Aktuellt

Endast 55 av 290 kommuner röstade in MP i riksdagen

Miljöpartiet är ett utpräglat stadsparti för stadsbor, vilket märks tydligt på att endast 55 av landets kommuner röstade in partiet i rik...

2021-11-02 11:46

Regeringen, miljöpartiet och socialdemokraterna vill införa avlyssning och övervakning av vem som helst - utan brottsmisstanke

"Slösa aldrig bort en bra kris."
Inrikesminister Mikael Damberg (S) presenterade idag att MP+S-regeringen tillsätter en utredning som syftar till att övervakning och avlyssning av vem som helst utan brottsmisstanke ska införas. Det inkluderar installation av avlyssningsutrustning, kameror och även spionprogramvara på datorer och mobiltelefoner helt efter myndigheternas eget godtycke.
DDR:s flagga - ett land som socialdemokraterna hade en lång tradition av samarbete med
Man ska också få tränga sig in i folks hem i hemlighet via så kallade "hemliga husundersökningar" enligt Damberg på presskonferensen, detta utan någon form av husrannsakan och utan att meddela den som utsatts för intrånget efteråt.

Som ursäkt för att få avlyssna vem som helst utan förundersökning, utan beslut av domstol eller åklagare och helt utan brottsmisstanke så används den organiserade brottsligheten som alibi. Naturligtvis kommer detta införas till stående applåder från de flesta, i tron att ett sådant system inte kan missbrukas om man har rent mjöl i påsen.

Det är främst polisen och säkerhetspolisen som är tänkt att få göra sådan här avlyssning, men man kan lätt tänka sig att fler myndigheter kan få dessa befogenheter, t ex Skatteverket, Försäkringskassan, Tullen mfl. Då utredningen ska vara klar år 2023 så landar införandet på nästa regering som sannolikt kommer existera med eller med stöd av SD, där ungdomsförbundet just gick ut med att det stöder sk cancel culture och att de inspirerats till detta av Hitlertysklands kulturpolitik. Nej, det är inget skämt, utan beskedet upprepades och förtydligades att det verkligen var detta ungdomsförbundet tyckte.

Eftersom det varken krävs domstolsbeslut eller åklagarbeslut och inte heller någon brottsmisstanke blir det fritt fram att avlyssna vem som helst och det kan inte bli tjänstefel.

Detta är en extrem integritetskränkning. Med modern databehandling behöver man inte ens ha personal som sitter och lyssnar, läser eller tittar på kamerorna, utan detta går att sköta helt datoriserat, sökande efter nyckelord eller bildigenkänning.

Det blir fritt fram för myndigheterna att under falska förespeglingar installera programvaror, mikrofoner och kameror, kanske när din dator är på service eller som fejkade underhållsarbeten från hyresvärden eller bostadsrättsföreningen. Eller hacka sig in i din dator och installera spionprogramvaror.

Det är extra skrämmande att det nu är den så kallade vänstern som vill införa detta, och således kommer det finnas en bred politisk majoritet, särskilt efter riksdagsvalet 2022 när det inte längre finns några partier kvar i riksdagen som ens låtsas vara liberaler.

Det sluttande planet som Piratpartiet pratade om redan för typ 15 år sedan blir bara brantare. 

Ett problem med den organiserade brottsligheten som regeringen inte klarat av att åtgärda på nästan åtta år resulterar nu alltså i att man inför direkt totalitära och antidemokratiska tankar. Dumt att låta allmänhetens rädsla slösas bort, när man kan införa alla politikers drömverktyg istället - möjligheten att avlyssna oppositionen.

Välkommen till framtiden!

Som en äkta storskurk hade Mikael Damberg polotröja på presskonferensen. Satiren är inte död.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

50 kommentarer:

 1. Instämmer i klagolåten, men uppskattar den ovanliga ärligheten i förtrycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Orkar inte googla nu, men är inte passaren och hammaren symboler för någon gammal foliehattsklubb?

   Radera
 2. Detta gör mig inte jätteupprörd, men du har ju redan namnt "den som har rent mjöl i påsen..."

