Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-11-10 08:34

Risk för nya Covid-nedstängningar - vi måste lära oss att Covid-19 inte försvinner och gå vidare med samhället

Det verkar som att det pratas och beslutas i allt fler länder om att åter införa olika reseförbud och restriktioner på grund av spridningen av SARS-CoV-2 och dess olika mutationer, samt den medföljande sjukdomen Covid-19. Samtidigt är det numera förenklat frivilligt att bli allvarligt sjuk i sjukdomen och vi kommer aldrig bli av med Covid-19, så det ter sig orimligt att återigen stänga ner. Det går inte att stänga ner samhället varje vinter på grund av att en allvarlig förkylning sprids.
Wuhan-pestflagga kan fungera bra om man vill slippa oväntat besök
Jag är inte epidemiolog eller smittskyddsexpert, till skillnad mot kommentarsfältet nedan. Detta är mina egna lösa funderingar och jag gör inga anspråk på att sitta med facit eller ha rätt. Allt är också generellt, och undantag och specialfall är inte motargument.

Coronavirus verkar generellt inte ge någon livslång immunitet efter smitta, och det är också därför man inte heller tagit fram vaccin mot de banala coronaförkylningar som ständigt sprids. Covid-19 är dock lite mer allvarlig eftersom det har varit ett nytt virus, som ännu inte muterat ner till en mindre farlig variant. Vaccin mot SARS-CoV-2 ger alltså inte heller någon livslång immunitet, vilket de flesta nog förstått vid det här laget, men minskar smittspridningen (eftersom man inte blir lika sjuk och inte har lika mycket virus i luftvägarna, inte hostar lika mycket etc) och minskar de allvarligaste fallen av sjukdomen.

Samtidigt är det något förenklat frivilligt att bli sjuk i Covid-19 idag, eftersom man kan vaccinera sig. Frågan är varför hela samhället därför återigen ska stängas ner för något vi inte kommer bli av med och som främst drabbar folk frivilligt?

Undantagen är förstås barn som ännu inte får vaccineras, men dessa ska generellt inte bli allvarligt sjuka, samt mer allvarligt de vuxna och särskilt äldre som inte kan ta vaccin pga olika sjukdomsbilder eller allergier.

Det sägs att Danmark återigen inför reserestriktioner, och att fler länder tittar på detta.

Men min personliga åsikt är att det räcker nu. Sverige ska inte införa en enda restriktion, men kan förstås ha rekommendationer om god hygien och att hålla avstånd. I övrigt bör man trumma stenhårt på vaccinationer.

Vi stänger inte ner samhället för att vi får säsongsinfluensa. Vi ska inte heller stänga ner mer för att vi får säsongscovid. Tills Covid-19 muterat ner sig till en banal förkylning får vi köra på med vaccinationsprogram istället. Det är billigare för samhället och mindre kränkande för medborgarnas frihet och integritet, så får vi leva med att precis som varje influensasäsong så kommer folk bli sjuka, och en del - gammal som yngre - kommer behöva sjukvård.

Vaccinationsprogrammet behöver också komma i synk med vintersäsongen - som det är nu vaccinerar vi på våren-sommaren, när vi borde vaccinera på hösten så att skydden mot Covid-19 är som bäst när smittspridningen på vintern blir som värst, inte som sämst med sex månader sedan vaccination.

Nu hoppas vi på lite rim och reson och att man nöjer sig med information, vaccinationer och att fortsätta med god handhygien, hålla respektfullt avstånd och stanna hemma om du är sjuk, samt i övrig går vidare med våra liv och samhället. Arbetsgivare kan frivilligt låta personal jobba hemifrån heltid eller deltid för de arbetsuppgifter där detta fungerar. Vi behöver inte mer regleringar.

Covid-19 kommer inte försvinna, inte nästa år heller, eller året därefter. Samhället måste gå vidare och leva med det faktumet.
Tvätta händerna och hålla avstånd. Vanligt hyfs och uppfostran helt enkelt. Tisha från Rekyl.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

97 kommentarer:

 1. Kan bara hålla med. Jag har en obotlig cancer (myelom) och är väldigt infektionskänslig. Men det har inte hindrat mig från att tex träffa barnbarnen. Gjorde även det efter min stamcellstransplantation. Livet måste levas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I så fall får vi nog införa obligatorisk vårdplikt. Kommer krävas en hel del arbetskraft i vården om vi ska ge upp och börja leva med det här viruset.

