Aktuellt

Söndagsenkät: Vad tycker du om din lokala kollektivtrafik?

Dags för en söndagsenkät igen. Vad tycker du om din lokala kollektivtrafik? Svara nedan. Varning för spårvagn!

2021-11-08 08:19

Röda siffror på Asien-börserna på måndagsmorgonen - Elon Musk ska sälja Teslaaktier efter Twitteromröstning

Efter en positiv börsvecka öppnar måndagen negativt i de asiatiska tidszonerna. Elon Musk ska sälja lite av sina Tesla-aktier efter en Twitter-omröstning om detta, efter de sedvanliga angreppen om att supermiljardärerna inte betalar någon skatt.
Iskall Tesla
Stockholmsbörsen slutade runt nollan i fredags, men veckan gick starkt med +2.73% för OMXSPI och +1.49% för OMXS30. Amerikanska S&P-500 gjorde +2.00% på veckan och Nasdaq 100 hela +3.21%. Bullar på parad helt enkelt.

Börsveckan inleder dock negativt i de asiatiska tidszonerna, där ASX 200 är oförändrat på -0.06%, Hang Seng -0.78%, KOSPI -0.31%, Nikkei 225 -0.25% och Straits Times som enda svarta siffran med +0.50%.

Dollarn försvagas återigen till 8:57 SEK, liksom euron till 9:91 SEK. Även det brittiska pundet är ner något till 11:55 SEK, men inte så stor rörelse som i USD och EUR. Kanske beror rörelsen på beskedet om att Löfven avgår, men vem vet?

Guldet är dessutom upp trots svagare dollar och ligger nu över 500:- SEK per gram.

I USA gnälls det som vanligt på supermiljardärerna och att de personligen inte betalar någon skatt, fastän de skapar 100 000-tals arbetstillfällen som i sin tur betalar skatt. Således lade Elon Musk ut en enkät på Twitter om huruvida han skulle sälja en del av sitt Tesla-innehav, eftersom han inte har någon lön och enda sättet för honom att behöva betala skatt är att sälja aktier.

Sagt och gjort, så blev resultatet att han nu ska sälja aktier för cirka 180 miljarder kronor, samt betala en andel av detta i skatt. Tills idag har hans förmögenhet alltså bara handlat om bokfört värde på aktierna, och inte några faktiska pengar. Man kan ju killgissa att Musk vill sälja aktier så här på all time hig, och genom Twitterenkäten skaffade sig ett alibi om att det inte alls handlar om en insideraffär i det enormt övervärderade bolaget Tesla.
Månadschart Tesla. Logaritmisk skala.

Det cirkulerar så många missuppfattningar om de superrika. En del tror att de när de blir 100 miljarder rikare för att en aktiekurs rusar innebär att de tagit 100 miljarder från de fattiga, men så är det inte. Det handlar om bokfört värde utifrån den senaste enskilda aktietransaktionen på börsen. Miljardärerna har inte faktiskt fått några pengar av någon, utan det hela baserar sig på vad den senaste aktieaffären skett på för kurs.

Tills man sålt är det bara bokföring, inte några faktiska pengar.

Tesla värderas just nu till 280x konsensusestimatet av resultatet för 2021, 182x estimaten för 2022 och 138x förväntat resultat 2023, med utplanande försäljning. Hade jag varit Musk hade jag också velat sälja, men så är jag inte en av världens bokfört rikaste personer heller.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

15 kommentarer:

 1. Antal kollektivister som övertygats av rationell argumentation om bokföring är fortfarande noll. Vågspel av Musk att försöka blidka dem, det kan bita honom i röfven i framtiden.

  SvaraRadera
 2. Tar han ut lönen från andra bolag då? Annars vad lever han på? Om han lever på utdelningar så realiseras det ju en skattepost?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han har nog pengar på banken, bla sålde han väl flera fastigheter förra året. Och har kanske inte investerat allt från sina tidigare företag, han fick väl rätt bra betalt för Paypal tex

   Radera
  2. De belånar sina värdepapper och rullar skulden framför sig. I USA räcker det tydligen med en miljon dollar i depån men räntan blir därefter. Vid större belopp ligger räntan strax under den lägsta hos Nordnet. Full disclosure, https://youtu.be/Pk_iEdHieSc

   Radera
  3. Japp, de tar lån mot aktierna. Och t ex köper fastigheter.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Från videon, Merrill Lynch erbjuder en ränta på 3,2% för säkerheter på minst en miljon dollar och 0,87% vid 100 miljoner eller mer. Räntorna är såklart avdragsgilla.

   Vidare går Guy in på att 1990 fanns det tolv länder som tog ut förmögenhetsskatt men nu är de nere i fyra. Frankrike står för skräckexemplet där kostnaden att administrera skatten kostade mer än dubbelt vad den drog in, utöver flykten av de förmögna som aldrig kommer tillbaka.

   Radera
  6. Nordnets och Avanzas räntor ned mot 0,89% och 0,99% känns plötsligt väldigt attraktivt prissatta. 🇸🇪

   Radera
  7. Jag tror att han lever på bidrag och bor på en soffa hos en kompis.

   Radera
  8. Inte så långt ifrån. Han bor i ett hus på 36m^2 värt 50 000 USD. Jag antar att du bor betydligt dyrare

   Radera
 3. Bokfört värde - får mig osökt att tänka på Enron (mark to market)...

  SvaraRadera
 4. Vad heter Hongkongs rikaste person?
  .
  .
  .
  Li Ka-shing!

  SvaraRadera
  Svar
  1. På tal om rika personer alltså. Namnet låter ju som ljudet från en kassaapparat för den som behöver förtydligandet. Och han heter faktiskt så:
   https://www.forbes.com/profile/li-ka-shing/?sh=151a095523f5

   Radera
  2. Och Egyptens bästa spelare under fotbolls-VM -90 hette Ahmed El-Kass. Vissa föräldrar verkar kunna se in i framtiden!

   Radera
 5. Från bubb.la rubriken om Musk:

  Elon Musk lovar sälja Tesla-aktier och skänka 6 miljarder USD till FNs matprogram för att lösa världshungern på villkor att direktören David Beasley kan förklara exakt hur pengarna skulle lösa problemet, uttalanden kommer efter att Beasley sagt att endast 2% av Musk förmögenhet skulle lösa världshungern

  Lågoddsaren är att Musk inte kommer behöva sälja några aktier...

  SvaraRadera