  Men två frågor har jag dock
  Hur kunde MP låta detta gå igenom, har de rökt på alla samtidigt och sossarna passade på?

  Piratpartiet nämner du också, och som jag läser och uppfattar du respekterar. Jag har alltid uppfattad dem som SD fast tvärtom, alltså flumfolk men med en annan enda agenda.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Henrik Alexandersson är väl den fortfarande mest aktive bloggaren av den äldre generationen som larmade för femton år sedan:

   https://henrikalexandersson.blogspot.com/

   Radera
 3. Frimurare, foliehatt vet jag dock inte riktigt. Passare och vinkel skall det väl vara, och ett allseende öga överst samt ett G i mitten. Nåt sånt.

  SvaraRadera
 4. Du måste fortfarande ha en brottsmisstanke för att avlyssna. Dock inte kopplat till ett specifik brott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om man kopplar det till förslaget häromdagen att ändra i grundlagen så att det blir brottsligt att tillhöra en organisation, utan att det går att påvisa varken delaktighet, medhjälp, förberedelse eller uppvigling till något annat brott, så blir det intressant.

   Radera
  2. Hur kan man ha en brottsmisstanke utan att koppla det till ett specifikt brott? "Ingen är död, men vi misstänker mord".

   Radera
  3. I åklagarlingot finns fyra olika grader av brottsmisstanke: Sannolika, skäligen osv. I samtliga fall, även den lägsta ("kan misstänkas") gäller dock att det ska handla om ett specifikt brott. Nu skriver man "utan konkret misstanke" angående detta också, skulle vara intressant att höra en jurist utveckla vad det skulle kunna vara för o-konkreta misstankar.

   Radera
  4. För övrigt så kan man ju enligt de här riktlinjerna landa i att man avlyssnar försvarsadvokaters hem och kontor. Jag menar, alla dom har ju inte rent mjöl i påsen och dom umgås ju med kriminella hela tiden.

   Radera
  5. Har du helt missat rättegången mot Karl Hedin, Ben?
   Vi har ingen död varg men låt oss lägga massor med resurser inkusive hemlig avlyssning på någon som vi tror kanske vill döda en...

   Radera
  6. Oj, polisen skiter i lagen, utreder sig själv och kommer fram till att ingen är skyldig. Så nytt.

   Radera
  7. Precis, avlyssning utan konkret brottsmisstanke innebär inte att man kommer få avlyssna vem man vill utan det kommer fortfarande krävas misstanke om brott.

   Avlyssning utan konkret brottsmisstanke är för övrigt redan lagligt i Sverige, så det handlar egentligen om en utvidgning av det som idag används för att bekämpa terrorbrott snarare än att införa något helt nytt.

   Radera
  8. Misstanke om ett icke konkret brott då? Abstrakt konst har man ju hört om, men nu lanseras kanske kubistisk eller rent av imaginär brottsrubricering?

   Radera
  9. Oj 5e dimensionen av brottsmisstanke imaginärt brott. Kubistiska brott hanterades i Chile under diktator Pinochet med bokbål.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 5. Perfekt. Nu kan naturvårdsverket och det i hemlighet statligt finansierade Greenpeace avlyssna hela befolkningen för att avslöja de som sorterar sopor på fel sätt.

  SvaraRadera
 6. Tråkig läsning...
  Det är som att S tror att de är en ofelbar God Emperor som för evigt kommer styra riket, när det bara om några år kan sitta personer i regeringsposition som gick med i sitt parti när flera av dess dåvarande medlemmar fortfarande slänge några lediga heilningar på gatan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, M var ju först ut med förslaget:

   https://moderaterna.se/infor-mojlighet-att-avlyssna-och-overvaka-gangmedlemmar-innan-de-begar-brott

   Radera
  2. Just därför kommer det införas. Finns bred politisk majoritet.

   Radera
  3. Absolut, därför är det ju ytterligt degigt av S att medverka i detta, men jag skrev en egen kommentar nedan istället.