   Radera
  2. Det gör mig ont om dig men livet är till för att levas som du säger. Jag hoppas att du fortfarande får goda år (nåja) att tillbringa med dina nära och kära samt avbockande av eventuell bucket list. Sänder dagens varma tankar till dig.

   Radera
  3. @Lea Jaså? Vad jag har förstått så är det i stor utsträckning de ovaccinerade som behöver specialvård. Då är ju lösningen rätt självklar.

   Efter en snabb googling så hittar jag denna länk från Jönköpings län: https://www.rjl.se/nyheter/nyheter-och-pressmeddelanden/vaccinering-skyddar-mot-allvarlig-covid--19-99123

   Radera
  4. Akela, Myelom är lite speciell så tillvida att ungefär hälften dör inom 6,5 år. Resten kan leva i många år. Jag hoppas givetvis tillhöra de långlivade. Men man får ta de försiktighets steg som passar en utan att gå till överdrift.

   Radera
  5. Unknown fick min dödsdom med myelom 2011 och som svar på frågan om medianöverlevnad 5 år. Genomgick min andra stamcellstransplantation mars 2020 med många följdeffekter och hade hemsjukvård tre gånger per dygn av personal som besökte andra patienter med covid och mig utan ens munskydd. Fick bland annat svår hosta och undersöktes för covid två gånger (men då hade de munskydd) innan jag fick effektiv hostmedicin. Sjukhusvård ansågs för osäker så jag låg hemma och än lever jag.

   Får tredje covidsprutan om några veckor tillsammans med säsongsinfluensan. Var på Naturhistoriska, trångt, i lördags med barn och barnbarn. Försöker annars ännu undvika onödig trängsel.

   Anser att all sjuk och hemtjänstpersonal ska vara vaccinerad. Det ska inte vara frivilligt i de grupperna.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Unknown. Jag känner stor sympati för din situation med sjukdomen i fråga och önskar dig många fler år med god livskvalitet. Har du möjlighet att dela av vissa platser i bostaden med t ex plastfolie, om smittspridningen ökar framöver? Förbättra ventilationen på olika sätt? Det visades förut tips om hur man kunde krama om sina barnbarn genom ett genomskinligt duschdraperi i hallen. Vintertid är det lite svårt med öppna fönster, men man kanske kan ha köksfläkten på max under barnbarnens besök? Jag använde förut kattluckan till det mobila kylaggregatets utlopp, men det var länge sedan det fanns katt i huset. Jag har fyra badrumsfläktar i ett ventilationsfönster, för att bli av med kväveoxider från osande ugnar, pga min industri-verksamhet (=distans-jobb).

   Radera
  7. Med all respekt för er med svåra sjukdomar, men jag förstår helt enkelt inte logiken med att kräva vaccinerad personal. Gång på gång har det kommit data som visar att de som är vaccinerade blir smittade och sprider smitta utan att ha symptom. Jag skulle tycka att det var mycket lömskare att ha vaccinerad personal omkring mig av det skälet.

   Vad är det jag missar här?

   Radera
  8. It's a numbers game. Vaccinerade sprider mindre smitta sett till helheten. Det innebär långsammare smittspridning bland vårdpersonalen. De blir också mindre sjuka.

   Därmed minskar belastningen på vården. Det innebär för dig som individ med risk diagnos, som ex Nanotec eller Unknown en reducerad sannolinhet att smittas.

   Pss som all skyddsutrustning innebär lägre sannolikhet att smittas.

   Kanske även riskdiagnosgrupper kan får en konsekvensreducerande åtgärd I form av egen vaccination som ger ett visst skydd mot allvarlig sjukdom.

   För individen betyder det att man minskar sannolikheten för svår sjukdom. Kanske man måste kasta tärningen så många gånger att det är okej att leva lite också.

   Alltså, man köper sig lite tid.

   Något skall vi alla dö av. Någon gång.

   Så ja, de som hanterar sköra människor skall absolut a krävas vaccination. Men det är inte enda åtgärden. Frikostig sjukskrivning och ev testning kan vara aktuellt.

   Radera
  9. Det är just "numbers" som är så förbaskat svårt att få grepp om. Det kommer siffror och statistik flygande varenda dag men allt är fragmenterat och motsägelsefullt så att det inte går att bilda sig nån riktig uppfattning.

