplig tidpunkt när de samordnat klipper till och Europas och USAs politiker står handfallna och undrar "jamen vad hände där". Sen börjas det, "vi såg det inte komma", "vi har nog varit naiva", plot twist Lövet åker runt i Europa och coachar ledare i hur man ser så fånig ut som möjlig på presskonferenser...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller som ett spel "sänka skepp", fast i den nya versionen "sänka elnät/energitillförsel/samhällsekonomi" i Europa (utom i Ryssland).

   Radera
 14. Våra tumskruvar dras åt successivt...det här är början till en ny era.

  SvaraRadera
 15. Det finns två problem med rysk gas: det ena är att det är gas och det andra är att den är rysk.

  SvaraRadera
 16. Borde inte rubriken vara .... energivapnet avfyras mot Europa (ej endast Ukraina).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, vapnet siktar på Ukraina, och EU är överskottsförluster, förstås avsiktligt för att tvinga fram godkännande av Nordstream 2.

   Radera
 17. Den centrala frågan i närtid är väl om Tyskland kommer att stänga 3 reaktorer vid årsskiftet som planerat under rådande omständigheter.

  Antar väl tyvärr att förberedelser gått för långt för att stoppa stängning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. [TRAMS] Tyskland avträder plötsligt marken där verken står till Frankrike [/TRAMS]

   Radera
 18. Sverige har ju formellt rätt att stänga av gasledningen om vi vill. Det kan ju användas som påtryckningsmedel. För Ryssland är ju ganska beroende av inkomsterna som gasen ger. Sverige å sin sida - använder väldigt lite naturgas.

  Å andra sidan är det inte en naturlig konflikt, som borde sökas.

  SvaraRadera