   Radera
 7. Verkligen ett vidrigt förslag, funderar på om det är den gamla NyD-taktiken där Luciaöverenskommelsen och vad det nu var totalt desarmerade Ian&Bert. Det är ju, från början, ett moderat förslag så det lär ju gå igenom vid ett maktskifte oavsett:

  https://moderaterna.se/infor-mojlighet-att-avlyssna-och-overvaka-gangmedlemmar-innan-de-begar-brott

  Sanslöst dåligt dock att plocka upp de allra sämsta delarna av motståndarsidans politik och försöka genomföra den själv och sen försöka vinna röster på det.

  Tänkte att riksdagskandidaten Kärrholm skulle ha nåt att säga om det här men han verkar vara för upptagen med att skälla ut Expressen för att dom gjort journalistik på fel sätt. Härligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl just det som kallas triangulering, sno det motståndarna gastar mest om. Om det är galet eller bra är inte viktigt, bara makten är viktig!

   Radera
 8. >Vill ni ha det som i DDR, va?

  >F d kommunistpartiet är bokstavligen DE ENDA som är emot DDR-övervakning.

  SvaraRadera
 9. Verkar riktigt bra. Då kan dom kanske fånga lite fler banditer !

  Från DN:
  " Redan nu finns det sådana möjligheter vid viss allvarlig brottslighet, som misstänkt terrorverksamhet.
  – Vi vill utreda om det ska vara möjligt även vid gängrelaterad brottslighet. Det är något som polismyndigheten efterfrågat, att man utanför en förundersökning i underrättelseskedet ska få använda hemliga tvångsmedel, för att avstyra nya skjutningar.
  Enligt Damberg handlar det om hemlig kameraövervakning och hemlig övervakning av elektronisk kommunikation. "

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där gäller redan allvarliga brott ja, inkl terrorism. Minst 2 års fängelse, så är du där. Så vad är det man vill ändra?

   Radera
 10. Hmm knepigt, det är ju politikernas sätt att medge att de misslyckats, jag vill inte acceptera att bli avlyssnad för att någon hört någonting i matkön..., detta trots att jag inte begått brott-men som bloggaren skriver, klåfingriga tjänstemän på olika myndigheter kan använda verktyget som de vill om de får access till det.

  Jag har inga problem med en som blivit dömd i domstol kan avlyssnas på föreslaget sätt, men vill nog ha det antagningskriteriet+några till, då torde en hel del matnyttigt dyka upp, ytterliggare misstänkta som de kommunicerar med får då riktig brottsmisstanke mot sig som kan hanteras normalt.

  Det bör dessutom finnas en granskningsfunktion av de som hanterar avlyssning där de i sin tur kan hållas ansvariga för ev missbruk.

  Men som skrivet innan, regeringen medger totalt misslyckande och att de inte tror på dialogmetoden, socialtjänsten osv. De har låtit problemet växa pga sin omförmåga att inse fakta vad gäller brottsligheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns redan en sån granskningsfunktion - tillstånd ska ges av en domare - och dessutom kan du få skadestånd om snuten var fel ute. Det roliga med det är att du i så fall kan få ett skadestånd (utdöms av säkerhets- och integritetsskyddsnämnden) rätt ner i knäet utan att veta varför - avlyssningen är ju hemlig.

   Radera
  2. Kompletterat med möjlighet att kunna klämma åt tjänstemän som är för ivriga-om de missbrukar makten/förtroendet, brukar mana till eftertänksamhet om människor vet att de kan åka dit vid en granskning-inte bara en summa pengar plötsligt.

   Radera
  3. En viktig aspekt.... när S vill begrava frågan så utreder de den.....

   Radera
 11. Jag känner mig utpekad, varför skall just jag avlyssnas?
  Borde vara rättsvidrigt med en lag som bara är till för en enda person, om än grandios?

  SvaraRadera
 12. Kommer förmodligen går igenom, kommer implementeras och initialt användas hyffsat som det är tänkt dvs. mot tung kriminell verksamhet, efter 10 år har det spårat ur fullständigt...