   Det senaste var Italien som nyss hade 130k döda men nu har reviderat siffrorna och är under 10k döda sen 2020. Joe Biden står och säger i TV att 99% av de sjukhusvårdade är ovaccinerade medan UK har 80% vaccinerade bland sjukhusvårdade men hävdar att det är OK för att över 90% är vaccinerade.

   För att inte tala om Frankrike som nyss hade över 80% vaccinerade vuxna men som plötsligt har 0% eftersom de införde krav på en tredje dos för att räknas som vaccinerad.

   Det är en jäkla röra och jag vet inte vilka siffror som går att lita på i allt detta. När kommer nästa revision eller policyändring?

   Radera
  10. Det jag reagerade på i början av pandemin och när liemannen började gå som en skördetröska i äldrevård och hemtjänst var inte brist på vaccin som då inte ens fanns utan brist på skyddsutrustning. Helt oskyddad personal sprang ut och in hos patienter och brukare. Anhöriga portades från att besöka sina sjuka familjemedlemmar med hänvisning till att de kunde sprida smitta men den oskyddade personalen ansågs på något mystiskt vis vara immun och icke smittförande. Palliativ vård blev mycket populärt. :(

   Radera
 2. Det återstår väl några månader innan man kan utvärdera effekterna av vaccineringarna.

  I princip råder det väl en konflikt där statens främsta resurs, befolkningen måste skyddas, och befolkningens bristande förmåga till riskbedömning och frihet att skydda sig själva.

  SvaraRadera
 3. En åtgärd som alla kan göra är att stanna hemma vid symptom/sjukdom. Kanske borde vi ta bort karensdagen inom vissa yrkesgrupper, så att anställda inte tvekar att stanna hemma vid mindre symptom pga av ekonomi.

  Pandis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det som ställer till det är ju dock att man är infektiös 2-3 dagar innan symtomdebut.

   Radera
  2. För en vecka sedan åt vi fortfarande lunch på den knökfulla, lokala lågprismarknadens restaurang (mer som en matsal och den ventilationen har kanske inte ens dimensionerats för ändamålet som ursprungligen var en del av klädavdelningen).

   Nu blir det istället den luftigare lunchrestaurangen med ett effektivare ventilationssystem och färre kunder lite längre bort, hoppas jag.

   Kompisen som tillhör en riskgrupp pga för hög levringsförmåga i blodet vill äta på knökfulla ställen, medan jag som är yngre och har få riskfaktorer, vill undvika sånt, "fåna dig inte" säger han till mig.

   Radera
 4. Covid-19 är ganska mycket värre än en förkylning för många, och vaccin garanterar inte skydd.

  SvaraRadera
 5. Behovet av nerstängningar har ju närmast ökat eftersom det är ännu större brist på naturgas i år. Det går helt enkelt inte att köra samhällena i full fart eftersom det saknas både el och drivmedel. Samtidigt som bristen inte får nämnas utan det MÅSTE skyllas på något annat. Just nu "förkylning".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bildeberg har planerat det så.

   Radera
  2. Vanliga nyhetsflödet. Ett exempel:

   https://www.gasworld.com/basf-becomes-latest-to-curtail-fertiliser-production/2021817.article

   Radera
  3. Ulf källa på "måste skyllas på "förkylning"" att det är brist på fossilgas och följder av detta som din artikel enbart handlar om är välkänt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. I bloggkommentarer måste man faktiskt få killgissa lite!

   Borde inte bristen på naturgas, el och kol diskuteras lite mer öppet? Eller finns det nya producenter som är på väg online med nya gasfält som kommer att lösa bristen under våren?

   Radera
  5. Ulf det är ditt tidigare "måste skyllas på "förkylning"" som är så obehagligt. Om vi granskar brist på fossil energi i vinter och följder av detta håller jag med om att det borde tas upp mer i massmedia. Orsaken till detta är nog att skjutningar bland kriminella ungdomar och pågående byte av statsminister anses intressanta av chefer inom massmedia just nu.

   Sverige har liten användning av fossilgas så när vårfloden kommer är priskrisen på el över. Hur det blir med pris på konstgödning är en annan fråga.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Hey Nano - gängskjutningar är burk full av slingrande maskar. Tror inte att bloggen har berört ämnet alls. Allt jag vet om gäng och skjutningar har jag lärt mig genom massmedia. Där jag bor och verkar har jag ingen som helst kontakt eller påverkan av sånt. Ingen av mina släktingar, vänner, bekanta eller kollegor påverkas heller på minsta sätt. Utom genom vad de ser på TV eller läser i tidningar.

   Radera
 6. Kan bara hålla med om att det inte går att hålla på med restriktioner hit och dit och upp och ner. Konsekvens och långsiktighet, tack. Problemet är våra vindflöjlar till politiker.

  SvaraRadera
 7. Inför vaccintvång och sluta med restriktioner. Problemet löst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kommer Säpo och knackar på?

   Radera
  2. Nej, ta det på skattesedeln eller nåt. Straffskatt 25k om man ej skickar in årets vaccinbevis med deklarationen. Så får man skaffa bevis om undantag av läkare om man av hälsoskäl ej kan ta.

   Radera
  3. För arbetslösa skickas det till FK annars inställd ersättning.

   Radera
  4. @Tim

   Flytta till Nord Korea, där kommer du trivas. 🇰🇵

   Radera
  5. Tycker också att rökare, nyttjare av alkohol, folk med BMI över 22, cyklister utan hjälm, fortkörare och tonåringar som saknar impulskontroll också gott kan tvångsbeskattas. 25k för varje kategori man uppfyller.
   Vård av hudcancer kan ju också undantas för någon som har varit på solresa senaste 15 åren.

   Radera
  6. Stor skillnad, alla du listar ovan skadar bara sig själva, att bidra till spridning av en influensa skadar andra.

   Fortkörare och människor utan impulskontroll bestraffas redan av samhället eftersom dessa riskerar andra människor.

   Radera
  7. hakan_975. "Rökare är också människor, men inte lika länge."

   Radera
 8. Det märkliga är att smittan ökar i takt med vaccinationsgraden. Varför är det så??? Varför ställer sig ingen frågan hur vaccinen fungerar, eller rättare sagt varför fungerar de inte som utlovat?
  Vi skulle ju vaccinera oss för att inte smitta andra, nu visar det sig att vaccinen inte alls fungerar så. Det enda vaccinen gör är att milda symptom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi testar mer nu när vården har tid tack vare vaccinationerna.

   Radera
  2. Och "det enda". Att folk inte behöver läggas in på sjukhus är själva tanken.

   Radera
  3. Vaccinet skyddar väl mot svårare symtom och i vissa fall motverkar Covid såsom ett vaccin-för hur lång tid är osäkert, eftersom allt i slutänden är individuellt. Vilket innebär att vi som individer fortfarande bör hålla avtsånd mm.

   Radera
  4. Covid i Ryssland är dock en rysare:
   Omni: "Ryssland rapporterar under lördagen sin högsta siffra hittills när det gäller antalet bekräftade fall av covid-19, skriver AFP. Under det senaste dygnet har drygt 41 000 fall bekräftats.

   President Vladimir Putin gick tidigare i höstas ut och gav order om betald ledighet mellan den 30 oktober och 7 november i ett försök att få kontroll över smittspridningen.

   Ryssland brottas också med låga vaccinsiffror, trots att man tagit fram det inhemska vaccinet Sputnik V. I nuläget har en tredjedel av befolkningen vaccinerats."

   Radera
  5. Att smittan kan öka trots vaccinationsgraden, kan bero på den mer lättsmittande delta-covid-virus-stammen som har ökat kraftigt i världen på sistone.

   Radera
  6. Det är väl inte så konstigt @Puli, allt eftersom fler blir vaccinerade och då känner sig "trygga" så struntar de i övriga skyddsåtgärder och återgår till ett vanligt liv. Då inget vaccin är 100%-igt så kommer smittspridningen öka när folk börjar trängas igen.

   Sen ifrågasätter jag vart du fått din information om vaccinet från. De studier jag läst, inklusive de tidiga nationella studierna från Israel, visade att *vaccinet minimerar risken för svår covid och generellt leder till mindre symptom, kortare sjukdomstid osv.
   Ingen seriös aktör (inklusive FHM) har mig veterligt någonsin sagt att vaccinet gör det omöjligt att sprida smitta, snarast tvärt om. Som vaccinerad har du goda odds men kan såklart fritt sprida viruset vidare (omedvetet).