  SvaraRadera
 13. Proaktivt lagstiftande för att rättfärdiga retroaktiv praxis? Inget som hindrar avlyssning idag men det får inte framläggas som bevis. Lex Karl Hedin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har fri bevisföring i Sverige. Anledningen att Karl Hedin friades var att det inte fanns bevis för brott.

   Radera
  2. Länk : https://lawline.se/answers/far-olovlig-avlyssning-anvandas-som-bevisning

   Radera
 14. Då är det väl bäst att skriva att alla borde ta ansvar och rösta ut MP innan MP börjar förfölja och avlyssna sådana som skriver att alla borde ta ansvar och rösta ut MP. Medan man kan.

  SvaraRadera
 15. "SD, där ungdomsförbundet just gick ut med att det stöder sk cancel culture och att de inspirerats till detta av Hitlertysklands kulturpolitik. Nej, det är inget skämt, utan beskedet upprepades och förtydligades att det verkligen var detta ungdomsförbundet tyckte."

  Eeeh källa på det tack?

  SvaraRadera
  Svar
  1. aktuelltfokus.se/nu-publicerar-bulletin-oppna-nazisthyllningar/

   Sedan förtydligade hon detta ytterligare i en artikel till att hon minsann tyckte att nazisternas kulturcensur var föredömlig, men att hon minsann inte alls är nazist själv.

   Radera
  2. Jaha okej. Så i din värld kan alltså vem som helst ställa sig upp och representera organisationer och grupper av människor? Eller är det här ännu en spektakulär nyhet som faller under din "Granska aldrig en bra story"-policy.

   Radera
  3. Hahaha vilken jävla cope. Förra veckan var det ultramodern i GBG som skrivit massa rasistskit på internet och dödshotat folk, denna veckan är det nån nazikärring som hyllar Goebbels kulturpolitik. Om SD inte stod bakom sånt, borde de personerna inte uteslutas då? När utesluts rashetsaren "Afghan"?

   Radera
  4. Så du menar alltså att nått rando som är medlem i ungdomsförbundet representerar hela partiet? lol okej. Jag tror copen i det hela är det faktumet att hela 7-klövern verkar ha svårt att utesluta allt från Islamister, fascister (Uttalade fascister), antisemiter, pedofiler, osv. samtidigt som SD helt enkelt utesluter de nazister som upptäcks inom partiet.

   Jag menar de stoltserar ju med hur många som de uteslutit men enligt mainstream media har de ju uteslutit flest personer utav alla riksdagspartier och sen så påstår du att de inte utesluter folk? Det, mina herrar, är ren copium.

   Radera
  5. Finns ju redan hur mycket "vit makt" musik spelas i SR?

   Radera
  6. @Tabby: När det gäller peddon kan man ju räkna upp en del i SD, men jag gissar att Cornu inte uppskattar det.

   När det gäller fascister och antisemiter: Vem var det som skrev alla de där inläggen under namnet "Afghan" på Flashback?

   Radera
 16. Efter att ha arbetat mer än 15 år mot grov brottslighet så kan jag inte mer än välkomna detta. I praktiken kommer polisen ges medel att avlyssna gängkriminella som man tex underrättelsemässigt ligger bakom brottslighet som skadar samhället svårt. Om ni tror att det finns resurser/tid att avlyssna random "intressanta" personer så är det dags att ta på sig foliehatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... och sen har vi ju just definitions frågan. Vem är "gängkriminell", kan ju vara vem somhelst beroende på iaktagaren/avlyssnaren.p

   Radera
  2. Det verkar finnas hur mycket tid som helst att utreda åsiktsbrott och brott mot värdegrunden, aka HMF.

   Ett exempel är Linköpingspolisen som har haft tid att göra en 440 sidor lång förundersökning mot en person som bränt upp sin egen koran samtidigt som man har ett flertal olösta mord.

   Radera
  3. @Watcher
   Kommer nog diskuteras och regleras men en lågt hängande frukt för den befintliga definitionen för vad som klassas som organiserad brottslighet. Finns både, internationellt (inkl EU) och I Sverige och tillämpas redan idag fullt ut för att bedöma vilka som skall ses verka inom org. Brottslighet.

   Radera