   Radera
  7. Ur statistisk synpunkt är det inte alls säkert att dessa två saker hänger ihop intimt. De kanske råkar samvariera, t ex pga luftfuktighetens och temperaturens inverkan på inomhus- eller utomhusluften eller båda två (viruset svävar i luften när det är låg luftfuktighet). Eller andra faktorer, kända eller okända.

   Radera
  8. Nej vi testar inte alls s.k "fullvaccinerade" (vad nu definition är för dagen) längre

   Radera
 9. Håller helt med bloggaren här! Det enda som retar mig nu är att Danmark OCH Norge nu planerar nedstägning eftersom smittan skenar i de länderna. De som va sååå duktiga och hånade Sveriges strategi. Så den där svenska lkommisionen som kallar Sveriges strategi för ett haveri kan fortfarande ta sig där solen aldrig skiner (ännu ett exempel på tjänstemannahaveri).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anledningen till att vi inte ser lika stor smittspridning just nu är antagligen för att vi till skillnad från de satsade (?) på att ha en stor grundsmitta med förhoppning att uppnå flockimmunitet genom infektion; en strategi som WHO kallade för "moral emptiness and epidemiological stupidity."

   Det är inte en tävling mellan Sverige och andra länder; hade vi dock gjort annorlunda hade vi sannolikt inte fått lika många skadade och döda offer än vad vi har nu.

   Radera
  2. Håller med om att det inte är en tävling mellan länderna. Men jag vet inte om norrmän och danskar håller med dig, det var ju de som gjorde det till en tävling

   Radera
 10. Det är ju något bolag som utvecklat piller mot allvarlig sjukdom, som man ska ta vid konstaterad smitta. Det har potential att bli en game-changer, om jag tillåter mig att spekulera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I välutvecklade länder kommer covid-pillret att hjälpa, ja. Men tillgängligheten i fattiga länder kommer att bli dålig. Det behöver antagligen också tas med några månaders mellanrum.

   Vaccinationsmotståndarna lär väl inte vilja svälja några corona-piller, heller, av samma anledning som de inte vill ta sprutan.

   Inte heller heller dårfinkarna som tror att vaccinet innehåller flera micro-chip som ska kontrollera våra hjärnor: om man tar ett corona-piller så kan det passera genom tarmväggen, vandra genom blodkärl till huvudet och genom blod–hjärn-barriären, som är den fysiologiska barriär som finns mellan det blod som cirkulerar i hjärnans kärl och nervvävnaden och till sist in i hjärnan" tror dem. Vi som är mer allmänbildade vet att tarmväggen inte gärna släpper igenom någonting högmolekylärt och att blod-hjärn-bärriären också är ett betydande hinder för allt högmolekylärt (blod-hjärnbarriären skyddar hjärnans blodkärl genom att stoppa giftiga ämnen i vårt blodomlopp från att passera in i hjärnan. Dessvärre hindrar den även läkemedel från att passera, vilket länge utgjort ett stort problem vid behandling av neurologiska sjukdomar som t. ex. hjärntumörer).

   Andra konspirationsteoretiker som tror att viruset har spridits avsiktligt av en ond elit, eller att det inte existerar.

   Men jag tror att platsbristen på våra sjukhus kommer att tvinga fram nya restriktioner under vintern. Man kommer inte att hinna operera cancer och andra brådskande fall heller. Antalet covid-delta-sjuka ökar nu snabbt på sjukhus i många länder (fast Sverige ligger ganska bra till i statistiken just nu).

   Radera
  2. I Ryssland skenar delta-covid, med ca 40.000 nya fall per dag. Vaccinationsgraden ligger på 30%.

   Radera
  3. "Vaccinationsmotståndarna lär väl inte vilja svälja några corona-piller, heller, av samma anledning som de inte vill ta sprutan."

   Det är lättare att gömma en 5G sändare i ett piller än i en spruta...

   Radera
  4. Ett av de två pillerföretag som är aktuella nu har meddelat att man avser förse fattiga länder med Covid-piller till en kraftigt reducerad kostnad.

   Radera
 11. Många i samhället verkar missförstå vad vaccinationen gör. Den skyddar INTE mot smitta. Den skyddar mot allvarlig sjukdom vid smitta. Syftet är att rädda liv samt sjukvården i övrigt men nu räcker det. Många är de patienter som inte har fått vård pga av alla de resurser som har lagts på Covid. Många är de som fått sina liv begränsade och delvis förstörda pga av restriktionerna.

  Jag håller med Cornu. Inga fler restriktioner. Samhället måste nu gå vidare och leva med detta virus så som vi gör med många andra virus och sjukdomar. Sunt förnuft måste komma tillbaka.

  SvaraRadera
 12. Oh, lite retro att få läsa ett kommentarsfält fullt av samma goda råd om hur alla andra borde göra eller borde ha gjort. Här får ni ett gratis tips:
  * Hångla inte upp by-horan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Taskigt råd, din mamma förtjänar väl ändå också att ha lite roligt?

   Radera
  2. Om det är roligt är det en hobby och inte ett jobb. Här är en freebie till dig också:
   * Låt inte den anti-bolsjevikiska covid-propagandan hindra er från att sluta leden tätt i första majtåget

   Radera
  3. Motståndet mot vaccin och alla efterblivna konspirationsteorier kring Covid, Qanon eller vem som styr media kommer absolut från vänsterhåll, det gör dom.

   Radera
  4. Intressant frågeställning. Ta upp det på nästa massmöte.

   Radera
  5. Nej, varför det? Jag tycker det är utmärkt att högern vandrar längre och längre ut i de konspirationsteoretiska tassemarkerna.

   Radera
 13. Det borde bli en årlig kombinerad vaccination för Covid och säsongsinfluensan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det ju inte bra att ta båda vaccinen samtidigt.

   Radera
  2. Carmania har du någon pålitlig källa på det. Jag ska få båda samtidigt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Mina föräldrar har blivit erbjudna att ta tredje sprutan (covid) och säsongsinfluensan vaccinet samtidigt. Ska ej vara något problem förutom då att de tar en spruta i vardera armen så att man kanske får ont i två armar under en dag eller så istället för ont i en arm åt gången.

   Radera
 14. Instämmer också i det mesta. Låt oss istället ta med oss det positiva som vi lärt oss under dessa år. Bättre hygien, jobba mer hemifrån så att vi kan stanna hemma då vi är "förkylda", hålla oss från känsliga grupper då vi inte är helt friska (vilket ju aldrig varit ovanligt så här års).
  Sen är det ju en sanning som vi aldrig velat tala högt om, nämligen att ca 250 människor dör varje dag i Sverige, covid eller inte...
  Lite roande är det att norrmännen klagar på att de inte får folk till restauranger och sjukhus, Svenskarna blev behandlade som paria och vill inte tillbaks, nu vill Norge återinföra restriktioner för att förhindra "importsmitta"!! Jag visste inte att det fanns inhemsk smitta i Norge, trodde att den kom från Wuhan så alla utom Kina har "importsmitta".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom smittspridningen är lägre i Sverige så är det ju bara bra att svenskar kommer dit och späder ut alla smittade norrmän.

   Radera
  2. Och sluta för helv..e med den där förbannade handhälsningen! Tänk hur många sjukdomsframkallande mikro-organismer man hade på sina händer, innan dasspapperet uppfanns. Fast det sägs att man fick bättre bakterieflora av dem och som resultat färre allergier och inflammatoriska tarmsjukdomar etc.

   Radera
  3. Vi kör med kindpuss på båda sidor.

   Radera
 15. Ungefär den 6. december erbjuds influensa-vaccin till allmänheten (de över 65 år får den gratis tidigare). Vaccination mot covid-19 och standarddos influensavaccin kan ges vid samma tillfälle (olika lokaler av kroppen). Jag brukar vaccinera mig mot influensa på vårt närmaste apotek (en dag i veckan vacc. mott. med sköterska).

  SvaraRadera
 16. Man kommer att kunna konstatera att lockdows förlängde och förstorade pinan. Allt vi inför nu förlänger bara lidandet, folk kommer inte vara mer eller mindre vaccinerade om ett år..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall bli intressant att följa studier på barn och unga över olika länder. Jag gissar på att domen kommer bli hård för de med enkla lösningar.

   Radera
  2. Har man bara folk att bemanna säg 1000 respiratorer har det ansetts bättre sprida ut sjukdommen.

   Din åsikt att lockdowns bara förlängt och förstorat pinan är detsamma som åsikten att det bästa är att låta de svagea dö.

   Radera
  3. Den där diskussionen är ju bakom oss här i Sverige. Och vi klarade det gott och väl utan lockdown. Vissa av er verkar inte ha fattat det än.

   Nu fokuserar vi på hur det har påverkat livet på andra sätt. Svårt jag vet men kliv ur bubblan och skaffa dig lite perspektiv.

   Radera
  4. Vi kunde inte ta emot alla svårt sjuka så det finns nu dokumenterat att det i sex regioner gavs aktiv dödshjälp till äldre smittade som gavs morfin så att de skulle somna in istället för syrgas som kunde ha gjort att de överlevt.

   Det är ju förvisso en definition av "vi klarade det gott och väl."

   Radera
  5. Morfin + Midazolam, ingen syrgas, är avliving i praktiken. En del av vårdpersonalen har lång-covid eller belastningsskador i rygg och nacke pga att de har burit försvarets masker.

   Många är utbrända eller har bytt jobb till andra branscher och en del har blivit deprimerade och sjukskrivna.

   Det påstås att det har blivit stor brist på kvalificerad sjukvårdspersonal. Det sätter förmodligen gränsen på hur mycket man kan öppna upp samhället just nu, eftersom vi behöver nyrekrytera vårdpersonal och lära upp dem, för att kunna ta emot nya covid-fall i stor skala.

   Radera
  6. Är det pandemi så är det. Det kostar liv med nya sjukdomar. Facit, som Tegnell så väl formulerade för länge sedan, har vi inte än men man kan ju redan skönja att Sverige gjorde allting mer eller mindre rätt. De som låste ner kommer få betala med stora vågor av RS och influensa de närmaste säsongerna. Detta efter att ha genomlidit en säsong (kanske nästa år?) av restriktionsfri coronavård.

   Radera
 17. Tjäna ditt land, tvätta din hand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr visar forskningen att det är ganska ineffektivt med handtvätt mot delvis luftburen smitta som SARS-CoV-2; vi ska förstås göra det ändå.

   Radera
  2. Oansvarigt att som Regeringen och FHM lura folk att handtvätt ger signifikant skydd. Smittan är luftburen så bästa skydd är tyvärr andningsmask, vara ute, inte vara nära folk, testa-spåra-isolera. Som med alla andra luftburna smittor. Visades övertygande redan för SARS-1. FHM har noll vetenskaplig bas.

   Radera
  3. Ju mer tvätt desto sämre skydd mot annat har det ju visat sig, helt oväntat givetvis...

   Radera
  4. Nej det finns flera anledningar till att det är bra att tvätta händerna; den här pandemin är bara inte en av de.

   Radera
 18. Många belönar vaccinerade på olika sätt. Jag tycker man istället ska belöna de som ej blivit smittade istället. Hade alla gjort som mig, ej blivit smittade så hade corona inte funnits.


  Mvh Ej smittad, vaccinerad med 2 sprutor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ej smittad. Ej sjuk. Ej vaccinerad. Går tydligen att (över)leva ändå.

   Radera
  2. Ja Stefan du har överlevt en tid, men jag hoppas du så småningom inser vad du utsätter andra för.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Nej förklara för mig vad det är jag utsätter andra människor för...

   Radera
  4. Antingen fungerar "vaccinet" eller så fungerar det inte alls ... lite som en blöt snuttefilt , en tämligen sunkig och desperat tröst i höstmörkret.

   Radera
  5. Stefan vaccinen fungerar bra. Den som är vaccinerad smittar sällan. Hoppas fortfarande att du ska förstå. Har du inte vaccinerat dig mot något?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Stelkramp? Räknas det? Nej, min moder satt i personalrummet på 70-talet och lyssnade på hur läkarna resonerade kring MPR vaccinet när det kom och kring de biverkningarna som dom såg men som det talades tyst om för allmänheten. Redan på den tiden var man rädd om försörjningen. Ingen av hennes kollegor lät vaccinera sina egna barn. Kanske är det därför vi tycks klara oss bättre i dessa tider..vad vet jag .. eller så är det foliehatten, den verkar skydda mot rätt mycket faktiskt.

   Radera
  8. Rätt ska vara rätt..1982 infördes MPR i Sverige. Det är jag som är -70 talist

   Radera
 19. Singapore införde att man fick betala sina egen Covidvård om man var ovaccinerad. Känns rättvist. Man skall inte behöva betala för andras vidskepelse och oansvariga leverne.

  SvaraRadera
 20. Nä, folk som super, slåss och dansar runt midsommarstänger vill man inte betala för.

  SvaraRadera
 21. Instämmer i allt i blogginlägget.

  SvaraRadera
 22. Vaccinationspass bör införas, vill man inte vaccinera sig vill man heller inte gå på restauran, bio, teater, åka kollektivt osv..

  Om de finns undantagsfall med individer som av någon medicinsk anledning inte kan vaccinera sig bör dessa givetvis få specialanpassning gällande vaccinpasset.

  SvaraRadera
 23. Finns väl inte någon godkänd medicin med dokumenterad effekt som inte riskerar att ge någon oönskad biverkning. Jag tänker att det måste sättas i relation till hur många som får medicinen, i det här fallet vaccin. Hur många doser har tryckts i folk, jmf hur många har dött av det/blivit allvarligt sjuka? Utvärderingen blir väldigt viktig också vilken effekt av vaccinet vi får. Hjälper det inte, blir det ju såklart dåligt att ta det.

  Men även om vaccinerna som erbjuds, nu har passerat de rutinmässiga formella kraven som EMA ställer på alla mediciner innan de hamnar på marknaden, så kan man inte tvinga folk att vaccinera sig. Ett tvång skulle späda på konspirationsteorierna till oanade höjder med risk för enorma konsekvenser för samhället, t ex om man som i USA, börjar avskeda människor som inte tar det, eller börjar hota med att ovaccinerade inte ska få tillträde till t ex livsmedelsbutiker, för då blir det typ "mark of the beast" av hela skiten och det blir kontraproduktivt. Konspirationsteoretikerna får vatten på sin kvarn.

  Jag tror att man måste informera mycket mycket mer om vaccinen och ha maximal transparens i den processen. Jag tror att det är många missuppfattningar och villfarelser runt vaccinen som grundar sig i informationsbrist.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del är veklingar, rädda för vaccination i form av ett litet stick. Som dessutom inte kändes ett dugg sist jag tog den, nålarna har nämligen blivit mindre med tiden. Snart kan folk få ett covid-piller, som inte sticker alls när man sväljer det. Tredje dosen tidigareläggs nu, pga att skyddet från ettan och tvåan sjunker snabbt.

   Radera
 24. Någon som vet någonstans man kan satsa pengar på att 2023 är vi uppe i över 10doser?

  SvaraRadera
 25. Släppa upp smittspridningen är inget alternativ. Viruset orsakar för mycket sjukdom och död samt belastning på samhället i övrigt. De mediciner och vaccin som finns idag skyddar inte sköra grupper tillräckligt. Dessutom riskerar en viss andel i alla grupper långtidsproblem. Om vi ska undvika nedstängningar måste vi hitta andra sätt att hålla ner smittspridningen. Det är det vi borde diskutera. Om tio år tror jag vi kommer se tillbaka på de här åren och undra vad sjutton vi höll på med.

  SvaraRadera
 26. Covid-triage införs nu i en europeisk stad Saltzburg - en expertgrupp ska bedöma vem som ska vårdas och vem som ska bli utan sjukhusvård:
  Saltzburgs sjukhus inför triage för att besluta vem som får covid-sjukvård och vem som lämnas utan (Puls 24)

  SvaraRadera
 27. Det är ovärdigt att tvinga vårdpersonalen att jobba 10 timmar om dagen, veckovis, i full skyddsutrustning, med svårt sjuka. Många har sagt upp sig (på rikare områden där maken tjänar bra), blivit långtids-sjukskrivna eller mår dåligt i allmänhet efter att ha sett så många dö eller bli svårt sjuka.

  Det blev någon slags "covid-Gulag" för sköterskorna och undersköterskorna i Sverige, ett system med många "arbetsläger/sjukhus/IVA" med tvångsarbete ev. utan mat/vätska/toabesök under de 10-timmar långa arbetsdagarna, med mycket lidande/gråt/död att bevittna/lyssna/grubbla på. Att inte försöka att begränsa covid är att döma vårdpersonalen till ett slitsamt/plågsamt/nedbrytande straffarbete, som kan orsaka djupa själsliga ärr även hos en del normal-känsliga, tidigare friska individer. Ett straffarbete, som man kanske kan säga upp sig från om man har råd, men med en viss uppsägningstid. Det berättas om en enda sjuksköterska på vissa sjukhus med ansvar för en hel skock covid-sjuka.

  SvaraRadera